URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2014, 13:48

Una, da' "scumpă"! Drumuri Bihor a depus singura ofertă pentru reabilitarea Pieţei Unirii, la un preţ mai mare cu 8% decât cel estimat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii nu mai vor să lucreze doar pentru portofoliu. În ciuda importanţei şi complexităţii lucrării de reabilitare a Pieţei Unirii, la licitaţia pentru atribuirea lucrărilor s-a depus - până la termenul limită din 10 iunie - o singură ofertă.

Asocierea reprezentată de Drumuri Bihor, membră a grupului de firme Selina, a ofertat un preţ de 20,5 milioane lei, cu 8% mai mult decât cel estimat de beneficiar la 19 milioane lei. Din asociere mai fac parte firmele CMC Monumental (pentru lucrări în piatră), Ritmoteh (pentru reţele electrice) şi Adenandra (pe partea de spaţii verzi).

"Constructorii nu s-au încumetat să vină. Este o lucrare complexă, la care preţul nu este prea mare şi probabil au preferat să nu se implice", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

De altfel, licitaţia a fost la un pas de a fi reluată. Dorel Crăciun, directorul Drumuri Bihor, a declarat că firma a cumpănit îndelung dacă să depună sau nu o ofertă. "Am avut discuţii prelungite dacă să ofertăm sau nu. Toate calculele pe care le-am făcut au fost mult peste preţul beneficiarului. Noi am ajuns să cerem doar cu 8% peste preţul estimat abia după ce nu am mai avut de unde reduce din cheltuieli. În mod cert aşa au păţit şi celelalte firme care nici nu s-au mai complicat să depună oferte", a spus Crăciun.

Potrivit spuselor lui Crăciun, firmele de construcţii nu au cum oferta un tarif final mai mic de 19 milioane lei în condiţiile în care trebuie să cumpere materialele pretenţioase cerute de beneficiar (ca de pildă granit auriu) la preţul pieţei.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Pieţei Unirii vizează, între altele, transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Vasile Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai implică modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi 2 rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
NUUUUU
Nu suna deloc BINE! Ceva nu este in regula daca ati primit o singura oferta pentru un proiect atat de mare! Va dati seama ce se va alege de centru?
Postat 12 Iunie 2014, 09:44 de Obs
Re: io
Gura păcătosului adevăr grăieşte !?! Construcţii Bihor are în plan, pe termen scurt şi mediu, să preia pachetul majoritar de părţi sociale de la Selina SA, Ghilea şi Rus punând de un holding care să ia tot ce mişcă în Bihor în acest domeniu şi, pe deasupra, să trimită în zona uitării toate "scheletele" din ultimul deceniu ale celor doi din Top300 !?!
Postat 11 Iunie 2014, 18:03 de Carp III
SELINA firma de sacrificiu !
Exact asa a patit SELINA si la lucrarile de canalizare si alimentare cu apa de la Sacuieni . Si acolo nu a putut participa nimeni, numai si numai SELINA. Asa au aranjat caietul de sarcini(ilegal) incat a fost singura care "s-a indurat" si a castigat-o cu 110% . De daca nimeni nu a avut curajul sa mearga la pretul asta se sacrifica SELINA !!!! Firma de sacrificiu care mereu il scoate din buda pe primar si sluga lui , asa cu i-a "ajutat" si pe cei din primaria Sacuieni.
Postat 11 Iunie 2014, 17:40 de eu si nuami eu
@io
Copile esti beat? ce are Ghilea cu SELINA? Tu confunzi CONSTRUCTII BIHOR cu RUMURI BIHOR! Ai tras si pe nas ceva?
Postat 11 Iunie 2014, 17:30 de eu si tu
vai,vai..
Saracu Ceausescu..era mic copil pe linga Ghilea care se pricepe la toate,cistiga tot!Priceput frate nu gluma!In curind il intrece pe vicele Malan avocatul ezermester,ioi doamne!!!!!!
Postat 11 Iunie 2014, 15:51 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON