URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2016, 17:19

Varujan Vosganian, la Oradea: ALDE se vrea "a treia forţă", care după bătălia între PSD şi PNL să continue guvernarea cu pesediştii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost ministru al Economiei din partea PNL şi suspectat de DNA că ar fi aprobat ilegal vânzarea de gaz sub preţul pieţei către consorţiul omului de afaceri Ioan Nicolae, dar scăpat de începerea urmării penale şi apoi nevoit să părăsească partidul, senatorul Varujan Vosganian şi-a vizitat vineri noii colegi din ALDE Bihor pentru a-i îmbărbăta în vederea apropiatelor alegeri locale.

Protocol explicat

Prima sa grijă a fost să le explice, inclusiv într-o conferinţă de presă, protocolul de colaborare recent încheiat cu PSD, spunând că acesta nu este "un semn de slăbiciune", ci rezultatul aplicării "principiului win-win", deoarece dă posibilitatea ambelor formaţiuni să câştige, deci oarecum şi iluzia egalităţii.

"Dacă în anumite localităţi candidaţii PSD sunt mai bine poziţionaţi, ajutorul nostru îi poate duce la câştig", a spus Vosganian, adăugând însă că şi reciproca e valabilă, astfel că acolo unde ALDE va avea candidaţi cu şanse mai mari ei ar putea fi susţinuţi de PSD.

Mai importantă este, totuşi, miza ulterioară a colaborării PSD-ALDE de la locale, a precizat Vosganian, afirmând că după parlamentare "vrem să facem o majoritate (n.r. – cu PSD) ca să reînnodăm firul guvernării".

Optimism temperat

Pentru că scrutinul local e mai apropiat, liderii locali ai ALDE s-au grăbit să-şi asume viitoare succese, chiar dacă s-au contrazis în privinţa obiectivelor propuse.

După ce Traian Bodea a spus că ALDE se vrea "a treia forţă" în politica românească, dar în Bihor, "din cauza partidului etnic", adică a UDMR, ar putea fi doar a patra, tot el a afirmat că ţinta este câştigarea a "şase - şapte primării", iar la votul politic pentru consiliile locale şi judeţean un scor de 10%, în timp ce Octavian Bara a plusat, spunând că ALDE va câştiga în Bihor "zece primării", iar la votul politic va aduna "11-12 la sută".

De altfel, Bara a amintit că ALDE a avut "porţile deschise" primind foşti membri ai altor partide, şi a adăugat că după "achiziţii" de la PSD, PNL şi PPDD, "nu ascunde" altele, dinspre UNPR.

Vosganian le-a spus, însă, că ambiţia de a fi a treia forţă nu trebuie înţeleasă neapărat ad literam, ci tocmai în sensul "poziţionării" astfel încât în toamnă ALDE să devină partidul cu care PSD să facă majoritatea necesară formării Guvernului.

Refuză "reevaluarea" lui Bolojan

Spre deosebire de Tăriceanu, care în 2014 i-a reproşat "lipsa de caracter" lui Ilie Bolojan după ce fostul secretar general al Guvern a refuzat să-l urmeze în ALDE, Vosganian s-a ferit de o "reevaluare" a primarul Oradiei. "Nu-mi cereţi să mă răspopesc şi să fiu vârf de lance împotriva lui Bolojan", a spus Vosganian, adăugând însă că va susţine candidatul ALDE pentru că îşi doreşte "o conducere flexibilă şi care să deschidă cât mai mult administraţia către celelalte medii, culturale şi de afaceri".

La fel, el a evitat să-l critice pe liderul PNL Bihor, Cornel Popa, şi chiar a risipit zvonul lansat pe un site conform căruia, supărat că nu va mai candida la şefia CJ, acesta ar negocia fuga la ALDE, unde i s-ar fi promis funcţia de prim-vicepreşedinte, a doua după cea a lui Tăriceanu. "Aşa cum eu m-aş fi considerat jignit dacă cineva mi-ar fi propus să plec dintr-un partid în alt partid, nici eu nu l-aş jigni pe dl. Popa. Am vorbit cu dl. Popa, dar nu la modul "Hai, Cornele, mută-te de colo-colo"", a spus Vosganian.

De altfel, acesta a povestit că el însuşi a plecat din PNL la ALDE de nevoie, după episodul din Parlament în care s-a votat respingerea cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva sa, din cauza foştilor pedelişti, care au dus "o campanie virulentă". "Alina Gorghiu m-a rugat să plec din PNL, pentru că nu mai rezistă presiunilor. Dealtfel mi-am dat o demisie a la Pyrus, am scris că îmi dau demisia din noul PNL, nu din PNL", a povestit Vosganian.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Salut Eliza
Sau Corches, cum iti mai zice.
Postat 13 Februarie 2016, 17:22 de WinDos
WinDos alt+f4
Fraieri sunt cei care habar nu au nici despre ce vorbesc și nici despre gramatică, așa-i WinDos? Ai făcut o ciorbă fără ingrediente, fără sare și fără piper.. Politica nu e de tine.
Postat 12 Februarie 2016, 22:00 de Elizaaa
Fraieri sunt la PSD, nu la PNL !!!
Fraieri sunt cei care mai fac, în Bihor, alianță electorală cu ALDE ... că aștia de la ALDE sunt cu Mang cât e recusnoscut ca fiind șef în ogradă, după aia sunt trec la Popa cand vad ca se repopuleaza ograda, apoi se duc catre Bolojan ca poate le da ceva graunte sa para ograda mai bogata ... si tot asa pana cand se vand toate cartile lui Vosganian, iar din cotizatia pe librarie beau toti o bere si se gandesc ce bine o sa le fie cand va curge sampania !!!
Postat 12 Februarie 2016, 19:18 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON