URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2017, 15:07

USR-iştii vor să nu mai fie penali în politica din România, iar în Oradea să-şi pregătească un concurent serios pentru Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mică, dar vioaie. Cam aşa ar putea fi percepută echipa USR având în vedere că nu mai puţin de şapte parlamentari i s-au alăturat preşedintelui Nicuşor Dan în vizita făcută luni la Oradea, cu prilejul deschiderii cabinetului deputatului de Bihor, Silviu Dehelean.

Atenţi la cetăţean

Preşedintele USR a folosit această ocazie pentru a susţine o conferinţă de presă în care a vorbit despre cele „două misiuni” ale partidului, şi anume să aducă în politică „oameni noi şi competitivi” şi „să preia problemele cetăţenilor în politică pentru a le găsi o soluţie”.

În acest context, Nicuşor Dan a pomenit despre proiectul „Fără penali în politică”, prin care USR urmăreşte modificarea Codului Penal aşa încât persoanele condamnate pentru mai multe infracţiuni decât în prezent să nu mai aibă acces, un număr de ani, la funcţii publice, această sancţiune trebuind să fie cuprinsă în Codul Penal ca una complementară condamnării la închisoare, cu executare sau cu suspendare.

Tot pentru a ilustra preocuparea USR de a rezolva problemele cetăţenilor, Nicuşor Dan a mai amintit proiectul unui deputat de a reglementa calitatea alimentelor aşa încât acestea să conţină cât mai puţine substanţe chimice dăunătoare, dar şi reuşita USR de a fi blocat, cel puţin deocamdată, o Ordonanţă a Guvernului Cioloş privind managementul sanitar astfel încât concursurile pentru posturi de manageri ai spitalelor să nu fie rezervate exclusiv universitarilor ori medicilor, ci să fie deschise şi altor specialişti, din afara universităţilor.

Nicuşor Dan a fost completat, pe rând, şi de alţi colegi, precum Cosette Chichirău (deputat de Iaşi), Oana Bîzgan (deputat de Bucureşti), Lavinia Cosma (deputat de Mureş), Lucian Stanciu (deputat de Bacău), care au vorbit despre diverse proiecte trecute prin comisiile parlamentare din care fac parte (de Buget, de Politici Economice, de Apărare), dar şi că au venit la Oradea pentru a-l susţine pe colegul de aici, Silviu Deheleanu.

De altfel, acesta a fost lăudat pentru faptul că, în calitate de membru al Comisiei Juridice a Camerei, a avut o contribuţie importantă la proiectul partidului de modificare a Codului Penal penru a ţine deoparte de politică persoanele care au săvârşit infracţiuni.

Se caută candidat

Remarcând faptul că Oradea este condusă de un primar liberal, lucru despre care a spus că este bun, senatorul Cristian Ghica (de Bucureşti), care este şi secretarul general al partidului, a spus că deputatul Silviu Dehelean mai are o sarcină, şi anume să dezvolte filiala cu scopul ca rezultatele pe care le va obţine la următoarele alegeri locale să fie cât mai bune, inclusiv la Primăria Oradea.

„Ne aşteptăm ca la următoarele alegeri să avem pregătită o concurenţă mare şi cât mai serioasă la actualul primar”, a spus secretarul general al USR, directiva sa fiind acceptată de preşedintele organizaţiei judeţene, Cristian Rusu, care a spus că are noutăţi despre activitatea acesteia, dar le va prezenta cu o altă ocazie, de data aceasta dorind să le dea posibilitatea colegilor de la centru să se exprime.

Cioloş, discuţie închisă

Pe de altă parte, răspunzând întrebărilor presei, preşedintele USR a dat de înţeles că discuţiile cu privire la „înrolarea” fostului premier tehnocrat Dacian Cioloş în acest partid sunt închise, chiar dacă a precizat că acesta ar avea uşile deschise, la fel ca orice altă persoană.

„Au fost explicate foarte clar şi de multe ori (n.r. – discuţiile despre înscrierea lui Cioloş în USR). Nimeni nu poate să interzică niciunei persoane care îndeplineşte condiţiile de a intra în USR să intre în USR, şi pentru oricine doreşte acest lucru decizia de a intra în USR îi aparţine”, a spus Nicuşor Dan.

Cum se ştie, în USR majoritatea membrilor ar fi de acord ca fostul premier să le fie coleg, dar Cioloş a cerut ca Nicuşor Dan şi alţi şefi ai partidului să nu-i mai folosească numele, deoarece pentru el acest subiect este închis, în contextul în care, înainte să facă precizarea, preşedintele formaţiunii respinsese această idee.

Liber la audienţe

Deputatul de Bihor Silviu Deheleanu a făcut cunoscut că şi-a deschis cabinet parlamentar, care va funcţiona în sediul fostului său birou notarial din strada Republicii nr. 3-5 (în curtea interioară a complexului Mercur).

De altfel, cetăţenii se vor putea adresa cabinetului său după un program stabilit între orele 15.00 – 17.00 în zilele de luni, miercuri şi vineri (vinerea audienţele acordându-le chiar Dehelean), respectiv între orele 10.00 – 12.00, în zilele de marţi şi joi.

În fine, deputatul Silviu Dehelean a spus că poate fi contactat şi pe propriul site, www.silviudehelean.ro, pentru a-i semnala orice fel de problemă, indiferent că ţine de administraţia centrală ori locală sau de legislaţia ce se cere schimbată ori de abuzuri ale autorităţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON