URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2014, 15:35

Tokes a comparat alegerile prezidenţiale cu Revoluţia din 1989 şi anunţă arborarea drapelului tricolor în balconul său

Paralela lui Tokes

"Se poate face o paralelă între 80 şi 2014, consider că cu ocazia alegerilor prezidenţiale recente suntem martori ai unei noi schimbări de regim, deci după 25 de ani darul cel mai mare al acestei aniversări jubiliare a Revoluţiei ar fi să intrăm în a doua fază a schimbării de regim", a spus Laszlo Tokes. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută joi la Oradea pentru a prezenta calendarul evenimentelor aniversare la care va participa la împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, la Budapesta, Timişoara, Oradea şi Mineu (judeţul Sălaj), localitatea unde a fost mutat forţat în urmă cu 25 de ani.

"Scopul acestei comemorări şi acestei aniversări este nu numai aducerea aminte de evenimentele trecute şi aducerea omagiului eroilor Revoluţiei din Timişoara şi din România, ci şi de a continua acest proces început în decembrie 89", a spus Tokes.

Acesta a vorbit despre "unitatea naţională, unitatea interetnică şi interreligioasă" din decembrie 1989, şi unitatea din noiembrie 2014, comparând dorinţa de acum 25 de ani a românilor de a înlătura regimul comunist condus de Nicolae Ceauşescu cu dorinţa din acest an de a înlătura "regimul postcomunist" condus de Victor Ponta.

Unitate redescoperită

"Este un caz paradoxal şi totodată o paralelă că o unitate atât de mare a românilor şi a maghiarilor nu a mai existat din 1989 încoace cum a fost la alegerile prezidenţiale, atunci am contribuit la căderea regimului comunist al lui Ceauşescu, acum ne-am unit împotriva regimului postcomunist, a lui Victor Ponta, mai bine zis pentru victoria lui Klaus Iohannis, ne-a unit o cauză bună atât în 1989, cât şi în 2014, şi pe linia aceastra cred că ar trebui să continuăm, a schimbării de regim", a spus Laszlo Tokes.

Eurodeputatul a afirmat, totuşi, că rămâne "circumspect" în ce priveşte continuarea "schimbării de regim", deoarece "ceea ce a urmat după 1989 ne-a dezamăgit, sperăm că de data aceasta nu ne vom înşela", afirmând că aşteaptă de la preşedintele ales inclusiv "rezolvarea situaţiei maghiarilor".

Aşteptări de la Iohannis

"Rămân circumspect, nu vreau să mă înşel aşa cum m-am înşelat după 89. În tot cazul, pe baza susţinerii lui Klaus Iohannis aştept o schimbare de regim, continuarea procesului de schimbare a regimului începută în 1989, pornind de la declaraţia preşedintelui ales conform căreia facem un legământ că nu lăsăm să se piardă nimic din ce am câştigat în 89, şi noul preşedinte are intenţia şi presupun că şi programul de a continua înfăptuirile din 89, democratizarea ţării, lupta împotriva corupţiei, schimbarea clasei politice postcomuniste, rezolvarea sistuaţiei minorităţilor, rezolvarea situaţiei maghiarilor, care la fel este o cauză foarte importantă a democratizării", a spus Tokes.

Invitat să explice în ce fel "aşteaptă" ca preşedintele ales să rezolve situaţia comunităţii maghiare, eurodeputatul a evitat să intre în detalii, dar a afirmat că este vorba despre drepturile colective ale acesteia. "Dorim nici mai mult, nici mai puţin ca fără noi să nu se decidă despre noi, asupra soartei noastre avem dreptul de decizie, deci considerăm că preşedintele ţării ar fi un partener pentru toate clasele şi straturile ţării, tot aşa şi un partener al comunităţii maghiare, şi tot aşa, conform unei dorinţe comune, este de aşteptat să se ajungă la o soluţie privind situaţia noastră şi a drepturilor noastre în România.

Tricolorul lui Tokes

Laszlo Tokes a anunţat, pe de altă parte, că în acest an nu a fost invitat de autorităţi să participe la festivităţile de aniversare a Revoluţiei de la Timişoara, dar a organizat alte manifestări, atât în ţară, cât şi în Ungaria. Astfel, pe 15 decembrie, la Academia Maghiară de Ştiinţe din Budapesta, va participa la o conferinţă dedicată Revoluţiei române, la care vor fi prezenţi şi preşedintele Republicii Ungare, Ader Janos, premierul Ungariei, Orban Viktor, dar şi scriitorul Sali Berisha, fost preşedinte şi premier al Albaniei.

De asemenea, pe 16, 17 şi 18 decembrie, Tokes va participa la conferinţe susţinute la Timişoara, pe 20 decembrie va fi prezent la Oradea, unde va arbora în balconul biroului său de eurodeputat, alături de drapelul Ţinutului Secuiesc, şi tricolorul românesc cu stema comunistă decupată, iar pe 21 decembrie va fi prezent la Mineu (judeţul Sălaj), localitatea în care a fost mutat forţat în decembrie 1989, la ordinul episcopului Oradiei de atunci, Papp Laszlo.

Amintim că în această vară, pentru că a arborat în balconul biroului steagul Ţinutului Secuiesc, Tokes a fost sancţionat de Poliţia Locală şi somat să-l scoată, în caz contrar putând fi amendat cu până la 50.000 lei pentru că ar fi amplasat "mijloace publicitare neautorizate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tokes va fi în curând cel mai mare patriot român !!!
Precum orice mare oportunist, se orientează precum executivul american şi, dacă la Budapesta e groasă rău, înseamnă că e rost de întors la Bucureşti !!! Urmează să preia PRM şi viaţa bate filmul !!!
Postat 11 Decembrie 2014, 19:11 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON