URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2016, 15:20

Turbina noului CET pe gaz a stat două zile, din cauza... filtrelor îmbâcsite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turbina noului CET pe gaz, investiţie de 18,8 milioane euro, s-a oprit duminică la ora 10.16 din cauza unor filtre îmbâcsite. Acesta este cel de-al treilea incident major produs de la punerea în funcţiune a noii centrale.

Angajaţii filialei din România a furnizorului General Electric, care se ocupă de asigurarea mentenanţei centralei, au reuşit repornirea turbinei marţi, la ora 11:45, după două zile în care aceasta a stat oprită.

"Turbina s-a oprit după ce filtrele s-au înfundat. Neavând destul aer pentru întreţinerea arderii gazului sistemul de protecţie a centralei a decuplat turbina până la revenirea în parametri", a declarat, chestionat de BIHOREANUL, Stănel Necula, directorul Termoficare.

Filtre turbine au fost înfundate cu o mâzgă care poate indica fie o poluare accidentală fie un defect al utilajului. Operatorul de mentenţă a preluat piesele pentru a le analiza într-un laborator.

"Cauzele şi motivele opririi le vom avea din raportul de cauzalitate pe care îl va întocmi operatorul de mentenanţă. Dacă a fost vorba de o situaţie care poate fi reproşată furnizorului de echipament sau firmei de mentenanţă, timpul cât a stat oprit echipamentul se va scădea din intervalul în care aceasta poate fi scoasă din uz dacă nu, nu", a spus Necula.

Pierderi de 400.000 lei pe zi

Filiala din România a General Electric şi-a asumat prin contractul de mentenanţă în valoare de 32,2 milioane euro, încheiat pe 20 de ani, o disponibilitate de funcţionare de 96%. Asta înseamnă că turbina poate fi oprită, programat sau neprogramat, 14,6 zile pe an.

"Oraşul are tot interesul ca turbina să funcţioneze cât mai mult pentru că pe lângă energie termică produce şi curent electric", a declarat vicerimarul Mircea Mălan, într-o conferință de presă susținută marți.

Spre deosebire de cele două cazane cu apă fierbinte, care asigură în prezent încălzirea apartamentelor orădenilor, turbina produce şi energie electrică pe care societatea o vinde în sistemul naţional.

Veniturile din vânzări acoperă acoperă costurile mult mai mari cu achiziţionarea de gaz, combustibil mai scump decât cărbunele cu care funcţiona vechiul CET şi reduc riscul scumpirii gigacaloriei plătite de orădeni.

Operatorul de termoficare încasează undeva la 400.000 lei pe zi din vânzarea de energie electrică şi bonusul de cogenerare acordat de stat pentru producerea electricităţii în regim de înaltă eficienţă.

Suma este orientativă pentru că vânzarea se face prin bursa PZU (n.r. Piaţa pentru Ziua Următoare), iar preţul megawatt-ului diferă de la 50 lei în zilele de weekend când fabricile sunt oprite şi undeva la 180 lei în timpul săptămâniii.

Orădenii nu sunt afectaţi

În ciuda opririlor repetate ale turbinei pe caz, reprezentanţii municipalităţii susţin astfel de incidente nu vor lăsa orădenii în frig peste iarnă.

"Oraşul dispune astăzi de un sistem de producere a energiei termice flexibil care ne permite să funcţionăm cu diferite capacităţi în funcţie de conjuctură. Pe lângă cazanul pe gaz preluat din vechiul CET avem şi cele două cazane cu apă fierbinte care funcţionează fără probleme", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan a afirmat că, în cazul în care echipamentul nu se va încadra în intervalul maxim de 14,6 zile rezervate pentru reparaţii şi revinzii, firma de mentenanţă va trebui să despăgubească Termoficare pentru sumele neîncasate din vânzarea de curent electric.

"În momentul în care se trece de această perioadă intervine obligaţia firmei de mentenanţă de a acoperi diferenţa", a spus Mălan.

Pe de altă parte, edilul consideră că aceste opriri neprogramate ale turbinei sunt normale. "Există o perioadă în care o astfel de instalaţie este supusă unor reglaje. La astfel de instalaţii complexe durează", a declarat Mălan.

Intervalul necesar pentru astfel de reglaje a fost estimat neoficial de reprezentanţii Termoficare undeva la un an de zile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@platona
Serios, chiar asa? Asta ai inteles? Nasol, cred ca te-am supraestimat un pic, la capitolul inteligenta!
Postat 09 Decembrie 2016, 10:07 de User anonimizat
sa inteleg...
ca acea imbaxeala era din aerul luat din atmosfera?adica asa ar trebui sa avem noi plamanii?greu de crezut...
Postat 08 Decembrie 2016, 17:26 de crisan
draga @"anti"comunist
Bine,bine,dar daca zici ca:" eram 30 de manifestanti si 50 de securistati", unde am gresit ???
Postat 08 Decembrie 2016, 17:15 de platona
@platona
Amice, desi mi-am propus sa nu mai intru in polemica cu voi, astia "vigilentii", postarea ta merita un raspuns. Despre cratima, daca citesti ce am scris, observi ca nu te-am facut incul (nu e cazul) sau altceva, ti-am spus doar ca atunci cand te turezi faci greseli gramaticale. Atat! Despre faptul ca ma consideri securist... Am mai avut aceasta discutie, nu o mai reiterez, desi de la anchetat de securitate, la securist, e cale destul de lunga pe, care doar o minte imbibata cu ura si convingerea ferma ca esti detinatorul adevarului absolut, o poate parcurge. Nu ma obosesc sa-ti raspund acestor mojicii, constat insa ca primesc lectii de la oameni care s-au evidentiat in lupta pentru interese si pozitii personale, iar acum aceleasi persoane se erijeaza in salvatorii urbei. In 1990, cand la manifestatiile pentru sustinerea punctului 8 al proclamatiei de la Timisoara si de protest la adresa noilor comunisti instalati la Bucuresti, eram 30 de manifestanti si 50 de securisti. Desi am o memorie destul de buna nu tin minte sa fi fost printre participantii de atunci (desi fiind destul de putini ne cam cunosteam intre noi) nici unii dintre marii "luptatori" de azi, desi unii aveau varsta "necesara". Nu fac corp comun cu nici un grup, cu atat mai putin unul mafiot. Faptul ca mai intervin cand se abereaza la liber pe aici, e cu totul alta poveste. O tot tineti langa cu pagubirea banului public si cu hotiile facute de Bolojan. Mergeti cu dovezile la institutiile abilitate si dati-l "in gat". Voi fi primul care va aplauda condamnarea oricarui corupt, chiar daca se numeste Bolojan, dar pentru fapte reale, nu pentru fabulatii. Ca tu si altii ca tine aveti senzatia ca detineti adevarul absolut, e un fapt concret, chiar daca de cele mai multe ori, fabulati la liber si exagerati la greu. Referitor la cat de destept sau prost sunt, am o propunere: hai sa facem amandoi, un test de inteligenta si sa vedem care dintre noi e prostul, ce zici?
Postat 08 Decembrie 2016, 11:13 de User anonimizat
"Defecţiune la turbina pe gaz de la CET",titlu de articol pe bihon
"Defecţiune la turbina pe gaz de la CET",titlu de articol pe bihon . Grav este sa ramai pasiv la tot ce se intampla in Oradea ,de o vreme incoace.Mai grav este insa,"oradean"fiind,sa faci corp comun cu ,acest grup mafiot,,care a ocupat printr-un anumit concurs de imprejurari fraiele urbei Oradea si sub deviza "dezvoltarii si al progresului", acesti diletanti,nu precupetesc nici un efort in pagubirea banului public, "investiti" in proiecte concepute si executate in total dispret fata de utilitatile si nevoile reale ale oradenilor. @"anti"comunist: cunosc foarte bine acest gen de securisti,fosti agitatori/activisti comunisti,care si-au regasit nerusinarea de odinioara,in slujba politrucilor de azi..Aflati pe pozitii de panda,ascunsi sub tot felul de pseudonime,acestia practica censura oricarui articol,sau postare critica adusa la adresa Mogulilor, Corifeilor si a Diletantilor care ne conduc. Este omeneste sa mai treci peste o cratima,o virgula,un articol..... Da.In sfarsit ai reusit sa marchezi. Oricum,meriti un premiu.... ."Meriti un kaisser"! Esti foarte bun si foarte destept. Statul are nevoie de voi.Tara nu ! Baietii destepti,asa ca tine au vandut tot ce era mai bun in tara asta. Pocaiti-va,baieti,luati exemplu de la corifeii Oradei.DNA-ul nu-i poate atinge !
Postat 07 Decembrie 2016, 23:45 de platona
@pinonel
Opa, a sarit piuneza, neprofitand de superba ocazie de a tacea! Da mai, Einstein, daca s-a imbacsit filtrul de aer de la masina, asta nu inseamna ca s-a stricat motorul masini. Turbina e una, filtrele de aer sunt altele, iar incercarea ta de a fi spiritual, total esuata...
Postat 07 Decembrie 2016, 22:56 de User anonimizat
de-a rasu'-plansu'
Asta nu se mai opreste?! Scrie in titlu: Turbina noului CET pe gaz a stat două zile, din cauza... filtrelor îmbâcsite. A stat, el, grupul turbo-generator (asta e denumirea corecta), fiind in perfecta stare de functionare... E tot una cu a spune ca motorul unei masini este ok, dar are o ,,mica" problema la filtrul de aer, e imbacsit si aerul nu trece. Dar motorul e ,,beton"!!! Un om avea un tractor, dar nu-i folosea la nimic... nici capul nu-i folosea la nimic, dar il tinea pe umeri sa nu-i ploua in gat.
Postat 07 Decembrie 2016, 16:41 de pinonel
@platona
Unde ai citit tu ca turbina s-a defectat? Eu zic sa te calmezi si sa si judeci inainte de a "vorbi", nu de alta, dar scrii cu greseli grave de gramatica (vezi: Pregatitiva), cand te turezi!
Postat 07 Decembrie 2016, 12:03 de User anonimizat
noi vrem gaz..
Bolovaaannee... Mai lasa-ne in saracia noastra si da drumu la gaz in Oradea! Sunt orase mai mici sau mai putin dezvoltate in tara, unde toata limea e racordata la gaz inca dinainte de revolutie. Pe noi ne-ai gasit mai fraieri?
Postat 06 Decembrie 2016, 23:21 de User anonimizat
De la 54 mil. am ajuns la 18.8 mil euroi... si incet,incet, ne apropiem de pretul corect..
De ce nu au fost schimbate filtrele imbacsite,la momentul oportun,inaintea defectarii turbinei de gaz ? Banuiesc,ca la acel pret de achizitie exorbitant , Centrala pe gaz a fost dotata si cu aparate, senzori monitoare care sa semnaleze din timp problemele tehnice reclamate/aparute.Cine e de vina ? Fochistul sef,Bolojan Ilie ! El paseaza,el centreaza,el marcheaza ! In propriile buzunare. Acum e la ....somn,de buna voie. Ce e mult,nu-i putin : Dealul Ciuperca,Drum expres, Amenajare/intubare vale Pasteur la Oradea, Extindere retea menajera Doja bl.Z3....toate o iau,mai pe incet, mai pe repede .... la vale.Aceasta este Oradea de azi: "Oradea lucrului bine facut "Vinovatii "fara vina",cer sa se faca lumina ? Copy paste,Dealul Ciuperca.In curand,la Oradea se va deschide un Centrul de Cercetare si Analiza al Expertilor,din tara si de peste hotare, avand in vedere varietatea si ritmicitatea fenomenelor "paranormale"inregistrate, prielnice acestei zone. Pregatitiva deci dragi edili,vin turistii.....Sa-i primiti cum se cuvine !Altfel........
Postat 06 Decembrie 2016, 18:49 de platona
Domnule Mă-lan, vă simţiţi bine ca bodi_gard al lui Bolojan?
Aşa cum ne-a obişnuit deja, „edilul mic”, pe numele lui de „ales”, Mălan, este coleg de suferinţă logică şi limba română cu „marele edil” Bolojan care, mai nou, zboară fără să se ridice de la sol. Din păcate, amândoi au avut „peştele” din sticlă aşezat pe macrameu în faţa cărţilor din vitrină. Detenta intelectuală nu le-a permis niciodată să ajungă la ele. Dacă Bolojan vegheză campania MangAlinuţei din fundul grădinii PNL, Mălan are sămânţă juridică (un fel de Papil Ilarianul) şi stă la liziera legii. Să spui (şi să fii convins) că "Există o perioadă în care o astfel de instalaţie este supusă unor reglaje. La astfel de instalaţii complexe durează" denotă o sărăcie intelectuală compensată doar de „bogăţia” exprimării. Perioadă de probă se cheamă, pe scurt, conform contractului, intervalul în care antreprenorul are OBLIGAŢIA de a face toate reglajele. Caietul de sarcini pentru mentenanţă este cel care ar trebui să răspundă la o mulţime de întrebări legitime. Referitor la caietul de sarcini ar trebui să primim răspunsuri la întrebări cum ar fi: Cine l-a întocmit (pentru că înseamnă că la acea vreme era competent)? Cine l-a verificat (era şi mai competent)? Cine a furnizat datele privind calitatea factorilor de mediu? Cine şi în ce bază a verificat oferta? Cine a verificat oferta de mentenanţă raportat la oferta din proiect? Să oferi garanţie 20 de ani în condiţiile în care turbina trebuie să funcţioneze într-un mediu similar celui din laborator, este acelaşi lucru cu a oferi garanţie pe viaţă vopselei unui Rolls Royce care este şters numai cu piele de căprioară şi este scos din garaj numai când e vreme bună. „Estimarea” intervalului de reglaj „undeva” la un an, făcută de reprezentanţii Termoficare, ne arată că şoferii Rolls-ului nu au nici măcar permis de conducere. Cât de sărac intelectual să fii ca să afirmi că "În momentul în care se trece de această perioadă (14,6 zile rezervate pentru reparaţii şi revinzii) intervine obligaţia firmei de mentenanţă de a acoperi diferenţa"? Necula ţi-a răspuns „INAINTE” de a te întreba cu voce tare şi cunoştinţe de avocat. Simplu: Dacă nu, nu. Acelaşi lucru l-a trecut în testament şi Alioşa când a plecat la război: În caz că mor, să mă faceţi membru de partid. Dacă nu,nu.
Postat 06 Decembrie 2016, 18:19 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON