URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2011, 08:13

Salvare spectaculoasă: Un nou pacient cu accident vascular a scăpat de paralizie instant, datorită medicilor orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Hadrian Borcea, a anunţat luni că un alt pacient care suferise un accident vascular ischemic a fost tratat cu succes la Oradea printr-o nouă procedură medicală inovatoare, ce constă în administrarea unei soluţii trombolitice.

Astfel, dacă până acum pacienţii cu AVC ischemic, adică tulburarea circulaţiei sângelui la nivelul creierului, aveau puţine şanse de recuperare, majoritatea rămânând paralizaţi, iar tratamentul se întindea pe luni sau chiar ani de zile, în cazul acestei noi terapii, pacientul îşi revine complet şi mult mai rapid.

Cel mai recent caz s-a petrecut pe 25 septembrie, dar el a fost făcut public doar după ce medicii s-au asigurat că nu va rămâne cu urmări. Pacientul, un bărbat de aproximativ 52 de ani, avea "hemiplegie dreaptă predominant facio-brahială care au debutat cu aproximativ 100 de minute în urmă". "Imediat după sosirea acestui pacient în UPU, medicii de gardă au declanşat procedura de evaluare şi la aproximativ 150 minute de la prezentare au decis administrarea substanţei trombolitice. După o internare de 5 zile, pacientul a fost externat în cursul zilei de joi 29 septembrie. Practic, şi-a revenit pe loc. Asta este frumuseţea acestui tratament. Pacientul a mai fost ţinut încă 5 zile la neurologie, sub observaţie, ca să nu apară complicaţii", a mai punctat medicul.

Procedura este nouă la noi, dar în alte ţări se foloseşte de ani buni. În România, însă, până la Oradea nu a mai fost folosită cu succes, deoarece pacienţii eligibili pentru acest tratament trebuie selectaţi extrem de riguros. Numărul celor care beneficiază depinde, în primul rând, de momentul prezentării în urgenţă al acestor pacienţi, tratamentul putându-se aplica doar în primele 3 ore de la debut.

Acest tip de intervenţie a fost realizat în premieră naţională la Oradea în luna iulie, iar până acum la UPU au fost efectuate 3 astfel de proceduri, din care două au reuşit iar una nu a avut nici un rezultat. "Pacienta respectivă a rămas cu paralizia cu care s-a prezentat: nu a fost nicio agravare şi nicio îmbunătăţire. În acest caz nu era foarte clar momentul de debut, de aceea insistăm foarte mult ca familiile acestor bolnavi să ştie să se prezinte în primele 3 ore", a mai punctat dr. Borcea.

Medicul este optimist în ce priveşte aplicarea noii metode la Oradea, punctând că cea de-a treia intervenţie "este cu atât mai importantă cu cât demonstrează că în serviciul nostru s-a constituit deja un sistem de aplicare, nefiind doar un exerciţiu izolat".

Echipa care a realizat cea mai recentă procedură este formată din dr. Florina Fortiş, medic specialist neurolog şi dr Natalia Hrihorişan, medic rezident an V medicină de urgenţă.

"Importanţa acestei terapii, care este totuşi grevată de anumite riscuri, rezidă în reducerea, până la dispariţia completă a manifestărilor clinice şi sechelelor care pot să apară în urma instituirii unui accident vascular cerebral, ceea ce determină posibilitatea reintegrării complete în societate, la câteva zile de la momentul instalării AVC", a mai punctat şeful UPU.

Instituirea acestei proceduri a fost posibilă datorită unei proceduri elaborate în cadrul unui proiect transfrontalier semnat de către Universitatea Oradea şi Universitatea de Medicină din Debrecen şi implementat între Clinicile de Neurologie din Debrecen, UPU Oradea şi cu colaborarea dr Anamaria Jurcău şi dr Aurel Simion.

Pe lângă crearea acestei proceduri, acest proiect conţine şi alte elemente legate de instruirea personalului, sistem de telemedicină şi teleconferencing între Oradea şi Debrecen, toate cu scopul de extindere şi realizare în condiţii cât mai sigure a acestei proceduri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
adrian minunatul
adrian, esti deplorabil. cauta repede in dex si vezi ce inseamna, apoi pune-te si invata pentru sesiunea urmatoare de bac.
Postat 04 Octombrie 2011, 16:34 de ioan
spectaculos
SPECTACULÓS, -OÁSĂ, spectaculoși, -oase, adj. Care atrage privirile, care impresionează prin aspectul plăcut, prin strălucire; impresionant, spectacular. – Spectacol + suf. -os (după it. spettacoloso). SPECTACULÓS, -OÁSĂ adj. Impresionant (prin fast, prin strălucire); frumos. probabil sa pui o perfuzie si sa faci cativa pasi de balet ii spectaculos.
Postat 04 Octombrie 2011, 10:38 de adrian
@adrian
....este spectaculos. tine cont de anumite aspecte care rezulta din aceasta stire. imagineaza-ti tatal sau pe tine, sau pe cineva apropiat...daca de altul te doare in cot...cum ar fi sa ramana paralizat pe o parte a corpului, cu deficiente in gandire si vorbire, cat necesita recuperarea, dupa o spitalizare lunga, in bani si efort din partea familiei. bolnavii constienti ajung sa se simta prizonieri in corpul lor. din pacate socrul meu este un exemplu de A.V.C. FELICITARI DELOR CARE AU APLICAT METODA NOUA IN SPITALUL DIN ORADEA. ADRIAN TINE-TI GURA!!!!
Postat 04 Octombrie 2011, 10:04 de romanul complicat
@adrian
Adrian....tu macar ai citit articolul....sau esti unul din elevii cazuti la bac anul acesta? Decat sa scrii sa te bagi in seama, mai bine ia o carte si citeste. Bravo medicilor romani !
Postat 04 Octombrie 2011, 10:00 de @adrian
spectaculos
ce ii asa spectaculos???
Postat 04 Octombrie 2011, 09:31 de adrian
felicitari!
o stire pozitiva! dimineata la stiri am vazut metoda revolutionara a medicilor romani care poate inlocui dializa. de ce nu cautati astfel de stiri ca sa oferiti putina speranta in tara asta in care antenele si a realitatea tv ne ingroapa de vii.
Postat 04 Octombrie 2011, 09:21 de ioan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON