URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2013, 13:40

Trei într-una: Oradea a început să serbeze 9 Mai cu o festivitate cu audienţă restrânsă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Oficialităţile militare şi civile, din rândul cărora a lipsit primarul Ilie Bolojan, aflat la Bucureşti, precum şi aproximativ 100 de orădeni de rând, în covârşitoarea majoritate vârstnici, au marcat joi dimineaţă, la statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, Ziua de 9 Mai, cea de-a 139-a aniversare a proclamării Independenţei de Stat a României (1877), a 68-a aniversare a Victoriei împotriva fascismului şi împlinirea a 28 de ani de când Consiliul Europei a declarat această zi ca fiind a Europei (1985).

După intonarea Imnului Europei (Oda Bucuriei) şi a Imnului Naţional, un sobor de preoţi ortodocşi a oficiat slujba de Te Deum, festivitatea continuând cu un foarte scurt discurs al prefectului Claudiu Pop, ca reprezentant al Guvernului. "Trebuie să fim demni de ceea ce am primit şi mândri de ceea ce vom lăsa", a fost mesajul transmis de prefect, care şi-a înccheiat speech-ul cu urarea "Trăiască România! Trăiască Europa!".

Ceva mai insistent şi darnic în detalii a fost istoricul Mihai Drecin, care a ţinut să omagieze Armata Română. "Multe din adevărurile istoriei naţionale au fost omise şi încă sunt şi azi, dar e bine, totuşi, din când în când, să ne aducem aminte de înaintaşii noştri", a pledat profesorul universitar, dând apoi glas unei aduceri aminte a rolului Armatei de-a lungul epocii moderne, de la Războiul de Independenţă până la aderarea în NATO.

Corul Traian Moşoiu a oferit un recital foarte apreciat de asistenţă, care a răsplătit prestaţia cu aplauze, după care oficialii prezenţi au depus coroane pe soclul statuii Ostaşului Român.

Festivitatea s-a încheiat cu o scurtă defilare a detaşamentului alcătuit din militari ai Garnizoanei Oradea, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi din muzicanţii Fanfarei Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Pe platoul din fața Primăriei orădenii sunt așteptați, începând cu ora 19:30 pentru a sărbători împreună Ziua de 9 Mai. Municipalitatea le-a pregătit un concert în aer liber, la care vor participa: Grupul Vivere, grupul Meda Music, finalista concursului X Factor Natalia Selejean și Corina. La finalul concertelor, cei prezenți vor putea admira un spectacol cu focuri de artificii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pt eu
esti dus cu sorcova ! stai jos si rumega.
Postat 10 Mai 2013, 08:22 de pt eu
@marinescu
au fost majoritatea pensionari pt ca ceilalti, joi dimineata, au fost la munca sau la scoala.
Postat 10 Mai 2013, 08:18 de nail
9 Mai
Felicitari organizatorilor !
Postat 10 Mai 2013, 08:14 de com
nu inteleg ?!
Eveniment important, sarbatorit pe masura... FRUMOS ! Dar sunt putin nedumerit... poate ma ajuta cineva cu niste lamuriri : 1. de ce drapelul UE si cel al Romaniei in special, sunt folosite pe post de fata de masa ? 2. de ce parada militara este condusa de un politist de frontiera, corp de functionari publici (cu statut special, adevarat !), care nu mai are statutul de militar de prin 2000? 3. idem ca la intrebarea nr. 3 in ceea ce priveste salutul militar ? 4. de ce Politia Locala, ca si corp profesional aparte, folseste la fel salutul militar, participa la o parada militara, s.a. ? 5. acelasi lucru valabil si pentru vamesi ... Dupa mine, portul unei uniforme de catre un functionar public nu incumba si rigoarea militara, ca sa nu mai vorbim de semnele de respect "militar" aratate (in cazurile de fata ) sunt hazlii si dau impresia de ghiveci. se aplica aceste reguli si CFR, Posta Romana, SMURD, ?! Cele de mai sus nu sunt evidentiate ca un atac sau repros corpurilor profesionale respective sau insemnatatii evenimetului sarbatorit ci doar o parere personala si un subiect de discutie. Poate un militar de cariera ma lamureste ?
Postat 09 Mai 2013, 18:21 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON