URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2010, 15:24

Teodor Maghiar, condamnat la 8 ani de închisoare şi plata către stat a 25 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, trimis în judecată în martie 2008 de către DNA Bucureşti, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, a fost condamnat la 8 ani închisoare de către un complet al Tribunalului Bucureşti.

Falsificator de dragul "Sorbonicii"

Concret, magistraţii l-au găsit vinovat pe fostul rector că a falsificat cifra de şcolarizare a Universităţii Oradea, astfel încât a obţinut de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării alocaţii bugetare mai mari decât cea cuvenită aferent numărului real de studenţi, prejudiciul astfel produs Statului Român fiind de 24,3 milioane euro.

Pentru recuperarea acestui prejudiciu, procurorii DNA au solicitat şi obţinut instituirea unui sechestru asigurator asupra averii fostului rector, între care patru clădiri, trei terenuri şi un autoturism Mercedes.

La aflarea sentinţei, Maghiar a spus că va face recurs şi că se consideră nevinovat. "N-am furat nimic, n-am făcut nimic decât că am construit o universitate", a declarat presei fostul rector.

Descoperire marca BIHOREANUL

Prima publicaţie şi, multă vreme, singura care a scris despre falsificarea cifrei de şcolarizare, dar şi despre alte fapte vecine cu Codul Penal, ale fostului rector Teodor Maghiar a fost BIHOREANUL.

Încă din 2005, când Teodor Maghiar era în funcţie, BIHOREANUL a relatat că procurorii financiari ai Curţii de Conturi Oradea au constatat ilegalitatea cheltuirii banilor publici la Universitate, dar şi că Maghiar raportase la Ministerul Educaţiei un număr de 21.455 de studenţi la forma fără taxă.

"Fiindcă numărul bătea la ochi, apropiindu-se de cel al centrelor universitare mari, experţii financiari au făcut verificări şi au constatat că numărul studenţilor din situaţiile primite şi numărul trimis la MEC nu corespund cu numărul de studenţi fizic. Diferenţele erau uriaşe: dacă la 1 ianuarie 2003 Universitatea pretindea că are 20.599 studenţi, Curtea de Conturi a găsit abia 7.783, iar dacă la 1 octombrie Universitatea se lăuda cu 20.820 studenţi, numărătoarea Curţii a dibuit doar 7.705", scria BIHOREANUL în 2005, prezentând şi concluzia: "Numai în anul 2003, Sorbonica obţinea circa 300 miliarde lei în plus faţă de suma la care era îndreptăţită".

Duşmanii-i poartă pică

Rechizitoriul întocmit în 2008 de DNA Bucureşti (căci procurorii DNA Oradea nu l-au deranjat niciodată pe fostul rector), confirma întru totul dezvăluirile făcute de BIHOREANUL cu trei ani înainte.

"În perioada 2000-2004, Teodor Maghiar a trimis la MEC, în mod repetat, situaţii statistice conţinând date nereale privind numărul de studenţi. Astfel, i-a indus în eroare pe funcţionarii Ministerului, care au aprobat Universităţii fonduri mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciul adus bugetului se ridică la 784 miliarde lei, reprezentând diferenţa dintre sumele care s-ar fi cuvenit Universităţii şi sumele efectiv alocate de la buget", arăta actul de trimitere în judecată a fostului rector.

Urmează Doru?

Odată cu Teodor Maghiar, procurorii DNA Bucureşti l-au deferit justiţiei şi pe fiul acestuia, Doru Maghiar, cel care i-a succedat "Unchiului" în funcţie până în luna martie a anului 2007, când Senatul Universităţii a fost nevoit să voteze revocarea sa din funcţie.

Doru Maghiar a fost acuzat că, în calitate de rector, a prejudiciat Statul Român cu aproape 118 miliarde de lei, prin acelaşi procedeu ca şi tatăl său. De asemenea, Doru Maghiar a mai fost acuzat şi pentru că, în calitate de prodecan la Facultatea de Medicină, funcţie pe care a deţinut-o înainte de a fi rector, a eliberat în beneficiul a 26 de cetăţeni italieni diplome de "studii aprofundate" în discipline inexistente în nomenclatorul specializărilor medicale din România, precum "naturopatie", "chiropraxie", "osteopatie", "posturologie", "ergoterapie" etc.

Conform informaţiilor BIHOREANULUI, dosarul penal a fost însă disjuns, astfel încât Doru Maghiar este judecat separat.

Avere sub lacăt

Conform sentinţei pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Teodor Maghiar a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru înşelăciune, plus câte 3 luni închisoare pentru celelalte fapte - fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale - urmând să execute însă pedeapsa cea mai grea.

De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile deţinute de fostul rector al Universităţii (autoturism, clădiri şi terenuri), iar aceasta întrucât Teodor Maghiar trebuie să achite Statului, pe lângă suma de 20.000 lei cheltuieli judiciare, şi contravaloarea prejudiciului creat, în sumă de peste 882 miliarde lei vechi.

Fostul rector are posibilitatea să declare apel la sentinţa Tribunalului Bucureşti în termen de 10 zile de la pronunţare.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
43 Comentarii
.........si erau un clan de credinciosi!
Vaiiiiiiiiiii acuzati clanul credinciosilor ortodocsi din oradea?daca va AFURISESTE ,, SFANTUL ,, parinte VASILE SABAU? clanul a facut gauri sub icone in biserica unde slujeste acesta!
Postat 08 Ianuarie 2011, 15:20 de mimi
Maghiar,hot?
Cei cel vor judeca pe Maghiar sint fostii lui elevi,o sa-l scoata bolnav,va primi o pedeapsa cu suspendare..Iar din banii furati de la stat acesta a facut PELICANUL pentru copii sai.Din cite stiu eu este spital privat .Si ca Maghiar are Romania destui,de aceea merge tara asa de prost.Totul se fura ,fabrici,intrteprinderi mari...la penetenciar ajung doar furtisagurile mici, hotii de gaini,..Un Maghiar nu va ajunge in zeghe fiti siguri.
Postat 19 Decembrie 2010, 19:43 de trrifa
timpul le rezolva pe toate
NISTE FRUSTRATI. Iarta-i DOAMNE CA NU STIU CE FAC!!! Ii doresc domnului Maghiar multa sanatate si putere sa le poata duce pe toate.Sunt convinsa ca Dumnezeu ii va ajuta pentru tot binele ce l-a facut multora, care acum arunca cu pietre in dansul.
Postat 14 Decembrie 2010, 08:11 de ioana
Cadea, etc
ioi, dar pe kiss, bulibasa ungurilor, cand il vedem la tzuhaus ?
Postat 10 Decembrie 2010, 18:37 de com
Pacat de cei ce judeca
Nu-l mai judecati pe bietul om. Nu suntem nici unul detinatorii adevarului. Daca suntem obiectivi constientizam ca nu cunoastem nici 1% din ceea ce s-a intamplat. Atunci, de ce comentam? Nadajduim sa se judece corect ...
Postat 10 Decembrie 2010, 15:05 de Catalin Dadidescu
Ministerul, Alba-ca-Zapada?
De la un an la altul intr-o universitate numarul de studenti face BUUUM!, de la 7.000 la 20.000. Si ONOR Ministerul nu se mira de loc... E Alba-ca-Zapada si mai vrea si banii inapoi... Cel putin ciudat!
Postat 10 Decembrie 2010, 11:15 de I. Contras
@cristi L
Exact! Doamna contabil sef Erdei Felicia unde este? Nici de Tara care era dator sa verifice nu am auzit nimic. A tinut ore la Universitate ca sa taca. Antal face la fel.In continuare ii aduce pe toti politichienii si functionarii publici sa predea, pe altii, dupa modelul unchiului, ii face doctor honoris causa pe banda rulanta, da de-or tacea din gura. Sper, ca tot dupa modelul pe care-l copiaza (prost si fara rezultate) sa ajunga in fata justitiei!
Postat 10 Decembrie 2010, 09:23 de abc
solicitare
Ar fi bine sa fie luati la intrebari si cei care il pupau in posterior pe batrinul Maghiar. Si care de 20 de ani, deci si acum, au functii la Universitate. Sunt decani, prorectori. S-au infruptat si ei din bani. Oamenii obisnuiti nu isi luau salariile, ei incasau prime grase. Sa fie judecati si condamnati. Sa zaca in celula cu Unchiul si sa il spele pe picioare.
Postat 10 Decembrie 2010, 08:46 de marina sova
obiectiv
Sa privim obiectiv cazul. Nu atacati doar pe considerente emotionale. Banii solicitati in plus au venit de la minister in conturile Universitatii pe baza de viramente in Trezorerie. Unitatile de stat lucreaza doar cu Trezoreria statului. Deci sa fim clari..nu Maghiar i-a luat personal si a plecat cu ei acasa. Acesti bani au fost folositi si decontati conform unor documente justificative aflate in contabilitatea institutiei. Din nou revin si spun ca Maghiar nu a putut lua banii din conturile institutiei fara documente justificative si nici nu este acuzat de asa ceva. Este obligatoriu de stabilit modul in care au fost cheltuite sumele primite in plus iar daca aceste sunt justificate prin documentele contabilitatii omul nu poate fi acuzat ca si-a insusit in folos propriu banii ci doar ca a adus in universitate sume mai mari de bani. In opinia mea faptul ca o institutie de stat ia mai multi bani decat se cuvine de la buget nu creeaza in sarcina conducatorului institutiei probleme de natura penala pentru ca nu si i-a insusit personal ci i-a utilizat pentru institutie. Pe de alta parDaca institutiile abilitate constata ca Maghiar a bagat mana in bani prin decontari ilegale sa-l condamne.
Postat 10 Decembrie 2010, 08:04 de Cristi L
excelent
Incarcerare galbena si sedere cit mai lung! Omul asta a corupt un oras intreg. Precum Petru Filip. Sper sa fie curind colegi de celula!
Postat 10 Decembrie 2010, 03:27 de mircea matei
hall of shame
acuma fara misto, pe multi i-a facut T. Maghiar oamenii, prin locuri caldute de munca si functiile create. astia ar putea sa organizeze un miting de sustinere.
Postat 10 Decembrie 2010, 01:33 de xyz
rade lumea de voi
Pacat ca doar Maghiar pica! Toate lipitorile din jurul lui continua sa suga ce a mai ramas dupa Maghair si fac pe nevinovatii. Ce parere au toti prorectorii, impostorii facuti doctori si apoi promovati din laboranti si secretare in profesori universitari si secretari de universitate? Ce zice caratorul de serviete ajuns moralistul sef al universitatii? Cred ca se vor bucura in continuare de privilegii si altul va plati singur pentru ca ei sa se imbuibe in continuare?
Postat 09 Decembrie 2010, 23:33 de c
mersi, garden, inca o data
Mersi, pentru adjective. Ma bucur ca ai inteles si regret ca atata poti! De fapt, ce frustrare poate fi mai mare, decat comentariile tale argumentate si nivelul de discutie pentru o seara ca aceasta! Sper doar sa nu-ti urmezi propriile indemnuri, pentru ca aceasta comunitate are mare nevoie de tine, de pregatirea ta exemplara pe care ar fi chiar pacat sa o irosim. Eu cred ca dormi mai linistit in seara aceasta decat mine si cred ca asta se datoreaza in primul rand numeroaselor cunostiinte pe care le-ai acumulat in aceasta viata. Esti un model pentru mine si sper sa pot acumula cat mai mult din acest schimb de idei. Multa sanatate si liniste sufleteasca, iar sfatul meu legat de gradinita ramane, din nefericire,............VALABIL!
Postat 09 Decembrie 2010, 21:16 de Adrian
sus-jos
asta-i viata.
Postat 09 Decembrie 2010, 20:40 de cash
domnilor procurori
cati din cei care au vile in Oradea si prin imprejurimi, isi pot justifica averile ?
Postat 09 Decembrie 2010, 20:37 de venituri ilicite
parnaie sau nu
unchiu' va rezista
Postat 09 Decembrie 2010, 20:29 de CURS
@Adrian
din com. rezulta ca esti un * frustrat. ai "inteles" tot din ceea ce ti-am explicat. RAHATULE, o sugestie : nu te mai chinui, baga-ti unghia in gat!
Postat 09 Decembrie 2010, 20:28 de garden
univ.
multi bihoreni au facultatea in Oradea. altundeva le-ar fi fost mult mai greu, daca nu imposibil d.p.d.v. financiar.
Postat 09 Decembrie 2010, 20:21 de fep
mersi garden
Mersi, pentru adjective. Din exprimare si nume rezulta ca esti un caracter puternic si ca ai inteles intocmai, comentariile mele. Multa sanatate si implinirea tuturor dorintelor. Inainte de a ajunge pe str Universitatii nr. 1pentru a aspira la titlul de garden te rog sa te gandesti la o gradinita potrivita!
Postat 09 Decembrie 2010, 20:15 de Adrian
@Adrian
esti un * frustrat ! bihorul are cele mai mici salarii din tara. asta inseamna cele mai mici impozite pe venituri, deci cele mai mici incasari la buget ! FIERBI IN SUC PROPRIU, RAHAT FRUSTRAT !
Postat 09 Decembrie 2010, 20:06 de garden
Ruşine vouă, denigratorilor!
Pentru toţi cei care scriu comentarii denigratoare sau jignitoare la adresa D-lui Rector Maghiar vreau să vă spun câteva cuvinte: Să vă fie ruşine că daţi în cel care v-a făcut o Universitate aici la Oradea, pentru ca voi, multe generaţii de orădeni să puteţi învăţa într-o instituţie care să se alinieze la standardele academice din perioada respectivă. Scopul scuză mijloacele. Faptul că doar prin acţiunile pe care le-a întreprins a putut aduce bani la universitate este doar un comportament normal într-o societate a acelei perioade în care toţi făceau de toate pentru a construi ceva (pentru ei), însă este un comportament anormal raportat la ceilalţi deoarece dânsul a construit ceva pentru comunitate, pentru generaţiile următoare... A construit o Universitate! Sincer, având în vedere felul în care trataţi, chiar voi bihorenii, pe cei care vor să construiască ceva pentru voi, nu meritaţi deloc efortul pe care îl depun acele câteva persoane...
Postat 09 Decembrie 2010, 20:06 de Radu cel Mare
Pacat..
...merg si eu pe aceasi idee ca si restul...pacat ca un om de valoare domnului Maghiar sa cada asa, sau sa aiba o batranete prin puscarie....daca trebuie multumit la cineva pentru tot ce inseamna din pct de vedere universitar Oradea, trebuie multumit lui....si sunt aproape convins ca o mare parte din bani aia ia investit in cresterea universitati...Oradea ii este alaturi. Mult respesct.
Postat 09 Decembrie 2010, 18:06 de David
despre comunitate
Traim in Vestul Romaniei, o zona cu resurse bogate, cu oameni destepti si educati(o spunem aproape de mult ca banatenii) dar unde populatia traieste prost si este mereu nemultumita. Nemultumirile sunt legate de drumuri, de putinele si proastele locuri de munca, ca suntem intre principalii contribuitori din judetele Romaniei si ca din pacate primim foarte putin inapoi. Oare de ce? Intr-o tara a haiducilor(notiune cu semnificatii majore in mentalul colectiv al secolului trecut) nu a lotrilor(majoritatea haiducilor sunt in primul rand lotri, rare exceptiile) e greu sa traiesti chiar daca esti un geniu. Sau poate nu esti? Ce facem cu cei care prejudiciaza statul pe care il julim? Cum ii privim aici? ca ceilanti stiu cum o fac sa nu? Oricum noi nu eram prejudiciati, daca banii respectivi ajungeau la Bacau si un baron local regiza niste alegeri de ei,nu?(ma refer la cumunitatea din Bihor) Iar cum noi suntem caractere puternice il vom baga in noroi, avand bineinteles, masti pe fata sa nu fim recunoscuti. Intelege cineva nemultumirea noastra?
Postat 09 Decembrie 2010, 17:14 de Adrian
@@adrian si !adrian
Oradea e un centru universitar puternic cu aproape toate specializarile posibile, si a ramas un oras puternic, desi nu prea mai exista industrie si asta si datorita celor 24, 3 mil de dolari prin care U Oradea a prejudiciat statul roman. Avem astazi un oras important si datorita celui despre care vorbeste acest articol. Revolta mea nu este asupra unei fapte judecate in sine DE O INSTATNTA ci a faptului ca judecam noi ca indivizi, ne bucuram si condamnam o persoana la nivelul careia nu vom ajunge niciodata probabil. O blamam noi cei de aici, daca articolul si comentariile la el apareau la Cluj sau Arad, eu personal le puteam intelege. Nu inteleg insa rautatile aici si nici bucuria in loc sa mediatizam asta, mai bine am simti macar un pic de regret ca un membru al comunitatii noastre este condamnat. Cat despre Oxford, sau despre traditia universitara intr-o tara civilizata e o alta discutie. Romania si invatamantul universitar romanesc sunt un caz aparte unde putem cere si noi un loc fruntas, dar daca ne batem singuri joc de noi, nu vad de ce restul Romaniei ar avea o alta atitudine. Mentalitatea de a nu privi spre vest(oxford) ci spre est(Cluj) sau sud-est(Bucuresti) ne apartine.
Postat 09 Decembrie 2010, 16:38 de Adrian
trist adevar.
Sincer, regret situatia in care a ajuns Teodor Maghiar, care, inainte de toate, a fost un om de omenie, dar a uitat un singur lucru: mandria merge inaintea caderii.
Postat 09 Decembrie 2010, 15:59 de SAFE
.
din cate observ oradea e un centru universitar extrem de puternic.. iar daca tot nu conteaza infrastuctura, interesul, profesorii si toate astea... de ce merg studentii la oxford cand pot veni in oradea... sigur ar iesi mai ieftin.
Postat 09 Decembrie 2010, 15:51 de @adrian
exagerezi ,de ce acuzam penal
si pedepsim Oameni pentru fapte penale, noi nu l putem judeca ca nu suntem specializati, dar avem o opinie deschisa multi sunt ca si el si fac multe pentru societatea dar de aceea sunt arestati si nu ne pasa ca au facut bine , hai sa facem toti ce a facut el si gata , legea e lege in ce priveste falsul in acte si consecintele sunt grave a delapidat satul de acesti banii care ajungeau altundeva, practic UNIVERSITATEA nu exista sau poate exista el a ales acest drum, nu noi si inca nu am murit ca sa nu mai putem face ceva pentru Oradea LEGAL nu ILEGAL asa ca nu risca inutil ca nimeni nu ti va multumi
Postat 09 Decembrie 2010, 14:54 de !adrian
@Floare cu Colt 45
A facut, apoi poti pune punct. Tu ce ai facut pentru orasul asta ca sa il judeci? Universitate de stat stii ce inseamna pt orasul acesta? Sti cati bani aduc anual locurile fara taxa in oras? Sti care este cel mai mare contribuabil din Oradea, si cat inseamna din punct de vedere financiar Universitatea in economia orasului?Stii ca nu e singurul din Romania care a facut faptele de care e condamnat? Nu cred ca ai habar si nu cred ca ai fi putut face ceva similar vreodata cu aceeasi metode, sau cu unele mai oneste. A avea opinii e ceva normal, a avea opinii documentate e ceva mai rar. A prejudiciat statul cu 24 de mil de dolari in 4 ani= realizand si acreditand domenii si specializari noi la universitate adica aducand in plus prin institutie 6 mil de dolari in fiecare an. Da-mi alte exemple de bihoreni care au facut asa ceva, cred ca ii numeri pe degetele de la o mana. Noi suntem corecti si ne bucuram de raul celui care a facut asta pentru noi, si nici nu avem curajul sa ne spunem macar prenumele. Eu mi l-am pus si daca esti atat de documentat cu ce se intampla la Universitate nu e greu sa ma identifici!
Postat 09 Decembrie 2010, 14:23 de Adrian
@eu
Scoala serioasa la Cluj, Timisoara si Bucuresti? Fi serios, tu sti macar despre ce vorbesti? Ai o idee macar despre invatamantul universitar din zilele noastre, nu din vremuri memorabile? Sti cu cat se ia un examen(cu 100-150 de euro rezolvi orice)?La ce pericole se expun tinerii acolo(iti spun droguri si atat)? Studenti seriosi acolo? ma faci sa rad, majoritatea merg acolo sa scape de casa, cei care isi permit(sau cei din Biharea sau Cefa nu au dreptul la facultate pentru ca parintii nu il pot ajuta sa invete in Cluj). Oradea este cel mai important centru universitar din cele care s-au format dupa 90. Daca tot vorbiti pe langa, mergeti pana la biblioteca judeteana sau la cea a Universitatii, si daca gasiti in jur un oras care sa le aiba pe amandoua la nivelul nostru, sa va indemnati copii sa mearga acolo. Nu de alta, dar profesorii de acolo, pe langa numarul mare de studenti pe care deja il au, functiile si fitele de acolo o sa stea de vorba cu un bihorean din Cefa care nu are pe nimeni. La Oradea daca vrei poti face o universitate la cel mai inalt nivel.
Postat 09 Decembrie 2010, 13:16 de Adrian
Vai,vai,vai !
Vai,vai,vai - am zis, citindu-va comment-urile,si pur si simplu ma cutremur si credeti-ma, este inadmisibil sa nu vedeti esenta lucrurilor : 1). O fi facut dl rector Maghiar diverse (chestii) ptr.cresterea numarului de "telectuali" , o fi contribuit el (cica), la fundatia si temelia Universitatii oradene, facand o "fapta d-lui Maghiar poate fi considerata laudabila " dar este bazata pe FURT, INSELACIUNE,FALS si UZ de FALS, etc , toate acestea fiind fapte penale. Oameni buni, treziti-va odata, nu mai putem sa ne impartim in tabere si in simpatizanti. Concluzionand, e momentul sa intelegem ca indiferent cat bine vrei sa faci daca metodele pe care le folosesti sunt PENALE- esti ..."penal" si suporta rigorile legii. PUNCT
Postat 09 Decembrie 2010, 13:06 de Floare cu Colt 45
Pacat!
Pacat! Este printre putinii, daca nu chiar singurul, care a facut ceva pentru acest oras. A facut o universitate. Desigur ca inca nu este la nivelul celor cu traditie, cu toate ca unele facultati au depasit deja ca nivel de pregatire a studentilor. facultati consacrate. Dar este un inceput si ca orice inceput are si carente. Ramane ca cei care urmeaza la conducerea acestei universitati sa o aduca la un nivel competitiv cu care sa se mandreasca orice oradean. BRAVO D-le Maghiar ! La urma urmei nu si-a insusit acesti bani, ci a facut ceva ce va ramane si candva cei care acum il denigreaza, se vor mandri cu ceea ce azi incerca sa-i sape temelia. Daca tinem cont de cum a fost jefuita tara asta de 20 de ani in beneficiul unor potentati si emanati, fapta d-lui Maghiar poate fi considerata laudabila. Si inca ceva, regretabil ca o publicatie autohtona denigreaza un oradean care lasa ceva in urma lui.
Postat 09 Decembrie 2010, 12:05 de Cornel
maghiar nu-i ungur
Maghiar nu-i ungur!!! antal ce este....maghiar UNCHIU nu te lasa !!!
Postat 09 Decembrie 2010, 12:04 de ungur
sunteti jalnic ati primit porcul de mos niculae?
"nu am facut nimic decat am costruit o faculatate!" dar concurenta neloiala, dar falsul in acte ce sunt? raman socat cat de MURDAR putem gandi cand vrem sa "CONSTRUIM" ce? o repuatatie de viitor infractor!! toti putem construi folosind metodele lui dar legea ce spune? avem voie? eu stiu un singur lucru hotul ramane hot deoarece BOALA il domina, prin lacomie, ambitie daca am folosi calea lui toti am realiza ce a realizat el, deci toti am avea o reputatie "de invidiat" ocolirea duce la SUCCES dar inevitabil duce si la PRABUSIRE prin calamitate MORALA
Postat 09 Decembrie 2010, 10:32 de cetateanul roman
pt eu!
adevarul este ca blamati scoala din cauza unor fite tu consideri ca numai ARMANI produce calitatate, eu te contrazic orice scoala oricat de rea ar fi tot produce elevi de calitatate, eu am uramat mai multe forme si daca as urla ca mie cel mai mult imi place SPIRU HARET as minti pentru ca ce mie imi este bun nu este tuturor "adevarul tau nu este si adevarul meu". felicitari celor care urmeaza orice cursde specialitate la stata sau privat , nu va lasati influentati in viata faceti numai lucruri care va fac INDIVIDUAL placere nu ganditi COLECTIV , nu va SACRIFICATI pentru altii , nu merita, nu cumparati pe nimeni pentru ca ve ti fi si voi cumparati prin practica pe care o prestati....
Postat 09 Decembrie 2010, 09:43 de !cetateanul roman!
universitate
Multa sanatate domnule rector.
Postat 09 Decembrie 2010, 09:33 de oradean
Pacat
Pacat ...mare pacat pentru un asemenea om ....mi-a fost profesor si decan acum mai bine de 30 de ani ....a facut multe lucruri bune pentru studenti si Universitate .... Multa sanatate dl. Maghiar ....fii tare !
Postat 09 Decembrie 2010, 03:50 de Marcel
ce?
oradea ...oras universitar??? ai baut gaz??? oradea nu e oras universitar si nici nu va fi prea curand. poate fi considera oras universitar in comparatie cu vadu crisului sau marghita. toti studentii seriosi merg ori in cluj ori in timisoara , daca nu bucuresti ..si oradea ramane plina de pustime lenesa sa plece de acasa in alt oras la facultate si premiati de prin biharia si cefa.
Postat 08 Decembrie 2010, 23:16 de eu
Pacat
Daca DNA a ajuns sa il condamne pe d-nul Maghiar pentru ca a ridicat un oras la nivelul de oras universitar, atunci cand ii ia la puricat pe toti directorii de spitale si pe ministrii sanatatii care au secatuit sanatatea romaneasca si acum romanii trebuie sa plateasca CAS si pe pensie si trebuie sa plateasca si coplata?CAND ?????????
Postat 08 Decembrie 2010, 21:40 de KALLA
@ION
Crede-ma ca stiu ce spun, din pacate am fost o perioada in lumea aia. La monstrozitatea de care vorbesti au un rol si partenerii, dar si discipolii, care azi sunt limpezi ca laptele si despre care se vorbeste prea putin.El nu putea controla totul, daca tu poti controla peste 2000 de oameni si ii alegi mereu pe singurii drepti si destepti, te felicit! Tu poti, altii nu! Cand iti spui adevarul tau, nu te astepta ca si ceilanti sa il acepte, asa cum nu ma astept sa intelegi, acum cativa ani gandeam si eu ca tine, din nefericire pentru mine nu mai poti privi lumea asa, pentru ca am ajuns sa o cunosc.
Postat 08 Decembrie 2010, 18:31 de Adrian
2.Tie popor ingrat nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea
Si o ultima intrebare: Cine a folosit banii? Asta nu amintiti niciodata cand comentati pe tema asta, ca banii au fost folositi de institutie pentru a majora salariile unora care acum il vorbesc de rau, pentru a aduce personalitati la Oradea si pentru a acredita specializari. Specializari unde bihorenii, satmarenii si zalauanii isi trimit copii la o universitate, pentru ca nu isi permit alta. Sunt unul din absolventii mandri ca au terminat Universitatea din Oradea, dar spre a nu exista alte dubii, nu am intrat niciodata in biroul de la parter, si asta ca si crestin o pot jura pe biblie. Initial, am ascultat si eu multe povesti negative despre el, pe care aproape le stiam pe de rost, apoi am aflat mai multe si am fost mai ponderat. Multi din cei ce il acuzau, nu au adus niciodata bani de la o institutie publica sau privata, ci traiau si au trait din banii adusi de el. Cert este ca isi merita soarta, cum si-o merita toti care indraznesc sa faca ceva pentru Bihor si sa prejudicieze Bucurestiul de bani. Nu era nici un prejudiciu pentru stat daca cei saraci din aceasta zona nu puteau face o facultate.
Postat 08 Decembrie 2010, 18:21 de Adrian
primeste ce merita
adrian, tu esti de pe alta lume? era groaza cand maghiar a fost rector, caminele erau mai ceva ca si jilava in anii 50, salil de curs erau ca-n humulesti si toti cretinii primeau functii. maghiar a initiat ceva frumos, da, insa a transformat acel frumos intr-o monstruozitate ce inca se zbate...
Postat 08 Decembrie 2010, 18:04 de ion
sictir crisane !
Voi ati fost primii care ati scris de Maghiar ?? Hai bai lasati gargara :))) Poate primii care ati scris de el DUPA ce nu v-a mai dat bani, atat spaga cat si "publicitate", adica chestiile alea cu admiterea intinse pe 2-3 pagini, de parca daca n-aparea in ziar nu stia nimeni ca se da admitere :D Sa fim seriosi... Ca sa nu mai vorbim ca "procurorii DNA Oradea nu l-au deranjat niciodata pe Maghiar". Pai parca voi erati cei mai buni prieteni cu "comisarul" Moldovan, il lingeati din toate pozitiile, de ce nu l-ati "deranjat" niciodata pe Moldovan cu cateva articole despre nepasarea lui fatza de "unchiul" ? Aaa ?
Postat 08 Decembrie 2010, 18:02 de Gigi de la scularie
Tie popor ingrat nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea
A facut multe pentru institutie, unul din putini politicieni bihoreni de dupa 90 care au lasat ceva in urma. Din pacate, in Romania era o practica obisnuita dupa schimbarea sistemului de finantare in invatamantul universitar, el a platit din cauza dusmanului fiilor sai, Ifrim. Articol=rechizitoriu="Prejudiciul adus bugetului se ridică la 784 miliarde lei, reprezentând diferenţa dintre sumele care s-ar fi cuvenit Universităţii şi sumele efectiv alocate de la buget", adevarul este ca e un prejudiciu sa aduci banii aia la o universitate in Oradea. Ce s-a intamplat dupa? DE CE NU AMINTITI? A inceput un proces de restructurare prin concedierea unor oradeni, s-a incetinit ritmul investitiilor, studentii au inceput sa manance mai prost si mai putin la cantina culminand cu privatizarea ei. A fost singur? Nu putea fi! S-a intamplat doar la Oradea? NU! si se poate verifica, doar sa se doreasca! A fost parasit? Evident, putini i-au mai calcat pragul biroului, iar din cei ce intrau, adesea il evitau in curte sau spatii publice!
Postat 08 Decembrie 2010, 17:52 de Adrian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON