URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2015, 19:43

Tinerii orădeni au ieşit din nou în stradă. Protestul e autorizat, la iniţiativa unui student la Teologie (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de oameni, marea majoritate tineri, chiar adolescenţi, s-au adunat şi joi seară în Parcul 1 Decembrie din Oradea, în jurul orei 19, cerând încă o dată schimbarea clasei politice, ca urmare a incendiului devastator din clubul bucureştean Colectiv.

Participanţii, la început în număr de aproximativ 300, au scandat mesaje precum "Vrem schimbare totală, nu parţială!", "Jos Parlamentul", "Corupţia ucide", "Ultima soluţie încă o revoluţie", "Bucureşti nu uita, Oradea-i de partea ta" sau "Am sta acasă dar corupţii nu ne lasă" şi au adus cu ei afişe cu mesaje împotriva politicienilor, în care cer eliminarea corupţiei din sistem.

Ei spun că au ieşit în stradă pentru că îşi doresc un viitor mai bun la ei în ţară. Câţiva poartă steaguri tricolore dar şi fluiere şi vuvuzele, pentru a-şi face auzite mesajele.

Oradenii, din nou in strada!

Posted by Bihoreanul on Thursday, November 5, 2015

Joi seară, manifestanţii au autorizaţie din partea autorităţilor, obţinută de un student la Teologie în anul 3, care şi-a asumat organizarea evenimentului. Gestul e cu atât mai lăudabil cu cât Biserica Ortodoxă a fost aspru criticată pentru modul în care preoţii şi însuşi patriarhul s-au raportat la tragedia din Club Colectiv.

După cum se ştie, la începutul săptămânii, Patriarhul Daniel a avut o reacţie nervoasă, afirmând că mai bine lumea s-ar duce la biserică să se roage, decât să meargă la discotecă.

De la distanţă, ei sunt supravegheaţi de mai multe echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei. La locul manifestării a sosit, la fel ca în seara de miercuri, şi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.

Protestatarii au plănuit să pornească într-un marş paşnic prin oraş, coborând pe strada Primăriei, până pe Bd. Dacia - Bd Decebal - Parcul Petofi - str. Repubiicii şi revenind în Parcul 1 Decembrie.

UPDATE:

Organizaţi şi implicaţi

Spre deosebire de seara precedentă, tinerii au fost mult mai organizaţi. Înainte să părăsească Parcul 1 Decembrie, orădenii - al căror număr crescuse între timp la circa 1.000 - au ascultat şi aprobat prin aplauze o listă de cerinţe şi nemulţumiri prezentată de unul dintre adolescenţii din grupul de organizatori.

Tinerii au cerut, aşadar, un parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari, introducerea votului electronic, ridicarea imunităţii parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori, dizvolvarea CNA şi "refacerea acestei instituţii cu oameni credibili". "Ne-am săturat de Leo de la Strehaia!", a spus liceanul care a citit lista nemulţumirilor, stârnind aplauze şi chiote puternice din partea celorlalţi protestatari. 

De asemenea, manifestanţii au cerut "anchetarea marilor abuzuri ale Guvernului Ponta, finalizarea tuturor dosarelor fierbinţi ale ultimilor 26 de ani, Revoluţia, mineriadele, devalizarea băncilor" precum şi "un Guvern tehnocrat". 

Tot în Parcul 1 Decembrie, orădenii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.

În jurul orei 20, cei circa 1.000 de orădeni au pornit pe traseul prestabilit, nu înainte însă de a fi informaţi că nu au voie să participe la marş cu sticle cu pietricele şi nici cu alcool. De altfel, în ciuda vârstei lor, tinerii şi adolescenţii care au organizat şi condus protestul s-au dovedit a fi pregătiţi pentru un asemenea eveniment. 

Asta chiar dacă, la un moment dat, au luat prin surprindere forţele de ordine. Când s-au apropiat de intersecţia străzii Jean Calvin cu Primăriei, liderii protestului au luat-o brusc la fugă în faţa coloanei. Ei s-au oprit pe şosea înspre restaurantul Queens şi s-au luat de mâini pentru a forma un cordon uman, dorind ca astfel să le arate celorlalţi protestatari că trebuie să o ia în jos pe strada Primăriei şi nu pe străduţa lăturnalnică de lângă Queens.

Jandarmii şi poliţiştii care-i însoţeau i-au oprit. "Copii, nu mai alergaţi aşa în faţă, căci ceilalţi nu ştiu de ce faceţi asta şi se iau după voi", le-a spus părinteşte unul dintre poliţişti, asigurându-i că forţele de ordine îi vor îndruma pe toţi participanţii pe traseul dinainte stabilit.

"București, nu uita, Oradea-i de partea ta!"

Posted by Bihoreanul on Thursday, November 5, 2015

"Vrem inteligenţă!"

Pe traseu, protestatarii s-au făcut auziţi scandând tare mesaje precum "Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", "România trezeşte-te!", "Bucureşti, nu uita, Oradea-i de partea ta!", şi, chiar în dreptul Bisericii cu Lună şi Catedralei Sfântul Nicolae: "Vrem spitale, nu catedrale". Totodată, aproape pe tot parcursul marşului de protest, participanţii au huiduit actuala clasă politică.

În jurul orei 22, orădenii au ajuns înapoi în Parcul 1 Decembrie după ce, timp de circa două ore, au străbătut câteva zone importante din oraş. Întorşi la Statuia Ostaşului Român, al cărei soclu este plin cu lumânări aprinse în memoria victimelor din incendiul de la Clubul Colectiv, tinerii au continuat scandările: "Cinste pompierilor!", "Vrem inteligenţă, nu incompetenţă!" şi "Afară cu javrele din ţară!".

În fine, orădenii au mulţumit, prin aplauze, Jandarmeriei şi Poliţiei, care i-au însoţit pe tot traseul, asigurându-le protecţia, şi au anunţat că se întâlnesc şi mâine pentru un nou protest tot în Parcul 1 Decembrie. Traseul va fi anunţat vineri în jurul prânzului pe reţelele de socializare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@detectiv
Ai fost si ai ramas un turnator agramat (la cat esti de p***st nu te vad nici macar militist...), un biet răspândac. Formularea ,,fire-ati..." este la plural, dar daca te simti membru al ,,grupului" tinta, e problema ta! Ca esti un FOST turnator, se vede si din felul cum inchei, in buna traditie a sesizarii organelor de odinioara : ,,aceste persoane" si mai ales ,,va rog sa luati masuri!" Cat ai repetat pana ai invatat sa scrii corect, cu semnul exclamarii?! Nu-i ,,aceste persoane", pe mine ma turnai, deci e ,,aceasta persoana". Exclud varianta pluralului majestatii. Sau poate, la finalul turnatoriei, cuprins de remuscare, soliciti, prin expresia ,,aceste persoane nu au ce cauta aici", banarea ta si a altora de teapa ta. Nu pot decat sa subscriu!
Postat 08 Noiembrie 2015, 04:29 de pinonel
jegul BOR
Deja a inceput manipularea din partea jegului BOR....
Postat 07 Noiembrie 2015, 12:00 de sasi
@admin
@admin Solicit blocarea contului @pinonel, pentru expresia "Fire-ati ai dreaqu' de jigodii, cum stiti voi baga strambe! ",injurii clare, aduse la adresa mea si a altor utilizatori. Aceste persoane nu au ce cauta aici, va rog sa luati masuri!
Postat 06 Noiembrie 2015, 20:17 de detectiv
@vlad, @detectiv
Ce sa fac, Vlade, stau in casa, e vremea sa iasa altii in strada... Eu zic ca mi-am facut datoria cat de cat, am fost in 13-14 iunie in strada, in Bucuresti, nu in Oradea la televizor... Asta a fost, n-am reusit, erau prea bine organizati si romanii prea prosti, si prosti si multi! @detectiv Cand aud tampeniile cu ,,pe cine sa punem in loc", imi aduc aminte de '89 si de minciunile lui ilici iliescu si ale esalonului doi de nomenclaturisti Sa stii ca mai bine la paguba cu un cinstit decat la castig cu un hot! Aveau comunistii in '44-'45 o vorba ,,tovarasi, noi trebuie sa invatam din mers!", asa e si acum. Ii maturam pe hotii si pe talharii care au pus mana pe tara si daca suntem ATENTI, nu ca acum 25 de ani si nu lasam ,,rezervele" hotilor de azi sa ia puterea, ne vom descurca, nu-ti fa griji! Ce zici, daca s-ar incepe cu pct-ul 8 de la Timisoara?! Daca s-ar taia cu 80% pensiile securistilor, activistilor, militistilor, militarilor, ale tuturor trantorilor lui alde dogaru si pricina?! Ce zici ,,detective", subscrii?! Fire-ati ai dreaqu' de jigodii, cum stiti voi baga strambe!
Postat 06 Noiembrie 2015, 17:18 de pinonel
corectez..
mrioneta
Postat 06 Noiembrie 2015, 16:13 de detectiv
@vlad_oradea
@vlad_oradea Ce solutie ai dupa ce dai jos guvernul? Spune! Pe cine pui? Cine se va ocupa de organizarea noii conduceri, de alegeri? E clar ca nu ai nici un raspuns, te duci si strigi in strada demisia, atat, in rest nimic, vin baietii destepti si se ocupa ei de tot ca si in 1989, poporul a fost si a ramas un instrument, atata timp cat strigi jos unul jos altul, dar nu ai lectia facuta pt ce urmeaza, esti doar o marineta. Schimbarea este un lucru care nu spune nimic, poate fi mai rau sau mai bine. Inca ceva, nu uit la TV, poate tu te uiti, eu nu am nevoie de informatie denaturata, ma informez direct de la sursa :).
Postat 06 Noiembrie 2015, 16:11 de detectiv
Bravo Oradea
@detectiv, @pinonel mai bine stam in casa si ne uitam la TV, nu? E mai cald ce-i drept...
Postat 06 Noiembrie 2015, 09:49 de vlad_oradea
@detectiv
Iti sugerez sa-i scrii eroului din '89 (are patalama!), ala care a tras, nu conteaza unde/in cine, nu l-a intrebat nimeni (INCA!), vorbesc despre procurorul general al Romaniei, Nitu Tiberiu si sa-i ceri sa deschida o ancheta impotriva celor care au destabilizat oranduirea socialista si l-au impuscat pe presedintele Romaniei, cel mai iubit fiu al poporului, etc, etc si pe sinistra lui sotie. Aia da manipulare/destabilizare/haos!
Postat 06 Noiembrie 2015, 08:55 de pinonel
Aranjate lucrurile
Aranjate bine lucrurile, cine e naiv sa creada in nevinovatia acestor mitinguri, si '89 au crezut acelasi lucru, dar a fost manipulare , la fel si acum, scopul e producerea unui haos, conditii in care se poate instaura un noua ordine mondiala, un nou sistem. Baiatu asta la teologie, care striga nu vrem catedrale vrem spitale, o fi ceva facatura, si aici e ceva putred la mijloc. BAGATI-VA MINTEA IN CAP PANA NU DUCETI LA O DESTABILIZARE NATIONALA! SUNTETI MANIPULATI CA LA CARTE, NU AVETI ATATA MINTE CA SA VA DATI SEAMA?
Postat 06 Noiembrie 2015, 08:37 de detectiv
he, he, he !
Observ ca posteaza pe aici si unele persoane ,,avizate", care stie ele ca e agenturili straine vinovate! Cautati prin pod, poate mai gasiti o casca, un lampas si iesiti sa faceti ordine, nu puteti lasa drogatii si legionarii platiti cu valuta straina sa ia puterea si, culmea blasfemiei, sa vrea ei sa-l judece pe tovarasul ilici iliescu! Ehei, au trecut vremurile alea... Nu exclud deloc ca tinerii sa fie ,,ajutati", cred ca americanii au dat un ,,bobarnac" acestui bulgare de nemultumiri, dar trebuiau doar sa sufle nitel si bulgarele o lua la vale, lumea astepta un stranut, nu o petarda, ca sa izbucneasca, sa iasa in strada! Suntem a doua tara (dupa Polonia) din estul flancului NATO pe care americanii se pot baza cat de cat, firesc sa vrea aici ca legea sa fie respectata, politica economica sa fie predictibila, politicienii sa fie politicieni, nu hoti/spagari s.a.m.d. Doar ca la noi s-a ajuns la un asa hal de coruptie, de ciocoism, de nesimtire, de..., chiar NU SE MAI POATE ASA! Firesc ca tinerii sa fie primii care nu mai vor o Romanie condusa de plagiatori, de puscariasi/puscariabili, de otrepe, ei, tinerii, au in fata o viata si nu vor s-o traiasca in umilinta, in resemnare, privind cum ,,prospera" leprele. Noi ne-am ,,alipuit", am agonisit una, alta si ne-am resemnat, asta e adevarul, am acceptat sa traim asa, cam cum traiau in '89 parintii nostri, asa ca nu avem dreptul moral sa-i judecam pe tinerii nostri, poate doar sa-i aplaudam! Cinste lor!
Postat 06 Noiembrie 2015, 06:10 de pinonel
DEMISIA DIRECTORULUI ADJ AIO CRISTIAN POPESCU
Cerem demisia directorului cu 2 vile de lux și apartament cu 4 camere ,toate cumparate din salarii a doi bugetari în familie! DEMISIA CRISTIAN POPESCU AIO!!!!! JOS CORUPTIA!!!!!
Postat 05 Noiembrie 2015, 22:56 de ionushka77
Damnatio memoriae
Pe logica asta si incendiul de la club a fost pus de sri.Dupa mine Iohannis e depasit de evenimente, as always.Citesc pe o pancarta in piata: "Mama e plecata de 10 ani la munca.Credea ca ma tine pe mine,defapt va tine pe VOI". O natiune colonizata ,dezintegrata,o tara sub ocupatie. Multumim serviciilor
Postat 05 Noiembrie 2015, 22:33 de excalibur
cine e?
Cine e teologul? vrem sa stim sa ii multumim
Postat 05 Noiembrie 2015, 22:22 de piticu
PAIATE
@horia_simion: Corecte observatii ! Le apreciez ! Eu as face o completare totusi ! Mai mult ca sigur ca protestatarilor " buni " li s-au alaturat si din cei " rai " . Intr-o astfel de situatie nu stii sigur daca nu cumva scapi situatia de sub control. Acum si numit un premier liberal el mai trebuie votat. Senzatia mea este ca mai tare doreste PSD-ul un liberal decat PNL-ul insusi. PS Sunt de asemenea intrigat de lozinca " Jos Parlamentul " ! Nu-mi dau seama daca cei care o promoveaza isi dau seama ca asa ceva nu e posibil. Nici macar demisia in bloc a parlamentarilor NU AR CONDUCE LA ANTICIPATE ci la ALEGERI PARTIALE! Ma rog, daca se ajunge la un acord intre partide pui doua paiate in fruntea a doua " guverne " , le trantesti si abia atunci poti dizolvi Parlamentul si ajungi la anticipate. Ma gandesc insa cine va accepta sa faca cu buna stiinta pe paiata ??? Dar poate s-or gasi ! Ca doar vrem sa facem "UN ALT FEL DE POLITICA ".
Postat 05 Noiembrie 2015, 21:14 de TDS
restul e tacere
Am urmarit reactiile protestatarilor din Bucuresti. Discursurile unora din multime si reactia nervoasa la pancarda care cerea demisia lui Iohanis, demonstreaza fara putinta de tagada, faptul ca toata agitatia are un izvor unic. Si anume celebrele laboratoare care l-au facut pe Klaus presedinte. Aceasi mobilizare Facebook a unei mase de manevra apropiata marionetei de la Cotroceni. Dupa ce Iohanis va avea "consultari" cu "societatea civila" aleasa de apropiatii dansului, va propune un premier liberal (dupa voia strazii) si treaba e rezolvata. Masinaria infernala de intocsicare si instigare si-a facut treaba. Dupa numirea premierului, multimea anticlasa politica va pleca acasa. E de prezentat ca material didactic la scoala SRI. Restul e tacere.
Postat 05 Noiembrie 2015, 20:58 de horia_simion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON