URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2012, 11:53

Ţîrle, bătut rău de Popa: n-a luat nici jumătate din voturile obţinute de liberal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Centralizarea de către Biroul Electoral Judeţean Bihor a voturilor din aproape tot judeţul (cu excepţia Oradiei, comunelor Sîrbi, Lugaşu de Jos, Cărpinet şi Lunca, precum şi a unei secţii din oraşul Ştei) atestă victoria fără drept de apel a USL la toţi indicatorii, de la consilieri locali şi judeţeni, până la primari şi preşedinte de Consiliu Judeţean.

USL, spre majoritatea simplă

Datele făcute publice marţi dimineaţă indică pentru USL un scor de 44,60% la CJ, iar pentru Cornel Popa unul ceva mai mare, de 46,36% din sufragii. Pe locul al doilea se clasează PDL, care la votul politic pentru Consiliul Judeţean a primit 21,41% din voturile bihorenilor, în timp ce pentru preşedinţia CJ Radu Ţîrle a adunat 21,66% din voturi.

"Medalia de bronz" revine UDMR, care a înregistrat la CJ un procentaj de 18,50%, în timp ce Pasztor Sandor a primit 18,96% din voturi.

Pe locul al patrulea s-a clasat PPDD, a cărei listă de candidaţi la o funcţie de consilier judeţean a fost creditată de 6,14% dintre bihoreni (ceea ce înseamnă că în CJ va exista un reprezentant al lui Dan Diaconescu), în timp ce candidatul la postul de preşedinte, Ioan Hulea, a primit 6,88% din voturi.

PPMT a reuşit o figură bună, mult peste cea a PCM din 2008, formaţiunea tutelată de Laszlo Tokes având 2,59% din voturile pentru Consiliul Judeţean, iar candidatul la şefia acestei instituţii, Szilagyi Ferenc, înregistrând 2,82% din sufragii.

Pe locul al şaptelea la Consiliul Judeţean, în mod surprinzător, se situează Alianţa Civică a Romilor, care a primit 1,75% din voturi, mai multe decât lista PRM, care a adunat 1,70%, iar candidatul la şefia judeţului, Vasile Gîrba, a înregistrat un scor de 1,32% (sub cel al partidului).

La fel s-a întâmplat şi în cazul UNPR, care a agonisit 1,22% din voturi pentru lista de consilieri judeţeni, în timp ce candidatul la preşedinţia CJ, Gheorghe Pintea, a obţinut doar 0,96%.

USL, 54 de primării din 100

Alianţa dintre PNL, PSD şi PC s-a dovedit câştigătoare şi în ce priveşte rezultatele consemnate de candidaţii la cele 100 de posturi de primar , precum şi la cele de consilieri locali puse la bătaie în Bihor.

Conform rezultatelor parţiale din cele 96 de circumscripţii, acolo unde au candidat separat, reprezentanţii PNL au obţinut 22,91% din sufragii, adică 22 de mandate de primari. Pe locul al doilea din acest punct de vedere se situează PDL, cu acelaşi procentaj şi acelaşi număr de mandate de primari, urmat de UDMR, cu 21,87% din sufragii (21 de mandate de primari). Acolo unde au candidat separat, reprezentanţii PSD au obţinut 11,83% din voturi, iar unde liberalii şi social-democraţii au candidat în numele alianţei, au mai obţinut alte 14,92% din voturile la primării. Un mic aport are şi PC-ul, cel mai mic partid din alianţă, care a adunat la acest capitol 1,04% voturi, ceea ce înseamnă că va avea un primar. Per total, adunându-şi procentele, USL a înregistrat la primării 54,15% din voturi, ceea ce înseamnă 54 de mandate de primari în cele 100 de municipii, oraşe şi comune.

La votul politic pentru consiliile locale, situaţia este similară celei de la "secţiunea" primării. Potrivit rezultatelor din cele 96 circumscripţii numărate şi centralizate, PDL a obţinut 18,98% sufragii înainte de redistribuire, dar 20,27% după redistribuirea voturilor primite de partidele care nu au atins pragul electoral de 5%, asigurându-şi astfel 24 de mandate de consilieri locali.

Pe locul al doilea se află UDMR, ai căror "consilieri" au înregistrat 18,04% voturi înainte de redistribuire şi 19,25% după, ceea ce înseamnă că are 228 mandate.

Pe al treilea loc este PNL, cu 17,39% din voturi înainte de redistribuire şi 17,46% după, primind 206 mandate de consilieri, acolo unde liberalii au candidat singuri, nu în numele USL. În aceeaşi situaţie, social-democraţii care au candidat în numele partidului au primit 11,83% din voturi, în timp ce acolo unde liberalii şi pesediştii au candidat împreună au cucerit alte 14,92% din sufragii. Adunate, voturile politice de la consiliile locale ale USL au atins nivelul de 44,21%.

Rezultatele de mai sus vor fi întărite după ce la BEJ vor ajunge şi voturile orădenilor care, cum deja se ştie, au votat covârşitor pentru candidaţii USL, ceea ce ar putea duce zestrea alianţei şi a lui Cornel Popa la peste 50%.

Pe lângă voturile orădenilor, la BEJ mai trebuie raportate cele consemnate într-o secţie de votare din oraşul Ştei (unde se renumără buletinele de vot pentru Consiliul Local), din Cărpinet (unde se renumără voturile pentru primar), precum şi din comunele Lunca şi Sîrbi (unde sunt renumărate toate voturile).

Rezultatele finale şi oficiale ale alegerilor din Bihor vor fi făcute cunoscte de către Biroul Electoral Judeţean la ora 15.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
da' de unde
daca e Tarle capabil sau nu, alta poveste. in ceea ce priveste scorul "zdrobitor" al aliantei, e hazlie treaba. pai cat lua PNL, ce-l sustine pe Popa daca mergea pe cont propriu? sau PSD? sau...PC?
Postat 13 Iunie 2012, 14:38 de cozonac
Uite, bihoreilor, o stire pe care s-o comentati ! Daca nu va sta in gat !
Surpriză pentru USL! După ce exit poll-urile îi cotau duminică la peste 60%, vot politic, rezultatele oficiale indică un scor sub 50%. Adică, mai puţin decât au luat împreună PSD, PNL şi PC în 2008 !!! Asa ca mai puneti batista pe tambal.... Ca daca in noiembrie nu luati 80% iar va face Basescu ! Si-i va fi chiar mai usor ca acum 3 ani. Usl-u, ca orice partid/alianta aflat la putere, l e virusat de toate leprele, toti penalii... Ati vazut ce arma e dosarul penal...mai ceva ca o bazooka (bazooka e un fel de AG 7/9, dar american, nu rusesc !) !
Postat 12 Iunie 2012, 17:14 de pinonel
Popa n-a dovedit pe nimeni, poate doar niste sticle de-ale gemenilor....
Daca puneau un magar in locul lui ciordel si ala era ales ! Gata, sunteti cu sacii-n caruta, ok, bravo, dar nu intindeti coarda ! Nu-i atribuiti acestei nulitati alta valoare decat ceea reala : este un zero si atat !
Postat 12 Iunie 2012, 14:49 de .
Ce partid mai incerci Tirle?
Niciodata n-am inteles dorinta partidelor de a-l inrola si de a si -l dori candidat pe acest personaj, care inafara faptului ca apartine unei minoritati religioase care voteaza disciplinat,nu are nici o calitate.Nu are carisma,figura lui cu nasul acela coroiat si privirea aceea de vampir te duce cu gandul la povesti medievale,nu este un bun orator in ciuda faptului ca are experienta vorbitului prin amvoane,dpdv cultural este mediocru,competentele sale certificate sunt de a consilia bolnavi ,studiile sale,daca pot fi numite superioare, sunt totusi de scurta durata(3ani),nu are calitatea de a-si mentine cuvantul dat,nu are nici o traditie familiala de educatie in ceea ce inseamna onoarea si demnitatea,este conflictual, suspicios si avar.Sunt bucuros ca astazi s-a demonstrat ca el n-a avut nici un merit personal in a deveni presedinte de CJ in mandatul precedent si ca fara sprijinul decisiv al unui partid puternic(cum a fost atunci PNL) el ar fi ramas ceea ce este azi,un MARE NIMIC.
Postat 12 Iunie 2012, 12:44 de Apostol
certitudini
doua certitudini exista: ocska ramane deschisa duminica iar saptamana(sau ziua de lucru)la CJ nu vor mai incepe cu rugaciuni!
Postat 12 Iunie 2012, 11:35 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON