URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2015, 16:12

Transparenţă totală la Ambulanţa Bihor: în timp ce instituţia a făcut achiziţii "cu dedicaţie", angajaţii lucrau cu echipamente cârpite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pregătiri pentru situaţii de urgenţă

Numit manager interimar al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor la începutul anului pe filieră UNPR, Gheorghe Pintea a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, un bilanţ al activităţii după un semestru de mandat, alături de purtătorul de cuvânt, dr. Emil Boţcău.

În calitate de medic, acesta a arătat că în ultimele luni întregul personal operativ, de la doctori până la asistente şi ambulanţieri, a urmat cursuri de perfecţionare, iar SAJ derulează şi cursuri de pregătire pentru 60 de voluntari paramedici, 25-30 dintre aceştia urmând să fie selectaţi pentru a continua pregătirea la un nivel intensiv astfel încât instituţia să se poată baza pe ei pentru a-i mobiliza în situaţii de urgenţă de cod roşu, adică maxime.

De altfel, Pintea a precizat că SAJ Bihor va pune în funcţiune un sistem de alertare care să garanteze că "în 10-15 secunde de la declanşarea codului roşu vor fi alertaţi toţi angajaţii şi toţi voluntarii", nu printr-un simplu sms prin telefon (care poate fi ignorat), ci prin apel continuu până la primirea răspunsului de confirmare din partea destinatarului.

Patrimoniu recuperat, dotări completate

Managerul interimar a declarat că a recuperat fosta staţie de carburanţi din strada Sucevei (cea din faţa sediului instituţiei, operată în ultimii şase ani de şase firme, ultima fiind TWT), iar pentru că în prezent SAJ Bihor are rezolvată problema alimentării cu combustibili pentru parcul auto printr-o licitaţie desfăşurată la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii, fiecare ambulanţă având un card de alimentare valabil în reţeaua OMV), în prezent fosta staţie de carburanţi e folosită ca parcare pentru angajaţi.

De asemenea, Pintea a spus că toate ambulanţele de intervenţie vor fi dotate curând cu tablete care le va "lega" la Dispeceratul 112, dar şi la structurile de Primire a Urgenţelor ale spitalelor, astfel încât se va câştiga timp în desfăşurarea intervenţiilor şi se va majora acurateţea acestora, precum şi cea a medicilor din spitale. "Prin aceste dispozitive, echipajele primesc informaţii de la Dispecerat privind starea pacientului şi, având şi cititoare de card, vor putea furniza date din istoricul medical al pacientului în cazul în care acesta a fost de acord cu consemnarea lor pe carduri. Echipajul consemnează manevrele efectuate şi medicaţia decisă, iar când ajunge la UPU medicii ştiu ce s-a făcut şi ce urmează să facă mai departe. Se va coopera mai bine şi se va scurta timpul în care ambulanţele vor trebui să aştepte pentru predarea pacientului", a explicat Pintea, precizând că sistemul va fi implementat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Planuri de investiţii

Managerul a mai spus că dotarea SAJ Bihor a fost suplimentată cu un incubator pentru nou-născuţi portabil, ultraperformant, care poate asigura transportul unui nou-născut timp de 3 ore fără ca acesta, chiar în stare critică, să fie conectat la alte aparate, deoarece are un sistem autonom de oxigenare.

De asemenea, Pintea a afirmat că până la finele anului SAJ va avea şi un Duster care va fi folosită ca maşină de control, în condiţiile în care conducerea instituţiei e obligată să facă verificări periodice la toate substaţiile şi punctele de lucru din judeţ, dar nu avea un mijloc de transport cu care să execute sarcina. Tot în acest an, fiecare staţie şi punct de lucru vor avea sisteme de supraveghere video, pentru securizarea sediilor.

Anul viitor, a adăugat managerul, dacă Ministerul Sănătăţii îi va aproba solicitarea, SAJ va reabilita hala nefolosită de pe strada Sucevei aflată la intrarea în sediu astfel încât la subsol aceasta să aibă oa sală de sport, la parter birouri, iar la etaj sală de cursuri.

Ambulanţele, super-uzate

În ce priveşte parcul auto, Pintea a amintit că acesta este format din 71 maşini de intervenţie, la instalarea sa în funcţie găsind 25 defecte, dar în prezent doar 6 mai sunt nefuncţionale. 18 ambulanţe au parcurs peste 500.000 km, 11 peste 400.000 km, 14 peste 300.000 km, 6 peste 200.000 km, 12 peste 100.000 km şi doar 10 au un kilometraj sub 100.000 km.

"În primele 10 luni ale acestui an maşinile noastre au parcurs 2,803 milioane kilometri, destul de aproape de parametri întregului an 2014, când s-au înregistrat în total 3,335 milioane kilometri", a spus Pintea.

Service cu dedicaţie

Pe de altă parte, Pintea a prezentat şi nereguli grave ce constau în ilegalităţi la achiziţia serviciului de reparare a maşinilor şi în neglijarea dotării personalului cu echipament de lucru.

Managerul interimar a declarat că SAJ Bihor a fost amendat cu 100.000 lei de către Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice ca urmare a unor verificări făcute la începutul anului de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. "Am plătit 50% din amendă, ca să nu ni se blocheze conturile, şi am contestat amenda, dar am dispus şi un audit finalizat cu concluzia că nu s-au respectat prevederile legale în achiziţia serviciilor de reparare a parcului auto", a spus Pintea.

Potrivit auditului, deşi instituţia are ambulanţe Mercedes, Fiat şi Volkswagen, fosta conducere a contractat nelegal serviciile Auto Bara (Dacia, Renault, Nissan). "Conform legii, achiziţia trebuia făcută prin cerere de ofertă, dar s-a făcut prin contactarea unei singure firme, cu care s-a şi încheiat un contract pe 3 luni, ulterior prelungit prin acte adiţionale în valoare mult peste cea a contractului iniţial, sub pretextul unor urgenţe extreme care nu au fost justificate în niciun fel. Am dispus o cercetare administrativă pentru identificarea responsabililor şi tragerea lor la răspundere", a spus Pintea, care a adăugat că, tot pentru nereguli în achiziţii, SAJ Bihor a mai fost amendat în 2011 şi a primit 6 avertismente.

... personal fără echipamente

În timp ce fosta conducere a încheiat contracte de service auto în condiţii nelegale, echiparea personalului operativ a fost ignorată cu desăvârşire, în ultimii trei ani medicii, asistentele şi ambulanţierii neprimind bocanci, tricouri, pantaloni şi bluze de lucru. "Am reuşit să achiziţionăm echipamente pentru toţi cei 360 de angajaţi din personalul operativ", a spus Pintea.

Tot el a dezvăluit că din cei 404 angajaţi doar o zecime a avut legitimaţii de serviciu, din carton, problema fiind însă remediată. "Toţi au acum legitimaţii tip card, pe care le sunt trecute numele, prenumele, funcţia şi departamentul în care lucrează", a explicat managerul.

Pintea a mai specificat că de la instalarea în funcţie toate deciziile se iau transparent, în şedinţe ale Comitetului Director la care participă nu doar cei şase membri ai acestuia, ci şi şefii de departamente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON