URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2015, 17:20

Teren contra penalităţi: Primăria a preluat 4.600 metri pătraţi de teren pe malul Crişului în contul unor datorii de 1,5 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipiul Oradea a devenit proprietar pe o parte din terenul de pe malul Crişului Repede. Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi şi fără discuţii un schimb între municipalitate şi societăţile Cetatea Nouă, respectiv Portico Investments, în urma căruia municipalitatea a intrat în proprietatea unei suprafeţe de teren de 4.600 metri pătraţi în contul unor penalităţi de 1,5 milioane lei datorate de cele două societăţi.

Cetatea Nouă şi Portico Investments au cumpărat de la municipalitate, în anul 2004, o suprafaţă de teren de 6.800 metri pătraţi, pe amplasamentul fostei pieţe mari, unde a construit actuala clădirea Oradea Plaza. Conform contractului, investitorii s-au obligat la construirea unui complex multifuncţional cu un hotel pe 6 niveluri şi a unui turn de birouri pe 11 niveluri până în decembrie 2012, sub sancţiunea unor penalităţi de întârziere de 0,2% pe zi din garanţia de bună execuţie de 60.000 lei şi majorări de 2% pe lună aplicate la preţul terenului. Cum însă între timp a izbucnit criza economică, iar companiile au renunţat la continuarea investiţiei, primăria şi firmele au ajuns la o înţelegere. În cuantumul penalităţilor ajunse la 1,5 milioane de lei, municipalitatea a preluat o parte din terenul acestora.  

Cum cele două firme mai deţin şi clădirea fostei întreprinderi Metalica şi terenul aferent de pe malul Crişului Repede, afectat de trotuar şi actuala pistă de biciclete, municipalitatea a acceptat un schimb în urma căruia oraşul va intra în proprietatea unei suprafeţe de 4.600 metri pătraţi, iar investitorilor vor scăpa de penalităţi.

În cadrul înţelegerii făcute, municipalitatea s-a obligat să sprijine cele două firme să obţină documentele necesare pentru un nou drum de acces, toaletarea sau chiar mutarea copacilor din zona de vizibilitate, amplasarea unui totem publicitar şi eventuala deviere a conductelor de utilităţi care traversează terenul în proprietatea investitorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Teapa
Mda, ar veni echivalentul a 80 euro/metru patrat si a ramas cu obligatii fata de firmele smechere care nu si-au onorat obligatiile. Trebuia confiscat tot terenul pentru a fi catusi de cat chit.
Postat 01 Martie 2015, 17:19 de Cristea
Afaceri municipale !!!
Curtea de Conturi este invizibilă, Prefectul este şi el tot invizibil iar DNA nici nu contează !!! Un singur cuvânt pentru toată combinaţia ... ILEGAL !!!
Postat 01 Martie 2015, 10:20 de WinDos
PARANDALAT la PMO !!
Adica + cu - = 0 (zero) . Daca in schimbul penalitatilor preia terenu cu..... cu sarcina, cu OBLIGATIA de a face modificari de trasee pe banii ei, PMO a luat o teapa mare de la acei "investitori" smecheri in spatele carora se pare, se zvonesta ca ar sta insusi petrica filiposul. Intrebarea e cine a luat parandalatul din PMO ????? Cine semneaza si ia parandalatul ! NU??? Cine semneaza ????
Postat 28 Februarie 2015, 22:38 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON