URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2010, 18:03

Ghilea contra Bolojan: Taxa specială pe faţadele neîntreţinute a fost suspendată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adoptată în august anul trecut, prin Hotărârea de Consiliu Local 705 din 2009, taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric a fost atacată în cntenciosul aministrativ şi suspendată de drept, de către prefectul Gavrilă Ghilea, la fix un an de la intrarea în vigoare.

Atac în serie

Direcţia Juridică a Primăriei a fost informată vineri, prin intermediul unui fax semnat de prefectul Gavrilă Ghilea, cu privire la faptul că "în data de 15 septembrie 2010 s-a depus la Tribunalul Bihor acţiune în contencios administrativ având ca obiect anularea Hotărârii nr. 705 din 31 august 2009".

Odată cu Hotărârea 705 au mai fost atacate Hotărârile de Consiliu Local 1027 din 2009, 38 din 2010 şi 367 din 2010 care completează regulamentul de instituire a taxei şi acordă ajutoare financiare orădenilor care demarează lucrări de refacere a faţadelor. Toate aceste acte normative sunt, conform legii, suspendate de drept până la soluţionarea cauzei.

Decizia Prefecturii de a ataca taxa specială pentru reabilitarea clădirilor monument, la un an de la adoptarea ei a luat prin surprindere juriştii municipalităţii. "Conform legii, dacă ar fi avut ceva de obiectat, Prefectura ar fi trebuit să atace Hotărârea de Consiliu Local în Contencios în termen de şase luni de zile, nu să aştepte să producă efecte", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Juridice din Primărie, Eugenia Borbei.

Directoarea a mai reproşat Prefecturii faptul că deşi a atacat în instanţă încă din 15 septembrie normativele cu privire la instituirea taxei speciale, nu a comunicat acest lucru municipalităţii decât pe 1 octombrie, când teoretic Primăria ar fi trebuit să treacă la încasarea taxei.

"Nu există termen limită!"

La rândul său, Adelina Coste, şeful Cancelariei prefectului Gavrilă Ghilea, susţine că Prefectura putea contesta oricând taxa specială. "Este vorba de trei hotărâri de Consiliu Local cu caracter normativ, aşa că nu există un termen limită pentru atacarea taxei speciale", a declarat pentru BIHOREANUL reprezentanta prefectului.

Coste a mai spus că Prefectura a ales să atace pachetul de acte normative cu privire la instituirea taxei speciale în urma numărului mare de sesizări primite de la orădene. "Am ales să atacăm taxa specială pentru că nu s-a ţinut cont la instituirea ei care sunt clădirile monument aşa cum sunt prevăzute la Ministerul Culturii, iar aceasta se aplică la toate clădirile din zona centrală a oraşului. În ultimele săptămâni am primit foarte multe reclamaţii pe această temă", a declarat Coste.

Conform evidenţelor municipalităţii, până la sfârşitul acestei săptămâni circa 1.800 de proprietari de imobile din zona centrală a Oradiei au depus la Primărie contestaţii cu privire la taxa specială pentru reabilitarea faţadelor.

Taxa specială pentru faţadele neîntreţinute este cea de-a treia taxă atacată de Prefectura Bihor în ultimul an, după taxa de ordine publică pentru localurile care au program şi după ora 22 şi taxa minimă lunară de 90 lei pentru hrana copiilor de grădiniţă, adoptată pentru a descuraja absenteismul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Taxa noua pt. fraieri
Ce voiau PNL-ii cu noua taxa? Oradenii sa achite o suma din care firmele PNL sa fie platite pt. reabilitarea faţadelor clădirilor, unde considera ei, la complexul transilvania, spre exemplu. Se pricep :) Asa apar miliardarii. Pentru asta, PNL-ii voiau sa ia banii de la TOTI oradenii, nu numai de la cei care locuiesc in cladiri istorice. Jaf si nesimtire din partea celor care conduc primaria, care cu tupeul obisnuit, ne spun ca-i spre binele oradenilor. Spumega de furie acum ca au pierdut milioane de EU. Fiecare proprietar are obligatia sa-si intretina casa, daca nu o face poate fi amendat! De ce sa fim obligati daca nu locuim in cladiri istorice sa platim pentru altii?
Postat 04 Octombrie 2010, 12:37 de Crisan
ca vi se darama casa, nu`i bai?
cei ce stau in centru si nu isi perimit luxu de a sta in buricu targului intr`o casa care e si frumoasa, sa faca schimb de locuinte, primesc un apartament probabil mult mai mare, or la fel ca suprafata dar si cateva mii de euro cash, cu care sa`si traiasca fericiti pensia, iar noii proprietari, dc tot si`au ales sa stea in centru, si nu au mostenit "povara" o sa si investeasca in casa, nu o sa se` astepte sa fie ingropati in ea. nu o sa platesc eu pt ca altii sa isi renoveze casa. imi place comm`u lu`adelina: "nu-ti permiti sa stai in centru muta-te....in vest este un statut social sa stai in buricul targului...la noi din contra: centru social." ps. bolo cat e el de alesdean a facut mai multe pt oradea decat olteanu, or ceilalti la un loc. proiecte cu fonduri ue nu se pot face pt ca ue nu acorda bani pesoanelor fizice. dc era casa in administratia primariei or a unor inst.admin.locale da, dar nu si pt pers.fizice/judirice. si @sc, nu distorsiona adevarul, nu platesti si reparatia ta si a altora: or a ta, si ai parte de cel mai ieftin credit din tara, or a altora(cand platesti amenda). alegerea`i f.simpla ;)
Postat 04 Octombrie 2010, 01:51 de unu
hotie
Este o hotie pe fata ,nu avem controlul incasarilor;noi cei care stam tot in centru in cladiri mari si vechi de o suta de ani ,platim si reparatia noastra si fatadele altora.De ce nu se fac proiecte pt. accesarea fonduri eu.Daca am informatie corecta acu 2,3 ani s_au primit bani pt, asa ceva si s_au dus in cetate unde oricum nu se vede nimic si probabil in buzunarele unora,fiinca asta e un sport national.E o actiune criminala acum cind toata lumea o duce cum poate.In aceste case au ramas mai mult pensionari sau oameni cu venituri modeste care vai de mama lor cum se descurca.De ce acum?chiar se vrea exterminarea acestui popor chiar de conationalii sai ,etccccccccccccccc
Postat 03 Octombrie 2010, 21:55 de sc
@nairda sic
bolojan nu s-a mutat in oradea. si-a facut buletin inainte de alegeri (cu cateva zile) dar acum l-a refacut pe locul natal alesd... asa draga ii e Oradea ca nici cetatean al ei nu vrea sa fie.
Postat 03 Octombrie 2010, 21:48 de me2
Primaria totusi a cui este ... ?
Dar BOLOJANU' pe ce lume traieste? Daca s-a mutat, pe moment la Oradea, inseamna ca intelege cum si cu ce se toarna asfaltul ?
Postat 03 Octombrie 2010, 20:22 de nairda sirc
PDL incotro?
ADIO PDL BIHOR SAU PDL DE ORI UNDE AI FIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII .... SA NU MAI AUZIM DE VOI ... RUSINE ...
Postat 03 Octombrie 2010, 20:17 de nairda sirc
PDL incotro?
Gavrila draga, dar de ced nu il lasi sa-si rupa gitul de tot?
Postat 03 Octombrie 2010, 19:50 de niarda sirc
bravo
bravo ghilea! in sfarsit faci si tu ceva cu cap, iar pt. domnul Bolo, sa ne lase in pace ca prostii a facut. Pentru adelina, cetateanu si etc. cum cladirile is vechi si va e frica sa va cada ceva in cap nu umblati in centru meretzi la marginea orasului, daca nu atunci .....
Postat 02 Octombrie 2010, 22:28 de itic strul
in aceste imobile locuiesc in jur de 20-25 familii , doar ca, poate doar 5 familii doresc refacerea fatadelor , iar restul nu vor . In acest caz de ce sa platim toti acea taxa ?! Ce vina am eu ca restul nu vor sub nici o forma ??? ... aici ar trebui sa faca ceva primaria si sa-i convinga si pe restul sa faca acest lucru .
Postat 02 Octombrie 2010, 19:33 de tudor
postaci spurcati
stilul PDL: cand sunt la putere lasa orasul in paragina, cand vine unul sa faca ceva, intra la rupere! lasa ca poate ramane centrul orasului in ruine, sa arate ca un c.a.c.a.t ca asa a primit ordin prefectul! asta o fi strategie electorala pentru 2012. au si gasit simpatizanti: "oradean din centru" la primul comentariu. mars in gatu' ma-tii de postac fomist, sa-ti pice trei cladiri in cap
Postat 02 Octombrie 2010, 18:21 de mwue
aha
auzi mai dar din articolul acesta nu se observa cumva ca hcl -ul prin care s-a pus nu taxa ci contributia !!!!!!!!! ptr cladirile din perimetrul istoric este de fapt o mudificare a hotararii din 2009, modificare facuta in 2010 si aplicata abia in septembrie? de ce nu spuneti si cate plangeri s-au facut la pmo - directia economica pt aceasta contributie? mai mult, d-na jurista E.B. ar putea sti ca exista un proiect de hg prin care urmeaza sa se reglementeze exact acest subiect.
Postat 02 Octombrie 2010, 12:28 de me2
ghilea e penibil ...
daca tot nu e in stare sa faca ceva pentru cetateni ghilea asta mai bine i-ar lasa e cei care vor sa schimbe fata orasului asta, GHILEA ar trebuis a fie preocupat de cum merg deconcentratele in bihor... poate merge pana la casa de sanatate sa vada acolo batojocura fata de cei care vor sa plateasca, sau in alte institutii nu sa umble cu contre cand nu e cazul.
Postat 01 Octombrie 2010, 23:15 de cetatean
?????????
E prost sau.....??? Intreb, nu il judec!
Postat 01 Octombrie 2010, 22:45 de ghili sillbilly
...
iar din partea d-nului ghilea solutii, nu contre
Postat 01 Octombrie 2010, 20:56 de ...
...
e foarte bine cand iti cade ceva in cap pentru ca proprietarii nu sunt in stare sa isi intretina casa. pentru asta in mod normal nu ar fi nevoie de taxa. aici e vorba de bun simt. dar romanul prost doar cand e constrans financiar face ceva.
Postat 01 Octombrie 2010, 20:55 de ...
centru?
nu-ti permiti sa stai in centru muta-te....in vest este un statut social sa stai in buricul targului...la noi din contra: centru social.
Postat 01 Octombrie 2010, 20:48 de adelina
bravo ghilea
in sfarsit un lucru bun facut de prefect,de unde sa plateasca pensionarii in special taxa,si mai ales renovarea fatadelor fara ajutor financiar
Postat 01 Octombrie 2010, 20:41 de citta
foarte bine
foarte bine ca a atacat--o !!! in sfarsit un lucru bun !!! pana cand atatea taxe pe capul oamenilor ??!! doar in Oradea sunt tot felul de aberatii de taxe , inventate de "functionari" care habar nu au de nimic si freaca menta la birou ... din pacate cei cu spate puternic si acum stau in primarie , iar cei care isi vad de treaba au fost eliminati sau au plecat de buna voie , ca s-au saturat de mizeriile astea .
Postat 01 Octombrie 2010, 20:38 de anda
de asemenea sunt multe imobile in care sunt procese de peste 10 ani , procese de retrocedare a unor apartamente si spatii . Iar in acest caz cat timp este un proces pe rol , cine sa plateasca sau cine sa repare fatada ???? atata timp cat procesele dureaza la noi de ani de zile !!!??? La asta nu s-a gandit nimeni !!! Ei se gandesc doar cum sa ia banii de pe oameni !!! Iar primaria in imobilele cu procese unde au inca chiriasi , nu misca un deget , pt ca raspunsul lor este " e proces ...nu ne amestecam " !!!!! si uite asa se darama apartamente cu chiriasii primariei ... Astea de ce nu le vede nimeni ????????
Postat 01 Octombrie 2010, 20:32 de radu
Pentru Alo
Pentru Alo! Ar trebui sa stii ca nu numai cei care stau in centru sunt oradeni!Orasul acesta este compus din toate cartierele ,asa ca toti oradenii ar trebui sa contribuie la frumusetea orasului.Probabil ca multi si-ar renova casele ,dar nu au apucat sa fure sau saisi faca firme si sa incerce sa devina miliardari peste noapte.De aceea vorbesti asa usor,dar sunt sigur ca destinul se va aseza pe gura aia a ta care seamana cu un a.n.u.s de iese asa gramada pe ea
Postat 01 Octombrie 2010, 20:21 de matilda
ALo
Daca nu va permiteti sa va renovati casele vindeti-le si mutati-va la sat.Nu va e rusine?Se darama casele pe voi!!!E anul 2010!!!Eu nu inteleg ce interes are Ghilea?Nu isi doreste ca Oradea sa fie un oras mai frumos?Eu nu inteleg ce e in capul vostru oameni buni!Un real pericol pentru cetatenii care se plimba pe trotuar;te trezesti cu o caramida in cap desprinsa din ruinele orasului...Rusine!
Postat 01 Octombrie 2010, 19:16 de ALo
bravo
bravo ghilea, bravo adelina coste, bravo pdl. aveti votul meu peste. nu-i mai lasati pe habotnicii astia sa ne jumuleasca.
Postat 01 Octombrie 2010, 19:09 de oradean din centru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON