URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2012, 14:10

Test de sănătate: Primăria va transforma un spital în societate comercială, iar altul în fundaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sănătatea orădeană intră în perioadă de testare. Invitat să îşi prezinte punctul de vedere cu privire la noua lege a Sănătăţii, aflată încă în dezbatere, într-o conferinţă susţinută marţi la sediul PNL Bihor, dr. Gheorghe Carp, fost viceprimar, proaspăt numit manager interimar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a spus că "anul 2012 se anunţă unul dificil pentru domeniul Sănătăţii".

Carp a afirmat că, pentru a profita la maximim de prevederile normativului, muncipalitatea va experimenta fiecare dintre cele două forme de organizare a spitalelor permise de lege: fundaţie, respectiv societate comercială. "Organizarea unui spital ca fundaţie are atât avantaje, pentru că nu este plătitor de TVA, cât şi dezavantaje, pentru că i se îngrădeşte libertatea de mişcare. Vom amplica ambele variante, astfel încât un spital va funcţiona ca fundaţie, iar altul ca societate comercială. După un an vom trage linie şi vom vedea care model se potriveşte mai bine pentru Oradea", a spus directorul Gheorghe Carp.

Fostul vicerimar a spus că organizarea unui spital ca societate comercială are avantajul de a putea dezvolta servicii mult mai uşor, dar în acelaşi timp, dezavantajul că devine automat plătitor de TVA.

Carp a refuzat să nominalizeze care spital orădean va deveni fundaţie şi care va fi societate comercială, decizia urmând să fie luată în cadrul unor consultări la vârful Executivului local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Rateu
Pai acest Carp tb. mai intai sa se prezinte la concurs si abia apoi sa-si dea cu parerea. Sau concursul si la aranjat deja, in stilul lui de a ajunge la ciolan?
Postat 17 Ianuarie 2012, 16:51 de Pompei
@ smecheri
Am o intrebare: de ce toti smecherii astia, cum sunteti voi, nu faceti bani din afaceri private, NU cu statul? Sunteti mari manajeri, dar numai in afaceri cu statul. De la Dinu Patriciu la putza ala care il plateste pe oradean sa scrie pe forumuri. Inventati, mai baieti, un surub, faceti ceva util! Dar nu sunteti in stare, voi sunteti mari administratori la stat, sunteti mari afaceristi pe banul public...
Postat 12 Ianuarie 2012, 22:08 de Gheo
@gheo
si noua ne e greatza de prostie... dar ce sa-i faci nici tie nu ti-e usor asa-i ?
Postat 11 Ianuarie 2012, 22:20 de oradean
Nu va e rusine?
Cum sa privatizati un spital de stat? Pai de asta sunteti manageri ai statului (spital, primarie) ca sa privati ce s-a facut prin efort public, prin efortul nostru, al parintilor si bunicilor nostri, si sa il dati la ala care va da comision mai mare? Nu va e rusine? Nu va temeti ca va bate Dumnezeu? S-a bashit bashescu o lege cretina si voi una doua profitati ca sa vindeti spitalele publice la privati? Nu am cuvinte cat de greata imi e de voi!
Postat 11 Ianuarie 2012, 22:01 de Gheo
viceprimarul...
Asta este si acum viceprimar de vorbeste in numele municipalitatii?''vom aplica''...''vom vedea care model se potriveste mai bine pentru Oradea...''A uitat ca el este managerul unui singur spital si nu a tuturor unitatilor sanitare din oras?Ia sa vorbeasca el despre Judetean.DLE PRIMAR,acest individ conduce municipalitatea?Va intreb sa stiu si eu pt ca eu pe DVS. v-am votat (drept ca acum regret cand vad ce oameni promovati).M-ati dezamagit cumplit si ca mine mai sunt multi care nu vom repeta greseala de a vota un om care doar pare integru
Postat 11 Ianuarie 2012, 09:01 de sorin
aberatie
de cand si pana cand dr CARP ia decizii pentru o unitate spitaliceasca de unul singur pentru a -si face profit pe sanatatea noastra.Dar nu este d-lui un factor decizional in numele atator vieti.Inca in tara romaneasca nu s-a aruncat nimeni la asa jertfa umana sau vreti sa fiti un dictator .
Postat 11 Ianuarie 2012, 02:37 de francisc
LIPSURI
Domnul Doctor Carp ar fi cu cativa pasi inaintea tuturor daca s-ar fi putut inspira din timp din romanele politiste medicale ale lui Robin Cook,Steven Spruill,Martha Taylor,Evelyn Marsh...Astea descriu binisor situatii din spitalele Statelor Unite,Spaniei,Italiei etc.Cu parti bune, cu deficiente... TVA in sus sau TVA in jos n-ar trebui sa fie criteriu de optiune.
Postat 10 Ianuarie 2012, 19:27 de gyorgy tozser
PNL sustine proiectul de lege Basescu privind sanatatea?
Care este opinia PNL asupra controversatului proiect de lege privind sanatatea, emanat la Cotroceni de un economist(Vladescu) si de 2 doctori care n-au tratat niciodata bolnavi(Paunescu si presedintele CNAS)?Din moment ce de la sediul PNL Bihor ni se prezinta organizarea spitalelor oradene conform acelui proiect, ca si cand ar fi lege, intelegem ca PNL(sau cel putin PNL Bihor aliat local cu UDMR) ar fi de acord cu acest proiect.Asteptam clarificari din partea PNL Bihor!
Postat 10 Ianuarie 2012, 18:56 de Alegator
ganditorii
cea mai luminata minte da indicatii pentru sistemul sanitar!! poate totusi e bine sa desbati acest aspect cu alte minti mai putin interesate de avantaje proprii, ca sa nu ne dam pumni.......sau sa nu chelim in fata.....!!
Postat 10 Ianuarie 2012, 16:27 de adi
nu cred
@Alexandru P.: eu sper ca ai inteles tu gresit si eu bine! interpretarea mea este ca in momentul in care Legea Sanatatii va fi adoptata(daca va fi)sa se aplice cele doua sisteme in paralel, NU ACUM! pai acum nici nu exista baza legala! nu crezi ca mai degraba ar fi asa? repet, sper ca asa va fi!
Postat 10 Ianuarie 2012, 14:55 de dante
SE POATE ŞI INTREPRINDERE INDIVIDUALA
Nici nu s-a terminat dezbaterea publică al acestui proiect de lege aberant emanat de către administraţia prezidenţială (parcă altele sunt atribuţiile) şi se găsesc deja minţi luminate care să ne povestească cum vor pupa ei papucul de la Bucureşti. Poate tovarăşul manager face propunerea de a se lua în calcul şi forma de organizare ca ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ. Poate doar managerul o să profite la maximum pentru că restul suntem doar simpli muritori cu neşansa de a fi conduşi de incapabili.
Postat 10 Ianuarie 2012, 14:40 de Alexandru P.
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON