URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2016, 13:15

Team's Outdoor Race 2016: Iubitorii turismului de aventură sunt aşteptaţi, în weekend, pe Valea Sighiştelului (FOTO)

Agenția de Management al Destinației Bihor împreună cu Asociația OutDare Timișoara, sprijiniți logistic de Vertical Adventure, organizează a doua ediție a evenimentului Team's Outdoor Race (TOR), în perioada 30-31 iulie.

La eveniment, care se va desfășura pe Valea Sighiștelului - comuna Câmpani, sunt așteptate să participe peste 400 de persoane. Bihorul găzduieşte pentru a doua oară evenimentul, ediția de anul trecut desfășurându-se în comuna Vadu Crișului din Munții Pădurea Craiului.

Turism de aventură

Evenimentul are trei ținte: promovarea destinațiilor în care se poate practica turismul de aventură; susținerea economică a comunităților cu potențial turistic și dezvoltarea activităților în echipă.

„Turismul de aventură presupune, de cele mai multe ori, efectuarea unui efort fizic relativ mare și asumarea unor riscuri mai mari, precum și vizitarea unei regiuni aproape neafectate de impactul uman. În acest sens, Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că frumusețea și sălbăticia oferită de Valea Sighiștelului nu trebuie lăsată neexploatată”, explică Răzvan Dumbravă, directorul executiv al asociaţiei, şi Gabriel Bonaciu, consultant în management turistic.

Partenerii evenimentului sunt Primăria Comunei Câmpani, Asociația „Valea Sighiștelului”, Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Bihor și Administrația Parcului Natural Apuseni.

Competiţie, adrenalină şi... produse bio

Team Outdoor Race oferă ocazia unei experiențe de echipă inedite și provocatoare, ce se întinde pe durata unei zile întregi. Participanții vor experimenta numeroase activități, vor descoperi și își vor pune în valoare punctele forte, dar în același timp vor găsi, și poate vor depăși noi limite personale și de grup. Acestei experiențe i se adaugă adrenalina. Este o competiție în primul rând cu propriile limite, dar și cu alte echipe care trec prin aceleași experiențe.

În cadrul evenimentului vor fi amenajate standuri de prezentare a produselor oferite de comunitatea locală și de către asociațiile de producători din Bihor. Iubitorii de produse tradiționale vor putea alege între mai multe rețete de gemuri din fructe de pădure sau între sucurile și siropurile naturale făcute de membrii Asociației Fermierilor din Depresiunea Beiușului sau de către Asociația Orizonturi Verzi din comuna Roșia. Nu vor lipsi sortimentele de brânzeturi și compoturi provenite din Colești, zonă în care sunt folosite pentru producție doar produse și îngrășăminte naturale.

Valea Sighiştelului, o minune a naturii

Valea Sighiștelului este una dintre porțile de intrare în Parcul Natural Apuseni, loc presărat cu mai multe atracții turistice: Cheile Sighiștelului, împreună cu  peșterile Drăcoaia, Corbasca, Măgura, Coliboaia și Pișolca. Valea Sighiștelului adăpostește peste 200 de peșteri pe o suprafață de aproximativ 10 km², fiind zona cu cea mai mare densitate de peșteri din România.

Spectacolul sălbatic oferit de Cheile Sighiștelului nu are cum să fie uitat. Pereții de calcar aproape că se unesc în unele locuri și lasă impresia că cerul nu e decât o eșarfă albastră. Ascensiunea, deși nu spre cote înalte, duce spre alte peisaje pline de farmec.

Odată vizitate câteva peșteri din zonă, pe Valea Sighiștelului pot fi făcute ture de drumeție montană spre diferite destinații din Munții Apuseni: Peștera Urșilor de la Chișcău, satul de vacanță Vârtop sau chiar spre Platoul Carstic Padiș.

În apropiere se găsește biserica de lemn din satul Fânațe, care încă mai păstrează încastrat în grindă anul construirii 1796, Peștera Secătura și Peștera de la Fânațe, iar în satele din zonă se poate savura vestita plăcintă întinsă cu brânză sau vărzar care se face în fiecare gospodărie, după o rețetă păstrată cu sfințenie de oamenii locului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON