URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2014, 14:44

Tokes, "jignit" de Primărie şi ameninţat cu o amendă uriaşă pentru arborarea steagului "publicitar" secuiesc

Tokes, "jignit" de Primărie şi ameninţat cu o amendă uriaşă pentru arborarea steagului "publicitar" secuiesc foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Europarlamentarul Laszlo Tokes se războieşte din nou cu Primăria din cauza însemnelor şi simbolurilor maghiare. După ce în urmă cu trei ani a montat pe imobilul din strada Jean Calvin - unde îşi are biroul - o tăbliţă cu o denumire maghiară, neautorizată, de data aceasta motivul discordiei e steagul "sfânt" secuiesc pe care Tokes l-a amplasat în balconul clădirii pe data de 18 iunie, ca semn de "solidarizare cu fraţii secui", dar pentru care Poliţia Locală şi Primăria vor să-l amendeze deoarece îl consideră "steag publicitar" pentru care nu avea autorizaţie şi nu a plătit taxă de amplasare.

Bolojan, ca Ceauşescu

Concret, pe data de 20 august, Poliţia Locală a întocmit un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în care "persoana fizică Tokes Laszlo" a fost făcută răspunzătoare de încălcarea Legii 185/2013, privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate, avertizând biroul europarlamentarului că dacă "steagul publicitar" pus fără autorizaţie şi fără plata taxei aferente nu va fi "desfiinţat" în termen de 7 zile, Primăria va sancţiona această contravenţie cu o amendă între 30.000 şi 50.000 lei.

"Eu consider că este un act de batjocură din partea organelor respective (n.r. - Poliţia Locală şi Primăria) şi aduce o jignire la adresa simbolurilor maghiare. Acest caz ne aminteşte de regimul Ceauşescu, când erau interzise simbolurile comunităţii maghiare, cum ar fi imnul sau steagul maghiarilor", a spus eurodeputatul Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă susţinută marţi la biroul său, adăugând că steagul secuiesc nu este "publicitar", ci "un steag sfânt al comunităţii secuieşti".

Să-şi ceară iertare!

"De menţionat că din procesul-verbal întocmit nu reiese: Poliţia Locală la sesizarea cui a răspuns cu trimiterea la faţa locului a agentului constatator şi pe ce considerente a taxat steagul secuiesc - un simbol al comunităţii etnice majoritare din Ţinutul Secuiesc, al minorităţii maghiare din România şi al întregii naţiuni maghiare - ca fiind un steag publicitar cu valenţe comerciale. Deputatul Tokes Laszlo găseşte acţiunea autorităţilor locale ca fiind deopotrivă ridicolă şi scandaloasă. Efortul uman depus pentru desfiinţarea unui drapel e demn de o cauză mai importantă. Legile româneşti în vigoare nu îngrădesc dreptul la exprimarea identităţii naţionale a membrilor comunităţii etnice, ea este garantată prin Constituţie", se arată şi într-un comunicat pus la dispoziţia jurnaliştilor.

Din aceste motive, eurodeputatul Laszlo Tokes a adăugat că nu va da curs avertismentului Primăriei şi nu va demonta "steagul sfânt", urmând să depună în cursul zilei, la Judecătoria Oradea, o contestaţie pentru anularea procesului-verbal. De asemenea, Tokes a spus că aşteaptă ca funcţionarul Poliţiei Locale care a redactat procesul-verbal "să-şi ceară iertare de la comunitatea maghiară şi de la secui".

Se lucrează la steagul Partium

"Nu avem de ce să înlăturăm acest steag. Într-o Europă în care suntem europarlamentari nici nu se pune problema să nu arborăm acest steag secuiesc. Ba chiar ne gândim să arborăm şi steagul Ţinutului Partium", a mai anunţat Tokes, spunând că acesta este în pregătire.

Alături de el, directorul de organizare pe regiunea Partium (aproximativ Crişana) al PPMT, Csomortanyi Istvan, a precizat că deja "se lucrează" la acest nou steag. "Încă nu este gata, este în pregătire. Urmează ca un for format din oameni de ştiinţă competenţi să decidă care este simbolul cel mai potrivit", a explicat Csomortanyi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
43 Comentarii
Eu am invatat limba ta mai fati efort si tu pt a invata
Constitutia Romaniei si legile in vigoare asigura drepturi ale minoritatiilor nationale , educatie de la gradinita pana la univ. , dreptul de folosire a limbii in administratie . Habar nai de Constitutia Romaniei si legile in vigoare sau citeste o sau mai bine taci rassistule. Eu am invatat limba ta mai fati efort si tu invata limba vecinului.
Postat 01 Septembrie 2014, 01:09 de Sebi
@/sebi/
ungure, esti escroc ! CINE VREA SEGREGATIONISM ETNIC INCEPAND CU GRADINITA SI TERMINAND CU STUDIILE UNIVERSITARE ? DE CE NU VOR UNGURII SA VORBEASCA ROMANESTE ? DE CE NU VOR SA INVETE IN ACELEASI INSTITUTII CU ROMANII ? IATA NISTE INTREBARI PT CARE AR TREBUI SA-TI CRAPE OBRAZUL DE RUSINE, DACA AI AVEA ASA CEVA !
Postat 30 August 2014, 18:04 de /sebi/
@/sebi/
ungure, esti escroc ! CINE VREA SEPARATISM TERITORIAL ? CINE ARBOREAZA STEAGURILE UNGUREST SI CELE ASA ZIS SECUIESTI INLATURANDULE PE CELE ROMANESTI ?
Postat 30 August 2014, 17:58 de /sebi/
100 ani de lumina de Europa
Europa civilizata de ideille voastre a catorva de mai jos plin de ura si preconceptii e la distanta de 100 ani de lumina. Dracu va vrea Ardealul plin cu probleme sociale si cianuri si lacuri sterile plin cu minereruri grele toxice ... Ar fi mai bine sa v-a preocupe viitorul tineretului indiferent de etnie ,acei tineri care nici nu vor s-a ramane in acest haos plin de propaganda populista tipic epocii ceusiste . Din Canada cand aud de acest populism ca se va fura Ardealul vine s-a scuip de aceste minciuni de 2 bani.
Postat 30 August 2014, 03:28 de Sebi
Putin, un INDIVID CRETIN, sau altfel spus întruchiparea lui Stalin, în Europa mileniului III !
Rusia, ar trebui sa se alature Uniunii Europene si NATO, impotriva pericolelor globale la adresa lumii civilizate. Putin, este insa un individ mult prea limitat pt ceea ce ar trebui sa fie liderul unei destul de importante forte politico-militara la nivel mondial (departe, insa, de a fi puterea politico-militara pe care si-o imagineaza Putin). Cat despre Ungaria (un factor regresiv in zona), e chibitzul care face acelasi lucru de sute de ani, respectiv isi cauta un aliat puternic care sa-i sustina politica exetrna retrograda, primitiva.
Postat 29 August 2014, 19:14 de RNSA
Putin, un INDIVID CRETIN, sau altfel spus întruchiparea lui Stalin, în Europa mileniului III !
ungurii, ruşii şi separatismele..Liderii de astăzi ai minorităţii maghiare, precum: Tokes Laszlo, Marko Bela, Frunda Gyorgy, Sogor Csaba, Raduly Robert,Cseke A, Szasz Jeno şi alţii, nu fac decât să urmeze calea deschisă de înaintaşii lor, foştii lideri din Regiunea Autonomă Maghiară: Csupor Lajos, Gere Mihaly, Szasz Mihaly, Szofetfy Zoltan, Molnar Janos, Fodor Geza şi mulţi alţii. Pentru cei de ieri, ca şi pentru cei de azi, nimic nu s-a schimbat, fiindcă ţara, naţiunea, instituţiile şi tot ce este Stat Român e superlativul odiosului ce trebuie urât din toate puterile şi combătut prin toate mijloacele! „Poliţa de asigurare a lui Stalin: Regiunea Autonomă Maghiară” (Din volumul Fereşte-mă, Doamne, de prieteni..., de Larry L. Watts, istoric-militar american). Stalin nu recunoştea România ca „stat unitar” şi stabileau precedentul oferirii autonomiei administrative unor blocuri etnice „compacte”, sporind posibilitatea creării unor alte zone autonome şi federalizării României "Încă o dată, oficialităţilor române li se cerea să-şi părăsească posturile în timp ce le lua locul noua conducere maghiară etnică, „numită de adjunctul ministrului de interne, ungurul Janos Vincze (Ion Vinţe)”. Din nou, conducerea maghiară locală a început să-i excludă pe români din poziţiile cu influenţă politică, sub nivelul proporţional de reprezentare în rândul populaţiei. Încă o dată românii au devenit „străinii insultaţi sau ameninţaţi public” de extremiştii din majoritatea locală.Lajos Csupor, conducător al RAM de-a lungul întregii sale existenţe, a menţinut un contact strâns cu reprezentanţii militari şi cu consulul sovietic din Cluj (în acelaşi timp ofiţer KGB), Albert Petrovici Akulov, precum şi cu diplomaţii maghiari. De exemplu, militarii sovietici aveau comandamente în Tâgu-Mureş, Sfântu-Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Cluj, Oradea, Satu-Mare, Baia-Mare, Sighet, Şimleul-Silvaniei şi Huedin.
Postat 29 August 2014, 18:42 de RNSA
pt ungurul mincinos de mai jos /sebi/, cu aberațiile lui
În toamna anului 1940, ca urmare a dictatului de la Viena, în mai multe localități din Ardealul de Nord anexat de ungaria, trupe militare sau paramilitare ungurești au masacrat civili români, evrei, și țigani în intenția de a determina prin teroare un exod din populațiile conlocuitoare nemaghiare. Atrocități similare au avut loc și spre sfârșitul anului 1944, îndeosebi pe fundalul stării de beligeranță în care frontul de est s-a mișcat relativ rapid în direcția est-vest linia care traversa teritoriul Ardealului de Nord (momentul în care armata ungurească era alungată de catre Armata Romana peste graniță).
Postat 29 August 2014, 18:02 de Book
mah, escrocule....
Bai, escrocule, tu ce rasa esti ? mongoloid ? si ce daca ? aici nu s-a facut referire tendentioasa de rasa, exceptie facand, bineinteles, iredentismul si revizionismul unguresc, care incearca sa-i eticheteze pe romani ca fiind tzigani, sau orice altceva, in afara de ceea ce sunt cu adevarat, respectiv cei mai vechi europeni, aflati pe aceste teritorii ! Bai, nemernicule, nu conteaza ce rasa esti. Conteaza sa respecti Legea ! Traiesti in Romania, respecti legile Statului Roman ! Nu-ti convine, i-ati catrafusele si pleaca in pusta ungureasca sau in cea ruso-asiatica ! Aici esti in Romania, in Europa. Trebuie sa respecti legile care sunt aici !
Postat 29 August 2014, 17:28 de ''sebi'''
@EU
Despre masacrele trupelor horthyste se poate scrie foarte mult. A fost considerat de o luma intreaga drept criminal de razboi, fiind insa reabilitat de Guvernul maghiar in anul 1962. Exista si o statuie in memoria lui, aproape de Budapesta. Iar despre fiul sau cel mare, omagiat in Ardeal, (satuie la Paleu !!!! ) a avut si calitate oficiala, fiind secretar de stat incepand cu 1941, devenind in 1942 Viceguvernator al Ungariei. In ceea ce priveste oportunitatea omagierii tanarului Horthy in Ardeal a povestit preotul Katona Janos, pentru presa de limba maghiara: “Acum două luni am fost contactat de reprezentanţii Organizaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI). Ei au venit cu ideea ridicării statuii, invocând faptul că nu se găseşte un alt loc potrivit pentru acesta nici în Ungaria, nici în România. Viceguvernatorul nu a avut nici o legătură cu localitatea Paleu, însă am decis să îi ridicăm o statuie în curtea bisericii. Prin această statuie nu îl comemorăm doar pe el, ci şi onoarea, sacrificiul şi patriotismul soldaţilor maghiari” !!??!! cât despre kirila bacii si hodorosz ciumetu`, se stie ca sunt DOI NEMERNICI, DOUA COZI DE TOPOR care actioneaza in presa locală !
Postat 29 August 2014, 17:10 de view
si ce daca ?
Evident ca sant din familie mixta. Si ce daca ? Oricat vorbesti ramai un rassist viclean la fel cum cripto securistii ,care foloseau de orice minciuna ca de pilda al tribunalului comunist roman din 1950 ... Tribunalul epocii comuniste romane cum in cazul scritorilor ,preotilor si politicieniilor romani dadea verdicte nedrepte-mincinoase la fel facea daca nu si mai des in cazul etnicilor maghiari si germani. Patura intelectuala a sociatatii maghiare trebuia anihilata prin procese mincionoase si nedrepte ori prin reforme agrare pentru confiscarea averiilor si alungarea lor din Transilvania.
Postat 29 August 2014, 17:05 de Sebi
DL SEBI EVIDENT Un GYURI
Dl Sebi e evident un Gyuri, drept dovada sunt cunostintele sarace de limba romana , ca sa nu mai vorbim de ideea care o promoveaza si incercarea de a muta conversatia intr-o directie total gresita si pe langa subiect .Sa nu mai adaug faptul ca nu cunoaste insemnatatea termenilor folositi. simbol national? simbolul national presupune existenta unei natiuni...despre ce natiune e vorba? cei de azi sunt de vina pentru promovarea la nivel de valoare a ororilor de ieri... a se vedea comemorarile udmr ale criminalilor de razboi albert vass, miklos horty si altii asemenea...asa ca dle sebi, atata timp cat minoritarii,azi, in 2014, fac din istoria lor sangeroasa o asa zisa valoare si eu am dreptul ca cetatean roman sa amintesc non-valoarea acelor oameni!
Postat 29 August 2014, 14:18 de EU
SEBI EVIDENT UN GYURI
Evident, dl Sebi e de fapt un Gyuri. Despre ce simbol national e vorba? Exista cumva statul secuiesc? cu capitala unde? Rasism? Cred ca nu cunoasteti insemnatatea termenilor pe care ii folositi! Holocaust? Nu era vorba de holocaust si pentru o mai buna informare a dlui Sebi svastica e interzis a fi folosita tocmai pentru ca reprezinta un simbol datorita caruia au murit multi nevinovati. La fel e si cu acest steag si cu ideile promovate de acesti urmasi ai lor.
Postat 29 August 2014, 14:03 de EU
Pt ororile trecutului nu cei de astazi sant de vina
Dupa aceste idei stupide de ale voastre nimeni in lume nu ar putea sa-si foloseasca liber simbolurile nationale fiindca in demersul istoriei ar fi varsat sangele altora. Pt ororile trecutului nu cei de astazi sant de vina. Multi comentatori vorbesc plin de ura si ca niste rassisti de 2 bani. Voi sunteti bolnavi mentali. Daca veniti cu holocaustul este bine de stiut ca au jucat un rol la fel de important si guvernele romanesti din timpul lui Ion Antonescu , s-a nu credeti ca o buna parte dintre politicieni si sefii de armata intre 40-44 erau mai buni. Să vă fie ruşine! Toti suntem egali la fel cum Ion si Gyuri.
Postat 29 August 2014, 12:34 de Sebi
CONTINUARE
Cum sa fii de acord sa arborezi un steag al minoritatii maghiare secuiesti? Scuzati-ma, nu erau secuii cei care au omorat o gramada de romani, vinovati doar pentru faptul ca erau romani? Nu era armata secuiasca cea care in 1918,1919 si intre 1940-1944 au omorat o groaza de romani? Recititi istoria cei care ati uitat-o si sa va fie rusine ca ati uitat-o! Asa au pierit Dr. Ioan Ciordas si Nicoale Bolcas de la Beius.Urcati in tren, li s-au scos ochii, li s-a spart capul si apoi au fost aruncati din tren si ingropati in albia raului ce trece prin satul Lunca. La fel a pierit si preotul Danila vinovat ca a avea un tricolor asupra lui si l-a dus sa-l sfinteasca in Sfanta Sfintelor.Se mai facea vinovat si pentru ca i-a multumit lui Dumnezeu ca Romania e intreaga .Alaturi de ei au murit o gramada de oameni simpli, ucisi in camp sau pe marginea drumului pentru simplul fapt ca erau romani.TOTI UCISI DE SECUI. Intre 1940-1944 reamintim Ip si Traznea, Marca, Muresenii de Campie, Siculeni etc. Asa ca, domnilor repetenti la istorie HARAGOS SI CHIRILA, cand vorbiti despre arborarea steagului secuiesc, nu vorbiti despre un simplu steag, ci despre unul care ascunde multa varsare de sange romanesc!
Postat 29 August 2014, 11:19 de EU
DOI RAHATI
Am urmarit emisiunea domnilor Haragos si Chirila pe digi oradea- miercuri seara- si am constatat cu stupoare ca dansii, la varsta pe care o au, sunt repetenti la istorie! SA LE FIE RUSINE PENTRU EMISIUNEA CARE AU FACUT-O, pentru ca n-au aparat Romania si valorile nationale si s-au lasat cuceriti de banul unguresc. DOMNILOR, cine sunteti voi sa comentati legile din romania si sa batjocoriti PRIMARIA in halul in care ati facut-o? Daca aveati bunul simt sa cititi macar legea 185 care a invocat-o Primaria, vedeati ca au incadrat fapta total CORECT! SPRE STUPOAREA SI PROSTIA CARE VA CARACATERIZEAZA! In CONSTITUTIA ROMANIEI DRAPELUL TRICOLOR E SINGURUL MENTIONAT CA DRAPEL AL STATULUI IAR MINORITARII NU AU VOIE SA-SI ARBOREZE RAHATUL PE TOATE CLADIRILE DIN ROMANIA CAND SI CUM AU EI CHEF!DUCETI-VA IN UNGARIA LA FRATII VOSTRI PE CARE-I LINGETI UNDEVA SI ARBORATI DRAPELUL ROMANIEI SA VEDETI CUM VA LINSEAZA! ESTE O LEGE 75/1994 SI INCA O HOTARARE DE GUVERN 1157/2001 CARE STABILESTE CONDITIILE IN CARE POATE FI ARBORAT UN ALT STEAG/DRAPEL ALTUL DECAT CEL ROMANESC.
Postat 29 August 2014, 10:33 de EU
Tokes, să-şi ceara scuze !
In calitate de europarlamentar al ungariei (fidesz part.) si nu numai,, Tokes, să-şi ceara scuze ! Tratatul de la Trianon a redresat una dintre cele mai longevive nedreptăţi din Europa. Pentru prima dată în câteva sute de ani majoritatea populaţiei din Transilvania şi-a primit cu adevărat drepturile politice şi civile, a fost eliberată de discriminarea economică sistematică, i s-a permis libertatea religioasă şi nu a mai fost supusă abuzurilor şi discriminărlori din partea ungurilor năvălitori. ungurii fiind susinuţi în acea vreme de austrieci, (dualismul, austro-ungar).
Postat 28 August 2014, 17:16 de Transilvania=România
GOZBORE
ungure, esti prost de bubui ! in primul rand ca e ilegal ce face tokes. In Romania avem o o lege fundamentala care se numeste Constitutie, la fel ca si in oricare alt stat civilizat ! steagul unguresc-"secuiesc" este ilegal ! in al doilea rand nu stii sa scrii ! rasisti sunt gozborii care le spun romanilor tzigani ! AI INTELES GUNOIULE ?
Postat 28 August 2014, 17:03 de @Massimiliano
Romania e membru UE ?
11.000 euro penalty because of using national minority symbol ? what a shame ! Mayor of Oradea is racist ???? No pasarán! Stop discrimination !
Postat 28 August 2014, 16:42 de Massimiliano
LARRY WATTS, ISTORIC MILITAR AMERICAN:
"IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE \"PRIETENII\" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\" ! //\"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria susţin cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka\".
Postat 27 August 2014, 17:36 de Main Facility
Obiectiv al guvernului de la budapesta
Crearea pe teritoriile României, Slovaciei și Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate instituţiile necesare, de la grădiniţe şi până la autoguvernările de rigoare” (citat din Viktor Orbán) și de marcare politică și culturală a acestor enclave.
Postat 27 August 2014, 17:21 de Valhalla-Asgard
Presedintele Israelului despre HOLOCAUST
Presedintele Israelului, Shimon Peres: Romanii au salvat de la moarte 400.000 de evrei. Preoti romani din Ardealul ocupat de unguri, au actionat pentru a-i scapa pe evrei de la Auschwitz prin Retelele Omeniei conduse de Raoul Sorban. Shimon Peres, presedintele statului Israel: “Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat vieţile multor evrei de aici – 400.000 de evrei -, care au venit în Israel şi au contribuit şi contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu şi-au uitat iubirea pentru România, şi-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulţumesc poporului român.” – 12 August 2010, Bucuresti.
Postat 27 August 2014, 07:38 de Ely
Atenţie români si evrei !
Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a ungariei…”. PARCHETUL GENERAL solicitat să intervină! Deputatul dr. Aurel Vainer a dat pe data publicității, pe data de 14 ianuarie 2014, un comunicat de presă prin care exprimă opinia Federației Comunităților Evreiești din România care sunt nemulțumite de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din ungaria. Scriitorul fascist József Nyirö ar urma să fie comemorat la Gheorgheni de autoritățile publice locale controlate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM). ”Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, ‘Crucile cu săgeți’ care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva ‘moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc… care ar trebui să dispară din viața ungară’ . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj (‘Tüzharcosok’), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului.
Postat 27 August 2014, 07:34 de info
hortystii reloaded !
In timp ce in România statuile Maresalului Antonescu au fost inlaturate din spatiul public, in Ungaria, “regentul” antisemit Miklos Horthy, vinovat de primele genociduri ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, epurarile etnice criminale executate in Ardealul ocupat impotriva romanilor si evreilor, este praznuit la nivel national, iar busturile lui apar ca ciupercile dupa ploaie. Teroarea horthystă. Dupa Diktatul de la Viena, au început actele de terorism împotriva românilor şi evreilor. Era rezultatul unui program premeditat de intimidare şi exterminare a poporului român. Într-o broşură publicată la Budapesta şi răspândită din ordinul lui Horthy, intitulată „Fără milă”, se pot citi rânduri demenţiale ca acestea: „Voi omorî pe orice român pe care-l voi întâlni în drumul meu… noaptea voi pune foc satelor româneşti. Voi trece prin ascuţişul săbiei toată populaţia. Voi otrăvi fântânile. Voi ucide copii la sânul mamei lor… Voi aprinde satele. Nu voi avea milă pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele însărcinate. Răzbunare. Fără milă, răzbunare crudă”.
Postat 27 August 2014, 07:27 de Aircraft Patrolled
Pt Adevarul
Bine baiatule. Masacrele au fost comise de ANTONESCU, criminalul FASCIST, aliatul lui Hitler. Dupa ANTONESCU ati dat lumii pe CEAUCESCU care vindea un evreu pe 5000 de dolari si un sas pe 5000 marci. Si tu mai vorbesti? Esti un nebun mincinos care habar nu are ce vorbeste.
Postat 27 August 2014, 00:51 de Gelu de la Scularie
Pt Adevarul
Si tu ai fugit in 1940 ca apa prin Crisul Repede, io nu plec nicaieri, voi sa plecati inapoi la INDIA de unde ati venit tigani nenorociti si mincinosi ce sinteti. Sa nu va fhuta grija de Putin, nici lui nu plac turnatori ca voi, 10 aliati in ultimii 90 de ani 8 tradati fara nici o problema. Boierimea din Bukakarest nu are fata!
Postat 27 August 2014, 00:48 de Gelu de la Scularie
Masacrele ungurilor în Transilvania de Nord, 1940-1944
După Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, nord-vestul Transilvaniei a fost anexat Ungariei. (Prin Ardeal sau Transilvania se subînțelege în tot articolul atât regiunea istorică Transilvania, cât și provinciile Crișana și Maramureș). După anunțarea hotărârilor luate de puterile Axei la Viena, a urmat pentru români marea dramă a refugiului și evacuarea instituțiilor românești. Mii de români, mai cu seamă intelectuali, s-au refugiat din zona anexata. Printre ei s-a aflat și corpul profesoral al Universității din Cluj, format din personalități de elită: Sextil Pușcariu, Iuliu Hațeganu, Onisifor Ghibu și Emil Racoviță. La fel și artiștii Operei Române, refugiați la Timișoara. Atrocitățile au fost comise în prima fază în lunile septembrie și octombrie ale anului 1940 în zone situate în imediata apropiere a noii granițe care traversa Transilvania, iar apoi, patru ani mai târziu, în timpul retragerii forțelor germano-ungare din Romania (până la începutul lui octombrie 1944). Astfel o primă clasificare a masacrelor din Transilvania poate fi următoarea: Masacrele din toamna anului 1940; Masacrele din lunile septembrie și octombrie 1944. Aceste atrocități pot fi împărțite după etnia celor vizați în: Masacre împotriva populației românești; Masacre împotriva populației evreiești; Printre cele mai cunoscute și bine documentate masacre: Masacrul din Treznea Masacrul din Ip Masacrul de la Ciumărna Masacrul din Moisei Masacrul de la Aita Seacă Masacrul de la Sărmașu Masacrul de la Luduș Masacrul de la Sândominic Masacrul de la Aghireș Masacrul de la Huedin Masacrul de la Hărcana (Turda) Masacrul de la Nușfalău, Sălaj Masacre au avut loc și în alte localități: Cerișa, Marca, Brețcu, Mureșenii de Câmpie, Mihai Bravu, Zalău, Huedin, Belin, Zăbala, Halmășd, Sântion, Cosniciu de Sus, Camăr, Aghireș, Sucutard, Ditrău, Suciu de Sus, Tărian, Prundu Bârgăului, Cătina, Răchitiș, Șincai, Turda, Ozd, Gădălin
Postat 26 August 2014, 23:56 de Adevarul
CACATULE.....
I-ati boarefele si pleaca de aici. Pleaca in Mongolia si cere pamant acolo sa vezi ce primesti m.u.i.s.t.u.l.e. Mortii ma tii de cacat !
Postat 26 August 2014, 23:34 de @Erdely magyar
cotidian
v. putin si v. orban... doi dezaxati impreuna cu restul cretinilor care-I urmeaza.
Postat 26 August 2014, 23:25 de results
viktor orban sau noul horty
Vladimir putin sau ideiile lui stalin in mileniul III. tokes un mizer alaturi de gasca de udemeristii si restul adunaturii de unguroci separatisti (revizionismul unguresc).
Postat 26 August 2014, 23:19 de Zone
Porcul unguresc de stepa (iredentist, sovin, revizionist), agonizeaza.
Aceasta specie de porcine, de sorginte asiatica, agonizeaza. Comentariile de mai jos al acestor nemernici este cea mai vie dovada. Lacomia si nesimtirea porcului unguresc de stepa (irredentist, sovin, revisionist) nu are limite ! Asa a fost si in trecut, asa este si azi, Aceasta rasa porcina se imputineaza, insa, pe zi ce trece. Nu mai au nici macar spor de natalitate. I-a lovit pesta porcina din toate directiile. Toate baiurile s-au adunat pe capul porcului unguresc de stepa (sovin, irredentist, revisionist). Acestea sunt concluziile studiilor stiintifice cu privire la aceasta rasa porcina.
Postat 26 August 2014, 23:13 de Studiu stiintific
secui din toate cartierele, uniti-va !
Asa, mai in gluma, mai in serios, cati secui locuiesc in Oradea ? In afara de Tokes care e secui cum sunt eu eschimos. Eu cred ca fiecare secui din Oradea ar trebui sa isi poata pune steagul pe propriul balcon. Mai mult, eu cred ca fiecare familie din Oradea ar putea avea propriul steag cu care sa iasa in piata, in parc, la iarba-verde si cand sunt acasa, sa si-l puna pe balcon. Asa am intra si noi in Cartea Recordurilor ca cel mai stegar oras din lume.
Postat 26 August 2014, 22:50 de Cristi
draghe tokes
Tokea baci, sa iti iei neamu, in frunte cu mata, si sa mergeti in mirifica ungarie! Un roman satul de cacati !
Postat 26 August 2014, 22:29 de Razvan
Erdely magyar
Erdely Magyar! Afara cu tiganii!
Postat 26 August 2014, 21:12 de WinDos
pr @ungurii separatisti
Si acum te aud, tu vorbesti despre Antonescu si gasca lui care a suportat pe Hitler si au fost umar la umar cu exterminarea evreilor din Romania. Esti mincinos, tigan, contropitor nu ai nimic in comun cu bunul simt afara cu tine din Ardeal, tigan asiatic nenorocit din India.
Postat 26 August 2014, 21:11 de aha
Tokes nu este europarlamentar ales in tara noastra ci in Ungaria.
Banii jos la primarie Loti, ca e nevoie pentru magistrala de termoficare ................ din Oradea.
Postat 26 August 2014, 20:31 de Wall
Jos palaria Bolojane !!!
Oradea trebuie sa fie un exemplu pentru orice oras din Romania, pentru orice cetatean roman care are respect fata de lege si ordine !!! Astea sunt masuri politice de primar serios, nu prostiile alea cu dungi galbene care sa ne arate locul de parcare permis !!!
Postat 26 August 2014, 20:25 de WinDos
hortistii din vremurile actuale asteapta sprijinul lui putin !
Separatismul, revizionismul unguresc asteapta sprijin de la putin, noul stalin !
Postat 26 August 2014, 19:01 de iredentismul hungu @
separatismul unguresc şi cel rusesc in Europa anului 2014
ungurii fascisti, hitleristi,iredentisto-revizionisti a inceput sa borasca iar pe site !
Postat 26 August 2014, 18:57 de @ungurii separatisti
2K14
Am viziuni de Hitler si Ceausescu, dar visez despre Putin si Stalin, ce pot sa fac am luat medicamente la spitalul de nebuni si acuma visez despre separatismul unguresc care nici de nici nu se compara cu sovinismul romanesc dar ce sa fac asa sint eu tare si mare la internet si la nebunie. ioooooooooooooooooooooooooo s nebun!
Postat 26 August 2014, 17:24 de 2K14
separatismul unguresc şi cel rusesc in Europa anului 2014
separatismul unguresc fierbe in suc propriu, asteptand sprijinul lui vladimir putin, noul stalin !
Postat 26 August 2014, 17:08 de 2K14
Părere
Laciko e HUped...
Postat 26 August 2014, 16:47 de Laszzzloouu
Tokes tot Tokes
sunt intru totul de acord cu Gabi.Tokes viseaza ungaria mare.este un tip fara caracter ,provocator.Ai incalcat legea platesti,dar lui tokes baci ii place sa invarta batul in c...... .problema e ca de la atata invartit s-a stropit si el ,pe unde merge el miroase numai a c..... si face exact cat un c...... As dori s-a o intreb pe Rozi neini asta tokes ce este biped sau patruped ?
Postat 26 August 2014, 16:25 de Calin
cind prostia nu doare
vezi mai Laci cit de redus esti .....deci amenda aceea si o autorizatie are mai mare importanta decit simbolul acelui steag . De asta nu veti rezolva nimic , pentru ca aveti acest tip provocator , agresiv de a va spune parerea .....gresiti ....agresiunea naste replica cuvenita .....sau poate asta va este scopul , cine stie ? Oricum , cine stie , stie ....norocul este ca lumea inca e formata din oameni doritori de pace si liniste , acei 20 de hoveri ai tai prezenti la inaugurarea steagului au fost de fapt dovada ca atit romanii cit si ungurii in Oradea au minte si nu cad prada unui provocator ca tine . Sa nu vina vremea cind rabdarea nu va mai fi o virtute mai Laci ....caci inclusiv cei ce te sustin te vor arunca la cos pentru ca ....binenteles ....cineva trebuie sa plateasca .....dar de martirizat a doua oara ...nu vei mai fi. Lacika . Mintea cea buna a romanilor si maghiarilor din Oradea , traind impreuna e mult peste. retardul tau civic mai Lacika .
Postat 26 August 2014, 15:34 de gabi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON