URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2016, 15:06

Un orădean, administratorul unui site cu milioane de vizitatori care a "împrăştiat" ştiri false în favoarea lui Donald Trump

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean a ajuns în atenţia mass-mediei americane după ce a fost deconspirat ca administratorul site-ului endingthefed.com, unde au apărut în timpul campaniei electorale din SUA mai multe ştiri false, toate în favoarea candidatului republican Donald Trump.

Potrivit articolelor din America, site-ul orădeanului Ovidiu Drobotă are o medie de 3,3 milioane de vizitatori unici pe lună, mai mult decât site-urile unor ziare celebre, precum LA Times sau USA Today.

Pe site-ul lui Drobotă ar fi apărut ştirea că jurnalista Megyn Kelly a fost concediată de la Fox News pentru că o susţinea pe Hillary Clinton, că Papa s-a declarat public un susţinător al lui Donald Trump ori că Obama a tăiat din fondurile destinate veteranilor. Toate aceste ştiri au dispărut de pe site odată ce s-au dovedit false, dar nu înainte de a avea nenumărate distribuiri, comentarii şi like-uri pe site-ul de socializare Facebook.

Conform site-ului american inc.com, care l-a deconspirat că este administratorul site-ului care răspândea ştiri false, Dobrotă se declară un fan al lui Donald Trump. "În octombrie 2015 am aflat de Donald Trump şi mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut faptul că era un outsider. Şi m-am gândit că pot să-l ajut să câştige preşedinţia SUA creând un site. Am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am publicat ştiri false, le-am şters între timp, dar la timpul publicării, nu ştiam că sunt false", a povestit Drobotă pentru publicaţia inc.com.

În timp ce presa americană îşi pune întrabarea dacă orădeanul a influenţat sau nu alegerile din America, tânărul susţine că a fost doar un susţinător independent al lui Trump, negând orice legătură cu Rusia ori cu Wikileaks.

Totodată, Drobotă a mai declarat pentru site-ul american că nu a fost dorinţa sa să împrăştie ştiri false şi că chiar şi unele din site-urile pro-democrate au scris articole care s-au dovedit neadevărate.

Presa din România îl mai prezintă pe orădean şi ca administratorul unui alt site obscur, expunere.com, unde sunt publicate articole copiate de pe alte site-uri. Pressone.ro, care dezvăluie povestea orădeanului, scrie chiar că acest site este unul dintre cele mai cunoscute portaluri conspiraţioniste.

În 2015, BIHOREANUL a scris un articol despre Ovidiu Drobotă, după ce acesta, pe atunci student la Calculatoare la Universitatea din Oradea, a iniţiat pe Facebook un protest anti-defrişări, acţiune care a devenit rapid virală. Astfel, simultan au avut loc proteste similare în mai multe oraşe din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
A.T.
Mă așteptam chiar la un răspunns mai agresiv , dar ideea e că mă așteptam la asta.dacă este să verificați contul de fb a lui O.D la fotografii , fotografii publice (oricine le poate vedea) veți găsi exact fotografia asta care ați publicat-o Acuma...din moment ce ați luat fotografia lui de fb și ați folosit-o pentru a publica articolașu , normal că e proprietatea Bihoreanul . Întrebarea la care altcieva ar trebui să răspundă în locul nostru , este dacă ați avut poza ca proprietate înainte sau după ce ați copiat-o de pe facebook ? Tot ce mai adaug pe această temă este că mi-ați jignit un frate ( Ovidiu Drbotă ) Pe lângă asta l-ați denigrat ! Vom fi chit când vă veți face o obsesie ca vinovații petru Dealul Ciuperca să plătească cu funcții și cu tot ce au ei mai bun
Postat 22 Noiembrie 2016, 19:19 de vocilebihoreanului29
RE: A.T.
Poza este în proprietatea noastră pentru că noi am făcut-o, "fratele" tău Ovidiu îţi poate confirma, a fost o regie gândită tocmai pentru a ilustra articolul despre el. Deci, nu avea cum să fie publicată nicăieri înainte de ziua în care eu şi colegul meu fotoreporter ne-am dus cu Ovidiu în parc, să-i facem poza. Cât despre acuzele tale că l-am jignit şi denigrat, nu sunt deloc de acord. Deocamdată, noi am prezentat doar ce scrie presa internaţională şi naţională despre el. Rămâi pe frecvenţă şi poate te lămureşti. Despre Ciuperca găseşti în ziarul nostru din această săptămână un articol detaliat. Aşa că hai să nu mai vorbim doar ca să ne aflăm în treabă, ok?
Postat 22 Noiembrie 2016, 20:30 de Adriana Totorean
ei ei
De-acord, de-acord ca nu e bine ce-au facut astia, dar cu toata MASS-MEDIA traditionala care catalogheaza 55% din populatie ca fiind extremisti de dreapta, rasisti si xenofobi pentru ca isi iubesc patria, care fac confuzia intre a securiza granitele pentru a opri traficul illegal (de persoane, de droguri, contrabanda, etc) si xenofobie or rasism si care au venit cu jumatati de adevar, exagerari si trunchieri de declaratii pozitionandu-se in favoarea Hilarei, in loc sa pastreze o anumita decenta si obiectivitate, si care amesteca editorialele si opiniile cu prezentarea realitatii si a stirilor, ce ne facem? Numa pe unii sa ii corectam si ceilalti nu?
Postat 22 Noiembrie 2016, 17:16 de unu
Adriana Totorean
Presa NU ARE VOIE , fără acordul celui implicat în poveste , să publice în articol fotografii , chiar și luate de pe facebook ! Ați scris articolul și ați publicat fotografii cu partea implicată fără acordul lui ! Vă paște datul în judecată
Postat 22 Noiembrie 2016, 16:11 de vocilebihoreanului29
RE: Adriana Totorean
Fotografia nu e luată de pe Facebook, e chiar în proprietatea BIHOREANULUI, fiind făcută anul trecut cu acordul lui Ovidiu Drobotă. Despre acordul pentru publicarea unui articol nici nu vreau să discut, sper că îţi dai seama ce prostie ai debitat. Aşa că mai uşor cu conspiraţia :)
Postat 22 Noiembrie 2016, 17:25 de Adriana Totorean
.....
Bravo ba, esti tare.
Postat 22 Noiembrie 2016, 16:09 de elev
Îl atacați că site-ul lui e mai bun ...
ca minciunile din ziarele celebre ? That s low ! Stay away from my friend ! Hail Trump !
Postat 22 Noiembrie 2016, 16:00 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON