URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2012, 14:49

Tincău ar putea fi obligat să mai plătească 1,8 milioane de euro pentru tot capitalul Sinteza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omul de afaceri orădean Tibor Tincău, care a preluat în urmă cu două săptămâni pachetul de control al producătorului de solvenţi chimici Sinteza Oradea, ar putea fi obligat să lanseze ofertă publică de preluare obligatorie, după ce şi-a majorat participaţia în companie de la 28,13% la 80% din capital.

Potrivit reglementărilor în vigoare ale pieţei de capital, redate de Ziarul Financiar, "orice acţionar care ajunge în mod concertat să deţină peste 33% sau peste 50% din acţiunile unei companii listate este obligat ca în termen de trei luni de la dobândirea poziţiei de control să deruleze ofertă publică de preluare adresată acţionarilor minoritari, care în cazul de faţă deţin 20% din titlurile Sinteza".

Tincău a cumpărat în ultima şedinţă de tranzacţionare din anul 2011, prin intermediul firmei Chemark Invest pe care o controlează, un pachet de 51,9% din acţiunile Sinteza Oradea în cadrul unei tranzacţii în valoare de 19,93 milioane de lei (4,67 milioane de euro) şi a plătit un preţ mediu de 0,581 lei/unitate.

Potrivit ZF, preţul din ofertă pe care l-ar putea primi minoritarii de la Sinteza va ţine cont de cel mai mare preţ oferit de cumpărător în ultimele 12 luni, iar dacă acesta nu poate fi identificat, de preţul mediu de tranzacţionare a titlurilor Sinteza din ultimele 12 luni anterioare realizării tranzacţiei, de valoarea activelor nete pe acţiune ale companiei şi de o evaluare făcută de un evaluator independent.

Tibor Tincău a cumpărat pachetul de control al Sinteza la un preţ de 0,581 lei/unitate, nivel cu 11,7% mai ridicat decât cotaţia de ieri de pe bursă, de 0,52 lei/acţiune. În aceste condiţii, omul de afaceri ar trebui să scoată din buzunar circa 1,8 mil. euro pentru a prelua restul de 20% din acţiuni de la minoritari, mai scrie sursa citată.

Dacă se vor lua în considerare activele nete ale companiei de la ultimele raportări auditate, cele din data de 31 decembrie 2010, când acestea se cifrau la 168,9 milioane de lei (39,3 milioane de euro), ar rezulta un preţ de circa 2,55 lei pentru o acţiune Sinteza, de circa cinci ori mai ridicat decât cel actual de pe bursă, de 0,512 lei/unitate. Acest preţ ar avantaja cel mai mult minoritarii şi oferta s-ar cifra în acest caz la 33,7 milioane de lei (7,8 milioane de euro), însă este puţin probabil ca preţul din ofertă să se apropie de acest nivel având în vedere că este de peste patru ori mai ridicat decât cel plătit de Tincău pe pachetul majoritar.

Până la preluarea pachetului de control, acţiunile Sinteza s-au tranzacţionat în ultimul an între 0,2 şi 0,3 lei/unitate. Compania a înregistrat pierderi în primele nouă luni, care s-au cifrat la 1,6 milioane de lei, şi a avut afaceri de 19 milioane de lei.

Mai puţin cunoscut bihorenilor, Tibor Tincău este o prezenţă discretă în viaţa publică, dar a devenit o prezenţă constantă în topul celor mai bogaţi români, derulând afaceri în transport, comercializarea de carburanţi şi imobiliare, cea mai cunoscută companie a sa fiind TWT (Trans World Trading). În urmă cu trei ani, averea sa era estimată la aproape 50 milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
a cedat ?
cre' ca Tibi a cedat in sfarsit santajului si plateste regulat spaga :)))) cat va da ?
Postat 12 Ianuarie 2012, 23:34 de mr. Big
DNA
ARE BANCA TRANSILVANIA DESTUI BANI,SA L MAI CREDITEZE O TURA CA SI INAINTE DE SARBATORI,BRD SA FRIPT O TURA ,SI CEI DIN TIMISOARA,NUMAI CA ZIARUL ASTA CELEBRU SCRIE FRUMOS DE CEI CE SI FAC RECLAMA IN TRANSUL
Postat 12 Ianuarie 2012, 19:53 de ANONIM
nu cred
...batranul tincau ce mai face? savan?
Postat 11 Ianuarie 2012, 19:30 de nu cred
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON