URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2012, 11:30

Un bărbat a ameninţat că se aruncă de pe Palatul Vulturul Negru: "Să vină primarul" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a ameninţat că se aruncă de pe clădirea Palatului Negru din centrul Oradiei, dacă Primăria nu îi asigură o locuinţă decentă în schimbul celei de pe strada Eftimie Murgu, de unde el şi familia sa au fost evacuaţi. Un negociator din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, comandantul Sorin Lupşea s-a urcat în podul clădirii şi a încercat să-l convingă pe ţigan să renunţe la protest.

Bărbatul se numeşte Lakatos Zoltan şi este muncitor la societatea de salubrizare a oraşului. El s-a urcat pe clădire luni dimineaţă, la ora 8.20, iar echipaje de SMURD, pompieri, poliţie, şi poliţie locală s-au deplasat la faţa locului.

Soţia protestatarului, aflată şi ea lângă Vulturul Negru, îl încuraja pe acesta să rămână pe acoperiş până va obţine o casă. "Ne-au mutat în ţigănie, pe Ogorului 1, într-o troacă de porci, cu oameni degradaţi. Ne-a pus Primăria pe drumuri. Trei familii cu 20 de copii în aceeaşi casă, nu se poate aşa. Eu am băgat bani în casa de pe Eftimie Murgu, mi-am făcut baie, termopane. De 16 ani stăteam acolo", a spus Elena Mundruţ, în vârstă de 39 de ani.

Găina de pe Vultur...

Bărbatul a refuzat de mai multe ori să coboare, spunând că nu o va face până când la faţa locului nu va merge primarul Ilie Bolojan sau şeful Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi. În faţa clădirii s-au postat mai multe familii de romi, care îl susţineau prin vociferări şi se declarau de acord cu gestul protestatarului.

Martorii spun că omul are cinci copii, dintre care trei cu handicap, şi a fost mutat împreună cu familia într-o cameră dintr-un imobil de pe strada Uzinelor din Oradea. Potrivit acestora, camera nu are însă utilităţi, curent şi apă curentă, are o singură toaletă pe palier şi o singură baie, comună, la parterul clădirii, unde apă caldă li se asigură o dată pe săptămână.

Fiindcă nu a acceptat aceste condiţii, familia lui Lakatos a primit vinerea trecută o altă locuinţă, la casă, situată pe strada Ogorului. Aici, însă, cei şapte membri ai familiei trebuie să împartă imobilul şi cu alte persoane.

"Eu nu sunt împotriva sistemului, nu mă interesează dacă ne mută, dar să avem condiţii decente. Suntem ca într-un getou, unde după ora 22 se dă stingerea, eşti monitorizat 24 de ore din 24, iar o rudă care vine la tine nu poate intra decât dacă este înscrisă la parter, la portar. Noi am solicitat prezenţa primarului şi a domnului Beltechi de când protestăm şi nici unul nu a venit să discute cu noi", a declarat Ioan Mândruţ, unul dintre ţiganii care a fost mutat, cu familia. Bărbatul are trei copii, despre care spune că sunt toţi premianţi la Şcoala Nicolae Bălcescu din Oradea.

... şi cocoşul din stradă

Nimeni nu ştie cum a ajuns Lakatos pe acoperişul clădirii. La un moment dat, scara unei autospeciale aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a fost ridicată spre acoperiş, dar doar până la jumătatea clădirii, căci protestatarul nu a fost de acord, spunându-i negociatorului că se aruncă dacă pompierii se apropie.

La un moment dat, negociatorul care a vorbit cu ţiganul să se dea jos de pe acoperiş a coborât în mulţime şi i-a spus soţiei protestatarului că acesta este de acord să coboare, cu condiţia ca femeia să meargă împreună la directorul AIO, Cristian Beltechi, pentru a lămuri această situaţie, însă femeia a refuzat.

Mai mult, aceasta i-a strigat din mulţime bărbatului ei, în limba maghiară, să nu coboare, până când nu va veni chiar Beltechi în stradă şi până când acesta nu îi va promite că îi va da o casă.

UPDATE: S-a dat jos!

DSC_0222.JPGÎn jurul orei 12.30, bărbatul a fost coborât de pompierii orădeni. Iniţial, un pompier a urcat pe schelele Palatului Vulturul Negru, având asupra lui doar o frânghie care i-a întins-o bărbatului. Până la urmă, după alte 20 de minute de discuţii atât cu pompierul cât şi cu negociatorul, ţiganul a acceptat ca militarii să urce scara culisantă a autospecialei pentru a-l da jos de pe acoperiş.

Acesta a fost coborât în siguranţă şi a fost imediat flancat de jandarmi, deoarece zona era înconjurată de alte familii de romi care chemaţi de soţia protestatarului au traversat strada către locul în care bărbatul a fost coborât.

Protestatarul a fost urcat într-o maşină a Ambulanţei, de unde a fost transportat la Spitalul Judeţean pentru a i se face unele analize. Toate acestea în timp ce soţia, dar şi alţi romi prezenţi acolo n-au vrut să lase Ambulanţa să plece, strigând că bărbatul va fi bătut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Solutie rapida si sigura !
Trebuia adus un tragator bun sa-l dea naibii jos de acolo, sa nu se mai chinuie cioroiul !
Postat 24 Iulie 2012, 06:53 de sniper
tigan ungur
se arunca tiganu pe naiba. muierea il tot freca la bibilica...... dati-le case, masini, bani cat de multi. ajutoare, etc, etc....
Postat 24 Iulie 2012, 00:46 de fonduri nerambursabi
TRIST !!!!!!!!!!!
Foarte trist !!!! cum se poate ca primaria sa lase sa se ajunga in asa situatie intr-un oras ca Oradea ? acesti oameni au protestat toata saptamana in centrul orasului de ce nu s-a luat masuri fara sa se ajunga in asa situatie? mai ales in perioada asta cand totus sut turisti straini.. reclama super tare... parca stiam ca suntem in Europa ci shiar in UE Cred ca in secolul 21 nu ar trebui sa ne comportam ca cei din Bangladesh .. sunt sigur ca cei de la Primarie ar fii putut face ceva ca acesti barbat care totus are un loc de munca chiar pt multi dinte noi cand vine sa ne goleasca pubele si incearca sa isi creasca copii cinstit fiind si handicapati.. de ce trebuie ca Primaria sa ii marrginalizeze poate chiar a discrimina punandu-le intr-o camera 3x3... sunt sigur ca D-nul Ilie Bolojan are alte preocupari cu probelemele orasului dar ceilalti angajati al primariei de ce nu isi fac treaba si sa gaseasca solutiii pt asemenea probleme care sunt problemele nostre a societatii... marginalizandu-le o sa ajunga 5 copii in plus care in loc sa fie acceptat de societate o sa ajunga la fel asistati social si nu in ultimul rand d-na Gal de ce folositi termenul tigan in loc de cetatean de etnie Rroma ? fiind jurnalista ar trebui sa stiti ca nu se foloseste acest termen mai ales in Media pt ca discriminati Iar voi ceilalti care ati scris comentarii stand la calc si va este usopr sa dati un comenti simtindu-va mai bine ca ati dat un coment inteligent as vrea sa va vad in locul acestui barbat ce ati face cu familia voastra daca intr-o saptaman ati fii evacuati cu 5 copii chiar bolnavi intr-o camera 3x3
Postat 23 Iulie 2012, 20:03 de cetatean
Viceprimarul Ovidiu Mureşan a negociat cu familia protestatarului de pe Vulturul Negru
Domnilor as dorii o informatie in caz de cineva stie;CITI ANI AU IN CARTE DE MUNCA ACESTI OAMENI,iar daca nu au,ei ca is rromi au mai multe drepturi decit un cetatean care lucreaza si sta in chirie...faceti si voi niste legi care sa aper toti oamenii la fellll!!!!!!!!!!!
Postat 23 Iulie 2012, 17:53 de pup
Viceprimarul Ovidiu Mureşan a negociat cu familia protestatarului de pe Vulturul Negru
uitativa aici:Directorul a mai spus că municipalitatea le-a oferit alte locuinţe ambelor familii. "Acum locuiesc într-o curte unde nu au apă, nu au nimic, pentru că nu au plătit utilităţile. În primă fază le-am oferit o cameră în căminul din strada Uzinelor, iar apoi, pentru că s-au plâns că sunt înghesuiţi, le-am mai dat o cameră, chiar lângă aceasta", a spus Beltechi.BA NU VA E RUSINE??!!!MA REFER LA CEI de la primarie,altu mai bine moare de foame decit sa faca scandal,tace ,inghite ,te voteaza,iar voi dati tot la aceia care or avut si siau batut joc de ea si totodata si de vecini!!!!!CRED CA IAR AM VOTAT PROST....CEL PUTI DACA ESTI DIN USL....
Postat 23 Iulie 2012, 17:50 de pup
Viceprimarul Ovidiu Mureşan a negociat cu familia protestatarului de pe Vulturul Negru
Viceprimarul Ovidiu Mureşan a negociat cu familia protestatarului de pe Vulturul Negru, !!!!deci domnilor doamnelor care stati in chirie nu aveti loc de munca nu aveti bani pt bauturi alcolice,bani pt tigari,pt o curva de pe 6martie...DUCETIVA LA PASAJUL VULTURU NEGRU,OCUPATI LOCUL\\"DOMNULUI LAKATOS\\"NU VA MAI DATI jos pina ce nu primiti banii de tigari sau pt curve....
Postat 23 Iulie 2012, 17:49 de pup
De ce 5 ????
De ce a facut 5 copii? Nah... "daca tot am apucat sa fac copil sa fac macar treaba asta ca lumea"... nu? Nu poti sa faci copil daca n-ai nici macar casa ta. Nici bani de chirie n-ai. Dar sa-ti deie orasul ca tot orasul e plin de fraieri. Pacat ca nu este un caz similar. Imi pare rau doar de copii lui. Ei nu au nici o vina!
Postat 23 Iulie 2012, 15:34 de Observer
!
fiecare cu speranta lui!
Postat 23 Iulie 2012, 14:00 de TDS
la munca
tiganu face circ, la munca ****!
Postat 23 Iulie 2012, 13:55 de eu
cra cra cra cioara pe stalp
trebuia sa sara cioroiu dreq. oricum ciorile stiu sa zboare
Postat 23 Iulie 2012, 13:50 de juji
@ TDS
EU SPER SA CADA DIN GRESSEALA !!!
Postat 23 Iulie 2012, 13:35 de @TDS
PROPUNERE DE LEGE
eu propun sa ii castram chimic pe toti tiganii care au luat inchisoare cu suspendare pt furt si talharie. sa vedeti cum in 20 de ani nu am mai avea nici 25% din problemele de criminalitate pe care le avem acum, atat in tara cat si in uniune unde astia merg talharii si ne fac de ras.
Postat 23 Iulie 2012, 13:33 de tot eu
ba da
@adrian: din articol rezulta ca omul asta chiar lucreaza! dar are totusi 5 copii! pana la urma se va gasi o solutie! eu sper totusi sa nu cada de-acolo din greseala!
Postat 23 Iulie 2012, 13:21 de TDS
inca unu in minus nu strica:)))
:)))) vreau si eu casa...sau macar teren de la primarie...parca zicea ca da la tinerii pana in 35 de ani teren de casa...!!! mai eu zic sa te arunci ca oricum nu vine nimeni sa te bage in seama...:))- mai ales dl primar- care si cand e in primarie nu vorbeste cu oamenii - ca nu sunt la nivelul lui:
Postat 23 Iulie 2012, 13:18 de ovi
FIAT ponta
Gyere le Zolika, o să-ţi dau io casă din fondul de rezervă al guvernului, cu condiţia să votezi DA la referendum....... Acuma lăsând la o parte ţigănelile, nea Ilie o să-ţi pară rău că i-ai lăsat pe sovieticii ăştia să se folosească de chipul matale. Mai bine aveţi grjă ce faceţi cu peneleu, care a ajuns o adunătură penală în slujba lui Cachi. Din păcate ai ajuns complicele fanilor Romicei PUCIanu......
Postat 23 Iulie 2012, 13:03 de viktor ponta
Vai si amaarr
Aualeu .... ce sa le dea ma casa !!?!!?!!? ANL nu vreti ? Unde sa va faca casa , in Luceafaru , grigorescu ,cartierul europa e bine ?? Plin orasu de oameni de astia , sa mearga la munca si sa isi creeeze conditzi , SUNT DESTUI TZIGANI CARE MUNCESC SI AU COMFORT ( TOT RESPECTU PT EI ) , deci se poate , acuma sa ma ierte DMNEZEU , daca cersind si urland dp un ajutor social vor sa traiasca .. Le-a dat casa DA??? Atunci ei din ajutorul social si din munca dc nu isi creeaza un minim de confort ?? Sau sa platim noi inpozite si taxe sa le faca astora case?????????? LA MUNCA CU VOI !~!!!!
Postat 23 Iulie 2012, 12:38 de hahaha
corect
se poate arunca linistit....acuma toti isi cer drepturi...si mai ales vrea o casa asigurata de primarie??? da el dc nu munceste...
Postat 23 Iulie 2012, 12:35 de adrian
curajosul
NU SE ARUNCA NU ARE CURAJ,PRECIS CA NU A VRUT SA MEARGA LA SERVICIU DIMINEATA SI MAI BINE SE DA IN CIRC IN MIJLOCUL ORASULUI,SPER CA PROPIETARUL DE VULTURUL NEGRU FACE PLINGERE PENALA PT. DISTRUGEREA ACOPERISULUI
Postat 23 Iulie 2012, 12:32 de doru
are 5 copii cum sa le doresti moartea !!
numai cretini si papa lapte sunt in Oradea mergeti si puneti mana sa aiba o casa nu stati in carciumi, unde e armata Romana sa puna mana la munca nu sa incurajeze un primar de tot kakatul , vin straini sa faca case la Oradeni ? Primare sa ti arda casa sa vedem cum cersesti tu o casa , bou ratat la nastere.
Postat 23 Iulie 2012, 12:31 de mai idiotule
SI EU VREAU CASA DE LA FUNDATIE!
VREAU SI EU CASA DE LA FUNDATIE !! DEFAPT VREAU 6 CASE, SA FIU CA NASTASE !! SE POATE? :)))
Postat 23 Iulie 2012, 12:28 de Vreau Casa
adminitreaza nu dormi trantore
iesim in strazi sa protestam mama ta de currrrrrrrvarie vie PNL ista da le case OAMENILOR, ce faci daca nu DEMISIA ! daca astia au impresia ca doar PDL trebuie tras la raspundere se inseala amarnic ce vrea nebunul de PRIMAR sa merga oameni sa i dea fooc la casa sa intelega ce inseamna sa nu ai casa ? ce vrea ? DA TE jos fraiere si lasa l fara casa IDIOT de PRIMAR ca nu l a pus nimeni sa candideze daca nu e capabil .
Postat 23 Iulie 2012, 12:25 de cum fac sa sufere
VREAU SI EU CASA ! :)))
DA!!! VREAU SI EU O CASA DE LA FUNDATIE DACA SE POATE VA ROG !!! DEFAPT VREAU 6 CASE, SA FIU CA NASTASE!! SE POATE?
Postat 23 Iulie 2012, 12:25 de Vreau si eu !
extraordinar !
sunt vietii umane , nu va bateti joc de oameni, faceti case care e problema , negociati cu fundatii si donati le case de cate ori trebuie , DOAMNE FERESTE ! PRIMARUL administreaza un ORAS sa o faca daca e PRIMAR nu sa se fuzta in timpul programului, DEMISIA daca nu e in stare cu toatra satra lui de handicapati ! a fost votata de pocaiti dar e primarul ORASULUI ORADEA reprezinta cetateani orasului nu doar pocaiti.
Postat 23 Iulie 2012, 12:22 de da ti le casa
ARUNCA-TE FRATE !!!
ARUNCA-TE FRATE!!! UN AJUTOR SOCIAL MAI PUTIN DIN IMPOZITUL PE SALARIU MEU MUNCIT !!! NU CERSIT !!! NU PLANGE NIMENI DUPA TINE, STAI LINISTITI !!! CHIAR TE RUGAM SA TE ARUNCI! SI SA ITI IEI CU TINE SI TOATE NEAMURILE CARE CERSESC SI FURA TOATA ZIUA DIN BUZUNARE!!
Postat 23 Iulie 2012, 12:21 de Vrajitorie :)
Chirie
Mai exista o posibilitate ....sa nu se arunce ....maI poate sa isi ia chirie cu un confort mai bun ....oamenii obisnuiti asa fac ....tiganu tot tigan ....
Postat 23 Iulie 2012, 12:01 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON