URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2015, 15:59

Urmează dalarea! Infrastructura din Piaţa Unirii este 70% finalizată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii nu ţin cont de caniculă. Angajaţii asocierii reprezentate de Drumuri Orăşeneşti lucrează zi-lumină pentru a termina înainte de sfârşitul anului reabilitarea Pieţei Unirii.

"Lucrările de infrastructură, cuprinzând de la reţele până la placa de beton pe care va fi montată piatra cubică, sunt finalizate în proporţie de 70%. La fel, restaurarea ansamblului Duiliu Marcu din centrul pieţei este finalizată în proporţie de 40%, iar montarea pietrei în procent de 45%", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Potrivit edilului, după turnarea plăcii de beton pe porţiunea de piaţă dinspre Palatul Vulturul Negru şi strada Vasile Alecsandri, municipalitatea va cere constructorilor italieni să suplimenteze numărul pietrarilor, pentru a intensifica ritmul lucrărilor.

Joi, meşterii italieni aveau deja delimitat platoul în formă circulară de la intersecţia Pieţei Unirii cu strada Vasile Alecsandri şi se pregăteau să treacă la pietruirea acestuia. "În centrul acestui cerc a fost montat un mecanism subteran în care iarna va veni fixat bradul de Crăciun. Vara, mecanismul va fi acoperit cu un capac. Platoul va fi înconjurat cu elemente din piatră care vor putea fi folosite ca bănci. Aici se vor putea găzdui expoziţii de artă plastică sau vor putea fi amplasate panouri pe care vor fi prezentate proiecte ale municipalităţii", a spus viceprimarul.

Rece ca piatra

Potrivit edilului, varianta dalării pieţei cu piatră trani, de culoare albă, şi porfir de culoare brun-roşcat, este mult mai potrivită decât asfaltarea, atât din punct de vedere estetic, cât şi al confortului.

Angajaţii Drumuri Bihor, firmă aleasă anume pentru că nu este implicată în proiectul de reabilitare al Pieţei Unirii, au măsurat miercuri la ora 17, cu un termometru special, temperaturile degajate de asfaltul din Piaţa Ferdinand, respectiv piatra trani şi porfirul din Piaţa Unirii. Măsurătorile s-au făcut la acelaşi interval de timp în trei locuri diferite, la o înălţime de 80 centimetri faţă de sol.

Concluzia este că asfaltul degajă temperaturi cu 10-12 grade Celsius mai mari decât piatra. Dacă, pe o căldură de peste 34 grade Celsius la umbră, şoseaua din faţa Teatrului Regina Maria degaja temperaturi între 62,5 şi 65 grade Celsius, pe suprafeţele de porfir temperaturile variau între 54 şi 56,5 grade Celsius, iar pe cele acoperite cu trani erau de 52,3 - 53,2 grade Celsius.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care municipalitatea va dala Piaţa Independenţei nu doar până la limita Palatului Vulturul Negru, ci până la intersecţia cu Parcul 1 Decembrie. "Pavajul va fi făcut la un nivel de calitate care să nu pună niciun fel de problemă doamnelor pe tocuri, aşa cum se întâmplă pe strada Republicii", a spus Mălan.

La refăcut...

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a ansamblului Duiliu Marcu, constructorii municipalităţii au îndepărtat plăcile de pe soclul statuii lui Mihai Viteazul, care urmează să fie acoperită cu blocuri de granit, lucrează la refacerea coloanelor care îl înconjoară şi vor reabilita gardul de piatră ce delimitează ansamblul. "Statuia lui Mihai Viteazul va fi supusă unor lucrări de igienizare odată cu sferele de piatră din faţa Primăriei. Acestea au fost reparate de-a lungul anilor pe porţiunile ciobite şi vor trebui refăcute", a spus Mălan.

Viceprimarul a mai spus că în piaţă vor fi amplasate patru fântâni arteziene înconjurate de elemente din piatră care vor putea fi folosite şi pe post de bănci, va exista un platou deschis rezervat spectacolelor, vor fi montate două cişmele cu apă în laturile dinspre Palatul Vulturul Negru şi Biserica cu Lună şi vor fi aduse bănci, stâlpi de iluminat şi coşuri de gunoi personalizate.

Amplasamentul va fi umbrit de 137 de arbori de mică înălţime, pentru a nu acoperi faţadele clădirilor din jur, dar cu coronament bogat, ca să ofere umbră trecătorilor. "Copacii vor fi plantaţi gata crescuţi", a declarat Mălan.

Finalizare în decembrie

Lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener. Acestea implică printre altele transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai prevede modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
57 Comentarii
hai că vă zic io
O treabă inteligentă...pleacă de aici în Italia şi se omoară pe şantier pentru cel mult uo..mie di ieuro şi...culmea!din Italia vin...să muncească aici pentru cel puţin 2500 inteligentă treabă...
Postat 05 August 2015, 13:07 de crisan
...
Sau unul dacic...
Postat 28 Iulie 2015, 08:37 de Shogun
Pseudo-Vikingului
O fi de vină numele tău nordic... mă tot mir cum de nu ți-ai luat unul latinesc...
Postat 28 Iulie 2015, 08:36 de Shogun
@sovinul care a scapat porumbei in mansarda (isi zice shogun)
Sovinule, tu cat scrii scuturi si din cap sau iti dai doar cu palmele peste fatza?
Postat 28 Iulie 2015, 07:09 de Valhalla-Asgard
Tipului cu Debaraua
Nu, nu am citat și nu citez din Miklos Horty, dar ce să-ți fac eu dacă ai trecut prin școală ca gâsca prin apă?...
Postat 27 Iulie 2015, 19:47 de Shogun
Tipului cu Debaraua
"Un neam nu trebuie să-şi piardă vremea a se gândi cum să-şi îndrepteze defectele şi cum să-şi cultive calităţile; el are altceva mai profitabil de făcut: să le numere defectele şi să le ponigrească sau d-a dreptul să le tăgăduiască altora calităţile. Prin urmare, un neam trebuie să aibă veşnic groază de celelalte, deoarece existenţa unuia n-are altă condiţie decât compromiterea completă a altuia. De aci, necesitatea imperioasă a exclusivismului naţional celui mai extrem."
Postat 27 Iulie 2015, 19:45 de Shogun
Vai shogunule distrus esti!
Esti in sevraj? Mai jos ai citat din fascistul Miklos Horty? Ce ne poti spune, sovine, despre etnocidele savarsite de ungurii horthysti in Ardeal, impotriva romanilor si evreilor? Ce ne poti spune despre distrugerea populatiei de evrei din Oradea de catre fascistii unguri?
Postat 27 Iulie 2015, 19:21 de Control_Room
Pseudo-Vikingului
S-a activat sângele de român verde al Pseudo-Vikingului: "A iubi neamul s/tău e peste putință din partea aceluia care nu urăște celelalte neamuri. Un neam nu poate avea vrăjmași în propriile sale defecte; vrăjmașii lui sunt numai și numai calitățile altor neamuri."
Postat 27 Iulie 2015, 18:48 de Shogun
@idiotul sovin, dus cu pluta. Isi zice shogun
Sovinule, tragi si pe nas ?
Postat 27 Iulie 2015, 17:03 de Valhalla-Asgard
Pseudo-Vikingului și Tipului cu Debaraua
Na, nu toată lumea învață istorie după filmele lui Sergiu Nicolaescu... Iar pe Mihai Viteazu numai Miscarea Legionară l-a mai apărat cum îl apărați voi. Apăi, da, mi-am adus aminte că totuși urăsc ceva sută la sută românesc: Mișcarea Legionară și filozofia ei care a dus la pogromul de la Iași. Da, românisme din astea verzi (cine nu se prinde să vadă steagul legionar) urăsc până în prăsele!
Postat 27 Iulie 2015, 11:01 de Shogun
@debilul sovin care-si zice shogun
Sovinule, te macina frustrarile nu gluma. Ai probleme si cu Eminescu si cu Cantemir si cu Mihai Viteazul si cu Avram Iancu si cu Nicolae Balcescu. Asta da. Ti-ai facut numarul, fraiere.
Postat 27 Iulie 2015, 09:59 de Valhalla-Asgard
@idiotul sovin, dus cu pluta. Isi zice shogun
Sovineeeee...schimba-ti tratamentul. Nu mai jigni. Le spui romani verzi celor care isi respecta istoria si simbolurile nationale. Te vede toata lume cat esti de ciudos, sovinule.
Postat 27 Iulie 2015, 09:45 de Control_Room
@Pseudo-Vikingului
Eu nu urăsc "tot ceea ce e român și românesc", ca să te citez, musiu. Doar că nu-mi sunt pe plac românii verzi. Și nu-mi place cum arată statuia lui Mihai Viteazu din centrul Oradiei. Și aș prefera o statuie a unui orădean (român, maghiar, german, ce-o fi)... De aici până la a urî "tot ceea ce e român și românesc", ca să te citez din nou, e cale lungă. Păi, și eu sunt român și nu mă urăsc...
Postat 27 Iulie 2015, 09:36 de Shogun
@debilul sovin care-si zice shogun
Escrocule, lasa aburelile. Repet, tu insulti, spunandu-le /romani verzi/ celor care isi respecta, istoria, cultura, valorile si simbolurile nationale. Esti un debil sovin, revansard bolnav de ura la adresa a tot ceea ce e roman si romanesc. Aici e problema ta. Nu uita sa-ti iei tratamentul!
Postat 27 Iulie 2015, 09:31 de Valhalla-Asgard
@Pseudo-Vikingului
Eu folosesc o expresie luată de la I. L. Caragiale. Dacă te simți, n-am ce-ți face...
Postat 27 Iulie 2015, 09:18 de Shogun
@debilul sovin care-si zice shogun
Mai escrocule, tu vorbesti ? Toate comentariile sunt mai jos. Tu incepi de fiecare data cu insultele. Le spui /romani verzi/ celor care, repet, isi respecta istoria, valorile, cultura si simbolurile nationale. Ti-au spus mai multi sa-ti iei pastilele. Ti se trage de la sovinism, revizionism. Bai, distrusule, esti un sovin frustrat, revansard.
Postat 27 Iulie 2015, 09:08 de Valhalla-Asgard
@Pseudo-Vikingului
Măi, copile, tu te-ai născut după 1990? Ăsta e forum și oricine e liber să-și exprime opiniile. Până în clipa de față, eu nu te-am înjurat, însă tu și tipul cu Debaraua de Comandă ați aruncat cu insulte și injurii în stânga și-n dreapta. Din nou spun, uită-te în oglindă înainte să deschizi gura. Nu-ți convin unele opinii? Du-te și dă foc librăriilor Humanitas care publică, vezi Doamne, cărți revizioniste și promovează autori precum Lucian Boia, Dan Alexe, Radu Paraschivescu etc. Tu nu suporți numai punctul tău de vedere? Păi, atunci fă bine și te antrenează că în lumea asta nu toți gândesc la fel.
Postat 27 Iulie 2015, 08:49 de Shogun
Citeste moderatorule! Poate iti crapa si tie pitpalacul ca si la debilul asta revizionist care isi zice shogun. Tu esti Ciucas? Cuib de naparci.
Nu-l vezi pe nenorocitul asta de revizionist care-i jigneste, spunandu-le /romani verzi/, pe toti cei care isi respecta istoria, cultura si simbolurile.
Postat 27 Iulie 2015, 08:06 de Valhalla-Asgard
Citeste moderatorule! Poate iti crapa si tie pitpalacul ca si la debilul asta revizionist care isi zice shogun. Tu esti Ciucas? Cuib de naparci.
In clasamentul mondial al tarilor cu cei mai multi inventatori,raportat la mia de locuitori, Romania ocupa primul loc. In primii o suta de inventatori ai lumii, din toate timpurile, sapte sunt romani! Acest studiu este facut de specialisti americani. Pe parcursul indelungatei sale istorii, Romania s-a remarcat prin numerosi oameni de stiinta care au reusit sa inventeze produse, tehnologii sau medicamente care au contribuit la dezvoltarea umanitatii. Cele mai importante inventii romanesti: Petrache Poenaru - inventatorul stiloului; Anastase Dragomir - inv. scaunului catapultur, a salvat si salveaza viata a numerosi piloti militari; Ioan Cantacuzino - inv. vaccinului antiholeric,, a salvat viata a milioane de oameni; Traian Vuia - inv primului avion; Nicolae Paulescu, a descoperit pentru prima oara, in 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism. Nicolae Paulescu este cel care a demonstrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si care a folosit primul injectia cu insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieti; Stefaan Odobleja - parintele ciberneticii; Henri Coanda - inv avionului cu reactie. In prezent a doua limba vorbita la Microsoft este romana! Un sfert din studentii de la informatica la Oxford sunt romani! Elevii romani sunt an de an in topul mondial al Olimpiadelor scolare internationale in domeniul stiintelor de varf. Inventatorii romanii castiga in fiecare an medalii de aur la saloanele de inventica de la Geneva, Paris sau Bruxelles!Mostenirea culturala a Romaniei este unica in lume ca urmare a evolutiei sale istorice distincte, formata pe fundamentul elementelor dacice alaturi de alte influențe. Romania, are cel mai frumos port popular, cele mai frumoase datini si traditii din intreaga lume! Iata cateva din motivele pentru care SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN.
Postat 27 Iulie 2015, 08:02 de Valhalla-Asgard
@Galaxy
Exact, români verzi cum am spus. Citește Cargiale, poate te prinzi, iar dacă nu-ți pică fisa mai citește o data și încă o dată și tot așa până pricepi.
Postat 27 Iulie 2015, 00:37 de Shogun
@dementul revizionist, cica, shogun
Tu esti intruchiparea separatismului, iredentismului si revizionismului hunguresc. ... Bai nenorocitule ii faci "romani verzi" pe cei care isi cunosc si respecta istoria.
Postat 26 Iulie 2015, 21:10 de Galaxy
@Anticomunist
Ai dreptate... Adevărat e și că mai mult decât ce reprezintă statuia lui Mihai Viteazu mă supără cum arată respectiva statuie.
Postat 26 Iulie 2015, 20:23 de Shogun
Si cand te gandesti
ca se pun doar dale in Piata Unirii. Ma intreb ce "dispute" ar fi iscat ditamai pasajul!
Postat 26 Iulie 2015, 17:41 de User anonimizat
@Pseudo-Vikingului și Tipului cu Debaraua de Comandă
Nu mor caii când vor câinii... Voi sunteți întruchiparea românilor verzi: când rămân fără argumente înjură și insultă...
Postat 26 Iulie 2015, 14:58 de Shogun
@idiotul sovin, dus cu pluta. Isi zice shogun
Bai tampitule, dubleaza-ti doza de pastile. Esti in stadiul terminal. Lasa oamenii in pace. Nu te mai lega de nimeni. Esti imaginea sovinismului si revizionismului frustrat, revansard.
Postat 26 Iulie 2015, 10:10 de Control_Room
@debilul sovin care-si zice shogun
Romanii au pornit alaturi de kossuth revolutia, insa, contrar intelegerii initiale, khossuth nu vroia libertate si pt romani. Kossuth si acolitii lor vroiau doar sa preia ei privilegiile austriecilor! Dupa primele victorii, alaturi de romanii lui Avram Iancu si Nicolae Balcescu, si-a dat arama pe fata incercand sa-i insele pe romani, facand ceea ce am scris mai jos. Asa a intrat individul in conflict cu Avram Iancu si Nicolae Balcescu! Unirea cu restul Romaniei avea sa se realizeze putin mai tarziu, in 1918, prin vointa populara. Marea Adunare Populara de la Blaj. Debilule, minti si te certi cu toata lumea. Sanatos la cap nu esti, sovinule.
Postat 26 Iulie 2015, 09:59 de Valhalla-Asgard
@Pseudo-Vikingului
Ție ți se pare că dacă înjuri ai dreptate? Am zis eu că Kossuth a mai ușă de biserică? A avut el interesele lui, după cum Bălcescu și Iancu le-au avut pe ale lor. Precum idolul lor, Mihai Pătrașcu (zis Viteazul), Bălcescu și Iancu s-au aliat cu austriecii și au fost de acord cu hegemonia Austriei asupra Transilvaniei, după cum cealaltă partidă a revoluționarilor români (conduși de greco-catolicul Ioan Lemeni) au acceptat conducerea ungurească tocmai pentru că nu s-au opus alegerilor pentru Parlamentul Ungar. De unde văd eu că pe români, în marea lor majoritate iobagi, i-a interesat mai mult să scape de șerbie, nu să aibă neaparat o țară a lor și cu atât mai puțin să se realizeze, vezi Doamne, "idealul național" al unui stat unit care să cuprindă Transilvania, Moldova și Țara Românească.
Postat 26 Iulie 2015, 09:35 de Shogun
@debilul sovin asa zis shogun
Te legi de toata lumea. Nu ti-e rusine mai escrocule ? In legatura cu Nicolae Balcescu si Avram Iancu vs. Kossuth Lajos, situatia este foarte bine cunoscuta, inclusiv din presa ungureasca a vremii. Kossuth si benzile lui au savarsit etnocid impotriva romanilor ardeleni din perioada pasoptista. Kossuth nu a recunoscut nici un drept natiei romane in afara „dreptului” de a se dizolva in natia ungara. In articolele de fond pe care le scrie in Pesti Hirlap considera ca primul obiectiv care trebuie realizat este „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria, ca o „conditie a extinderii si dezvoltarii natiunii ungare”. Pentru Kossuth faptul ca populatia majoritara a Transilvaniei era romaneasca constituia un element secundar. De fapt, nici nu a mentionat in scrierile sale existenta si locul romanilor in noua structura statala care urmarea refacerea regatului „Coroanei Sfântului Stefan”. Normal ca in astfel de conditii individul a intrat in conflic cu Avram Iancu si Nicolae Balcescu. Kossuth dorea sa le ia romanilor, dar si sarbilor, slovacilor si sasilor, ceea ce aproape un mileniu de teroare nu reusise sa le ia: identitatea nationala. „Eu niciodata, dar niciodata sub sfânta coroana maghiara, alta natiune sau nationalitate decat cea maghiara nu voi recunoaste. Stiu ca sunt oameni si rase de oameni, care vorbesc alta limba, dar mai mult de o natiune aici nu e.” (magyarorszag tortenete, VI/1, budapest, 1979, p.164). Sa-ti fie rusine, mai, jeg sovin! Indivizi de soiul tau ne face sa ramanem mereu vigilenti si sa apreciem odata in plus daca mai era nevoie, faptele de eroism ale strabunilor romani pt ca astazi noi sa avem libertate. Libertatea au si ungurii, insa vedem cum sovinii au vrut si vor doar libertatea pt ei, nu si pt romani. Mai, ****, minti cu privire la adevarul istoric. Jignesti si etichetezi pe toti romanii care-si cunosc si respecta valorile, istoria, traditiile, cultura si simbolurile. Foarte bine! Astfel va vede toata lumea fatza hidoasa, sovinilor. Debili mintali, bolnavi de ura si invidie la adresa a tot ceea ce e roman si romanesc.
Postat 26 Iulie 2015, 09:08 de Valhalla-Asgard
@Țăranului Grigore
Mare țăran mai ești tu, măi, Grigore! Bănuiesc că ești și mare creștin ortodox de începi să mă înjuri. Află de la mine - că, evident, singur nu ești în stare - că de trăiai pe vremea marelui tău simbol național pre numele lui Mihai (căruia i se zice Viteazu), și dacă erai tot țăran cum ești acum, ai fi rămas țăran iobag legat de glie și, vai, ce l-ai mai fi iubit tu pe simbolul românismului verde din tine când l-ai fi văzut cum sprijină el nobilimea maghiară și secuiască... Măi, până și Bălcescu - așa revoluționar, revizionist și naționalist cum a fost - a recunoscut chestia asta despre banul Craiovei... dar, na, avea nevoie și el de un simbol ca să-și justifice ideea de națiune română care vorbește aceeași limbă și, în lipsa altuia, s-a agățat de olteanul pe nume lui Mihai Pătrașcu care, apropos, (și-)a cumpărat tronul Țării Românești.
Postat 26 Iulie 2015, 08:40 de Shogun
Idiot mare...
..e acest sogun ,ori cum mm il cheama !Simboluri false mey niemuricule?Hai SICTIR cu ieducatia ta de om bolnav!Sictir si tu si ma-ta!
Postat 26 Iulie 2015, 08:19 de grigore
?!
Nu era de ajuns Pseudo-Vikingul; se trezi de cu bună dimineață și omul cu debaraua de comandă... În primul rând: uitați-vă în dicționar la cuvântul șovin. În al doilea rând, chiar mă duc să-mi iau pastilele... alea care mă scapă de dureri de cap și de greață... doar, doar mă învăț odată să nu-mi (mai) pierd vremea cu români verzi blocați în romantismul revoluționar-revizionist și radical-naționalist al lui Bălcescu.
Postat 26 Iulie 2015, 01:06 de Shogun
@shogun&emzeperix, luati-va pastilele!
Bai sovinilor... vi s-a mai spus si de catre alti forumisti sa va luati pastilele si sa nu mai faceti scandal. Simbolurile romanilor sunt sacre pt romani asa cum si simbolurile ungurilor sunt sacre pt unguri.
Postat 26 Iulie 2015, 00:43 de Control_Room
@Valhalla-asgard
Esti prea "destept"ca sa te conving (eventual explica ce inseamna ****)din expresiile tale se reflecta civilizatia balcanica cu care nu ma pun.Cind ai timp treci pe la barierele orasului poate gasesti "bocskor"-ul bunicului sau tenisii tai, miroaso , ca sa ai inspiratie in continuare. Shogun lasa-l pe maidanezul sa latre in continuare sa fiarba in sucul lui,nu coboara la nivelul lui, este nevindecabil.P.S. Tineretul nu mai cunoaste stiloul, este un lucru uitat, este la moda pixul(inventie de migrator).Am si eu una pentru tine.
Postat 25 Iulie 2015, 23:45 de EmzePerix
@debiliul sovin (care-si zice si shogun), bolnav de o ura viscerala la adresa a tot ceea ce roman si romanesc.
Mai sovinule, ti-am aratat ca esti escroc. Asta am facut. De ce jignesti tu, sovinule, pe cei care isi cunosc si respecta valorile? Sunt destule statui si ale ungurilor in oras chiar daca ungurii au migrat Europa dintr-o zona mult mai indepartate. Au migrat din Asia si nu se leaga nimeni de faptul ca au statui in Oradea. Tu esti, insa, un izolationist sovin, retrograda bolnav de ura la adresa a tot ceea ce roman si romanesc, care fierbe in suc propriu vazand simbolurile de unitatea ale romanilor. Asta e marea ta problema.
Postat 25 Iulie 2015, 22:55 de Valhalla-Asgard
RE: @debiliul sovin (care-si zice si shogun), bolnav de o ura viscerala la adresa a tot ceea ce roman si romanesc.
Valhalla-Asgard, cenzurează-ţi limbajul şi renunţă la repetarea mesajelor, dacă mai vrei să activezi pe forum!
Postat 26 Iulie 2015, 00:42 de Moderator
@Pseudo-Vikingului
Măi, român verde ce ești, nu știi ce să mai scrii și resuscitezi postările de la alte articole? Și eu sunt retrograd...
Postat 25 Iulie 2015, 22:31 de Shogun
...
N-am nimic cu simbolurile naționale, dar am cu faptul că alea locale nu apar în Oradea. Iar dacă Mihai Viteazu e simbol național, eu sunt ungur cu acte-n regulă. Mihai Viteazu a intrat în Transilvania ca să nu fie atacat la el acasă, apoi, după ce a luat Transilvania și a făcut ce-a făcut la Alba Iulia, a protejat drepturile nobililor unguri și ale secuilor care îl ajutaseră. Oricum nu a dat drepturi țăranilor români peste cele oferite de Dietă. Iar când s-a dus cu război în Moldova, cronicarii vremii s-au șucărit pe el că ar fi băgat zâzanie între creștini (evident, de mai multe confesiuni). Până la Bălcescu, ce-l socotea pe Mihai precursorul României moderne (o teză fundamentată pe propria lui părere și interpretare), nici Miron Costin, nici alți cronicari, nici reprezentanții Școlii Ardelene, nici istorici precum P. P. Panaitescu sau A. D. Xenopol nu s-au căznit să-l lege pe Mihai Viteazu de ideea unei nații române ce include Moldova, Transilvania și Valahia, cele trei fiind socotite (chiar de Mihai însuși) țări cât se poate de diferite una de alta. Și tot eu sunt șovinul care promovează superioritatea unei nații asupra alteia... Unde-i oglinda?
Postat 25 Iulie 2015, 21:01 de Shogun
@shogun
Tu esti magarul care incepe de fiecare data sa aduca jigniri simbolurilor nationale romane. Tu esti cel care incepe intodeauna cu teoriile sovine. Ti s-a spus deja de catre mai multi ca uiti sa-ti iei pastilele si ca urmare incepi cu delirul sovin, revansard.
Postat 25 Iulie 2015, 20:30 de Valhalla-Asgard
...
Se trezi și pseudo-vikingul... Dacă mai aud vreodată de liste de inventatori și premianți români, cred că trec la păgânismul nordic, poate așa reușesc să pricep reacțiile viscerale ale unora. Eu pledez pentru buna înțelegere a tuturor etniilor din orașul ăsta și automat sunt făcut șovin. Sugerez din nou să vă uitați în oglindă domniile voastre care-mi puneți ștampila asta. Nu că mă deranjează, dar după sute de ani de trăit aci unii lângă alții chiar nu văd ce rost au apelurile la strămoși, liste cu invenții și argumente pro-supremație ale unora împotriva celorlalți. Indiferent ce zice istoriografia, istoria (aia pe care încă o trăim) spune clar și răspicat că și ungurii și românii și germanii și alte nații sunt bine mersi în Oradea. Certurile duc la certuri, iar umflatul în pene la manifestări prostești. Am spus-o și-o mai spun: preferam și încă prefer statuia unui orădean - nu a unui oltean - în Oradea. Avem destui orădeni unul și unul în istoria locală ale căror statui pot fi puse în centru.
Postat 25 Iulie 2015, 18:11 de Shogun
@emze
**** zici tu. Eu am zis ****! Nu e totuna. Tu ai o istorie paralela atat a locului cat si a inventiilor. Eu ti-am dat exemplu un studiu facut de specialisti americani. Toate inventiile romanilor despre care am scris eu sunt inventii de "Nobel". Nobelul a fost insa mai mult o chestie politica decat una stiintifica. Asta unu la mana. Doi... Zici ca treizeci la suta din romanii din Ardeal au la origine nume unguresti? Daca le-ar fi tinut figura horthystilor si predecesorilor lor, azi procentul era de suta la suta, cu toate ca imensa majoritate nu vorbea o boaba ungureste. Cum au fost maghiarizate numele romanilor din Ardeal? Pai, uite cum:In 1897, parlamentul de la budapesta a votat legea maghiarizarii numelor oraselor si satelor romanesti din Transilvania. Multe localitatii cu sufixul „u” au ramas fara el. Cteva exemple din zona Muntilor Apuseni: Albacu a devenit Albac şi pe urmă Fehervolgy, Buciumu a devenit Bucium apoi Bucsony, Campeniu a devenit Cimpeni apoi Topanfalva, Ponorelu a devenit Ponarel, Sohodolu a devenit Sohodol, apoi Aranzosszohodol, Pelesu a devenit Peles, Carpinisiu a devenit Carpinis apoi Abrudkarpenyes, Lapuşu a devenit Lăpus (Arieşeni) apoi Lepus, Mogosu a devenit Mogos. Un an mai târziu, în 1898, a aparut lucrarea lui Simon Telekes: „Cum sa maghiarizam numele de familie”. In baza acestei lucrari s-au gasit cele mai perfide cai de maghiarizare a numelor romanesti, a caror consecinte le traim si astazi. Elevii romani care urmau, la sfarsitul anilor 1800, scoli maghiare se trezeau cu numele maghiarizat. „Tehnica“ nu-i ocolea nici pe recruti, care intrau in armata cu un nume si se lasau la vatra cu altul. Exemple: Avram devine Abraham, Iancu devine Iank, Iuliana devine Iuliska, Nicolae a devenit Miklos, Dumitru a devenit Demeter, Ioan a devenit Ianos, etc Furduiu Dumitru a devenit Furdui Demeter, Furduiu Ioan a devenit Furdui Ianos, Furduiu Nicolae a devenit Furdui Miklos. Cat priveste numele de familie, a fost eliminat sufixul „u” si s-a pus accent pe prima silaba a numelui de familie. Documentele de arhiva cercetate de profesorul Ilie Furduiu pentru studiul „Momente din lupta romanilor impotriva maghiarizarii inainte de 1918“ , ne ajuta sa aflam cum au fost maghiarizate numele romanilor din Ardeal. In prezent intalnim atat numele romanesc cat şi cel maghiarizat: Ardeleanu – Ardelean, Albu – Alb, Abrudeanu – Abrudean, Aiudeanu – Aiudean, Aronu – Aron, Adamoviciu – Adamovici, Baicu – Baic, Balosu – Balos, Barbu – Barb, Beldeanu – Beldean, etc. Din exemplele de mai sus constatam ca autoritatile vremii au suprimat sufixul „iu” sau „u”, care era caracteristic numelor romanesti. In 1907, Anton Husza-Herskovitz a tiparit, pentru guvernul maghiar, cartea „Romanii din Ungaria”. In lucrare se dau sfaturi guvernantilor cum sa-i maghiarizeze pe romani folosind cele mai draconice metode si restrictii pentru: biserici, scoli, presa.
Postat 25 Iulie 2015, 17:34 de Valhalla-Asgard
"fiul tirfei din Tirgul de Floci"
In locul Viteazului ar putea pune pe Menumorut,macar era bihorean.In clasamentul mondial al tarilor cu cei mai multi inventatori istorici in istorie Romania ocupa primul loc intre ele si Valhala-Asgard.Stiloul a fost inventat de mult, Petrache a modificat punand pompita si la restul inventiilor enumerat de tine cam la fel este, Traian Vuia la Budapesta a invatat cum se face avionul. Citi romani si citi migratori au primit premiul Nobel pina acum? Cuvintul (****)preferat de tine preacivilizatule, vine din cuvintul unguresc "bocskor", asa erau numiti de unguri, ungurii care au schimbat nationalitatea in romana dupa pacea de la Trianon(fara tara fara identitate).Aproximativ 30% din Ardeal au la origine nume unguresti.
Postat 25 Iulie 2015, 15:05 de EmzePerix
Iar a inceput sa agonizeze, fierband in suc propriu, debilul sovin care-si zice shogun.
Citeste sovinule: In clasamentul mondial al tarilor cu cei mai multi inventatori,raportat la mia de locuitori, Romania ocupa primul loc. In primii o suta de inventatori ai lumii, din toate timpurile, sapte sunt romani! Acest studiu este facut de specialisti americani. Pe parcursul indelungatei sale istorii, Romania s-a remarcat prin numerosi oameni de stiinta care au reusit sa inventeze produse, tehnologii sau medicamente care au contribuit la dezvoltarea umanitatii. Cele mai importante inventii romanesti: Petrache Poenaru - inventatorul stiloului; Anastase Dragomir - inv. scaunului catapultur, a salvat si salveaza viata a numerosi piloti militari; Ioan Cantacuzino - inv. vaccinului antiholeric,, a salvat viata a milioane de oameni; Traian Vuia - inv primului avion; Nicolae Paulescu, a descoperit pentru prima oara, in 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism. Nicolae Paulescu este cel care a demonstrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si care a folosit primul injectia cu insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieti; Stefaan Odobleja - parintele ciberneticii; Henri Coanda - inv avionului cu reactie. In prezent a doua limba vorbita la Microsoft este romana! Un sfert din studentii de la informatica la Oxford sunt romani! Elevii romani sunt an de an in topul mondial al Olimpiadelor scolare internationale in domeniul stiintelor de varf. Inventatorii romanii castiga in fiecare an medalii de aur la saloanele de inventica de la Geneva, Paris sau Bruxelles! N-ai crapat inca gozbore ? Citeste mai departe, poate reusesti sa-ti mai cizelezi din creierul ala al tau de urangutan. Mostenirea culturala a Romaniei este unica in lume ca urmare a evolutiei sale istorice distincte, formata pe fundamentul elementelor dacice alaturi de alte influențe. Romania, are cel mai frumos port popular, cele mai frumoase datini si traditii din intreaga lume! Iata, GOZBORE, cateva din motivele pentru care SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN.
Postat 25 Iulie 2015, 10:33 de Valhalla-Asgard
Iar a inceput sa agonizeze, fierband in suc propriu, debilul sovin care-si zice shogun.
Se spune ca numai cei care au vazut fatza hidoasa a diavolului stiu sa aprecieze cu adevarat Maretia si Marinimia lui Dumnezeu. Asa si cu escrocul asta sovin, bolnav de o ura viscerala la adresa a tot ceea ce e roman si romanesc. Vazand aceste lucruri intelegem odata in plus importanta faptelor eroice ale strabunilor nostrii, pt ca noi romanii sa putem azi avea drepturi in Transilvania. Individul asta e cea mai buna dovada a ceea ce a insemnat si inseamna sovinismul si izolationismul unguresc, reminescente ale unor vremuri care ar fi trebuit sa fie demult istorie, insa, vedem cum astfel de indivizi frustrati fierb in suc propriu. In legatura cu autostrada, ce daca au ungurii autostrada ? Ei sunt muritori de foame si traiesc pe datorie de la rusi, atat cat or sa mai primeasca si de la ei, pt ca datoria trebuie platita.
Postat 25 Iulie 2015, 10:31 de Valhalla-Asgard
@Galaxy
Eu ți-aș recomanda să te uiți în oglindă înainte de a mă face șovin. Autostradă avem? Unde, în țara vecină, adică la sud de Carpați? În 25 de ani n-am fost în stare să ne construim o autostradă ca lumea în Transilvania. O fi, în curând sper, cu bani europeni, cea de la Nădlac la Sibiu. Ungurii, de pildă, și-au făcut ditamai sistemul de autostrăzi. Transilvania = România? Poate, dar chestia asta n-are nici un secol vechime. De când populații care vorbesc aceeași limbă musai să fie un singur popor? Ce au ardelenii în comun cu răgățenii și cu moldovenii? Limba română. Ei, nu te supăra, dar ăsta nu-i criteriu de constituire a unui popor. Limba germană e oficială în Germania, Austria, Eleveția și... Namibia.
Postat 25 Iulie 2015, 08:06 de Shogun
@cica, shogun, cu alte cuvinte, chemarea Asiei nu-ti da pace
Bai nenorocitule, ai imbatrinit cu sovinismul in ciolane Tu stii istoria falsa, scrisa de sovinismul unguresc. Unirea de la 1600 n-a tinut datorita faptului ca am avut parte de vecinii hoti vesnic pusi pe furat, asa cum au fost si ungurii, migratorii din pusta asiatica. Autostrada avem. Nu traverseaza inca toata tara dar o vom construi. Scapam acum si de clica instalata de Ilici-KGB, imediat dupa dec 1989, clica pusa pe furat. Abia acum incep sa intre lucrurile in normal. Indivizi ca si tine, Tokes sau Ilici KGB, au ajuns in faza agoniei. Un sovin ca si tine reprezinta trecutul intunecat al acestei parti de tara. Bai sovinule, TRANSILVANIA = ROMANIA!
Postat 25 Iulie 2015, 01:25 de Galaxy
@Galaxy
Mai lasă-mă, nene, cu protocronismul ăsta daco-getic și pretențiile etnocentriste! Te poți lua de mână cu Ceaușescu la resuscitat teorii răsuflate fără suport documentar. Latinisme, dacisme și românisme ne trebuie nouă acum... Cu astea te poți șterge undeva. Dacă am fi așa minunați ca nație am face măcar o autostradă. Dar nu! Noi nu suntem în stare că fierbe mândria națională în noi... Unirea țărilor române? Deziderat dacic? Arată-mi un document! Faptul că unirea de la 1600 n-a ținut nu-ți spune nimic? Sau că România e cum e doar de nici 100 de ani?
Postat 25 Iulie 2015, 00:03 de Shogun
@shogun, sovinul frustrat
Mihai Vieazul, reprezinta un simbol al Unitatii Romanilor! Unirea Romanilor a fost un deziderat al romanilor(daco-getilor) inca din antichitate. Acest vis de Unitate si Libertate a Natiunii Romanilor dateaza, iata, din vremuri stravechi. S-a realizat pe deplin la 1 Decembrie 1918. De atunci toate nationalitatile conlocuitoare din Transilvania se bucura de drepturi egale. Inainte stim ci totii cum a fost. Perioada de trista amintire a vremelnicei ocupatii unguresti este binecunoscuta. Au satui in Oradea si ungurii, care au migrat in Europa tocmai din fundul Asiei, ceea e e mult mai departe decat Oltenia sau alta zona din Romania. Frustratule, daca nu-ti convine marsh la hungarika ! Acolo o sa vezi stratui de hortisti, honvezi si alti urmasi ai migratorilor din stepa asiatica. TRANSILVANIA = ROMANIA!
Postat 24 Iulie 2015, 23:45 de Galaxy
danute, danute....
... cin' ti-a pus pixu-n mana, agramatule?! Unde ai auzit tu de verbul ,,a dala''? Poate de la aia care au inventat ,,turbogiratia'', da' aia sunt niste tembeli si n-au auzit de verbul ,,a pava'', iar despre ,,a pavela''....
Postat 24 Iulie 2015, 16:27 de pinonel
@TDS
Dragnea e președintele ditamai partidului politic... De-aia am zis că e un simbol național: de mârlănie și nesimțire, dar tot simbol național e.
Postat 24 Iulie 2015, 15:49 de Shogun
@Ottoul
Nu se încoardă nimeni, ci ne spunem părerile. Într-o piață publică centrală pompierii, poliția, salvarea, mașinile agenților economici etc pot intra fără probleme fără a se face o stradă special pentru asta. A se vedea Piața centrală din Leuven sau Utrecht... ca să mă "încord" puțin...
Postat 24 Iulie 2015, 15:43 de Shogun
Chill
Linistiti-va . Nu dati cu piatra inainte sa aflati ce si cum. in ceea ce priveste portiunea carosabila, banuiesc ca agentii economici care au diverse cafenele,baruri, fast-food`uri si chiar ABC`uri , au nevoie de o cale de acces pentru furnizorii de marfuri . doar nu vor cara lazile de bere si butoaiele de la primarie, pe jos, sau rostogolindu`le . toti va incordati care pe unde ati fost si ati vazut, dar nu ganditi inainte sa dati cu piatra.sa nu mai vorbim de acces pentru salvare/politie/pompieri.
Postat 24 Iulie 2015, 11:10 de ottoul
ALTE SIMBOLURI
@Shogun: Dacă Dragnea e simbol național vin și eu cu contra exemple! Băsescu, Blaga, Udrea, Falcă, Anastase, Oltean, Boc, Berca, Uioreanu, Boagiu, Gorghiu, Fenechiu ( wow, trei care se termină în -iu! ) etc.
Postat 24 Iulie 2015, 11:00 de TDS
@TDS
Nu, nu trebuie să copiem Germania. Dădeam un exemplu. Mie mi-e ciudă că avem loc pentru mașini într-o piață publică ce, după mintea mea, era mai bine să fi fost pe de-a-ntregul pietonală. O fi mai poluată piața, ce să zic...?! De simboluri naționale m-am cam săturat. Eminescu, Cantemir, Mihai Viteazu? Nici unul din zonă, nici măcar din Ardeal. Aici e vorba despre oraș, iar orașul e par excellence o comunicate locală, nu națională. Mai avem noi un simbol național - Dragnea - de care mă lipsesc... Eu unul prefer simbolurile locale celor naționale, măcar o vreme, până ne obișnuim cu propria istorie locală, despre care nu avem habar. Știm cine e Eminescu, Cantemir și Mihai Viteazu (cine știe, desigur...), dar habar n-avem de Peter Pazmany, Sigismund Bathori, Gabriel Bathory, Laurentiu Schlauh, Ovidiu Cotruș, Mircea Malița, Ioan Pop de Popa, Romulus Vulpescu, Șerban Costa și câți și mai câți...
Postat 24 Iulie 2015, 10:39 de Shogun
SIMBOLURI
@Shogun: Aha, bag samă că trebuie să copiem Germania în tot și-n toate! Iar în ceea ce-l privește pe "oltean" eu zic că într-un oraș își au locul și simbolurile naționale! Să dăm jos și statuia lui Mihai Eminescu! Ce treabă are EMINESCU cu Oradea? Că a debutat în revista "Familia"? VAX! Dar Dimitrie Cantemir ce caută în Oradea? Cred că trebuie să umblăm și la denumirile străzilor! Strada Ronald Reagan la Oradea?
Postat 24 Iulie 2015, 10:12 de TDS
Măi, Grigore!
N-am eu ce-ți face ție că-i căldură afară. Dacă ești olecuță plimbat prin târg, atunci știi că mai în toată Germania, piețele centrale sunt pietruite și fără mulți pomi. Așa le-au făcut meșterii acum vreo 600 de ani și așa au rămas. Tu ce voiai să pună în loc de piatră? Iarbă? Și da, mă deranjează statuia olteanului pentru că ne agățăm de niște pseudo-simboluri istoriografice gen Mihai Viteazu și Ștefan cel Mare, dar habar n-avem ce s-a întâmplat la noi în târg. Preferam un ungur sau un neamț, un slovac sau un ceh olteanului, dar să fi fost orădean. Puteam pune și un român, că doar nu era foc. Retorica asta naționalistă mă enervează la culme: indivizi precum Mihai Viteazu au venit și au plecat, orădenii - indiferent de etnie - au rămas. Ei au construit orașul, nu Mihai Viteazu sau alde alți viteji de peste Carpați.
Postat 24 Iulie 2015, 08:52 de Shogun
?????????????????????
@sogun....ce zici ma?Statuia olteanului?Tratamentul,nu uita tratamentul,culca-te pe piatra de 52,5 grade ,caldura mare....!Naspa caracter la tine (...)!
Postat 24 Iulie 2015, 06:55 de grigore
Iar nu pricep...
Nu pricep de ce au lăsat statuia lui Mihai Viteazu acolo, în piață, când avem atâția orădeni (români, maghiari, germani sau ce-or mai fi) care ar fi putut sta bine mersi acolo... Așa că am rămas cu statuia olteanului, și aia arătând nașpa... Apoi, nu pricep de ce au făcut porțiunea aia carosabilă de parcă nu se putea fără mașini în piață. Dar așa-i când vrei să împaci și capra și varza, îți iese totul varză...
Postat 23 Iulie 2015, 19:10 de Shogun
articol
unde e cascheta domnul avocat la pietre .ziaristi nu au o apa plata ceva? muncitori sunt la strandul unirii fara echipament de protectie sa dam de munca la macaronari
Postat 23 Iulie 2015, 16:21 de pop2
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON