URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2010, 16:24

Turbo-giraţia va avea în centru o fântână arteziană traversată de un pod pietonal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria s-a hotărât asupra modului în care va arăta viitoarea fântână arteziană din centrul sensului giratoriu de la intersecţia străzilor Calea Clujului, Cele Trei Crişuri şi Piaţa Independenţei.

Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (CMUAT), care a avut de ales între două variante de amenajare peisagistică a turbo-giraţiei, prima cu o suprafaţă de teren mai mare alocată pietonilor, iar cea de-a doua cu o suprafaţă mai mare a luciului de apă, a preferat miercuri proiectul care prevede construcţia unei fântâni arteziene de mari dimensiuni.

"Cea de-a doua variantă presupune realizarea unei fântâni arteziene de circa 460 de metri pătraţi, structurată pe trei trepte. Fântâna este prevăzută cu jeturi de apă simetrice faţă de circulaţia centrală, care să le permită trecătorilor să se poată odihni pe un inel pietonal pavat şi amenjat cu băncuţe de-a lungul fântânii", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Arteziana din turbo-giraţie va fi traversată de un podeţ pietonal, iar sistemul de iluminat va fi realizat la nivelul pavajului. Varianta de proiect aprobată de CMUAT prevede o zonă verde de circa 4.200 metri pătraţi şi alei pietonale de circa 660 metri pătraţi.

Proiectul a fost realizat de către Construcţii Bihor iar lucrările urmează să fie finanţate de către clubul Rotary Oradea. Primarul Ilie Bolojan a declarat marţi că în cazul în care costurile investiţiei vor depăşi bugetul alocat de 16.000 euro municipalitatea va cofinanţa din bugetul local amenajarea fântânii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@rock
Prietene, vreau sa te intreb un lucru: "Tu conduci NUMAI duminica?" Daca ai circula zilnic ai invata sa circuli corect intr-un sens giratoriu; ai sti sa te incadrezi pe banda care trebuie. In fine...
Postat 19 Noiembrie 2010, 09:26 de un cetatean
Giratia blocajelor
Ce-i lipseste chelului? Tichia de margaritar. L-as tine pe Bolojan si pe cei din Comisia de Urbanism, doar o zi sa fie obligati sa intre si sa iasa din acea giratie pe toate cele 7-8 inrari-iesiri. Este cel mai penibil proiect, facut pe bani de municipalitate, din istoria Oradiei. La asa primar asa incrucisare de directii. Asa ca o fintina se potriveste ca sa ia ochii celor care si asa nu inteleg incotro s-o ia. Pe post de semaforizare. Trebuie sa o strabati vreo saptamina incontinuu ca sa intelegi ce a fost in capul proiectantilor. Precis ca proiectantul sef nu are carnet auto sau este un conducator ocazional.
Postat 18 Noiembrie 2010, 18:41 de rock
@dan oradeanul
Da, tot eu ti-am raspuns si dincolo. De fapt e vorba de o locomotiva electrica care avea legate vagoanele in urma ei. Deci exprimare e OK, nu e greseala de "traducere". In fine... noi sa fim sanatosi! :)
Postat 18 Noiembrie 2010, 11:45 de un cetatean
DA
@un cetatean: cred ca tot tu mi-ai scris si pe bihon, ideea este ca eu am reprodus ad literam ce scrie pe site-ul Primariei, pagina Institutiei arhitectului sef. Avizul favorabil a fost dat pentru "locomotiva electrica de epoca". ma rog, probabil corect era "tramvai de epoca" dar asa i-o fi iesit lui Csuzi traducerea.
Postat 18 Noiembrie 2010, 10:44 de dan oradeanul
@dan oradeanul
Nu e o locomotiva de tren cum crezi tu, ci e vorba despre o locomotiva folosita la transportul in comun, in urma cu mai mult timp, in Oradea. Vor s-o amplaseze langa parcul 1 Decembrie, la intersectia liniilor de tramvai.
Postat 18 Noiembrie 2010, 09:22 de un cetatean
locomotiva
si locomotiva pentru amplasarea careia OTL a primit avizul CMUAT unde va fi mai exact amplasata? si ce semnificatie va avea? care este legatura intre o locomotiva si OTL? stie cineva?
Postat 17 Noiembrie 2010, 19:33 de dan oradeanul
gata sunt nebuni ,
Gata sunt nebuni dar de ce trebuie sa fie in fiecare zi cate o nebunie asa de scumpa pentru noi.
Postat 17 Noiembrie 2010, 17:51 de politicos
O parere
Oare de ce SUNT SIGUR ca aceasta investitie va depasi bugetul alocat? Pentru ca traim in Romania!? Doamne da sa n-am dreptate! :)
Postat 17 Noiembrie 2010, 16:51 de un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON