URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2010, 17:30

Un bebeluş născut prematur a murit de Crăciun, după ce mama lui nu s-a dus la medic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O femeie de 26 de ani din Curtuişeni a ajuns în ziua de Crăciun la spitalul din Marghita, după ce, gravidă fiind, a ridicat un vas mare cu apă şi i s-au declanşat contracţiile, a anunţat miercuri conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit unui comunicat, femeia a născut la doar 23-24 săptămâni, chiar în autospeciala Ambulanţei, iar medicii compartimentului de nou-născuţi a Spitalului Municipal "Dr. Pop Mircea" nu au mai putut face nimic pentru bebeluş. Copilaşul a primit doar nota 2 la naştere, nu plângea, respira neregulat şi era foarte palid. La doar 30 de minute de când a sosit pe lume, a intrat în stop cardio respirator şi, în ciuda resuscitărilor, a murit. În urma autopsiei a reieşit că decesul a fost cauzat de faptul că organele micuţului nu erau suficient de dezvoltate şi s-a asfixiat.

Conducerea DSP a afirmat că la doar 3 ore de la constatarea decesului, mama copilului a fugit din spital, fără ca medicul de gardă să-şi fi dat acordul, drept pentru care a fost alertată Poliţia. De altfel, mama a evitat medicii şi în timpul sarcinii. "Din analiza efectuată de DSP Bihor a reieşit că gravida era înscrisă pe lista unui medic de familie în localitatea de domiciliu dar nu s-a prezentat la consultaţia medicală pentru luare în evidenţă după instalarea sarcinii, ultima consultaţie de care a beneficiat aceasta la medicul de familie fiind în data de 9.10.2009", se mai menţionează în informare.

Pe această cale, reprezentanţii DSP au subliniat că gravidele beneficiază de gratuitate la consultaţiile medicale, chiar dacă nu sunt asigurate: "Legislaţia din România asigură, atât la persoane asigurate cât şi la cele neasigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, gratuitatea consultaţiilor şi investigaţiilor din timpul sarcinii, atât la medicul de familie cât şi unităţile ambulatorii publice de specialitate. Luarea în evidenţă a stării de graviditate la medicul de familie şi/sau medicul în specialitatea obstetrică-ginecologie asigură o bună urmărire a evoluţiei sarcinii şi limitarea riscului naştere prematură".

DSP a adresat şi medicilor de familie solicitarea să transmită mai departe acest mesaj, în special la femeile defavorizate socio-economic înscrise pe lista proprie. Fără luarea în evidenţă şi prezentarea unei adeverinţe la angajator, gravidele angajate nu pot beneficia de drepturile conferite de legislaţia în vigoare pe perioada sarcinii privind condiţiile de muncă, respectiv de concediul maternal şi de indemnizaţia aferentă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON