URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2012, 11:23

Uite greva, nu e greva: Lidera sindicatului Consiliului Judeţean a anunţat că greva se amână

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce vineri a anunţat că luni mai bine de jumătate din angajaţii instituţiei vor intra în grevă, pe perioadă nedeterminată, preşedinta Sindicatului Forum din Consiliul Judeţean, Kiss Judit, a dat-o la întors şi a decis (de una singură) să amâne greva.

"Având în vedere posibilele efecte negative ale blocării activităţii Consiliului Judeţean Bihor, ţinând seama de interesele legitime ale celor care au probleme de rezolvat în această instituţie şi nu au nici o vină că instituţie există tensiuni, am luat decizia de a amâna declanşarea grevei anunţate cu începerea din 12.03.2012, oferind astfel timp conducerii CJ Bihor să evalueze şi să soluţioneze problemele entru care 85 de salariaţi au optat în favoarea întreruperii activităţii pe termen nelimitat", arată un scurt comunicat transmis sâmbătă seară presei locale.

Decizia este discutabilă. Nu de alta, dar organizarea grevei ar fi fost ilegală, de vreme ce nu au fost respectaţi paşii obligatorii pentru reconciliere şi s-a trecut direct la "atac". Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Nicolae Hoduţ, sindicatul trebuie să ceară ITM Bihor desemnarea unui mediator care să încerce să "stingă" conflictul de muncă.

"Potrivit legii, ITM are obligaţia ca în 3 zile să comunice atât angajatorului cât şi sindicatului numele mediatorului şi în maxim 7 zile să convoace o şedinţă sindicat-angajator, să încerce să se ajungă la un numitor comun. În condiţiile în care nu se ajunge la un consens, sindicatul are posibilitatea să anunţe angajatul că va da drumul la demersurile pentru declanşrea grevei. Cu minim 2 zile lucrătoare înainte trebuie să anunţe greva de avertisment, care durează maxim 2 ore, abia apoi se intră în grevă", a explicat Hoduţ.

Etapele sunt obligatorii, a subliniat el, iar pentru că nu au fost urmate, sindicatul ar fi avut toate şansele să fie dat în judecată, iar protestatarii să nu fie plătiţi pentru perioada în grevă.

Pe de altă parte, în urma anunţului făcut vineri de liderul de sindicat, Kiss Judit, se pare că unii angajaţi nici măcar nu au ştiut ce au semnat. "Liderul sindical figura vineri ca fiind în concediu medical. Deci, în principiu, prea bolnav să vină la muncă, dar destul de sănătos încât să organizeze o grevă. Am discutat cu mai mulţi colegi dintre cei care au semnat şi habar nu aveau că de luni ar urma să intre în grevă", a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ.

El a spus că mai mulţi funcţionari i s-au plâns că "au semnat în alb" şi că, mai mult, la întâlnirea de vineri dimineaţă, din curtea instituţiei, nu s-a vorbit despre faptul că luni ar urma să intre în grevă, ipoteza fiind susţinută şi de alţi colegi, consultaţi de BIHOREANUL. "S-a discutat că avem aceste revendicări şi că în funcţie de cum vor fi ele soluţionate vom intra în grevă sau nu. Dar nu s-a hotărât că vom face grevă începând de luni", a confirmat o funcţionară.

De cealaltă parte, preşedinta sindicatului neagă acuzaţiile că ar fi încercat să îşi manipuleze colegii, spunând că de fapt aceştia au vrut să protesteze musai iar acum dau înapoi. "Nu eu am declanşat greva, ci ei. Eu, sincer, nu aş fi declanşat-o", a spus Kiss, adăugând că a venit din concediu pentru a rezolva formalităţile, ca să-i tempereze pe colegi.

"Încă de când s-au primit salariile, colegii mei au vrut să protesteze spontan, dar le-am spus că trebuie respectaţi nişte paşi", a spus sindicalista, recunoscând că nu ştia că în cazul unui conflict de muncă trebuie să anunţe ITM-ul. "Dacă colegii noştri aveau cunoştinţă de aceste prevederi legale trebuiau să ne anunţe. Notificarea e depusă la conducerea CJB, la Poliţie şi la Jandarmerie... Am să mă informez şi eu şi de chestia cu ITM-ul, nu ştiam, îmi cer scuze, dar chiar mi-a scăpat", a spus Kiss, adăugând că, dacă cei care au semnat vor mai dori, va face demersurile prentru a intra în legalitate.

Mai mult de jumătate dintre angajaţii Consiliului Judeţean Bihor au decis vineri dimineaţă, în cadrul unei şedinţe ad-hoc care a avut loc în curtea instituţiei, să intre în grevă de luni, 12 martie. Din cei aproximativ 150 de salariaţi, 85 de funcţionari şi personal contractual, membri de sindicat, au semnat pentru o grevă pe perioadă nedeterminată, întrucât în luna februarie au ajuns la salarii care coboară chiar şi la 200 de lei pe lună, ca urmare atât a diminuării cu 25% a salariilor din sectorul bugetar, cât şi a reţinerii sporurilor pe care Camera de Conturi consideră că le-au încasat în mod necuvenit în perioada 2008-2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Esentialul
Problema centrala este aceea de a se gasi solutii legale pentru a nu lasa cateva zeci de angajati sa moara de foame sau sa-si puna capat zilelor.O conducere care semneaza state de plata,luna de luna,si nu gaseste solutii adecvate n-are ce cauta in varful unei astfel de piramide ierarhice.Pestele se-mpute de la cap,iar in cazul de fata chiar si un degetar e o palarie prea mare.La dl.Radu Tarle ma refer,la pachet cu ignoranta-i suficienta,plus "ajutoarele".
Postat 12 Martie 2012, 08:43 de Sun Tzi
functionar cjb
in afara de judit nimeni n-a facut niciun pas. mimic. asa ca e foarte usor sa analizezi actiunile cuiva, cand tu nu faci nimic. in loc s-o atacam, mai bine gasim impreuna solutii. si daca cineva cunoaste mai bine legislatia, n-ar fi indicat s-o sfatuiasca, ca doar nu face doar pentu ea, ci pentru toti cei care ne-am trezit cu salarii de 400 lei.
Postat 11 Martie 2012, 22:01 de functionar cjb
INFORMATIE
kiss judit cei din jurul tau ar trebui sa iti explice efectul G.I.G.O ,si sa iti repete ceea ce ei sustin :"Jelania n ajuta prea mult,il putem chema drept bocitor pe Oliver Twist.Se pricepe de minune."
Postat 11 Martie 2012, 21:38 de EFECT G.I.G.O
sindicat
se pare ca s a schimbat clasamentul in sirul incompetentilor din consiliu ijudetean! A fost preluat de incompetenta kiss judit ! Felicitari ! Apropos cand faci o sedinta de sindicat sa mai alegem si noi ceva nou ca de tine............
Postat 11 Martie 2012, 21:07 de sindicalist
reflectie
Dragi colegi vreau sa va supun spre meditatie urmatoarele afirmatii al liderei noastre:. "Dacă colegii noştri aveau cunoştinţă de aceste prevederi legale trebuiau să ne anunţe. Notificarea e depusă la conducerea CJB, la Poliţie şi la Jandarmerie... Am să mă informez şi eu şi de chestia cu ITM-ul, nu ştiam, îmi cer scuze, dar chiar mi-a scăpat", "Nu eu am declanşat greva, ci ei. Eu, sincer, nu aş fi declanşat-o", a spus Kiss, adăugând că a venit din concediu pentru a rezolva formalităţile, ca să-i tempereze pe colegi. Nu credeti ca meritam un leader cunoscator al legislatie privind activitatea sindicala si declansarea unei greve ? Cu cine s a consultat cand a renuntat la greva ?
Postat 11 Martie 2012, 20:34 de functionar
Decizie inteleapta
Experienta arata ca deciziile luate-n pripa nu-s in folosul nimanui.Nemultumirile salariale ale angajatilor persista,dar blocarea activitatii unei institutii provoaca necazuri altora-care n-au nicio vina.Consultand cu atentie organigrama CJ Bihor observam ca functia de "purtator de cuvant" nu apare defel....Ar fi util ca fiecare dintre cei implicati sa traga concluziile ce se impun.Dar sa si analizeze cauzele reale.Pentru ca disperarea celor cu veniturile drastic diminuate ramane.
Postat 11 Martie 2012, 13:05 de SunTzi
Rusinica
Top rusinica! Competenta la maxim - ca de altfel 80% dintre angajatii consiliului si a structurilor subordonate.
Postat 11 Martie 2012, 12:06 de ssik
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON