URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2013, 13:48

Vasile Blaga, primit cu entuziasm de PDL-iştii bihoreni, care l-au numit "Naşul nostru" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 300 de membri ai PDL Bihor, primari şi foşti primari, consilieri şi foşti consilieri, foşti directori de deconcentrate şi simpli militanţi, au ocupat vineri dimineaţa sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde la trei zile după Monica Macovei şi la o zi după Elena Udrea şi-a prezentat moţiunea cu care va încerca să câştige alegerile interne, la Convenţia Naţională Extraordinară din 23 martie.

Trei obiective

Însoţit de şapte parlamentari şi trei eurodeputaţi, dar şi de alte personalităţi ale partidului (între care Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Theodor Stolojan, Traian Răzvan Ungureanu şi Andreea Paul Vass), Blaga a prezentat cele mai importante prevederi din programul său, intitulat "România dreaptă. PDL - politica dincolo de lozinci".

El a spus că are trei angajamente, faţă de partid, faţă de "partenerii europeni" şi faţă de români. În ce priveşte partidul, Blaga a spus că vrea să menţină unitatea PDL şi să-l reconstruiască "de la firul ierbii" pentru a câştiga alegerile din 2016, amintind - fără a le pomeni numele - de cele două contracandidate ale sale care abia acum încep să cunoască partidul şi care până acum nu au fost interesate că acesta are sedii, unde au trebuit plătite curentul şi apa, şi unde militanţii au trebuit ţinuţi unii lângă alţii.

El a criticat, totodată, politica de resurse umane a PDL din ultimii patru ani, care a făcut ca unii reprezentanţi ai partidului să facă politică numai când acesta a fost la putere. "Aveam nevoie de opoziţie ca de aer", a spus Blaga, motivând că numai în opoziţie poate fi curăţat PDL de oportunişti.

Vorbind despre angajamentul faţă de "partenerii europeni", Blaga a amintit că PDL a devenit de dreapta, dar nu peste noapte, şi a spus că lui nu-i este "ruşine că am fost fesenist", în timp ce "alţii" vorbesc despre doctrine ca într-un "club", fără a-şi propus să le şi aplice în practică vreodată. Liderul PDL a mai spus, pe această temă, că "acest PDL" l-a salvat pe preşedintele Traian Băsescu de demitere la Referendumul din vara trecută, chiar dacă conducerea era conştientă că urma să deconteze la alegerile parlamentare.

Vasile Blaga a mai spus că vrea să facă din PDL din nou un partid "al clasei mijlocii", criticând "minciunile Guvernului Ponta şi ale USL", precizând că a făcut şi până acum acest lucru, dar "am fost acoperiţi de vocile unora dintre colegii noştri", aluzie din nou la Udrea, care i-a reproşat că ar fi făcut "blat" cu actuala Putere şi că ar vrea să livreze partidul PNL-ului.

Toţi cu Blaga

Dacă Vasile Blaga a fost mai reţinut în a le pune la punct pe Monica Macovei şi pe Elena Udrea, mai direcţi au fost, în schimb, susţinătorii săi. Fosta consilieră economică a lui Emil Boc, Andreea Paul Vass, a afirmat că PDL nu poate fi reconstruit "doar cu imaginea, cu mopul şi andrelele", Gheorghe Flutur că Blaga este singurul care, în prezent, poate mobiliza militanţii, pentru că el "nu a împărţit niciodată membrii de partid în buni şi răi".

Radu F. Alexandru a dezvăluit, "pentru prima oară", că Traian Băsescu lui Blaga îi datorează "în primul rând" faptul că mai este preşedintele României, deoarece bihoreanul l-a convins să boicoteze prezenţa la Referendum după ce sondajele indicau că la o prezenţă de 55% la urne Băsescu ar fi pierdut cu 70% din voturile românilor.

Şi mai radicali s-au dovedit, însă, pedeliştii bihoreni. Dacă preşedintele interimar al organizaţiei judeţene Gavrilă Ghilea a amintit încă o dată că îl susţine pe Blaga fiindcă e singurul garant al unităţii partidului, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a dezvăluit că atunci când bihoreanul era ministru al Administraţiei, în 2009-2010, în judeţ au fost alocate 911 miliarde lei vechi pentru lucrări de drumuri, apă şi canalizare, în timp ce pe mandatul Elenei Udrea în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale "banii nu au venit la primării şi Consiliul Judeţean, ci direct la firme", semn că au fost împărţiţi "pe interese".

Şi primarul de Rieni, Gheorghe Bota, a făcut o dezvăluire, povestind că la Convenţia din 2011, când Emil Boc a fost ajutat să câştige şefia PDL, el a făcut parte din comisia de organizare a voturilor. "Am fost unul dintre cei care atunci au strigat libertate, pentru că alegerile acelea au fost o golăneală, cu camerele de televiziune deasupra cabinelor de vot şi cu delegaţii obligaţi de preşedinţii organizaţiilor judeţene să-şi pozeze voturile", a spus Bota.

Şi primarul din Olcea, Flore Bocşe, a captat atenţia celor de faţă, numindu-l pe Blaga "naşul nostru", pentru că totdeauna i-a ajutat pe primari şi pe toţi ceilalţi colegi de partid, fără să închidă uşa nimănui care l-a căutat.

Punct şi de la capăt

În finalul întâlnirii, care a durat mai bine de două ore, Blaga a reafirmat că, spre deosebire de alţii, nu va părăsi PDL indiferent de rezultatul alegerilor interne şi i-a chemat pe susţinătorii săi să întărească rândurile.

El a cerut penitenţa pedeliştilor, adică recunoaşterea "păcatelor" făcute în ultimii patru ani, şi reconcilierea cu românii, pentru ca pe viitor să poată să se concentreze pe lupta împotriva Guvernului USL. "Sper să-i ţină Dumnezeu uniţi până la capăt", a spus Blaga despre PNL şi PSD, "ca să deconteze împreună ceea ce fac": creşteri de impozite, depărtarea de Uniunea Europeană şi "sărăcirea populaţiei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Va fi bătaie faină !?!
Hoţul hoţilor hoţomanilor de români are 300 de fini în Bihor ... câţi hoţi se pregătesc pe ţară, pentru ca naşul să le bată pe contracandidate ? La norma de populaţie ar cam fi vreo 15.000 ... din care 5.000 votează la congres. Blaga e aşadar viitorul fost preşedinte al PDL, partidul care va încremeni la nivelul pragului electoral. Imediat după aceea, mai mulţi mascaţi conduşi de un procuror DNA va mătura Modroganul cu naşi, fini şi rudele acestora.
Postat 16 Martie 2013, 19:48 de Carp III
Sezatoarea
Sezatoarea de partid a avut loc in sala de sedinte a Consiliului Judetean.E foarte bine daca a existat o cerere pe baza careia s-a permis ocuparea salii in cauza de catre decidentii legitimi ai CJ Bihor.E si mai frumos daca pentru treaba cu pricina s-au si incasat ceva bani de catre institutie.Intrebarea-i daca-i adevarat ca s-a intamplat asa?
Postat 16 Martie 2013, 17:11 de gyorgy tozser
moarte hotilor si criminalilor, nu mai toleram nesimtirea !
marrrs javra de taran cu tot nepotismul tau politic si fini evazionisti, rusine lepra Oradiei, rusine ce esti ai tupeul sa mai vi cu Udrea care v ati batut joc de banul public, rusineee, impuscati o sa muriti curand, ne am sataurat de comunisti care ne obliga la o viata de lagar, moarte hotilor si criminalilor, nu mai toleram nesimtirea !
Postat 16 Martie 2013, 09:26 de moarte
cum te face nașu prof. titular
Măi Bota,amărâtule,de câte ori ai fost la examenul de titularizare,până când,în sfârșit ,,s-a dat pe județ\"? Nu-i așa că e bine să ai ,,nași\" care îți dau de toate și te fac și primar?
Postat 15 Martie 2013, 15:50 de bihoreanu
Gura pacatosului adevar graieste
Asta-i chiar adevarat. In PDL(ca de fapt si in alte partide) s-au scos cei care erau fini, gineri, nepoti, etc. In alt context, de fapt Blaga e nasul celor din Sannicolau Mare, ca doar e senator de Sannicolau Mare, nu ?...
Postat 15 Martie 2013, 14:59 de talibanul portocaliu
sa cante silvia chifiriuc la congresul partidului
De neinteles prezenta alaturi de Blaga a lui TRU si Radu F. Alexandru! Ceilalti sunt din acelasi film cu el, cu Ghilea si cu Tirle. Cu totii sunt din acelasi film cu Ponta, Dragnea, Mazare, Antonescu, Stroe, Fenechiu, Voiculescu si Nastase. Alegatorii majoritari sunt figurantii acestui film in care rolurile principale le au vedetele politice de mai sus. Atunci cum sa mai scapi de minciuna, furt, coruptie, saracie? Poporul nu-si merita soarta? Da' ce, voteaza englezii la alegerile din Romania? Englezii au votat in Malvine, romanii au votat in Vrancea si Teleorman.
Postat 15 Martie 2013, 14:32 de pertre rroman
"NASUL"
In urma cu vreo 10 luni "Nasul" zicea ca "n-avem cadre"...Se pare ca nasitii sunt cadre dupa gustul "Nasului".Ca niste rame goale de tablou!
Postat 15 Martie 2013, 13:58 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON