URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2013, 15:25

Vatra Românească: Statul trebuie să oprească jaful prin retrocedarea de clădiri şi terenuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoricul Mihai Drecin cere ca statul român să pună capăt retrocedărilor abuzive şi să deschidă procese pentru revizuirea hotărârilor judecătoreşti date în mod ilegal în beneficiul unor biserici maghiare, dar şi al urmaşilor unor criminali de război care au intrat în posesia unor terenuri şi clădiri la care, în baza legilor în vigoare, nu aveau dreptul.

Recurs la istorie

La o săptămână după ce a participat la Forumul Transilvania furată desfăşurat la Târgu Mureş, istoricul orădean a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, argumentele de natură istorică şi juridică în baza cărora statul român ar trebui să suspende toate procesele ce au ca obiect restituirea de proprietăţi, mai ales în Ardeal, unde bisericile maghiare şi urmaşii foştilor criminali de război horthişti sau ai "optanţilor" care după Marea Unire din 1918 au decis să renunţe la cetăţenia română au intrat în posesia a mii de imobile, clădiri şi terenuri, fără a fi avut asemenea drepturi legale.

Astfel, Drecin a amintit că în perioada 1919-1921 în România a avut loc o profundă reformă agrară, prin care marii latifundiari, nu doar din Transilvania, ci şi din Vechiul Regat, au fost despăgubiţi de stat pentru ca o parte din proprietăţile lor să fie oferite ţăranilor. Cu toate acestea, urmaşii aşa-numiţilor "optanţi", adică ai celor aproximativ 500 de aristocraţi din Ardeal care au preferat să se stabilească în Ungaria, continuă să revendice şi să primească imobile din partea judecătorilor români, ce ignoră că optanţii au fost deja despăgubiţi.

De asemenea, Drecin a amintit despre Tratatul de la Trianon din 1920, în baza căruia bunurile statului maghiar de pe teritoriul Transilvaniei au intrat automat în proprietatea statului român, prevedere ignorată de instanţele româneşti care, ca şi în cazul fostei Policlinici Mari din Oradea, dau satisfacţie bisericilor maghiare care susţin că imobile de acest fel au fost, de fapt, în proprietatea lor.

Un alt argument în baza căruia Drecin, ca şi ceilalţi participanţi la Forumul Transilvania furată, cer stoparea retrocedărilor, este Convenţia de armistiţiu dintre România, URSS, SUA şi Marea Britanie din septembrie 1944, în temeiul căreia ultimul Guvern democratic al României, condus de Rădescu, a emis Decretele Lege 50 şi 51 din 20 ianuarie 1945, ce pedepseau, inclusiv prin deposedarea de bunuri, criminalii de război. Deşi aceste prevederi legislative sunt în vigoare, a arătat Drecin, ele au fost ignorate de instanţele judecătoreşti care au decis ca fostul sediu al sucursalei Bihor a Societăţii de Îmbunătăţiri Funciare să revină urmaşilor lui Cziffra Koloman, ultimul prefect horthist al Bihorului, refugiat în Ungaria odată cu retragerea armatei horthiste din Oradea.

În fine, profesorul Drecin a amintit şi Decretul Lege nr. 9 din februarie 1945, prin care toate înscrisurile de Carte Funciară făcute de autorităţile horthiste în Transilvania trebuiau anulate, fără însă ca acest lucru să se fi întâmplat efectiv, ceea ce a permis noi retrocedări ilegale.

Analiză caz cu caz

Istoricul orădean a arătat în conferinţa de presă că participanţii la Forumul Transilvania furată (istorici, organizaţii civice şi trei politicieni de diverse culori) au adresat Preşedinţiei şi Guvernului un memoriu prin care cer nu doar stoparea proceselor de restituire aflate pe rol, ci şi verificarea tuturor hotărârilor judecătoreşti emise pentru retrocedarea de terenuri şi clădiri, precum şi revizuirea acelor hotărâri judecătoreşti despre care se va dovedi că au fost pronunţate prin încălcarea legii.

"Este o muncă de Sisif, iar conducerea Arhivelor Naţionale ar trebui să dispună deja cercetătorilor din filialele judeţene să strângă documentele prin care se poate demonstra că au fost lezate interesele statului român", a spus Mihai Drecin.

Acesta a afirmat că, la Forum, un istoric de la Cluj, Vasile Lechinţan, a relatat inclusiv despre modul în care, cu bună ştiinţă, sunt falsificate documente din arhive care să fie folosite de cei ce deschid procese de retrocedare, lucru despre care a arătat că nu îl miră, de vreme ce în conducerea Arhivelor Naţionale, ca şi a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi a Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor fac parte şi reprezentanţi ai UDMR care "au penetrat arhivele".

În ceea ce îl priveşte, Mihai Drecin a spus că, din primăvară, după ce documentele sucursalei Bihor a Arhivelor Naţionale vor fi mutate în noul sediu, astfel că va fi posibilă studierea documentelor, va cerceta modul în care a fost retrocedat Palatul Baroc, în care a funcţionat Muzeul Ţării Crişurilor (deşi clădirea fusese donată în anii '60 statului român), precum şi sumele uriaşe investite în acea perioadă din bani publici pentru reabilitarea acestei clădiri, donate de reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice tocmai din cauză că nu aveau fonduri pentru întreţinerea ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Felicitari celor de la UVR
Ai dracu de "oti"dai in unul tipa toti.In loc sa-l sprijinim pe cel care se straduie sa faca un bine,il improscam cu noroi.Dar se pare ca astfel de specimene nu pot fi schimbate,ramaneti cum ati fost si sunteti ,oameni de nimic.Prin anii 1990/1992,circula un decalog al romanilor din strainatate,care suna cam asa"Nu critica niciodata,nici macar "prieteneste"pe romanul care se straduieste sa apere,sau sa promoveze cauza nationala.FA TU MAI BINE.
Postat 10 Decembrie 2013, 12:57 de ionel
Salarul
Domnul profesor ,Este pacat salarul care va da universitata, ar fi mai bine sa prdati studentilor istoria adevarata si nu povesti. Aprob ca biserecilie nu ar trebui sa primeasca nimic inapoi, sa fie orice fel de rligie, ca si asa au prea mult si nu ajuta pe nimeni. Dar ar trebui analizat si faptul ca consilirii nostri de aici din Oradea cum au facut rost de atatea pamanturi si bogatii. Dar si cei, fosti si actuali sefi d la universitate ar trebui analizate mai amanuntit
Postat 10 Decembrie 2013, 12:40 de naspa
cine esti tu?
Mai hoti(poate ai vrut sa scrii cu r dupa o),esti o starpitura venita din cea mai joasa speta de oameni,indiferent cine esti si de unde vii,tu,cata istorie stii?tu cat ai studiat?sau esti urmas de al lui hoti(cu r dupa o)?ti-as dori sa traiesti numai tu in acele conditii din perioada hortisto-fascista din Transilvania,pune mana si citeste nataraule,cum poti acuza un profesor universitar de talia lui Drecin?tu ce stii ma,calaule...gata scrie ca-ti raspund...
Postat 10 Decembrie 2013, 11:28 de un roman
Pe ei !
Nu lasati gunoaiele sa fure iar din Transilvania ! Felicitari, Asociatiei "Transilvania Furata". Escrocii migratori, navalitorii din pusta au furat si asa prea mult din Transilvania !
Postat 10 Decembrie 2013, 06:10 de Land
Lipitoarea istorica are Alzheimer sau se face!!!!!!!!!!!!!!
.
Postat 09 Decembrie 2013, 19:22 de Pond
Drecin a fost si este inca membru PRM
Ce ai facut pana acum profesore? Ai dormit in sosoni? Te-ai trezit deodata si ti s-a luat ceata de pe ochi? Ai fost si in consiliul local, ani la rand, coleg cu oameni care au aratat cu degetul mizeriile ce se faceau cu terenuri si cladiri, dar ai facut glume pe seama lor! Esti un nesimtit si un gunoi facut la masa fratilor Micula ca sa-i enervezi pe altii ... ca esti istoric precum sunt eu bolojenist!
Postat 09 Decembrie 2013, 19:21 de Moon
Pentru Hoti
Drecin este profesor universitar inca dinainte de 89, pe cand tu un biet analfabet
Postat 09 Decembrie 2013, 18:00 de Florin
La ce ai m igrat in Europa ? la furat
Mai maimuta asiatica, ai dreptul sa vorbesti doar despre cort,cal,bograci,ceaun nu si despre vatra. Da si eventual despre ce a mai ramas din ce ai adu din Asia, migratorule: besini de cai.
Postat 09 Decembrie 2013, 17:59 de @hoti
LA PUSCARIE CU EI !
ATAT CORUPTII CAT SI CORUPATORII, RESPECTIV ACEIA CARE AU REVENDICAT ACESTE IMOBILE SI TERENURI FARA A AVEA DREPTUL, TREBUIE SA INFUNDE PUSCARIA ! TREBUIE ACTIONATI IN INSTANTA ! SUCCES "FORUMULUI TRANSILVANIA FURATA" ! TREBUIE LUPTAT SI ADUS INAPOI IN PROPRIETATEA NOASTRA, A STATULUI ROMAN, ACESTE AVERI INSUSITE PRIN FRAUDA !
Postat 09 Decembrie 2013, 17:28 de Aircraft Patrolled
mai lasati-ne cu d-astea
DAR VOI UNDE-ATI TRAIT PANA ACUM...V-ATI TREZIT LA SPARTU TAG....Va bagati singuri in seama....dormiti mai departe....
Postat 09 Decembrie 2013, 17:01 de soso
Hoti
Drecin e un khkhat de calitate, sholdovean si thighan imphutit. tute in ghura drecin cu vatra ta de la cort.
Postat 09 Decembrie 2013, 16:07 de Hoti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON