URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2016, 13:21

Tribunalul a respins pretenţiile lui „Iepu”: Procesul intentat statului de tânărul arestat şi judecat pentru o crimă pe care nu a comis-o se mută la Curtea de Apel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, marţi, în procesul deschis împotriva Statului român de orădeanul Nicolae Oros, tânărul de 29 ani ţinut în arest preventiv timp de 14 luni şi judecat alţi 5 ani pentru uciderea taximetristului Bajkán Péter, crimă pe care, în final, instanţele de judecată au stabilit că nu a comis-o.

Instanţa a respins acţiunea, deocamdată fără să motiveze soluţia, ea putând fi atacată prin apel, astfel că procesul se va relua, aproape sigur, la Curtea de Apel Oradea.

Contactat de BIHOREANUL, avocatul tânărului, Răzvan Doseanu, consideră că soluţia Tribunalului Bihor este nedreaptă. "Adică orice persoană poate fi ţinută nevinovată în stare de arest preventiv 1 an şi 2 luni, hărţuită în cadrul unor procese timp de 6 ani, achitată de toate instanţele de judecată şi nimeni nu răspunde? Procurorii şi judecătorii nu răspund, iar Statul român nu plăteşte pentru că textele legale nu ar fi clare. Din câte cunosc, până în prezent niciun judecător sau procuror nu a plătit 1 leu pentru vreo eroare judiciară. Cam ăsta e nivelul statului de drept în România", spune avocatul.

Doseanu pune decizia pe seama unor neclarităţi din Codul de procedură penală, care statuează că privarea nelegală de libertate trebuie să fie stabilită "prin încheierea definitivă sau hotărârea definitivă a instanţei de judecată învestită cu judecarea cauzei".

"Adică nu poţi plăti despăgubiri decât dacă s-ar depune la dosarul cauzei o hotărâre judecătorească în care un magistrat să scrie negru pe alb că persoana a fost ţinută arestată în mod nelegal de un alt judecător. Adică o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care o persoană a fost declarată nevinovată nu este suficientă. De ce ne mirăm că procurorii reţin atât de uşor o persoană şi o propun pentru arestare şi judecătorii arestează cu atâta uşurinţă? Noroc că hotărârea nu e definitivă şi că avem o Curte Europeană a Drepturilor Omului", a mai spus Doseanu.

Nicolae Oros a declanşat procesul împotriva Statului anul trecut, imediat după ce Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul său, solicitând despăgubiri morale de 5 milioane de euro pentru faptul că a fost ţinut în arest preventiv fără vreo vină, dar şi pentru condiţiile inumane pe care a trebuit să le îndure în perioada respectivă.  

Totodată, tânărul a solicitat şi daune civile de 50.000 lei, sume pe care părinţii săi le-au cheltuit în timpul procesului.

Citeşte despre cum descrie Iepu’ cele 14 luni petrecute dincolo de gratii în articolul: Iepu’ contra România: "Criminalul" Iepu’ cere 5 milioane euro despăgubiri pentru arestul făcut

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON