URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2012, 15:09

UDMR, dezastru istoric: Szabo Odon era să nu intre în Parlament din cauza lui Csomortanyi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în întreaga ţară, UDMR Bihor a decontat tovărăşia cu PDL şi vulnerabilitatea propriilor lideri, acuzaţi de aroganţă şi corupţie cu numeroase exemple concrete de către rivalii din PPMT, formaţiunea patronată de fostul episcop Laszlo Tokes.

Udemeriştii bihoreni au înregistrat un recul puternic la nivelul întregului judeţ, unde au obţinut pentru Senat un scor general de numai 19,35%, iar pentru Camera Deputaţilor de doar 19,57%.

Declin continuu

Chiar şi "starul" organizaţiei, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, care a fost cel mai productiv, a încasat (cu 11.639 voturi) un procentaj de numai 52,4% în colegiul 1 Deputaţi Marghita, cu două procente mai puţin decât reuşea, în acelaşi colegiu, Derzsi Akos în 2008 (54,37%).

Cea mai mare emoţie a dat-o udemeriştilor, însă, prestaţia preşedintelui executiv al organizaţiei, Szabo Odon, care - dat fiind că în zonă majoritatea populaţiei (51%) aparţine etniei maghiare, avea misiunea să "închidă" colegiul 2 Săcueni, adică să ia majoritatea absolută. Szabo nu a reuşit însă acest obiectiv, culegând doar 49,87% (10.323 voturi), ceea ce înseamnă o pierdere de 10 procente faţă de scorul lui Lakatos Peter din 2008 - 59,46%. Totuşi, preşedintele executiv al UDMR Bihor a reuşit să adune încă aproape trei procente peste rezultatul de astă-vară, când în această zonă candidaţii Uniunii luaseră 44,6% din voturi.

Aghiotantului lui Kiss i-a trecut glonţul pe la ureche, lipsindu-i 28 de voturi pentru a câştiga colegiul, el reuşind totuşi să fie făcut deputat de către colegii săi din alte colegii din ţară, deoarece a beneficiat de resturile de sufragii necesare când s-a făcut redistribuirea voturilor la nivel naţional.

În colegiul 3 Aleşd, Grim Andras a cules 7,06% (doar 1.714 voturi), clasându-se abia pe locul patru, în colegiul 4 Beiuş Balint Gyorgy a obţinut 2,82% (abia 675 voturi, locul patru), în colegiul 5 Ceica consilierul preşedintelui UDMR Bihor Alexandru Kiss, juristul Fenesi Tibor, a încasat 5,79% (1.125 sufragii, locul patru), iar fosta deputată Peto Csila abia a reuşit să adune 19,06% (3.778 voturi) în colegiul 6 Salonta, unde etnicii maghiari reprezintă aproape o treime din totalul populaţiei.

În Oradea, în colegiul 7 Deputaţi, Ambrusz Francisc a reuşit un scor de 18,02% (2.449 voturi, locul trei), în colegiul 8 consilierul local Pasztor Sandor 18,02% (4.580 voturi, locul doi), iar în colegiul 9 colegul său de partid şi de Consiliu, Huszar Istvan, a luat 15,66% (4.125%, locul doi).

Nici la Senat udemeriştii bihoreni nu se pot lăuda cu rezultate bune, ba dimpotrivă. Dacă în 2008 Cseke Attila lua în colegiul 1 Marghita 59,41%, fosta viceprimăriţă a Oradiei Rozalia Biro a pierdut aproape 9 procente din această zestre: ea a strâns duminică doar 50,06% (21.554 voturi).

În colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei, Ferko Ieno a înregistrat 4,38% (2.309%, locul patru), în colegiul 3 Oradea sud - Salonta Szijjarto Zoltan a reuşit un scor de 12,51% (7.410 voturi, locul trei), iar în colegiul 4 Oradea Csuzi Istvan a luat 16,88% (8.739 voturi, locul doi).

PPMT, în creştere

Deşi înfiinţat abia anul trecut şi are resurse infinit mai modeste, PPMT, partidul tutelat de fostul episcop Laszlo Tokes a reuşit să zdruncine supremaţia UDMR în modul cel mai serios cu putinţă. Chiar dacă reprezentanţii săi nu au reuşit să câştige niciun colegiu, PPMT se va putea lăuda că în unele colegii au luat scoruri mai mari decât la alegerile locale din 10 iunie, astfel că la Camera Deputaţilor au făcut 3,15%, iar la Senat 3,64%. Interpretat în comparaţie cu rezultatul de la alegerile locale, acest scor înseamnă, însă, rămânerea la acelaşi nivel, deoarece în alte colegii rezultatele PPMT au fost submediocre.

La Camera Deputaţilor, Nagy Jozsef Barna a înregistrat în colegiul 1 Marghita 6,11% din sufragiile valabil exprimate (1.358 voturi, clasându-se pe locul patru), iar în colegiul 2 Săcueni tânărul Csomortanyi Istvan a atins un spectaculos 8,02% (1.660 voturi, locul trei), ceea ce explică în parte şi eşecul contracandidatului său direct din etnia maghiară, Szabo Odon.

În colegiile 3 Aleşd, 4 Beiuş şi 5 Ceica PPMT nu a avut candidaţi, ceea ce a permis UDMR să beneficieze de voturile etnicilor maghiari din aceste zone ale judeţului). În colegiul 6 Salonta, Toth Zoltan a obţinut cel mai slab rezultat dintre toţi reprezentanţii PPMT Bihor - 2,20% (doar 435 voturi, locul cinci), în colegiul 7 Oradea medicul Balogh Arpad reuşind şi el un scor modest - 3,59% (717 voturi, locul cinci), în timp ce în colegiul 8 Oradea Nagy Zoltan a înregistrat 4,38% (1.114 voturi, locul cinci), iar în colegiul 9 Oradea Kristofi Kristof a luat 4,64% (1.223 voturi, tot locul cinci).

În ceea ce priveşte Senatul, vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt a reuşit o prestaţie la fel de bună precum colegul său Csomortanyi, reuşind un scor asemănător: 8,02% (3.457 voturi, locul patru). În colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei, anonimul Moldovan Lajos a fost capabil de numai 0,54% (doar 285 voturi, locul şase), poate şi pentru că în zonă sunt cei mai puţini etnici maghiari comparativ cu restul judeţului. În colegiul 3 Oradea sud - Salonta, Torok Sandor a luat 2,30% (1.361 voturi, locul cinci), iar în colegiul 4 Oradea fostul candidat la Primăria municipiului, Zatyko Gyula, şi-a triplat scorul din vară, obţinând 4,67% (2.417 voturi, locul cinci).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@lajos
Şi tu şi restu bozgorilor sunteţi o adunătură de sinucigaşi cu sânge stricat, strănepoţi ai tâlharilor-criminali care au îndoliat Europa. Mai departe consideră că am înşirat toate înjurăturile posibile către mă-ta şi toată pusta aia infestată....
Postat 15 Decembrie 2012, 06:59 de @lajos
Vlahoi tarani, tigani imputiti!
vlahoi imputit!!!:))))
Postat 14 Decembrie 2012, 13:34 de Lajos
dezastrul udmr
pai, ei insisi sunt niste DEZASTRE NATURALE !!!
Postat 14 Decembrie 2012, 03:20 de ungurime
are nevoie de imunitate prl
Firma sotului Biro Rozalia are in fiecare comuna 100 de ha. de pamant,si multe afaceri.asa ca Rozi are nevoie de imunitare parlamentara...
Postat 13 Decembrie 2012, 23:10 de kovacs dezso
camarila udemerista
cseke.... caratorul de valiza al lui kiss soani
Postat 13 Decembrie 2012, 17:29 de @panfil
camarila udemerista
lingaii despre care vorbesti sunt udemeristi sau cointeresati.
Postat 13 Decembrie 2012, 17:26 de @panfil
:)) plang udemeristii
pusi in fata faptului implinit, respectiv a celor mai slabe alegeri, a dezastrului, udemeristii au inceput, mai jos, sa smiorcaie.
Postat 13 Decembrie 2012, 17:23 de excelent. sa planga
@abdul
Nu-mi vine să cred cît de mulţi naivi mai sunt printre comentatori. OTILIO DE CEICA, a canalizat banii Guvernului României, către firmele căpuşeă ale mafiei udemeriste, la rândul ei coordonată de căpuşea cea mai umflată, SOANYI CHIŞ. Doar nu crezi că nu mai poate dormi noapte de grija pentru BIHOR ?!? Nişte mafioţi, urmaşii unor asasini şi jefuitori, ajunşi printre noi la fel ca ciuma, de undeva din fundul Asiei
Postat 13 Decembrie 2012, 13:54 de panfil
Şi era de rău ?
După ce îşi ia în primire apartamentul de la Bucureşti, o să ceară că nu vrea maşină în teritoriu ci doar o bicicletă cu 21 viteze, marca Pininfarina, care costă cât un BMW serie 7 de 4 l ?
Postat 13 Decembrie 2012, 11:08 de prof.dr. Trăşculescu
Bravo Cseke !
CSEKE - asa cum e el ungur a facut ceva pentru bihorul asta spre deosebire de multi alti romani care nu sunt de loc nationalisti si iubitori de tara ! Spun asta deoarece Cseke a dat dovada de mai mult interes fata de cetatenii acestui judet atat unguri cat si romani, iar pentru acest lucru eu ca si roman il apreciez si ma bucur pentru ca a reusit sa ajunga deputat . Oricum in cazul in care UDMR intra din nou la guvernare sunt convis ca Cseke din nou va face tot posibilul sa atraga bani spre acest judet pentru a le face condiitii mai bune atat ungurilor cat si romanilor din moment ce traim cu toti in aceasi tara. Mari parlamentari bihoreni care au primit votul de incredere al oamenilor si care nu au facut nimic pentru acest judet in manadatul 2008-2012 au fost : SEREMI , MANG, PETRU FILIP, SONIA DRAGHICI, OCTAVIAN BOT,SORIN IOAN ROMAN, DAR SI CATIV DE LA UDMR DE CARE NU SA AUZIT ca au facut ceva pentru populatie in tot mandatul lor plus ca nici nu s-au prea vazut la fata !
Postat 13 Decembrie 2012, 10:46 de abdul
locul 4
În colegiul 3 Aleşd şi în 2008 UDMR a fost pe locul patru. Unde este dezastrul?
Postat 13 Decembrie 2012, 09:23 de hai
VARZA A-LA CLUUUJ!
"dezastru istoric"??? v-a cumparat can-canul, sau ce-i cu titlul asta? mereti mah... VAI S-AMAR!
Postat 13 Decembrie 2012, 08:47 de magnovaradinum
inceputul sfarsitului !
Leprele udemeriste, dispar ! Incet si sigur ! Asta e legea vietii !
Postat 12 Decembrie 2012, 21:31 de okay
alegeri
spune-mi si mie cum a ajuns Odon parlamentar daca nu a avut majoritate?daca tot va dati asa mari si tari, voi de la BIHOREANUL, explicati-ne cum s/a putut realiza, LEGAL, acest lucru.
Postat 12 Decembrie 2012, 17:52 de bihorel
Adriane, tu esti intr-un declin continuu
Nu te obliga nimeni (sau te obliga ?!) sa faci asa-zise ,,analize politice", dar daca totusi le faci, gandeste si apoi scrie ! Udmr-ului i-a suierat glontul pe la ureche dintr-un motiv simplu si banal : concurenta facuta de cealalta formatiune a ungurilor, ppmt. Atat. Hai sa zicem ca ar fi si ,,declinul continuu" al numarului ungurilor traitori in Romania. Povestile cu ,,decontatul" guvernarii alaturi de pdl, etc, etc, sunt povesti ! Cat timp ungurii vor fi uniti si vor avea doar un partid/formatiune si vor fi cel putin 5% din populatia Romaniei, pot guverna cu oricine, tot vor intra in parlament !
Postat 12 Decembrie 2012, 16:17 de .
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON