URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2015, 13:44

Toţi pentru PSD: Social-democraţii vor să-şi scrie strategia pentru Oradea cu universitarii şi politicienii din alte partide

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anunţată în urmă cu două săptămâni chiar de şefii partidului, strategia PSD Bihor pentru dezvoltarea Oradiei se lasă aşteptată. Deşi pe 19 iunie a declarat public că în săptămâna următoare va prezenta propunerea social-democraţilor bihoreni pentru dezvoltarea Oradiei şi a Zonei Metropolitane, până pe 2 iulie Mang n-a mai revenit pe această temă.

Strategie... făză viziune

Explicaţia dată de şeful PSD Bihor este că europarlamentarul Emilian Pavel n-a reuşit să ajungă la Oradea de la Bruxelles, iar documentul, căruia între timp Mang nu îi mai spune „strategie”, ci doar „viziune”, trebuie prezentat în grup. „Această viziune nu este a lui Mang şi nu este a unei persoane. Este o propunere colectivă, nu vreau să mi-o asum singur şi nici nu cred că doreşte cineva să şi-o asume singur”, a declarat Ioan Mang, joi, într-o conferinţă de presă.

Totuşi, liderul social-democraţilor n-a pus documentul pe masă şi nici n-a precizat concret când o va face. „Într-o primă etapă vom face o prezentare a unor idei, a punctelor slabe, puncte tari pe care le considerăm noi în municipiu şi în ZMO şi a câtorva propuneri şi căi de dezvoltare a acestor zone”, a declarat Mang.

A doua etapă va fi elaborarea propriu-zisă a strategiei, dar care nu se va face exclusiv în PSD. „Dorim ca această viziune să stea la baza elaborării unei strategii, care să nu se facă în niciun caz doar prin voinţa unor persoane din PSD, ci să fie rezultatul unor dezbateri la care să participe şi cadre didactice din Universitate şi oameni din celelalte partide politice, pentru a rezulta un document pe care toată lumea să şi-l însuşească şi care va sta la baza strategiei propuse de candidatul de primar al PSD pentru anul viitor”, a spus liderul PSD Bihor. Cine va fi acest candidat, PSD Bihor încă nu a anunţat.

Social-democraţii mai au o propunere: ca oraşul să se redenumească Oradea Mare. „Suntem de acord să schimbăm denumirea municipiului, să revenim la denumirea veche a acestui oraş de Oradea Mare şi atunci îi mulţumim şi pe cei care au vrut să rămână oraşul aşa cum este şi pe cei care vor să aibă „Mare” în denumire”, a declarat Mang, adăugând că deocamdată spune acest lucru „la glumă”, dar pe viitor ar putea fi o variantă serioasă.

Bolojan, mincinosul

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă a fost prezentă şi Adelina Coste, consilier local PSD, care l-a făcut mincinos pe primarul Ilie Bolojan.

Primul argument al lui Coste a fost pe tema statuii lui Mihai Viteazul din centrul Oradiei, despre care primarul Ilie Bolojan anunţase, la finalul lunii mai, că nu va mai fi mutată, deoarece municipalitatea nu mai are cum să aştepte după avizele necesare. Potrivit lui Coste, ce n-a spus Bolojan este că înainte de a face acest anunţ, Ministerul Culturii avizase negativ mutarea, aşadar Primăria nu a decis să nu mute monumentul, ci a fost silită să ia această decizie.

Al doilea argument a vizat problema stejarilor doborâţi marţi în Piaţa Unirii. Potrivit lui Coste, Bolojan a spus în şedinţa de CL că lucrările au avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, ceea ce, după cum şi directoarea APM, Sanda Mercea, a declarat, este fals. „Acest aviz nu există, există doar avizul Direcţiei Tehnice”, a declarat Coste.

Atacurile lui Coste la adresa lui Bolojan vin la mai puţin de o săptămână după ce unul dintre greii PSD, coordonatorul politic Liviu Dragnea, aflat în vizită în Oradea, a declarat că a venit aici inclusiv pentru că a auzit că edilul oraşului „nu se lecuieşte şi minte în continuare”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Despre ”Politică şi delicatesuri”. Strategice
I. ”Anunțată în urmă cu două săptămâni chiar de şefii partidului, strategia PSD Bihor pentru dezvoltarea Oradiei se lasă aşteptată. Deşi pe 19 iunie a declarat public că în săptămâna următoare va prezenta propunerea social-democraţilor bihoreni pentru dezvoltarea Oradiei şi a Zonei Metropolitane, până pe 2 iulie Mang n-a mai revenit pe această temă.” 1. Faptul că o strategie viabilă/cu viziune pentru Oradea nu se face ca ”Cincinalul în patru ani”, respectiv se face cu un colectiv competent, format din adevărați specialişti şi buni cetăţeni români, sunt aspecte de care trebuie să se ţina seama. Recomandabil, să fie acceptat de majoritatea populației orădene. 2. Faptul că Oradea va redeveni Oradea Mare nu mă îndoiesc. Problema dle Mang este că populaţia din Oradea (Mare) cam scade. De aici şi morţii de pe listele de votare, pe care şi don Ilie îi mai uită să îi scoată. Acest aspect, ca şi adevărata eficienţă a educaţiei în cazul copiilor proveniți din familii defavorizate, inclusiv cele segregate la ”ordin”, ar trebui să intereseze un adevărat partid social-democrat. II. ”Primul argument al lui Coste a fost pe tema statuii lui Mihai Viteazul din centrul Oradiei, despre care primarul Ilie Bolojan anunţase, la finalul lunii mai, că nu va mai fi mutată, deoarece municipalitatea nu mai are cum să aştepte după avizele necesare. Potrivit lui Coste, ce n-a spus Bolojan este că înainte de a face acest anunţ, Ministerul Culturii avizase negativ mutarea, aşadar Primăria nu a decis să nu mute monumentul, ci a fost silită să ia această decizie.”” 1. Locul statuii lui Mihai Viteazul a fost, este şi trebuie să rămână în Piaţa Unirii. Are loc suficient şi statuia regelui Ferdinand. Ca şi cea lui Menumorut. 2. Doamnă Coste, podul din centrul municipiului trebuie să fie unul al unirii şi nu al dezbinării pe diverse criterii segregaționiste şi politicianiste. Poate că îi lămuriți de cei din nomenclatura noului PDL Bihor, dar şi pe tov. Vasile (de la Centru) că denumirea firească a acestui pod trebuie să fie cea de: Podul Unirii. Mulțumim anticipat. III. for: ”marius_ro”: 1. Poţi se ne scrii, dacă a fost cazul, când cineva din familia ta, sau din rudele tale, a rămas fără serviciu, pe motiv că nu a dorit să se ”coloreze” politic ca cei de la putere şi ce culoare politică au acum acei politruci? 2. Toţi politicienii au bube, căci altfel noul ”Sistem” care este în toate, nu i-ar lăsa să iasă la suprafaţă. Trebuie însă să îi alegi întotdeauna pe cei cu ”bube” mai mici şi care sunt, obligatoriu, buni cetățeni români. ”Zeus”, pensionarul, ştie de ce! P.S. Szervusztok!
Postat 03 Iulie 2015, 00:24 de stefan
.
psd = cea mai mare talharie si minciuna din Romania a ultimilor 25 de ani
Postat 02 Iulie 2015, 23:30 de David
REPLICA
666 afisari !Devil its comyng :))=))ADEVAR si DREPTATE ca sa fie cunoscut de catre toti romanii simpli bihoreni .Si minciuna-i vorba la PSD Bihor si iarasi conferinta de presa cu tema strategiei de dezvoltare a orasului Oradea , adica cand nu avem ce face cei din PSD Bihor minte de ingheata apele ca asa-i vara si e luna lui cuptor si tre racoare !:))=))Revenind la articol si dezvoltare Orasului Oradea ...strategia asta trebuia aratata cu 2 saptamani in urma ca asa s-a laudat Ioan Mang PLAGIATORUL PSD Bihor cu cei 2 tineri corifei !:))=)) O sa arate acuma astia de la PSD Bihor o hartie in care se va specifica unirea Oradei mari pe o raza de 60 de kilometri toate comunele pana la Beius ,Alesd ...Debrecen , ca si asa comunele astea sunt ale PNL Bihor si nu ale PSD Bihor si sa le bage mortu-n casa la astia din PNL Bihorcu referendumuri si alte prostii !:))=)) Adelina Costea traseista din defunctul PDL Bihor care vrea sa faca ordine in PSD Bihor , cand mai vii la conferinte de presa PSD Bihor vino simplu imbracata era destul camashuca rosie de PeSzeDista si nu mai pune tone de bijuterii de aur si cruci si margele la gat ca noi astia simpli membrii PSD Bihor suntem saraci si cinstiti si NU-i vedem bine pe astai bogati si imbuibatzi corupti din conducerea corupta PSD Bihor care ne conduce !:))=))DEMISIA lui Ioan Mang PLAGIATORUL PSD! JOS MANG!:))=)).Acesta este opinia lui Romanul_ Simplu.
Postat 02 Iulie 2015, 21:08 de Romanul_Simplu
„Această viziune nu este a lui Mang şi nu este a unei persoane. Este o propunere colectivă, nu vreau să mi-o asum singur şi nici nu cred că doreşte cineva să şi-o asume singur”. Asta e matrafoxat?
Omu asta nu e instare sa scrie cateva randuri pe o cola de hartie. Ma intreb cum ar fi instare sa scrie un proiect european, cum ar fi instare sa atraga finantare europeana, cum ar fi instare sa faca o licitatie, cum ar fi instare sa coordoneze o lucrare, cum ar fi instare sa incheie proiectul, cum ar fi instare ... si concluzie scurta, nu e instare sa puna 3 cuvinte pe o coala de hartie alba. Nu e instare de nimic. Du-te si te culca nea Mang si lasa-ne. Somn linistit!
Postat 02 Iulie 2015, 18:18 de Klaus_Sebastian
Incepe campania
As aminti in acest context de importanta strategica a firmei SC DEC SRL Oradea pentru dezvlotarea orasului si a mediului universitar, mai ales pe componenta de IT. Poate va ajuta universitatea cu o propunere in acest sens, cu accent pe activitati de voluntariat din partea studentilor, atat pt soft cat si pt traduceri de carti.
Postat 02 Iulie 2015, 15:39 de Petcu
tov mang va pricepeti la ceva ?
Pe bune acuma cand 2 oameni zic ca esti beat mergi sa te culci . Nu inteleg cine il mai asculta pe acest individ Mang. Tov Mang ne spuneti si nou care ar fi calitatile dumneavoastra de politician,la ce va pricepeti ? Da sunteti mistocar am vazut,arogant,vorbiti aiurea in tramvai,fugiti de raspundere,nu va asumati nimic concret,doar bla bla-uri.Sincer de ce nu va retrageti,macar nu va mai injura lumea si nu o sa fiti martor la umilinta care o sa o aveti anul viitor la alegeri.Din partea unei mase f mare de alegatori va zic doar atat : sunteti PENIBIL.
Postat 02 Iulie 2015, 14:30 de suporter_oradean
greul PSD
Acel greu al PSD a avut alaturi cel mai mare mincinos pe care l-a cunoscut PSD-ul (de data asta ma refer la Ponta, nu la Mang). Sa nu mai vorbim de promisiunile facute de insusi Dragnea in timpul campaniei electorale. Dar asta e, cand nu ai realizat absolut nimic, ce altceva sa faci decat sa critici pe altul - care are mai multe proiecte finalizate decat promisiunile si realizarile lui Mang si Dragnea la un loc.
Postat 02 Iulie 2015, 14:02 de marius_ro
DE ACORD
Și eu susțin că Ilie Gavril BOLOJAN este mincinos! Din alte motive decât cele invocate de Adelina Coste. Aș spune mincinos prin inconsecvență! Nu mai scriu despre ce este vorba pentru a nu sări din nou pro-bolojaniștii! Se știe unde bat eu ( și știe și Ilie Gavril Bolojan ). Totuși nu pot omite un fapt și anume că la una dintre minciunile lui Boljan a fost complice și A.C. ( în ședința CLO din 09.09.2013 ). Paradoxal, singurul care a pus atunci o întrebare ( în calitate de adversar PDL - ist ) a fost consilierul local Pușcaș. Din păcate s-a lăsata îmbrobodit de răspunsul aiuristic dat de Cristian Beltechi! Pentru ceea ce am afirmat mai sus EXISTĂ PROBE SCRISE ( articole din Bihoreanul ) precum și Procesul verbal al ședinței CLO din 09.09.2013!
Postat 02 Iulie 2015, 13:54 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON