URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2013, 17:02

Un orădean demonstrează că Roşia Montană ar câştiga mai bine din culturi de afine decât din exploatări de aur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Unul din orădenii care protestează deschis faţă de demararea exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană, Cătălin Popa, a demonstrat, joi, în faţa jurnaliştilor orădeni, de ce proiectul companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar aduce numai pagube.

Afine... de aur

Pentru început, Popa a arătat că RMGC ar urma să creeze doar 880 de locuri de muncă, nu 3.600, cum susţine compania. "Cifrele pe care eu vi le dau sunt luate din raportul pe 2012 al Gabriel LTD Canada, raport care este publicat pentru bursa din Toronto. Dacă în România ni se poate spune la televizor, în reclame, tot ce se doreşte, cu ajutorul politicienilor, pentru o bursă raportul trebuie să fie serios, pentru că are implicaţii financiare directe şi imediate", a precizat orădeanul.

Potrivit lui Popa, locurile de muncă ar fi create cu preţul demolării a 4 munţi, săpării a 1.258 de hectare, adică echivalentul a circa 1750 de terenuri de fotbal, folosirea a 13.000 de tone de cianuri pe an (în condiţiile în care media europenă este de 1.000 de tone/an), din care ar rezulta 215 milioane meri cubi de apă cu cianuri şi metale grele toxice, înmagazinate în baraje uriaşe, care ar trebui întreţinute "pentru eternitate".

Comparând, însă, cu ce s-a întâmplat deja la Roşia Poieni, localitate vecină Roşiei Montane, orădeanul a subliniat că, de fapt ar fi distruse nu mai puţin de 11.120 de hectare de teren (adică de aproape 10 ori mai mult decât se susţine), pentru următorii 400 de ani, iar timpul necesar neutralizării soluţiilor chimice folosite în extragerea aurului cu cianuri.

Folosind date din acelaşi raport, Popa a mai arătat că, din redevenţă, statul român ar avea un profit de 3 miliarde de dolari şi încă 146 de milioane de dolari pentru ecologizarea zonei. "Fie, deci, 3,2 miliarde de dolari profit, adică 287.169 de dolari/hectar/400 de ani, adică 719 dolari pe hectar în fiecare an", a precizat Cătălin Popa.

Orădeanul a şi găsit o soluţie ca un hectar din Roşia Montană să valoreze mai mult! "Dacă s-ar fi făcut o cultură de afin cu o productivitate mică, soiul Collins, de 4,72 tone/ha/an, şi s-ar vinde la preţul pieţei de 12 lei/kg, s-ar câştiga 16.810 dolari pe hectar pe an, adică de vreo 24 de ori mai mult decât din aur! Afinul e adevăratul aur!", a spus Popa.

Acesta a mai arătat şi că cele 3.600 de locuri de muncă ale RMGC ar înseamna 0,32 locuri de muncă la hectar timp de 15 ani, în timp ce afinul ar da de lucru mai multor oameni. "Iar munţii ar fi tot acolo, riscul ecologic nu ar fi prezent", a completat el.

avocat Cristi Rusu (2).JPGPe genunchi

Deodată cu Popa, în faţa jurnaliştilor locali a venit şi avocatul orădean Cristian Rusu (foto), care a arătat că proiectul de lege supus dezbaterii Parlamentului şi care ar stabili o excepţie la Legea minelor, astfel încât exploatările de aur de la Roşia Montană să aibă undă verde, încalcă peste 22 de alte legi, inclusiv Constituţia şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, o dovadă fiind şi refuzul de aviz dat de ministrul Justiţiei. "Mi se pare că acest proiect fie a fost făcut pe genunchi, într-o mare grabă, fie de un student în anul II", a declarat avocatul, arătând că dacă "ar fi existat seriozitate", proiectul de lege nu ar fi avut semnătura primului ministru.

"O improvizaţie juridică" din proiect exemplificată de Rusu este cea privind exproprierile. Conform documentului, RMGC ar urma să facă exproprierile în locul statului, iar ulterior România ar urma să plătească companiei valoarea lor. Gravitatea acestei situaţii, a precizat el, este că ar putea crea un precedent, iar pe viitor şi alte companii să expropieze românii, fără niciun control din partea statului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nu ne vindeti tara!!!!
daca s-ar vrea normal ca ideei de profit pe acele hectare ar fi!!numai ca asta e cea mai mare hotie din toate timpurrile!!!dau si eu un exemplu:romania are aprox 2 milioane de romani in afara granitelor,daca punen infima suna de 100 de eur /fiecare roman ar fi 200 mil eur lunar!!asta inseamna ca intr-un an si 4 luni in tara au intrat cei 3.2 mld care i-ar castiga romania de la rosia montana
Postat 13 Septembrie 2013, 13:51 de florin
Carp III invata sa citeasca
@ Carp III: 16.810 dolari pe an si per hectar, scrie in articol. Asa-i ca nu l-ai citit? Preferi sa fii penibil...
Postat 13 Septembrie 2013, 13:25 de ghita
500 milioane euro anual din afine !?!
Termină cu tembelismele astea măi Popa, nu fi penibil că afinele s-au mai ieftinit !?!
Postat 13 Septembrie 2013, 12:00 de Carp III
FIN
Si in vremurile acelea multi profeti mincinosi se vor arata.
Postat 13 Septembrie 2013, 09:38 de goron
au dreptate cetatenii
nu am vazut proiectul de lege, nu am luat nici o parte (pro or anti rosia montana), insa cand aud ca \"RMGC sa faca exproprierile\" dupa bunul plac, urmand sa isi recupereze banii de la stat, ma-nfior! bine ca a cazut, asa ceva e prea periculos pt o societate. Cum mai garanteaza statul dreptul de proprietate a individului, ne intoarcem in comunism, daor ca nu statul imi ia terenul ci poate sa faca asta orice firma ce a dat mita (in total de 4mld eur, ce vor sa si-i recupereze acum) guvernelor (fiind acum actionarii perchezitionati si anchetati de justitie). Nu in interes de stat (autostrada de ex) ci in interes propriu. Se creeaza un precedent nefavorabil cetatenilor si prea periculor. In ce alta tara civilizata se fac astfel de artificii ca sa sustinem o anumita firma? HAi, preferam afinele! Pe termen lung e mai fezabil.
Postat 12 Septembrie 2013, 18:57 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON