URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2015, 09:59

Trei posibile variante pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu

Trei posibile variante pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu Locul I
Trei posibile variante pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu Locul II
Trei posibile variante pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu Locul III
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Primăria Oradea a anunţat marţi că un juriu format atât din specialişti în artă şi arhitectură cât şi din reprezentanţi ai municipalităţii a ales câştigătorii noului concurs pentru amplasarea unei statui a lui Ion I.C. Brătianu în parcul cu acelaşi nume din oraş.

În perioada 20-27 ianuarie, au fost depuse 22 de lucrări ale unor sculptori din toată ţara, iar acestea au fost jurizate în funcţie de "încadrarea în tema de concurs, originalitatea demersului artistic, mesajul transmis şi posibilitatea celei mai bune încadrări în ambient", potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

Comisia de jurizare a fost formată din primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, arhitectul şef al oraşului, Adriana Lipoveanu, criticul şi istoricul de artă Ramona Novicov, artistul plastic Valentin Tănase şi arhitecţii Ştefan Paskucz şi Vlad Popescu Sturz. "Comisia întrunită ieri a decis ca jurizarea să se realizeze în două etape, în etapa a doua intrând lucrările care au obţinut minimum 350 de puncte din punctajul maxim de 700", se mai precizează în comunicatul Primăriei.

În etapa a doua s-au calificat şase lucrări. În urma unei analize comparate a acestora, au fost desemnaţi câştigătorii concursului de idei. Locul întâi a fost obţinut de lucrarea prezentată de artistul sătmărean Radu Ciobanu, care a adunat 695 de puncte, din punctajul maxim de 700. Sculptorul a fost premiat cu suma de 2.000 de euro, impoziabilă. Macheta realizată de sculptorul din Satu Mare îl înfăţişează pe Ion I.C. Brătianu în picioare, iar pe soclu mai apare şi stema Regatului României.

Locul al doilea a fost ocupat de Gheorghe Tănase din Bucureşti, care a primit un premiu în valoare de 1.500 euro (impozabili), iar pe locul al treilea s-a situat lucrarea propusă de Marius Mureşan din judeţul Maramureş, acesta fiind remunerat cu un premiu de 1.000 de euro (impozabili).

Reprezentanţii municipalităţii precizează că deşi nu este sigur că lucrarea care a câştigat concursul va fi şi cea amplasată în Parcul Brătianu. "Urmează ca, în şedinţa din 29 ianuarie, Consiliul Local să desemneze dintre cele trei machete premiate pe cea care va face obiectul contractului cu municipalitatea, în vederea realizării statuii lui I.C. Brătianu", se arată în comunicatul instituţiei.

Municipalitatea a mai organizat un concurs pentru stabilirea machetei statuii care va fi amplasată în Parcul Brătianu însă juriul a decis că niciuna dintre cele patru modele propuse atunci nu sunt potrivite.

Potrivit calendarului stabilit de Primăriei, până pe 31 iulie ar urma să aibă loc turnarea în bronz a statuii alese şi realizarea soclului acesteia. Statuia ar urma să fie inaugurată pe 20 august, ziua în care s-a născut Ion I.C. Brătianu.

Personalitate politică marcantă, Brătianu a fost unul dintre marii artizani ai Marii Uniri din 1918. De asemenea, el a fost prim-ministru al României, având o contribuţie decisivă în organizarea statului naţional unitar şi a iniţiat adoptarea Constituţiei din 1923, una din cele mai moderne şi democratice din Europa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
A doua varianta e ciudata
Poate naste glume bune. Poae ca merita lasata a doua varianta ca oamenii se vor intreba ce arata cu mana :)
Postat 28 Ianuarie 2015, 18:05 de fairy
@TDS
N-ai inteles. Depinde de cine si cum priveste statuia, grupul statuar,etc. Ceea ce pt unii pare doar o banala bucata de metal, etc, pt altii reprezinta o importanta opera de arta. Depinde de care parte a preferintelor etnico-politice, etc te gasesti.
Postat 28 Ianuarie 2015, 17:24 de Valhalla-Asgard
răspuns
@Valhalla-Asgard din punct de vedere artistic statuile ungurești sunt mai reușite decât altele românești ! În plus nu te mai preface! Sigur ai înțeles exact ce a vrut să spună vg!
Postat 28 Ianuarie 2015, 14:26 de TDS
@vg
Dar despre statuile udemeristilor ce spui ? Alea iti plac. Probabil esti unul din aia care fierb in zeama proprie vazand simbolurile romanilor.
Postat 28 Ianuarie 2015, 14:09 de Valhalla-Asgard
despre statuile milenare si deciziile comuniste luate in numele oradenilor
deci, am inteles ca pe 20 august, 2015, o sa avem in spatiul nostru public o noua statuie din bronz. ok. si, cand va fi mutata de acolo, returnata autorului ori topita? sau va ramane la infinit acolo? sa mai lasam sa creasca iarba acolo, sa se materializeze si alte viziuni in bronz, ca cine stie poate inspira vreun suflet nobil de artist. dar un juriu mai contemporan n-ati gasit?
Postat 28 Ianuarie 2015, 13:36 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON