URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2010, 14:25

Ţîrle a denunţat firma Selina şi pe directorul Muzeului la Poliţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Suplimente" scumpe...

"Am depus, vineri, la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Bihor, o sesizare penală cu privire la firma Selina din Oradea, care execută lucrările la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, şi la fima H-Proiect din Baia Mare, care asigură dirigenţia de şantier, deoarece nu au respectat legislaţia privind achiziţiile publice", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle.

Ţîrle a explicat că instituţia pe care o conduce a încheiat în anul 2008 un contract cu societatea orădeană Selina, în valoare de 58,4 milioane lei plus TVA, pentru executarea lucrărilor, care până în prezent a executat lucrări în valoare de 47,7 milioane lei, sumă pe care CJ i-a decontat-o pe măsura derulării lucrărilor, refuzând însă plata ultimei tranşe, de aproximativ un milion de lei.

"Am oprit ultima plată către constructor, de circa 10 miliarde de lei, deoarece am descoperit că Selina, cu acordul firmei care asigură dirigenţia de şantier, ne-a prezentat situaţii de lucrări în valoare de peste 3,3 milioane lei plus TVA, executate pe baza unor dispoziţii de şantier. Aceste lucrări, deşi nu erau prevăzute în contract şi în proiectul iniţial, au fost executate ca fiind lucrări suplimentare, dar fără a respecta legislaţia", a declarat preşedintele CJ Bihor.

"Pe parcursul derulării lucrărilor, s-a descoperit că la noul sediu al Muzeului erau necesare lucrări neprevăzute în contract şi în proiectul iniţial, iar conform actelor prezentate la decontare Consiliului Judeţean de către constructor, cu acordul firmei de dirigenţie de şantier, aceste lucrări s-au executat. Problema este că nici executantul şi nici dirigintele de şantier nu au respectat legea. Legea achiziţiilor publice impune ca, în asemenea, situaţii, beneficiarul, în cazul nostru Consiliul Judeţean, să fie anunţat şi să-şi dea acordul pentru derularea oricăror lucrări suplimentare, după efectuarea, în mod obligatoriu, a unei aşa-numite proceduri de negociere fără anunţ prealabil. Dar noi, deşi plătim aceste lucrări, n-am fost anunţaţi cu privire la aceste lucrări. Nu ştim ce lucrări suplimentare s-au făcut şi nici valorile la care s-au făcut", a spus şeful CJ Bihor.

... necunoscute

Ţîrle a precizat că a sesizat Poliţia economică deoarece "nici constructorul şi nici executantul lucrării nu sunt în subordinea Consiliului Judeţean, astfel că numai o altă instituţie a statului, abilitată, poate verifica situaţia".

La fel ca şi preşedintele CJ Bihor, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, prezentă la conferinţa de presă, a afirmat că "firma care a asigurat dirigenţia de şantier trebuia să acţioneze conform legii, ceea ce înseamnă că în baza contractului încheiat cu noi să ne anunţe cu privire la orice lucrare nouă, neprevăzută, care e necesar să fie făcută".

De asemenea, şeful Direcţiei Tehnice din CJ Bihor, Filip Cheşeli, a afirmat că "lucrările suplimentare au fost executate, dar nu s-a finalizat procedura prevăzută, nu s-a făcut negocierea cu Consiliul Judeţean", adăugând că "nu se cunoaşte valoarea lucrărilor suplimentare" şi că "ne trebuie cam două luni ca să stabilim valoarea lor, după ce vom verifica toate lucrările făcute pe şantier".

Blocaj marca Selina

Tot cu privire la contractul pentru amenajarea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, preşedintele CJ Bihor a declarat că, în prezent, pe şantier nu se efectuează nicio lucrare, iar contractul cu societatea Selina, prelungit deja cu trei luni faţă de termenul prevăzut iniţial, a expirat. "Noi am vrea să facem o nouă prelungire, printr-un nou act adiţional, ca să încheie lucrările, dar nu vrea firma. Selina vrea să facem o recepţie parţială a lucrărilor deja executate, dar eu nu voi semna o asemenea recepţie parţială, pentru că nu este legal. Muzeul nu poate funcţiona pe bucăţi", a spus Radu Ţîrle.

Preşedintele CJ Bihor a amintit că, astă-vară, a mai schimbat o dată firma care asigura dirigenţia de şantier la lucrările efectuate de Selina, după ce s-a descoperit că firma respectivă nu avea reprezentanţi pe şantier, dar în schimb "semna situaţii de lucrări întocmite de alţii, în beneficiul constructorului".

Director în vizor

Radu Ţîrle a mai făcut cunoscut, luni, că a depus o sesizare şi împotriva directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, dar în legătură cu o lucrare mai veche, executată de firma orădeană CIAC, pentru repararea acoperişului clădirii.

"Aşa bine a fost reparat acoperişul încât Inspecţia de Stat în Construcţii a găsit o mulţime de nereguli, şi touşi domnul Chiriac a semnat recepţia lucrării. N-a contat că în Muzeul care acum se amenajează se bagă o mulţime de bani şi apoi putea să ningă şi să plouă prin acoperiş", a comentat Ţîrle.

Trustul Selina, din care mai fac parte societăţile Drumuri Bihor şi Trameco, este patronat de omul de afaceri orădean Beniamin Rus. În prezent, acesta este cercetat de către DNA pentru corupţie, împreună cu preşedintele CJ Maramureş, Mircia Man, în legătură cu contracte publice de construire a unor obiective în judeţul Maramureş, despre care există suspiciunea că au fost atribuite în condiţii nelegale.

În Bihor, însă, relaţiile dintre firma Selina şi conducerea CJ sunt încordate, Ţîrle acuzând firma că "vrea bani fără să-i pese de calitate", în timp ce Rus l-a acuzat pe şeful CJ că este "paranoic" şi că "blochează dezvoltarea judeţului".

No comment

Directorul general al Selina, Călin Roman, a refuzat să facă orice declaraţie, afirmând că poziţia patronatului şi a conducerii acesteia vor fi făcute publice în perioada următoare. "Vom da un comunicat de presă zilele următoare", a spus Roman.

La rândul său, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor a refuzat să facă declaraţii. "În acest moment, nu am ce comenta", a spus Aurel Chiriac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Paranoic
Consecvent cu sine insusi, denunta asa cum a promis la instalarea in functie:Va fac denunturi la toti, aici la CJ se fura !!! Cati "Hoti" a prins / denuntat in doi ani jumate ?! ...dar povestea cu birna din ochii lui chiar no-vede nimeni ? La final de mandat (din pacate doar peste 2 ani) cum o sa se mai justifice ?
Postat 21 Decembrie 2010, 16:19 de costi
tarle cel sinistru
e clar ca-i psihopat alesul lui peste. habar n-are de nimic, stie doar sa dea vina pe toti ceilalti din cauza neputintei lui. problema e ca-i si nemernic, nu numai habarnist. nu putem decat sa asteptam sa i se termine mandatul ca dupa aia sa se si faca ceva in judetul asta. iar fratele se va putea mandri la final de mandat ca a facut ceva in 4 ani: tot posibilul sa nu se termine muzeul. este o realizare si asta!
Postat 21 Decembrie 2010, 11:27 de marian
Radu Tarlea un viitor primar al oradiei
felicitari domnule Tarlea! , va rog din inima sa candidati si pentru postul de Primar, sunteti un luptator neinfricat, nu i lasati sa ne spurce oradea, bolojan ar trebui sa va sustina in acest DEMERS , dar iepurele fuge la cel mai mic "ZGOMOT"
Postat 21 Decembrie 2010, 10:01 de felicitari si sanata
BRAVO TARLE !!!
BRAVO TARLE !!! bihorul nu a mai avut un presedinte ca din de ... de niciodata !
Postat 20 Decembrie 2010, 19:32 de xfiles
Tirle Stupid
Sper sal verifice DNA si pe Tirle, sa calculeze cat castiga el cu sotia si cheltuielile pe care le fac si o sa vada ca nu e chiar asa curat cum se tine. Cate excurasii a facut in strainatate in cei doi ani si jumatate de cand este dicator in CJ. PT el se gaseste bani de diurna, la fel si pt Vaduva Neagra sau Carmen Soltanel. Aceasta de cand ia 70 de milioane de lei pe luna nu o mai intereseaza nimica. Sper sa ajunga sa traiasca cu 7 - 8 milioane cat primesc majoritatea angajatilor CJ Bihor. Nesimtita. Tirle- Prostul, Vaduva - perversa si Carmen - Nesimtita pamantului.
Postat 20 Decembrie 2010, 19:27 de calin
asta da limbaj de PSD
Roxana Balaj Există-n pd-l, cu precădere-n cea tabloidă, o specie urâtă de târâtoare. Animalele cu pricina n-au şcoală, n-au idei, n-au subiecte, n-au talent, cu un trecut de bordel şi un viitor la fel de promitator. Aşa că trăiesc prezentul cu voluptat...e. Şi-au făcut conturi pe toate reţelele de socializare şi aşteaptă să vadă ce pică la zar de la zisele vedete. Fix aşa, prin atenţia direcţionată a acerebraţilor către profilul meu si prin foamea de parvenire a acestor parameci s-a intamplat acest incident. Limacşii ăştia, care se recomandă manelişti, nu pot purta un dialog, fiindcă vocabularul lor nu depăşeşte o pagină de cuvinte. Se udă sau, după caz, juisează de plăcere când ajung pe vreo functie, se-nfioară de plăcere la gândul că i-ar putea remarca cineva. Pupatul in cur al aspirantelor la statutul de prostituată de lux, care te legitimează în societate nu ma impresioneaza cu nimic, esti dovada vie ca omul poate trai fara creier! PS: Pentru cacofoniile urmatoare cauta un WC public!
Postat 20 Decembrie 2010, 17:06 de !cetateanul roman!
are drepate si DNA ar trebui sa se autosesizeze
sunt sume ff mari in joc si ma mir ca nu s au autosesizat pana acum, dar probabil cand va ramane selina in faliment se vor face contoalele legale impuse firmele mari ar trebui OBLIGATORIU sa aiba controale anuale.OBLIGATORIU nu peste 5 ani cand firma dispare de pe piata si ia nastre prin altele noi, un om care cere drepate dar cine ii va da ! toti sunt cumparati prin spaga sau mita
Postat 20 Decembrie 2010, 16:54 de anca
Senila
Rus, daca vrea sa nu para ce este, trebuia sa il duca pe Tirle la doctor, sa-l consulte psihologu. Atunci putea sa-l faca paranoic. Dar la noi, un sofer de bascula face constructii, bugete, planuri si mai nou si medicina. Ce sa mai spun de strungarii care au ajuns prefecti?
Postat 20 Decembrie 2010, 15:07 de Ros
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON