URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2010, 16:42

Tinerii maghiari, cu aere de şovini în centrul Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Naţională a Ungariei, mai mulţi tineri din Noua Gardă Maghiară de dincolo de graniţă împreună cu Tinerii Maghiari din Transilvania (TMT), inclusiv orădeni, s-au adunat în faţa statuii paşoptistului maghiar Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii.

Potrivit presei locale, liderul orădean al TMT, Lovassy Cseh Tamas, şi-a început discursul vorbind despre geneza daco-romană, despre care a spus că este "un scenariu de Hollywood", adică inventată. Tot el a mai spus că, ajunşi în Transilvania unde ungurii erau stăpâni, românii s-au înmulţit necontrolat şi au "furat" libertatea ungurilor.

În finalul discursului, Lovassy a cerut liberate, limbă şi universitate proprie pentru maghiarii din Ardeal.

În afară de tinerii maghiari, la eveniment au participat doar poliţiştii care au supravegheat manifestarea, dar niciun membru al UDMR Bihor.

Garda Maghiară este o grupare extremistă înfiinţată de partidul Jobbik în 2007, cu scopul de a apăra Ungaria pe plan fizic, moral şi intelectual. La finalul anului 2008, însă, instanţele maghiare au decis că gruparea este ilegală, deoarece liderii săi au o retorică rasistă şi xenofobă, vizând în principal ţiganii şi românii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Lovassy Cseh Tamas e un prost.
Lovassy Cseh Tamas e un prost. se vede din istoria pe care o stie.
Postat 17 Martie 2010, 17:18 de polo
ILEGALI
DACA SUNT PERSOANE NON GRATA IN TARA LOR , FIIND EXTREMISTI , CUM AU INTRAT IN ROMANIA , CINE LE-A PERMIS ? SUNT INSULTE SI PROVOCARI NERUSINATE LA ADRESA ROMANILOR... BA MAI MULT SI AMENINTARI ? OARE CINE MAI APARA ROMANIA? UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE ??
Postat 17 Martie 2010, 09:01 de TEPES VODA
Hungarul Stef
Traian Stef nu a fost in Garda? Ca el nu are nimic de comentat la insultele ungurilor adresate romanilor!
Postat 17 Martie 2010, 08:38 de lorena nadim
"Pacat de sangele de roman varsat (si) pentru Oradea Mare!"
Asteptam replici (pertinente, nu a la "Stefan Gheorghiu"), de la: 1. "Traseistul politic" Ghilea sr., actual Prefect de Bihor! 2. Ilie Bolojan, fost secretar al Guvernului Romaniei (si NU al familiei Tariceanu!), actual Primar de Oradea, votat din primul tur (nu ca predecesorul Filip)! Fara simpatie!
Postat 16 Martie 2010, 23:31 de stefan
Jos cu cei ce le-au permis !
Toti cei de la conducere sunt niste HOTI, nu ii intereseaza soarta noastra, a celor care iau ales . ii doare i cot, stomacele lor sa fie pline, copii lor sa aiba vile si palate . Dar odata ne vom ridica asupra voastra si insusi tepes nu va avea de unde sa aduca atatea tepe pt voi.
Postat 16 Martie 2010, 17:12 de Oradean
Cum e posibil asa ceva ??????
Oameni buni.......cum e posibil ca autoritatile locale sa permita ca o astfel de manifestare sa aiba loc in Oradea avand in vedere ca participantii sunt membrii ai unei organizatii declarate ca fiind ilegala in Ungaria. Nu sunt un extremist ...... dar consider cu tarie ca asemenea manifestatii nu isi au locul intr-o societate civilizata care functioneaza in baza unor legi si o constitutie "inca in vigioare". In opinia mea ar trebuii dati afara toti cei care au permis o astfel de manifestare. Iar tinerilor extremisti le doresc sa manifesteze cat de mult vor la mama lor in bucatarie.
Postat 16 Martie 2010, 16:50 de Roman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON