URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2016, 19:15

Un băiat s-a opărit la picior în Ştrandul Ioşia

Un băiat s-a opărit la picior în Ştrandul Ioşia (foto: Bihon.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un adolescent în vârstă 14 ani s-a opărit şi a ajuns la spital după ce a căzut cu piciorul în apa fierbinte ieşită dintr-o conductă de apă caldă fisurată în Ştrandul Ioşia.

Potrivit Bihon.ro, incidentul s-a petrecut pe 12 iulie, când Moldovanyi Krisztian, care mersese la ştrand cu familia, s-a plimbat pe zona înnierbată de lângă alei. La un moment dat, pământul s-a surpat sub tânărul orădean, iar piciorul drept i-a ajuns într-o baltă cu apă opărită (peste 80 de grade) adunată sub pământ din cauza unei conducte fisurate.

"Krisztian s-a împiedicat şi s-a rupt pământul sub el. Putea să se pună oricine acolo, la plajă. Te pui acolo şi copilul dispare. Când a mers să scoată papucii din apă, apa clocotea. Nu exista niciun indicator de avertizare", a declarat verişoara adolescentului, Renata Rakosi.

Familia lui Krisztian a denunţat şi faptul că asistenta medicală de la Ştrandul Ioşia s-ar fi comportat urât cu acesta. În urma celor întâmplate, ADP Oradea poate risca un nou litigiu, în contextul în care mama băiatului a declarat presei că a contactat deja un avocat pentru a afla măsurile legate care pot fi întreprinse în acest caz.

Contactat de BIHOREANUL, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, a confirmat incidentul. "Îmi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat, sper să nu rămână cu urme copilul", a afimat acesta. Totuşi, Andrica a susţinut că nici măcar angajaţii Ştrandul Ioşia nu aveau de unde să ştie că acea conductă ar fi fisurată.

"În tot ştrandul avem conducte, inclusiv de apă caldă, pe sub pământ. Aceasta nu dădea semne că ar fi fisurată, nu ieşeau aburi, nu era umed pământul în zonă", a spus directorul ADP. Potrivit acestuia, conductele de apă din Ştrandul Ioşia au fost schimbate total "în urmă cu 3-4 ani".

Cât despre asistenta medicală care ar fi fost nepoliticoasă cu pacientul ei, aceasta va fi chemată în faţa comisiei de disciplină.

În urmă cu cinci ani de zile, o fetiţă în vârstă de 7 ani, Elisabeth Haidău, s-a înecat şi a murit după ce a fost absorbită de canalul de evacuare al unuia dintre bazine. 

Condamnaţi iniţial alături de angajaţii ştrandului în acest caz, directorul general al Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica şi directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, au fost achitaţi, în 2013, de acuzaţii, judecătorii considerând că faptei care li se impută, şi anume ucidere din culpă, îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Completul de judecată a menţinut, însă, condamnările dispuse de Judecătoria Oradea, ca instanţă de fond, în cazul administratorului ştrandului Ioşia, Gheorghe Sime, adjunctului său, Florentin Avram, respectiv pentru lăcătuşul Sorin Floruţ, care s-au ales cu câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Familiei lui Elisabeth Haidău i-au fost acordate despăbugiri de 230.000 de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
bai chiar nu...
...inteleg ce vrei sa spui, dar cancerul era pentru Andrica :D Si vezi ca o sa pierd sirul comentariilor, am cautat ceva pana m-am prins la care comentasem eu :D Puteti sa ma si stergeti de pe-aici, nu doar ignore sa-mi dati, pana la urma, cred ca e pierdere de vreme sa comentezi, faza de mai jos spune multe despre voi: urmariti postarile, incercati sa aflati cine se afla in spatele lor ca sa raportati la stapan si amenintati oamenii ! Dupa ce ca vindeti maxim 1200 de exemplare pe saptamana, eu cred ca o sa va pierdeti si cititorii on line cu atitudinea asta de vechili ;) Ignorati-ma in continuare, chiar incepusem sa ma intreb daca n-am altceva mai bun de facut :)
Postat 20 Iulie 2016, 08:08 de AgentulTermic
@ciucas
Doar atat poti, sa ameninti?! Ce s-a intamplat, ti s-au terminat argumentele?! P.S. Ai uitat sa ma banezi!
Postat 19 Iulie 2016, 18:31 de pinonel
cred ca...
...tu esti ala care are nevoie de precizari, probabil ca ai incurcat raspunsurile, altfel nu-mi explic de ce-mi recomanzi asemenea bazaconii. In fine, eu raman la parerile mele, asa ca n-are sens sa-ti racesti gura de pomana. Si pana la urma, fiecare isi primeste rasplata in viata, cu toti banii adunati si cu toate "avantajele" castigate ! Mai stiu eu de-astia plini de ifose carora le-a dat soarta cate-un cancer sau mai stiu eu ce chestie in familie. Nici oamenilor alora nu le e usor, iar vinovatii stau nepedepsiti !
Postat 19 Iulie 2016, 18:05 de AgentulTermic
RE: cred ca...
Eu îţi doream o săgeată-n fund, tu îmi doreşti un cancer. Chestia asta spune multe despre tine. Te-am pus pe ignore.
Postat 19 Iulie 2016, 20:05 de Florin Ciucas
@ciucas
Cred ca a venit vremea sa-ti iei concediul de odihna, esti stresat, altfel nu-mi explic de ce nu poti pricepe ce scriu! Incerc inca o data, desi... Am afirmat ca seful raspunde cel dintai de ceea ce se intampla in ograda lui. Asa e peste tot unde lucrurile sunt asezate in ordinea lor fireasca. Cred ca in ograda lui nea ilie, a lui andrica, intr-un cuvant in primaria Oradea + ,,anexele", lucrurile sunt departe de a fi ok. A-mi rastalmaci spusele este, din partea ta, renuntare la echidistanta si te citez, o ,,marlanie". Acum una asa, din ,,poignet" : ai folosit GRESIT ,,a exonera" in locul clasicului si consacratului ,,a achita". Despre ,,culpa" in loc de ,,acuzatie", ce sa mai zic! Totusi, la cate dosare penale ai avut ma asteptam sa manuiesti corect termeniii de baza din penal. Vezi, una este sa stai pe margine si sa privesti si alta este sa cobori in arena, sa dai dar mai ales sa primesti lovituri! Aminteste-ti asta! P.S. Chestia cu ,,exemplare nu foarte reuşite" o spuneai in fata oglinzii?! Nu stiu, intreb!
Postat 19 Iulie 2016, 16:38 de pinonel
RE: @ciucas
Vezi că abia m-am întors din concediu şi sunt odihnit, aşa că vezi-ţi de treabă şi nu mă provoca, fiindcă, în ce te priveşte, nu mă împiedic deloc de "echidistanţă". M-am lămurit de mult timp din ce aluat eşti făcut şi cu ce rost "ciripeşti" pe-aici...
Postat 19 Iulie 2016, 17:10 de Florin Ciucas
auzi Ciucasel...
...sincer, stai tu de vorba cu tine si nu tre' sa ne spui noua, dar daca FETITA TA ar fi murit (doamne fereste !) in strand la Iosia, si ti-ar fi dat Andrica "despabugiri" 230.000 de lei, ce-ai fi facut ? Il mai sustineai, pe el si pe tembel, in continuare ? Eu zic ca, cu toti banii incasati "pe publicitate" de la Rer, barbut, beny si alte entitati pastorite de Balbajan, daca ti s-ar fi intamplat o asemenea tragedie pe care nu ti-o doreste nimeni, repet, este doar un un exemplu, i-ai cam fi strans de gat cu mana ta :)
Postat 19 Iulie 2016, 15:06 de AgentulTermic
RE: auzi Ciucasel...
Auzi, oltene, vezi-ţi de trasul cu arcul şi lasă problemele serioase pe seama oamenilor serioşi. Eu am făcut o simplă precizare, că Andrica a fost exonerat de culpă, ţi-am corectat minciuna, nu am mai intrat în detaliile întâmplării. E treaba mea ce cred şi cum aş fi acţionat într-o situaţie similară. Iar tu, dacă nu îţi găseşti calea, spune-mi, ca să-ţi fac cunoştinţă cu Marcu. Ştii tu care Marcu... :)
Postat 19 Iulie 2016, 15:51 de Florin Ciucas
@ciucas
Cand te-ai decis sa cobori in arena ti-ai pierdut echidistanta (unii zic ca n-o aveai) si statul de moderator, asa ca iti pun o intrebare: daca aveai un angajat/colaborator si te/se baga in atatea buclucuri, il mai tineai? @agenta a spus doua adevaruri pe care nu le-ai comentat, era politically incorrect. Fetita a fost ucisa intr-o locatie pastorita de andrica iar andrica a fost numit de... stim cu totii de cine-i vorba. Multi credem ca a fi sef presupune intai si intai sa fii responsabil de cei pe care-i conduci si abia apoi sa te infrupti din beneficiile functiei. Tu crezi altfel? P.S. Sunt convins ca-l cunosti pe andrica mult mai bine decat mine. Cum iti explici obraznicia cu care trateaza o anumita parte a presei, reprezentatii ong-urilor, etc? In schimb cand e vorba de sefi, e preş!
Postat 19 Iulie 2016, 10:41 de pinonel
RE: @ciucas
Uite că s-a trezit şi lupul moralist de Pinonel să îmi dea lecţii de echidistanţă. Cum îi explicam şi olteanului, îţi zic şi ţie pe scurt: am făcut o precizare care se impunea, fiindcă agentul (agenta, cum bine zici) bătea câmpii. Are Andrica baiurile lui, dar să zici că el a omorât copilul de la ştrand, de parcă era treaba lui să se îngrijească de scurgerile bazinului, mi se pare o mare mârlânie. Deci, pe scurt, eu cred că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale. Doar că trăim în... Românica, populată, cum se vede, de tot soiul de exemplare nu foarte reuşite.
Postat 19 Iulie 2016, 15:58 de Florin Ciucas
nu existau semne nici ca...
... sorbul strandului a tras o fetita sub apa, fetita fiind ucisa de Andrica (are sentinta de condamnare, cu suspendare ce-i drept, dar tot condamnat pentru ucidere din culpa e !), asa ca ce sa ne mai miram... Omul pus de Balbajan, competent !
Postat 18 Iulie 2016, 22:38 de AgentulTermic
RE: nu existau semne nici ca...
Are achitare, nu condamnare, scrie articolul la final. Nu mai dezinforma!
Postat 19 Iulie 2016, 02:10 de Florin Ciucas
ANDRICA, GO HOME
Foaie verde pe arac/ Asteptam si-n Aquapark!!! Misto-ul se adreseaza lui Andrica! Nu bietului baiat! Sper ca mama lui va lupta in instanta pentru ceea ce i s-a intamplat!
Postat 18 Iulie 2016, 20:28 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON