URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2014, 18:09

Teatrul orădean, plin-ochi la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Directiva lui Vasile Blaga: câştigarea prezidenţialelor din primul tur (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duşmani de neîmpăcat până astă-primăvară, activiştii PNL şi PDL au trecut peste orgolii pentru a face împreună campanie prezidenţiabilului Alianţei Creştin-Liberale, Klaus Iohannis. Sute de primari, consilieri locali sau simpli membri ai celor două formaţiuni au răspuns prezent miercuri, la întâlnirea cu acesta, desfăşurată la Teatrul Regina Maria.

După ce i-a urat lui Iohannis bun-venit "în Oradea, inima Bihorului", preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, le-a cerut tuturor celor prezenţi să nu aibă odihnă până la alegerile prezidenţiale, de care depinde şi soarta judeţului, ca a întregii ţări, amintind că deşi foştii aliaţi PSD-işti din USL au făcut numeroase promisiuni pentru susţinerea proiectelor Bihorului, niciuna dintre acestea nu a fost onorată. "Vă îndemn să facem ce am făcut dintotdeauna, să batem din poartă în poartă şi să vorbim cu oamenii, să le spunem că fără un om care să şteargă minciuna proliferată zi de zi, România merge într-o direcţie nepotrivită", a spus Popa.

La rându-i, omologul său PDL-ist, Gavrilă Ghilea, a afirmat că "şi în Bihor am reuşit să depăşim orgoliile care ne separau, să ne asumăm trecutul şi să trecem peste el, să identificăm ceea ce ne uneşte", precizând că PNL şi PDL au în judeţ mai mulţi primari ca oricând, astfel că "trebuie să recunoaştem că suntem condamnaţi să câştigăm alegerile prezidenţiale".

Bolojan: Nici Iohannis nu-i simpatic!

Ilie-Bolojan.JPGPrimul care a smuls aplauze celor prezenţi a fost primarul Oradiei, Ilie Bolojan (foto), care - însă - nu a recurs la "argumente" emoţionale pentru a-şi convinge colegii să "tragă" pentru Iohannis, ci la motivaţii din propria experienţă pentru a sublinia diferenţele dintre principalii candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Bolojan a amintit că Iohannis a fost votat de patru ori în fruntea Sibiului, de trei ori cu peste 75%, deoarece a fost eficient. "Nu pentru că eşti înalt sau simpatic te votează lumea, dânsul nici nu este simpatic, ci te votează să faci treabă!", a spus Bolojan, adăugând că Sibiul este un oraş cu cele mai înalte rate de investiţii, cu Aeroport internaţional şi economie puternică. "Acest om a fost în stare să care 30 de kilograme în spate, acum îi dăm 50 de kilograme, sper să le ducă", a spus Bolojan, referindu-se la saltul lui Iohannis de la Primăria Sibiu la Preşedinţia României.

Edilul Oradiei a relatat, în antiteză, experienţele sale neplăcute cu Victor Ponta: "răzgândeala" de a susţine proiectul Roşia Montana după ce USL decisese să respingă acest proiect, înfiinţarea "taxei de stâlp", transformată din impozitul local de 1% pe construcţii al companiilor, şi transferată apoi, la un nivel majorat de 1,5%, către bugetul Guvernului, dar şi duplicitatea de la votarea ridicării imunităţii unui parlamentar PSD, când deputatul Ponta a pus la vedere bilele în urnă pentru a arăta că e de acord cu acest lucru, dar la final s-a dovedit că PSD-ul s-a pronunţat contra. "Ori domnul Ponta nu-şi coordonează partidul, şi atunci cum să conducă o ţară, ori - şi mai grav - şi asta cred că a fost realitatea, a vrut să-i mintă pe români că nu se opune justiţiei", a spus Bolojan, concluzionând: "Eu nu vreau un preşedinte care să mă mintă. Am o speranţă că domnul Iohannis va fi un preşedinte bun şi am o certitudine că domnul Ponta ar fi un preşedinte prost".

Pe de altă parte, Bolojan a amintit că din toate partidele care au fost la guvernare, singurul care nu a susţinut proiectele pentru Bihor a fost PSD, ceea ce - în mod sigur - va stârni reacţii deloc amicale în plan local, unde totuşi pesediştii din Consiliul Local votează proiectele iniţiate de primarul liberal.

Blaga: câştigaţi din primul tur!

După discursuri nu la fel de reuşite ale altor lideri PNL şi PDL, între care Gheorghe Bota (primar de Rieni - PDL), Lucia Varga (deputat PNL), Alin Popoviciu, Claudia Boghicevici (deputaţi PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (liderul fostului partid Forţa Civică, acum prim-vicepreşedinte PDL), următorul care a încălzit asistenţa a fost Vasile Blaga, care din trei fraze a reuşit şi să motiveze crearea ACL, şi să-i atace pe Băsescu, Tăriceanu şi Ponta, şi să-şi mobilizeze "activul".

Vasile-Blaga.JPGBlaga a (foto) spus că ACL a fost creată pentru că era logică unificarea dreptei, dar şi pentru că niciunul din cele două partide componente nu puteau, separat, să învingă PSD, şi i-a ironizat pe Băsescu şi pe Tăriceanu, care "mor de grija noastră". "Nu întâmplător nu sunt aceşti doi oameni în această construcţie politică, deşi se vorbea de unificarea dreptei încă din 2005-2006. (...) Nu mai putea aseară Băsescu de "dragă Vasile" şi de PDL, dar cine a rupt PDL-ul ca să-şi facă partid? De partea cealaltă, domnul Tăriceanu nu mai putea nici el de grija PNL, că va fi absorbit de PDL", a spus Blaga, numindu-i "doi clasici în viaţă" pe care "i-au omorât orgoliile".

Evident, liderul PDL nu l-a iertat deloc pe Ponta, amintind că ambele partide au făcut greşeala să creadă că pot să-şi aplice politicile în alianţă cu acest partid, dar şi că actualul premier, la fel ca toţi tinerii PSD-işti, sunt "mai răi decât vechii PSD-işti", pentru că nici lui Ion Iliescu "nu i-a trecut prin cap să şi-o ducă pe doamna Nina europarlamentar la Bruxelles, să-şi pună socrul şeful senatorilor PSD, să-şi pună finul ministrul Justiţiei şi naşul ministru de Interne", dar şi pentru că "din toate promisiunile lui s-a ales praful", de la milionul de locuri de muncă nou create până la absorbţia a 10 miliarde euro din fonduri europene.

El i-a îndemnat pe "verii" de astăzi, adică membri PNL şi PDL, să se mobilizeze pentru victoria lui Iohannis la prezidenţiale şi a garantat că "vom fi fraţi" după unificarea în "marele partid liberal", care "va guverna în următorii zece ani", concret spunând că aşteaptă ca în Bihor ACL să câştige la prezidenţiale din primul tur. "Recomandarea dumneavoastră pentru noi e ordin", a receptat mesajul Gavril Ghilea.

Iohannis: Prioritatea este educaţia

Poate în ciuda aşteptărilor celor mai mulţi, şi discursul lui Klaus Iohannis a fost apreciat prin aplauze, nefiind lipsit de consistenţă. Prezidenţiabilul ACL a criticat spusele preşedintelui Traian Băsescu, cum că a "îngenunchiat sistemul", şi a propus ca alternativă "mai puţin spectacol şi mai multă aplecare spre probleme, spre rezultate".

"Un politician din România susţine că a îngenunchiat sistemul. Păi, asta-i foarte rău. Dacă a îngenunchiat sistemul înseamnă că nu a schimbat nimic, doar l-a făcut să nu îngenuncheze pe o parte, ci pe altă parte. Şi atunci ce am făcut? Eu vreau nu să-l îngenunchez, eu vreau să schimb sistemul. Vreau mai puţină gălăgie şi mai multă aplecare spre probleme, mai puţin spectacol şi mai multe soluţii pentru oameni", a spus Iohannis.

El a ridiculizat, totuşi, propunerea de suspendare a lui Băsescu făcută recent de Călin Popescu Tăriceanu, spunând că "este un non-sens să se suspende vechiul preşedinte, care oricum pleca, în ziua în care alegi noul preşedinte", învinuindu-l pe fostul premier liberal că acţionează doar pentru imagine.

În schimbul unor asemenea jocuri, Iohannis spune că propune un alt fel de a face politică, în care educaţia este pilonul principal. "Educaţia este vitală pentru orice naţiune, iar pentru noi cu atât mai mult cu cât putem schimba România, o putem face prosperă şi puternică, dacă facem o educaţie performantă". "Atunci o să vină şi investitorii în România. Toţi caută oameni calificaţi, şi nu trebuie neapărat să fie toţi profesori universitari sau doctori, calificaţi să fie, indiferent dacă lucrează la strung sau în spitale, pe tractor sau în universităţi, ceea ce caută toată lumea sunt oameni calificaţi. Dacă reuşim să facem sistemul educaţiei performant şi scoatem de pe băncile şcolilor oameni calificaţi, atunci vom câştiga toţi mai bine şi toţi vom trăi mai bine", a spus Klaus Iohannis.

Nu face minuni

Klaus-Iohannis-bihoreanul.JPGLiberalul (foto) a atenţionat, însă, că românii nu mai trebuie să creadă în "Tătuc", în omul providenţial, ci toţi trebuie să facă eforturi, primii care au această datorie fiind oamenii politici.

"Sunt foarte mulţi paşi care trebuie făcuţi, şi este clar că transformările nu se vor produce nici într-un an, nici în doi, nici în cinci, în zece poate, iar transformările trebuie să fie în profunzime şi de substanţă. Trebuie să schimbăm felul în care se face politică, să fim aplecaţi spre probleme, nu spre scandal, să facem să dispară mulţimea de falii deschise în societate în ultimii zece ani, să aducem iarăşi oamenii împreună să caute şi să găsească soluţii, să rediscutăm marile probleme ale României - sistemul de educaţie, de sănătate, de pensii... Aceste lucruri trebuie readuse în dezbaterea politică autentică, să nu mai mimăm dialogul", a spus Iohannis, precizând că de aceea îşi doreşte în următorii zece ani un guvern şi o majoritatea de dreapta, pentru ca schimbările să aibă şansă de reuşită.

Într-o conferinţă de presă ulterioară întâlnirii cu "activul" celor două partide, prezidenţiabilul ACL, răspunzând unor întrebări, a spus că "nici vorbă" ca el să fie "ofiţer sub acoperire" (în contextul în care preşedintele Băsescu sugera că unul dintre candidaţi ar fi controlat de un serviciu secret), a afirmat că se opune proiectului Roşia Montana Gold Corporation, că este de acord cu explorarea gazelor de şist, dar nu şi cu exploatarea lor decât cu condiţia ca şi statul român să aibă "un câştig just" şi operaţiunile "să nu aducă pagube mediului".

De asemenea, Iohannis a afirmat că în campanie nu se va limita doar la "întâlniri politice" cu membrii şi simpatizanţii PNL şi PDL, ci va participa şi la adunări populare cu cetăţenii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Sa avem incredere
Klaus Iohanis presedinte .Trebuie sa fim uniti.Neam saturat de ciuma rosie cu trandafiri.
Postat 13 Septembrie 2014, 09:00 de U din O
CE SA TI SPUN NEMTIIIII
oradene am vazut si nemti nesimtitit stai linistit. daca pt tine asta e cel mai tare argument ca e neamt ar trebui sa votam un japonez ca mi se par mai seriosi ca nemtii. A ti innebunit cu nemtii astia care sunt un popor aproape ca noi. Deja nici nu mai stii unde se termina granita. Nu voi vota cu un om care se pare a invatat de la base si stolojan regia. nu ti se pare ca ceva seaman si apoi s au si unit. RUSINEEEEEE PNL . Pacat ca v am votat. Nu voi mai face aceeasi greseala.
Postat 12 Septembrie 2014, 21:32 de neamtu
mutalau
CENZURAT
Postat 12 Septembrie 2014, 12:40 de unu
raspuns
ai niste argumente de 2 bani!!Tipul pretinde ca e OK dar e departe.Despre minciuna ..esti orb prietene..minte la greu (are "schelete" in dulap,vezi aici ANI,adoptii,case din meditatii,etc).A beneficiat de fonduri uriase pentru ca Sibiul sa arate bine fiind capitala europeana,FONDURI GUVERNAMENTALE!!!Cat despre galetile si zaharul pe care le pomenesti ar fi bine sa-l intrebi pe seful lui de campanie cum le impartea cu ani in urma!Apoi PONTA.Este din aceeasi clasa politica cu Klauss,Basescu,Udrea,Blaga si cine vrei tu.Am simpatizat PNL pina cand Antonescu a facut rocada batand palma cu cei pe care ii injurau de mama focului.In ce sa mai cred cand exponentii politicii de "austeritate" ,cei care"au trecut romania prin criza" sunt acum cot la cot cu oameni care reprezinta cel mai vechi pardid din RO!! E vorba de ciolan fratele meu ..crede-ma!!!Aceeasi poveste,aceeasi oameni!
Postat 11 Septembrie 2014, 16:00 de pt oradean
raspuns
Deocamdata o sa votam un presedinte. Nu cred ca eu trebuie sa justific averile ipotetice ale altora si modul cum si le-au facut. Sunt organe in tara asta care trebuie s-o faca, insa unuia ca tine nu-i da nimeni dreptul de a acuza la gramada pe toata lumea ca e hot si necinstit. Daca ai dovezi prezinta-le si sesizeaza pe cine trebuie. Daca vezi mai jos comentariile voastre, o sa constati doar injuraturi adresate "in corpore" tuturor celor prezenti acolo si acuze bazate pe nimic. Dar parca voiai argumente, si-o sa-ti insir cateva referitor DOAR la Johannis: e neamt si totodata mai roman ca voi; este o persoana serioasa, cu capul pe umeri, nu un mistocar de doi lei; a demonstrat ca poate si stie face ceva bine pentru o comunitate, respectiv pentru sibieni (care fii sigur, nu l-au votat de 3 ori la rand cu peste 75% pentru galeti si-un kg de zahar); propune un alt tip de om in fruntea tarii; are un program clar pentru o Romanie puternica si prospera; este o (deja) personalitate apreciata de cancelariile vestice; nu l-a prins nimeni cu minciuna (deci pot concluziona ca nu minte). Dar rubrica e mica, si timp n-am sa-ti mai insir argumente; poate ai vrea cateva si "favoarea" lui Ponta?!
Postat 11 Septembrie 2014, 13:00 de Oradean
pt oradean
pai zine tu mai "oradean" niste argumente sa-i putem vota pe "vesnicii astia"...au mai fost la ciolan,sunt aceeasi si n-au facut decat sa-si rotunjeasca conturile...zi ma tata argumentele tale...poate ne justifici si averile lor tot cu argumente.Avem acolo trei profesori..sa fi facut meditatii?O fi asta un argument? Si nu te referi la PSD ca e acelasi aluat.
Postat 11 Septembrie 2014, 10:36 de pt oradean
@psdeii infierbantati
Postacilor, nu e suficient ca mancati r...t, musai sa mai si improscati cu el pe forum? Sa combateti cu argumente nu e posibil, asa ca ati iesit la atac cu porcarii si injuraturi. TDS trebuie iertat azi, ca stiu ca nu-si prea ia medicamentele!
Postat 11 Septembrie 2014, 09:19 de Oradean
s-au adunat cu totii
Sa trecem in revista: -Blaga..da un om care nici macar nu a avut curajul sa candideze in Bihor..de avere nu mai amintim -Bota..primarul de Rieni ..asta-i plin de bani "facuti din meditatii" -Ghilea..ce sa mai zici...ieri injura de mama focului PNL..azi e frate cu ei..cum sa pierzi ciolanul? -Alin Popoviciu..caricatura asta de om e anchetat penal.. etc..etc... Asa ca fratilor se confirma inca o data ca ciolanul e prioritar..da-o naibii de tara,doar Bihoru-i pe primu' loc! Toti sunteti PeNibiLi !!
Postat 11 Septembrie 2014, 08:58 de dna dna..
BUN
Seriozitate,Responsabilitate,Consistenta si Calitate.
Postat 11 Septembrie 2014, 08:50 de UNSU
mai e putin
Inca un pic si primeste fiecare ce merita.
Postat 11 Septembrie 2014, 07:59 de nae
Ipocriti!!!
Astia, pana mai ieri se porcaiau, ca acum sa se alieze. Blaga, ani si ani a fost lingaul aluia de la Ciresica, acum i-a intors spatele. Ce oameni, ce caricaturi!!!! A tunat si i-a adunat ! Sincer, NU AVETI NICI O SANSA ! SUNTETI TOTI O ADUNATURA DE FOMISTI, INCEPAND CU JOGHANNIS "CINCI CASE", VASILE BULDOGU', GHILEA NESATULUL SI RESTUL TRUPEI.
Postat 11 Septembrie 2014, 07:45 de Klara
Ipocriti!!!
Astia, pana mai ieri se porcaiau, ca acum sa se alieze. Blaga, ani si ani a fost lingaul aluia de la Ciresica, acum i-a intors spatele. Ce oameni, ce caricaturi!!!!
Postat 11 Septembrie 2014, 07:09 de Klara
Va bate Udrea la fundul gol
Blaga ai ajuns la capatul drumului tot acasa. Poate ai vrea sa candidezi la Primaria Oradea ca sa te vedem mai des.
Postat 10 Septembrie 2014, 23:05 de Mind
Au spurcat si cladirea teatrului cu prezenta lor !!!
Jenant sa vezi atatia cunoscuti care s-au coborat pana acolo incat sa merga sa-l vada pe Ciolannis, pastratorul de noptiera a seriei Mein Kampf in Romania !!!
Postat 10 Septembrie 2014, 23:00 de WinDos
niste hoti si astia
niste hoti, toti, in frunte cu Blaga, cel mai hotz dintre ei ! pai cu astia sa voteze lumea ? cu alde Blaga care n-a fost in stare sa faca nimic pentru Bihor ? cu Iohanis care are o avere fara masura ? cu Balbajan care si-a batut joc de oras ? lasa ca nici cu Ponta si gasca lui de mafioti nu vom vota ! bine, bine, da' cu cine ? cu Nutzi spaima p..tzii !? :D
Postat 10 Septembrie 2014, 22:18 de Sandu Tzaranu
Cand vine vorba de ciolan....
Se strang cu totii...cu mic, pedelisti si liberali, sa umple sala. Apropo, cum mai sta treaba cu adoptiile cu cantec in care a fost implicat Johannis ? La un moment dat plangeau niste oameni(bunici) la TV,pt. ca nu mai stiu nimic, de multa vreme de copii adoptati in strainatate. Nici macar directia in care au fost dusi nu o stiau. Nu mai aveau nici un semn de viata de la ei iar cand i-au intrebat pe cei in cauza, respectivii ridicau nepasatori din umeri. L-au intrebat si pe Johannis si au primit acelasi raspuns...
Postat 10 Septembrie 2014, 21:38 de Book
Controlul averilor.
Cum isi pot justifica Johannis, Blaga, Ghilea si restul averile (justificari pe bune, cu controale de rigoare) ?
Postat 10 Septembrie 2014, 21:28 de Pisti
joghannis si buldogu'
A tunat si i-a adunat ! Sincer, NU AVETI NICI O SANSA ! SUNTETI TOTI O ADUNATURA DE FOMISTI, INCEPAND CU JOGHANNIS "CINCI CASE", VASILE BULDOGU', GHILEA NESATULUL SI RESTUL TRUPEI.
Postat 10 Septembrie 2014, 21:24 de N-aveti sanse !
A dat mâna Popa cu Țârle sau invers?
A dat mâna Popa cu Țârle sau invers? Cum pot sta unul lângă altul din moment ce s-au înjurat?
Postat 10 Septembrie 2014, 20:44 de Liviu
Ursul polaroid
ati adus ursul la oradea, sa vina prostimea la poze... dar ati uitat de multimea de maimute care insotesc caravana. pacat de PNL, s-au chinuit oameni mari odata sa-l ridice.
Postat 10 Septembrie 2014, 19:49 de Molex
Teapa de IMPACT! Teapa de PNL! Teapa de Bolojan
Copiii cum s-au dat? La KG sau la bucata? Si cine ajuta TRANZACTIA? BOLOJAN? Ca e priceput la TRANZACTII! Lasand gluma(amara, foarte amara)la o parte, va spun ca azi m-am mai dat cu capul de perete inca o data! Dumnezeule, ce prost am fost! Cum am putut eu sa-l sustin pe Bolojan?(Pe Filip il stiam din prima o ...rva, dar am crezut ca Bolojan e altfel!) Cum am putut sustine PNL-ul? Pai PNL-ul poate TRADA pe oricine, nu numai pe ALDE! Nu am liniste CA AM FOST TEPUIT INCA O DATA! NU CRED! NU CRED! Hei, trezeste-te! AI FOST!
Postat 10 Septembrie 2014, 19:31 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON