URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2013, 19:30

Terasă cu etaj! În locul fostului Budi Bar va fi amenajată o terasă pe două niveluri (FOTO)

Terasă cu etaj! În locul fostului Budi Bar va fi amenajată o terasă pe două niveluri (FOTO) locul I
Terasă cu etaj! În locul fostului Budi Bar va fi amenajată o terasă pe două niveluri (FOTO) locul I
Terasă cu etaj! În locul fostului Budi Bar va fi amenajată o terasă pe două niveluri (FOTO) locul II
Terasă cu etaj! În locul fostului Budi Bar va fi amenajată o terasă pe două niveluri (FOTO) locul III
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promenada de pe malul Crişului Repede cu terasa fostului Budi Bar şi piaţeta de la capătul podului Ferdinand vor fi reamenajate după un proiect al arhitectului orădean Daniel Bocuţ. Proiectul acestuia a fost desemnat câştigător cu unanimitate de voturi de către un juriu condus de arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

"Proiectul desemnat câştigător este unul aerisit, care aduce valoare zonei, este adaptabil la orice intervenţie ulterioară pentru reabilitarea malului Crişului Repede, podului Ferdinand, sau a piaţetei. Mie mi-a plăcut în mod deosebit ideea construcţiei unei plăci la nivelul actualei pieţe care rezolvă în mod fericit atât problema zonei pietonale cât şi cea a spaţiului comercial", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Terasă cu "etaj"

Potrivit proiectului, toaleta din piaţetă va fi mutată la nivelul terasei care va fi acoperită de o placă de beton. Zona de deasupra acestui "balcon" va fi destinată traficului pietonal, în vreme ce zona de dedesubt va fi rezervată spaţiului comercial.

Placa superioară va fi susţinută de două elemente sculpturale şi va fi amenajată astfel încât să permită accesul la toaletă inclusiv din afară. O rampă curbată va traversa zona în dublu sens pentru a permite accesul bicicliştilor sau persoanelor cu dizabilităţi. Placa de beton va fi străbătută de o fantă prin care vor ieşi copacii din zonă pentru a umbri spaţiul pietonal.

Pe timpul verii, spaţiul comercial de sub zona pietonală va putea funcţiona ca şi terasă, care la nevoie s-ar putea extinde inclusiv la nivelul superior, iar iarna se va putea închide cu suprafeţe vitrate pentru a găzdui inclusiv conferinţe.

Cu pietonala pe sub pod...

Placa de deasupra cafenelei va fi extinsă peste râu în console de doi sau trei metri pentru a proteja pe timpul verii suprafaţa vitrată de bătaia soarelui şi a elimina riscul de seră.

"Pe viitor, când se va face reabilitarea podului Ferdinand, luăm în calcul continuarea actualei promenade pe sub pod, astfel încât să eliminăm un punct de conflict al traficului pietonal sau cu bicicleta cu zona de carosabil. Promenada ar putea face legătură cu strada Nicolae Grigorescu şi de acolo cu principala arteră pietonală a oraşului", a spus Mircea Mălan.

La concursul de arhitectură organizat de municipalitatea au participat 23 de proiecte. Potrivit regulamentului concursului, ocupantul locului întâi, arhitectul orădean Daniel Bocuţ va fi recompensat cu un premiu în valoare de 7.000 lei. Locul secund a revenit arhitectului italian Marco Gigliotti, care va primi un premiu de 5.000 lei, iar locul trei şi premiul de 4.000 lei a fost câştigat de arhitectul clujean Vlad Sebastian Rusu.

Înmânarea premiilor şi expoziţia cu lucrările depuse în cadrul concursului va avea loc cel mai probabil peste două săptămâni, pentru a da posibilitatea concurenţilor să depună eventuale contestaţii, dar şi pentru a anunţa câştigătorii că sunt aşteptaţi la Oradea.

Se scoate la licitaţie!

Odată stabilit proiectul câştigător, municipalitatea va scoate la licitaţie amenajarea zonei conform acestuia. La licitaţie sunt aşteptate firme care doresc să gestioneze spaţiul comercial.

"Sincer, nu ne interesează atât valoarea redevenţei care va fi oferite pentru acel teren cât amenajarea locaţiei astfel încât să dea valoare zonei", a spus viceprimarul.

Câştigătorul concursului de arhitectură organizat de municipalitate nu este la prima experinţă de acest gen. Anul trecut, Bocuţ a proiectat pentru un client privat terasa care va fi construită pe malul Crişului Repede între hotelurile Hilton şi Continental. Conform proiectului, terasa va începe pe malul râului şi se va extinde pe o lungime de circa patru metri de-asupra acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Budibar
Asadar...
Postat 24 Octombrie 2013, 00:58 de tiny-tim
proiecte fara numar, fara numar
pai nu e mai usor pt bolovan sa cistige niste voturi asa? da bine la CV-ul de politruc, anunta zeci de proiecte marete pe hirtie, iar de realizat mai greu, o sa le lase pe toate in paragina
Postat 19 Octombrie 2013, 15:27 de alt oradean
Muşchi tartar
Budi ţânţar.
Postat 18 Octombrie 2013, 02:38 de Vampiristu
Început foarte bun pentru acest Daniel Bocuţ !?!
"Mie mi-a plăcut în mod deosebit ... ideea construcţiei unei plăci la nivelul actualei pieţe care rezolvă în mod fericit atât problema zonei pietonale cât şi cea a spaţiului comercial", a declarat viceprimarul Mircea Mălan. VI SE PARE CĂ E LIMBAJUL CURENT AL ACESTUI CARAGHIOS DE VICEPRIMAR, SAU PARE MAI DEGRABĂ COPY-PASTE DUPĂ UN TEXT DIN MEMORIUL DE PREZENTARE AL TÂNĂRULUI PROIECTANT ???
Postat 18 Octombrie 2013, 00:35 de Carp III
B.U.D.A.
Interesant! Inteleg ca a fost organizat un concurs pentru o...buda! Ca in fapt cam la atat se rezuma! Buda noastra cea de toate zilele! OK, e bine si asa! Ca oricum suntem...in ea!
Postat 18 Octombrie 2013, 00:14 de TDS
Cu o floare nu se face primavara
@Oradean ... ai dreptate dar... acum ca sa incerce sa se spele de pacate EXECUTIVUL a facut un concurs prezidat de arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România. Nu si-a dat cu parearea si a decis SINGUR vicele sau alt EXECUTIV. Si nu arata chiar rau... Sunt curios cum erau si celelate 23 de proiecte (douazeci si trei).... Proiectele Republicii pietonal l-a trantit Filip pt. Luncan, centrul, Piata Unirii, a trantit-o Malan in 2013... iar pt. un spatiu mic (central intradevar) au fost 23 de proiecte!!! Nu se putea si pt. centrul orasului un concurs international? Banii europeni sunt si banii nostri, iar lucrarile bine sau prost facute ne raman noua oradenilor... Filip s-a dus, Bolo poate isi i-a si el zborul iar noi ramanem aici cu "esecele" lor...
Postat 17 Octombrie 2013, 22:48 de Adi Oradeanul
Bine ca ne apucam de toate
Ne apucam de multe lucruri si nu terminam nimic....ne am apucat de podul de pe centura, nu sunt bani de terminat (cea spre iosia) ne am apucat de Macho, idem, azi maine e bun de fir vechi. Am facut pasajul vulturul negru, vai de noi, am sapat parcarea independentei, acum si aia sta asa parasita ca dupa razboi. Avem N prioiecte ptr piata rogerius, mare tamtam in vara si acum nimic....Ne futeti cu cainii lamelodie, nu averm CET, sau cel putin apa si incalzire, dar noi vrem megacentura nouaptr oras, cand avem o multime de drumuri distruse in Oradea!!!!!!!!!! Amu` ziceti voi daca nu am dreptate?!
Postat 17 Octombrie 2013, 21:47 de Oradean
habarnisti
Daca malan sau blojan isi dau. Cu parerea despre o cafenea e clar. .Astia auintrat incafenea dupa ce au ajuns la Primarie .ce sala de conferinte ma intr -o cafenea ? Sa aveti voi unde sa spuneti prostii
Postat 17 Octombrie 2013, 19:52 de cafegiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON