URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2016, 07:58

Veniţi de luaţi lumină! Slujba de Înviere a atras mai puţini credincioşi decât în alţi ani (FOTO / VIDEO)

Hrisos a înviat! Mii de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici au luat sâmbătă noaptea "lumină din lumină" de Sfintele Paşti din bisericile orădene.

Zgribuliţi de la cele 9 grade Celsius de afară, orădenii au început să curgă grăbiţi spre lăcaşurile de cult din centrul oraşului încă de la ora 23:30. Cu câteva minute înainte de miezul nopţii în Piaţa Unirii era foială ca-n gară. Pâlcuri de orădeni traversau platoul, ortodocşii spre Biserica cu Lună, greco-catolicii spre Biserica Sfântul Nicoale, la concurenţă cu valul de tineri curgând spre barurile de sub Pasaj.

Cu 10 minute înainte de miezul nopţii, pereţii clădirilor din piaţa centrală "chelită" de vegetaţie amplificau ca o cutie de rezonanţă sunetul sec de toacă amestecat cu bass-ul "cool" al boxelor localurilor din zonă. Adolescenţi de toate vârstele îşi savurau băutura pe terasa pub-ului Lord’s râzând copios în ciuda frigului şi religiozităţii momentului.

N-ai putea afla niciodată cine şi la ce masă râde. Prost conceput, platoul central al pieţei este scufundat într-o beznă atât de profundă încât chelneriţele se uită la bani de două ori, iar bătrâneii îl ocolesc, preferând lumina stâlpilor ornamentali de pe margine.

Paşti de 1 Mai

Undeva la miezul nopţii, greco-catolicii, adunaţi în faţa altarului Bisericii Sfântul Nicolae, fac deja piaţa centrală a oraşului să rezoneze la rugăciunea "Tatăl nostru".

Vocea episcopului greco catolic Virgil Bercea, care conduce slujba alături de omologul său romano catolic, László Böcskei, răzbate prin vitraliile intens colorate până în curtea de la intrare, unde credincioşi de toate vârstele aşteaptă la rând să îşi cumpere lumânări cu un leu bucata. Coada avansează destul de repede, după care orădenii îşi ocupă scaunele din catedrală.

Raportat la anii precedenţi, prea puţini credincioşi sunt nevoiţi să stea în picioare. Majoritatea sunt adulţi şi bătrâni. Judecând după chipurile asistenţei, tinerii au preferat ocupaţii mai amuzante pentru noaptea de Înviere, mai ales că anul acesta sărbătorile de Paşti vin la "super-ofertă" cu chefurile de 1 Mai...

"Clona" pascală

Peste drum, ortodocşii s-au împotmolit în uşa Bisericii cu Lună. Cei care vor să intre să îşi cumpere lumânări dau piept în piept cu cei care ies cu ele în mână. Totuşi, nu se îmbulzeşte nimeni. Nici n-ar avea de ce. Cum participanţii sunt şi aici mai puţini decât în anii anteriori, are loc toată lumea.

La câteva minute după miezul nopţii, lumânare din lumânare, valul de lumină se revarsă în piaţă. Adunaţi în faţa bisericii, credincioştii cântă alături de soborul de preoţi "Hristos a înviat din morţi" cu capul dat pe spate de parcă s-ar aştepta să-l vadă coborând din turnul bisericii.

Asistenţa urmăreşte gură-cască o dronă care survolează mulţimea filmând slujba. "Cum adică clonă? E copie de elicopter?", întreabă o bătrânică tinerii de lângă ea. În întunericul nopţii, led-urile albastre şi roşii îi dau aparatului un aspect bizar, întărit de vâjâitul metalic. Doar preoţii îşi văd imperturbabili de slujbă.

"Deschideţi-vă, voi, porţi veşnice şi vă deschideţi, porţi veşnice, să intre Împăratul Măririi!", porunceşte de trei ori parohul Teodor Cristea bătând cu crucea în uşile enorme ale catedralei. Şi porţile se deschid...

La fel se întâmplă şi la poarta filiei "Adormirea Maicii Domnului" din Piaţa Rahovei, unde credincioşii cântă "Hrisos a înviat", parte din ei în biserica proaspăt reabilitată, iar ceilalţi în stradă, unde drumarii au apucat până vineri să asfalteze doar trotuarul, lăsând şoseaua decopertată. Să aibă de lucru şi după sărbători...

"Paştile cele frumoase"

În catedrala episcopală din Piaţa Gojdu, episcopul ortodox Sofronie Drincec slujeşte, la rândul său, în faţa unei asistenţe sub aşteptări.

Vocile gemenilor Lakatos, preoţi cu Conservatorul absolvit, se împletesc cu cele ale seminariştilor, într-o cântare pascală care ar putea tăia sticlă. Dimensiunile monumentale al construcţiei dau cântării reverberaţii care fac ca numărul credincioşilor să pară chiar mai mic decât în realitate.

Oricum, vremurile în care orădenii se îmbulzeau la pupat de mâini chiriarhale şi moaşte par să fi trecut. Adunaţi în grupuri compacte, credicioşii schimbă între ei urări de sărbători, bârfe şi glumiţe, acordând slujbei atenţia rezervată îndeobşte televizorului bucătărie. Se poate şi fără, dar cu el e mai bine. Păcatele mulţimii venite să socializeze sunt însă răscumpărate...

O femeie în palton roşu, cu capul acoperit de o eşarfă enormă, se roagă deja de o oră, îngenunchiată la baza unei coloane. Dreaptă ca lumânarea pe care ţine pe genunchi, silueta se mişcă rar, doar cât să îşi facă cruce, dezvăluind dosul unei palme surprinzător de tinere. "Paştile cele frumoase, Paştile Domului, Paştile!", răsună vocea episcopului Sofronie.

Ca la un semnal, deşi slujba este încă departe de sfârşit, grupuri compacte de credincioşi se îndreaptă spre uşă. Înainte de ora 2 orădenii îşi iau deja paşti, deja pregătite în ambalaje de unică folosinţă, de la preoţii şi seminariştii ieşiţi cu lăzile în faţa uşilor catedralei. Majoritatea cer două cutii, să ducă şi celor de acasă, împărtăşind bucuria Învierii Domnului. Sau doar ca să se dea mari...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Lamuriri
@TDS Hristos a inviat! Aceste greseli gramaticale apar atunci cand autorul se crede prea destept, vrea sa scoata in evidenta micile "nereguli" de la ortodocsi, in aceste conditii si Dumnezeu isi retrage harul de la aceste marionete, si raman goale pe interior, sau mai rau, ca niste morminte varuite asemenea fariseilor. Numele episcopului romano catolic apare pt ca au slujit impreuna, si Bercea a fost la romano catolici la Pastile lor, dupa cum se vede pt ei doctrina nu mai are nici o valoare, in numele ecumenismului accepta orice "manevra", oricum greco catolicii sunt debusolati rau de tot, in Oradea (si nu numai), unii greco catolici slujesc cu prescura dospita, alti fara dospitura, deci... Concluzia ce se doreste sa reiasa din articol este aceea ca la ortodocsi au fost doar nereguli,neajunsuri, urmasii celor de acum 2000 de ani, batjocoresc din nou Patimile Domnului, pui de naparca. "Si le da lor Doamne dupa faptele lor, ca au cugetat asupra ta cele desarte. " (din deniile din Saptamana Mare)
Postat 01 Mai 2016, 18:27 de detectiv
4 3 2
" ...pereti ( !!!! ) cladirilor " ???? Laszlo Bocskei e greco - catolic ? Credeam ca e romano - catolic !!! Intuitia imi spune ca cineva a gustat prea multe "" Pasti " inmuiate in vin...
Postat 01 Mai 2016, 15:37 de TDS
Cristos a Inviat ! Dar gramatica ?!
...In usa Biserici ( !!! ) cu Luna ? Traiasca gramatica !
Postat 01 Mai 2016, 15:12 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON