URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2010, 13:33

Tiago Mall, în faliment înainte de a fi deschis!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul comercial Tiago Mall Oradea, a carui constructie a fost finalizata de mai bine de un an, dar nu a fost deschis in lipsa chiriasilor, va fi scos la vanzare in cadrul unei licitatii cu strigare al carei pret de pornire este 35,5 milioane euro fara TVA, dupa ce dezvoltatorul MLS Proiect Oradea, o subsidiara a grupului irlandez Mivan, a intrat in faliment.

Primul mall scos la vânzare

Potrivit Ziarului Financiar, acesta este primul caz de centru comercial scos la vanzare dupa ce dezvoltatorul a intrat in faliment, de la declansarea crizei imobiliare, pretul de pornire fiind practic la jumatate fata de investitia anuntata in realizarea mallului.

"Societatea MLS Proiect Oradea a intrat in insolventa in noiembrie anul trecut, iar la prima adunare a creditorilor s-a votat in proportie de 80% intrarea in faliment a companiei, care a fost declarat pe 30 aprilie. Din ce am vazut in piata, exista interes pentru achizitionarea acestui proiect, ramane de vazut cati investitori se vor inscrie la licitatie", a declarat Andreea Anghelof, partener asociat al Casei de Insolventa Transilvania, lichidatorul judiciar al firmei.

Un plan ambiţios

Proiectul Tiago Mall Oradea, pentru a carui realizare a fost anuntata o investitie de 70 milioane euro, a fost finantat de banca UniCredit, care este si principalul creditor al companiei. UniCredit Austria si UniCredit Tiriac au finantat in aprilie 2008 proiectul de la Oradea cu 58 milioane euro si 25,2 milioane lei (6,7 milioane euro), valoarea obligatiilor garantate de catre dezvoltatori ridicandu-se la 97 milioane euro, suma in care sunt incluse, pe langa principal, si dobanzile, comisioanele, spezele si alte cheltuieli estimate pentru recuperarea creditului.

Investitia de la Oradea facea parte dintr-un plan mai amplu al companiilor Mivan Development si Moritz Group, care detin firma MLS Proiect Oradea. Investitorii planuiau sa construiasca 10 centre comerciale in care urmau sa investeasca circa 700 milioane euro. Dintre toate pro¬iectele anuntate, doar cel din Bucuresti, Liberty Center, si cel de la Oradea, au fost finalizate.

"Constructia mallului se afla aproape de finalizare, mai sunt mici detalii de rezolvat. El trebuia sa fie gata inca de la inceputul anului trecut, insa dezvoltatorul a intarziat inaugurarea, iar ulterior a intrat in insolventa. Initial erau semnate contracte de inchiriere pentru circa 15% din suprafata, insa acum nu mai stim", explica Anghelof. Licitatia pentru vanzarea mallului va fi organizata pe 3 iunie, iar documentele de inscriere pot fi depuse pana la data de 2 iunie.

Datorii de 80 milioane de euro

Potrivit ultimelor date financiare disponibile pe Ministerul Finantelor Publice, compania MLS Proiect Oradea avea datorii de 286,7 milioane lei (77,9 milioane euro). Centrul comercial Tiago Mall Oradea ar trebui sa aiba o suprafata inchiriabila de 25.000 mp, dintr-o arie totala construita de 46.600 mp si o parcare pentru 1.000 de masini. Suprafata totala a terenului este de 69.800 mp.

Oradea este unul dintre orasele cu o oferta mare de spatii comerciale. Proiectul Tiago era pozitionat la iesirea din oras catre Arad, in imediata vecinatate a parcului comercial ERA Shopping Park. Ancorat de un hipermarket Carrefour, dezvoltatorii proiectului ERA au reusit sa atraga si alti chiriasi, astfel ca au deschis centrul comercial inaintea celor de la Mivan. Ulterior, irlandezii au gasit cu greu retaileri dispusi sa deschida noi magazine in afara orasului, in conditiile in care in Oradea mai este operational un proiect de acest fel - Lotus Center.

Irlandezii de la Mivan mai au o subsidiara in pro­cedura de insolventa, si anume firma de constructii Mivan Kier, care s-a ocupat de constructia proiectelor Tiago Oradea, Liberty Center si a ansamblului rezidential New Town din cartierul bucurestean Dristor. Mivan Kier avea in 2008 afaceri de 128 milioane euro si datorii de 20 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON