URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2017, 14:25

Toţi pentru Cefa! O asociere între Consiliul Judeţean, două ONG-uri şi o firmă privată preia administrarea Parcului Natural Cefa (FOTO)

Toţi pentru Cefa! O asociere între Consiliul Judeţean, două ONG-uri şi o firmă privată preia administrarea Parcului Natural Cefa (FOTO) sursa foto: Peter Lengyel

În premieră naţională, o autoritate publică locală se asociază cu o firmă şi două organizaţii non-guvernamentale pentru binele naturii. Consiliul Judeţean Bihor, prin Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, asociaţiile Aqua Crisius şi Grupul Milvus şi firma Pro Aqua – care are concesionată exploatarea iazurilor piscicole – au câştigat administrarea Parcului Natural Cefa, rămas de ani buni fără custode.

Bani pentru Cefa

Potrivit unui anunţ făcut vineri, într-o conferinţă de presă, de preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, asocierea celor patru entităţi a fost declarată câştigătoare la cea de-a opta sesiune de atribuire deschisă de Ministerul Mediului. Perioada de contestaţii a trecut, iar în următoarele zile reprezentanţii celor patru entităţi vor semna contractul de administrare. Apoi, vor avea la dispoziţie şase luni pentru a forma o entitate care să se ocupe, propriu-zis, de administrarea ariei protejate.

"Ne-am însuşit un angajament bugetar pe 10 ani, 8,5 milioane lei în total, adică circa 8-900.000 de lei anual", a declarat Pasztor. Banii urmează să fie obţinuţi din proiecte europene, pentru început pe linia Ro-Hu, apoi şi pe altele, precum POIM sau Life.

Potrivit directorului AMD Bihor, Răzvan Dumbravă, banii vor fi folosiţi pentru achiziţii şi investiţii pentru stabilirea limitelor şi a modului de acces în parc, managementul vizitatorilor şi promovarea turistică, control şi pază, activităţi educative şi de conştientizare, respectiv relaţia cu comunităţile şi implicarea lor. Deşi rolurile exacte ale celor patru părţi implicate nu au fost încă stabilite, AMD Bihor va răspunde, cel mai probabil, de partea turistică. "Într-un parc natural ar trebui să vorbim de vizitare, nu de turism. Eventual un turism care să nu genereze o degradare", a declarat Dumbravă.

"Va fi un drum foarte greu"

Cert este că "asociaţii" sunt convinşi că vor lucra bine împreună. "Asociaţia noastră a mai avut două tentative de preluare în custodie a parcului, eşuate, dar în această formă suntem mai puternici", a declarat Andrei Togor, reprezentantul Aqua Crisius.

Conlucrarea a fost lăudată şi de reprezentantul Grupului Milvus, cu sediul în Târgu Mureş şi filială la Oradea, ONG care de mai bine de două decenii se preocupă de păsările din România. "Va fi un drum foarte greu. Nu este uşor să se găsească acea cale de mijloc prin care putem să protejăm interesele naturii, putem să menţinem statutul de conservare al speciilor şi habitatelor pentru care au fost desemnate anumite arii protejate şi în acelaşi timp să ţinem cont de interesele comunităţii locale sau ale diferitelor industrii care vor să investească în zonă", a declarat Kelemen Marton.

Delta Bihorului

Tot în termen de şase luni, asocierea care administrează parcul trebuie să facă şi un plan de acţiuni, ca să ştie concret ce are de făcut pentru protejarea ariei ce se întinde pe o suprafaţă de peste 15.000 de hectare, din care o mie de hectare de luciu de apă. În componenţa parcului natural se află SPA (arie de protecţie specială avifaunistică) Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani, SCI (sit de importanţă comunitară) Cefa, SCI Salonta şi Rezervaţia naturală Colonia de Păsări de la Rădvani.

În Parcul Natural Cefa trăiesc peste 1.300 de specii, din care 96 sunt protejate, iar unele sunt rare sau chiar unice în România. Nagy Attila, ornitolog la Grupul Milvus, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă că, de pildă, raţa roşie, o specie ameninţată cu dispariţia la nivel mondial, se găseşte la Cefa, uneori chiar în trei mii de exemplare. Ameninţată cu dispariţia în lume este  şi dropia, dar lângă Salonta mai pot fi văzute circa 50-60 de exemplare, singurele din toată România. De altfel, în Parcul Natural Cefa, cu excepţia pelicanului, se regăsesc toate speciile de păsări care pot fi văzute şi în Delta Dunării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON