URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2010, 16:04

Tokes l-a turnat pe Kiss lui Orban pentru deturnare de fonduri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Laszlo Tokes a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Oradea, că după ce luni de zile a denunţat numele unor persoane din interiorul Bisericii Reformate care au colaborat cu Securitatea, doreşte să clarifice şi aspectele financiare ale proiectelor destinate organizaţiilor minoritare din Transilvania şi finanţate de guvernul ungar, motiv pentru care i-a prezentat premierului Ungariei, Viktor Orban, toate cazurile pe care le cunoaşte, oferindu-i totodată şi documentaţia aferentă.

O situaţie în care Tokes i-a cerut lui Orban să facă verificări este cea a foştilor colaboratori ai Securităţii care între timp s-au stabilit în Ungaria sau în alte ţări. În acest context, vicepreşedintele Parlamentului European l-a nominalizat pe Bartha Tibor, fostul lui cumnat, pe care acesta l-a acuzat de mai multe ori în trecut de colaborare cu Securitatea, în baza informaţiilor obţinute de fostul episcop din dosarele de la CNSAS.

Întrucât Bartha locuieşte în prezent în Ungaria, Tokes consideră prezenţa sa "un real risc pentru securitatea naţională în ţara vecină". Europarlamentarul i-a inclus în aceeaşi categorie şi pe soţii Szatmari Tibor şi Ildiko, foşti funcţionari ai UDMR, acuzaţi în 2005 de presa maghiară că ar fi desfăşurat activităţi de spionaj în Ungaria în favoarea statului român.

Totodată, Tokes a readus în discuţie cazul Fundaţiei Mecena din Oradea, în care sunt implicaţi ca membri fondatori omul de afaceri Alexandru Mudura, apropiat fostului premier ungar socialist Medgyessy, preşedintele şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Kiss Alexandru, respectiv Szabo Odon, şi deputatul UDMR de Bihor Lakatos Peter.

Banii guvernului ungar, alocaţi pentru proiectul Centrul Cultural Ady Endre care trebuia să se realizeze în satul natal al poetului, au fost "daţi pe mâna clientelei economice şi de partid din Bihor", adică Fundaţiei Mecena, care s-a angajat să facă acest centru la Oradea, a acuzat Tokes, spunând că e vorba de o "deturnare de fonduri", întrucât proiectul nu a fost finalizat.

Vicepreşedintele PE a mai atras atenţia asupra unui imobil din Budapesta destinat, prin hotărâre guvernamentală din 2001, bisericilor maghiare din Transilvania. "Guvernul Medgyessy-Gyurcsany i-a dat acestui imobil o cu totul altă destinaţie, servind ca reşedinţa cuplului Szatmari, respectiv UDMR-ului", a spus Tokes.

Fostul episcop a mai declarat că şi pentru România şi pentru Ungaria e importantă "abordarea efectelor postcomunismului, iar în special depăşirea corupţiei moştenite de pe vremea regimului comunist".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
DEMON NU POPA
TOKES BACSI TE IUBIM CA CA T CA TINE NU GASIM DACA TOARNA EL PE CA CA TI NOSTRII LA ORBAN DE CE DRACU NU MERGE IN UNGARIE IN P...A MASI SA NU MAI STRICE AERUL IN ROMANIA MAI ALES IN ORADEA. TOKES UR MARS DIN TARA.
Postat 31 Iulie 2010, 13:08 de LUDOVIC
DIAVOL NU POPA
chiar nu se ocupa nimeni de acest popa iredentist,cum il supara cineva incepe atacuri la persoana,denigrari si tot felul de dezvaluiri,inchideti-l undeva si aruncati cheia in cris
Postat 31 Iulie 2010, 10:41 de misu
gunoaie
gunoaie
Postat 31 Iulie 2010, 00:40 de ioi
despre tokes era vorba ,,,scuze
iar il minca in cur pa coiul nostru! SCUZE
Postat 31 Iulie 2010, 00:37 de pip
he he
.hehe,toches te iubesc,ca ca ti ne nu mai gasesc!
Postat 30 Iulie 2010, 16:29 de nenea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON