URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2010, 15:42

Tokes nici nu ştia că are biroul pe strada "Kalvin Janos"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu ştiam, dar se cuvine

La finalul unei conferinţe de presă susţinute luni, vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a fost întrebat de jurnalişti dacă ştie ceva despre originea plăcuţei în limba maghiară cu inscripţia "Kalvin Janos u.", care e montată pe strada Jean Calvin exact pe clădirea în care el îşi are biroul de europarlamentar.

tablita Kalvin Janos utca 01.JPG"Există o asemenea plăcuţă? Nu ştiam de ea. Mai sunt şi pe alte străzi?", a întrebat Tokes. Apoi, el a declarat că nu a văzut plăcuţa bilingvă, întrucât n-a mai fost la Oradea de câteva săptămâni.

Totuşi, fostului episcop nu i se pare deplasată ideea montării plăcuţelor bilingve. "Într-un oraş fondat de regele Ungariei, Sfântul Ladislau, se cuvine", a încheiat el.

Răspunde de biserici, cultură şi extinderea UE

În urma recentei sale alegeri ca vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes şi-a preluat oficial atribuţiile care îi revin. "Mi-au atribuit cultura, relaţiile religioase din Europa şi relaţiile cu ţările aparţinătoare Parteneriatului de Est şi din Balcanii de Vest, ţări care vor să adere la UE", a declarat Tokes. De asemenea, fostul episcop reformat este răspunzător de învăţământ, sport şi relaţia cu UNESCO.

"Pot fi de folos ţării mele, România, pe care o reprezint, intereselor maghiarilor din România şi pot contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre români şi maghiari, fiind maghiar şi cetăţean român", a explicat fostul episcop reformat.

Tokes a mai afirmat, de asemenea, că doreşte îndepărtarea "cortinei de fier virtuale" care izolează o parte din fostele ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est.

Nemulţumit că se ignoră hotărârea PE

Totodată, Laszlo Tokes s-a declarat surprins de faptul că nici Comisia Europeană şi nici Guvernul României nu iau în considerare hotărârea Parlamentului European privind interzicerea mineritului cu cianură, ci din contră, iau poziţii privind continuarea acestei forme de exploatare.

"Din contră, Comisia Europeană a dat publicităţii o luare de poziţie privind posibila continuare a mineritului cu cianură, iar Bucureştiul a dat semnul verde la reînceperea procedurii de reaprobare a deschiderii minei din Roşia Montană, căci iniţiază procedura de emitere a autorizaţiilor", a declarat Tokes.

Poziţia Comisiei Europene la care s-a referit fostul episcop reformat este declaraţia comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, conform căreia interzicerea totală a tehnologiei cu cianură nu este justificată.

Vicepreşedintele PE a criticat şi poziţia UDMR, care "la început s-a arătat foarte decis privind interzicerea mineritului cu cianură, dar s-ar putea să se conformeze Guvernului şi în această privinţă, aşa cum a făcut şi în privinţa măsurilor de austeritate". Tokes a apreciat, însă, că n-ar fi de cuviinţă ca UDMR să devină complice în această măsură care îngrădeşte total apărarea mediului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
d-l
via Johannes Calvinus
Postat 14 Iulie 2010, 22:56 de GO-YEAH
incorect
@tablite bilingve: opinia ta este evident incorecta. o strada nu poate avea denumire "istorica". dupa cum francezului jean calvin(nascut in elvetia sub numele jehan cauvin)NU I SE POATE TRADUCE NUMELE. Sau de putut se poate dar nu este corect. Numele proprii nu se traduc! Ar insemna sa punem de exemplu si o a treia tablita: Ion Calvin! Iar celelalte situatii nu sunt legale. Sau cel putin eu nu am auzit ca s-ar fi aprobat in vreo sedfinta a Consiliului Local montarea a doua tablite pe anumite strazi, una cu denumirea oficiala si alta cu o asa numita denumire "istorica". In final poate imi explici si mie ce inseamna: "de la org, socine cu fosti securisti si partide din buc. asa zise democratice'. Iarta-ma, nu inteleg. Szoval, mit jelent? Irj csak magyarul, en ertem!
Postat 13 Iulie 2010, 14:20 de daniel
tablite cu valoare de patrimoniu
Str .Primariei este denumariea oficiala iar cel Teleki utca este denumire istorica ,la fel ca Szent Laszlo piata-ter , Zoldfa utca-str tote aceste denumiri erau si sant folosite de maghiarii si de catre oradeni a caror bunici au trait in acest oras. La fel sant si in alte state ale europei cu tablite oficiale si sub ele cu cele istorice ca tablite de valoare de patrimoniu respect fata de istoria orasului. In orasele din Secuime unde procentul etnic a romanilor nu depaseste 2-20% toate strazile sant bilingve si in plus str. cu pers. romanesti a caror procent respecta datele statistice oficiale ,minciuna si manipularea vine todeauna de la org, socine cu fosti securisti si partide din buc. asa zise democratice. Nu va fura ardealul nimeni nici expansiune maghiara nu va fi , maxim clasa politica romana in loc sa se rezolva starea economico-sociala a tuturor ,mai bine rezolva prin mitocanie si hotie pt rude si pt patura subtire de milionarii de cartoni averile,iar din cand in cand trebuie gasit un vinovat se arunca in aer momeala ieftina cu pericolul maghiar ,iar oameni carora le convine saracia si mitocania va comporta ca un robotel teleghidat.
Postat 13 Iulie 2010, 13:20 de tablite bilingve
de ce?
doamnelor domnilor,ce va mirati traim in romania,clanul base e foarte tare fiecare neam are afaceri la negru..dar dao incolo,baiu e ca marea majoritate a parlamentarilor si a senatorilor stiu de ea si si chiorul nu poate sa le faca nimica... daar domnul ca numele de strazi sa nee fie cea mai mare problema.dar de ce va mirati ca nu stie nimica...care dintre cei de sus stiu despre cei de jos ceva...
Postat 12 Iulie 2010, 22:28 de pip
popa prostu'...
nu e de mirare!
Postat 12 Iulie 2010, 21:13 de streets
bilingve?
Care bilingve, D-le Tokes? Jean Calvin este un nume propriu si asa trebuie sa ramana!!!!! V-ar conveni ca Dvs. sa vi se spuna: Vasile Capital(istul)sau eventual intr-o traducere mai putin exacta Vasile Dovlecel? Dar tot in zona respectiva, pe imobilul Cofetariei Kestyan figureaza atat Str. Primariei cat si Teleki utca! Teleki reprezinta traducerea pentru Primarie?Aiurea! Deci avem o strada cu doua denumiri si autoritatile permit acest lucru. DE CE?
Postat 12 Iulie 2010, 19:37 de daniel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON