URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2013, 13:48

Ţăranii stabilesc banii: Locuitorii comunei Holod au obţinut de la Primărie amenjarea unei pieţe în cadrul unui proiect privind bugetarea participativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cere şi ţi se va da! Locuitorii comunei Holod au obţinut de la Primărie amenajarea unei pieţe care să se ţină în fiecare zi de marţi, precum şi deschiderea unei discoteci în clădirea căminului cultural din localitate.

Cele două obiective au fost stabilite de tinerii din comună în cadrul unui proiect iniţiat de Asociaţia Pro Democraţia Oradea bazat pe conceptul de bugetare participativă. "Bugetarea participativă porneşte de la ideea că locuitorii au cea mai bună înţelegere a problemelor locale. În acest sens, este normal ca aceştia să se implice în stabilirea unor priorităţi ale localităţii", a spus Irina Pop, coordonatorul proiectului.

La nivelul judeţului Bihor, în cadrul proiectului au fost organizate întâlniri dintre localnici şi reprezentanţii administraţiei locale din Holod, Lăzăreni şi Săcueni. "De fiecare dată întâlnirile au luat forma unei cafenele cetăţeneşti. Acestea nu s-au ţinut la Primărie, ci într-un cadru informal, la centrul de afaceri sau chiar la barul din localitate, pentru ca oamenii să se simtă liberi să se exprime", a declarat Adrian Şimon, preşedintele APD Oradea.

La Holod se poate...

În cadrul întâlnirilor, localnicii şi-au exprimat deschis opţiunea cu privire la investiţiile ori măsurile pe care le consideră prioritare. Cetăţenii din Săcueni au cerut organizarea anuală a unei manifestări în cadrul căreia să le fie promovate produsele agricole pentru a pune bazele unui brand local, cei din Lăzăreni au cerut reamenajarea unui loc de picnic de la marginea localităţii pentru a încuraja turismul de o zi, iar cei din Holod au solicitat amenajarea unei pieţe.

"Să ştiţi că oamenii nu cer imposibilul, vor lucruri mărunte de care se lovesc în viaţa de zi cu zi. Pe om îl doare că nu arde becul pe strada sa, că vecinul îi sparge gardul şi alte lucruri de acest gen", a declarat primarul de Holod, Ioan Horga.

Edilul a recunoscut că, fără întâlnirea cu localnicii, n-ar fi avut niciodată iniţiativa redeschiderii pieţei din localitate. "Vă spun sincer că nici nu m-am gândit. În Holod a mai fost piaţă când eram eu copil, dar s-a închis. Acum o vom redeschide. Am găsit trei amplasamente la marginea comunei, rămâne să stabilim care este mai potrivit, o vom amenaja din bugetul pe anul viitor şi sper că din primăvară să fie deja deschisă", a spus Horga. Pentru a nu concura cu comunele vecine, ziua de piaţă a fost stabilită pentru marţi, singura fără târg în zonă.

Primarul a spus că tot în cadrul discuţiilor cu localnicii a fost formulată şi propunerea amenajării unei discoteci. "A venit la mine un tânăr şi mi-a spus "Domnule primar, îmi daţi căminul cultural să fac discotecă?" "Îţi dau, dar trebuie să faci amenajări, să plăteşti pază, să nu se lase cu scandal şi răspunzi pentru distrugeri", i-a spus eu. Tânărul a fost de accord, acuma face amenajări şi de Crăciun vrea să deschidă", a povestit primarul.

...în Oradea nu!

Reprezentanţii ADP Oradea spun că bugetarea participativă este un concept care funcţionează în cadrul comunităţilor mici, unde există probleme punctuale pe care administraţia locală le poate rezolva bazându-se pe resursele proprii.

"În Oradea ar fi mai dificil de implementat un astfel de concept. Ar trebui să avem întâlniri pe cartiere pentru că fiecare are problemele sale specifice", a spus Irina Pop.

Dincolo de inconvenientul multitudinii de probleme care pot fi formulate se pune însă şi problema reticenţei autorităţilor locale faţă de propunerile unui segment, altfel limitat, de populaţie.

"În Oradea am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii Consiliului Local prin intermediul Coaliţiei Rogerius. Nici măcar nu ne-au răspuns la email-uri, dar să mai şi vină la discuţii cu cetăţenii", a povestit Adrian Şimon.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
REPLICA
O initiativa buna a Pro Democratria Oradea numai ca , asa zisele intalniri cetatenesti intre cetateni si autoritatile locale ,primar, consilieri locali ,Politie locala trebuiesc organizate observate de asociata Pro Democratia . Si nu este ceea ce pare a fi! adica NIMIC nu este fara !:))=))Intr-o comunitate locala( o comuna)primarul este dictator si face ceea ce vrea el nu cea ce vor cetateni care l-au ales, si prin abuz forta intimidare constrangere forteaza consilieri locali comunali sa voteze asa cum doreste , cetatenii comunei nici nu conteaza in nici o decizie care se i-a pt comunitate pt comuna respectiva.Modificarea legi 215 a administratie publice locale , sedinta de consiliul local ca sa se tina cu 1%-10% din totalul locuitorilor comunei , degeaba este scris in lege ca este sedinta publica pt ca alesi locali tin secrete hotararile locale si isi vad doar de interesele personale si nici un cetatean al comunei nu este invitat la sedinta de consiliul local, si fara rusine deciziile se i-au dictatorial de catre primarin interesul lui personal si al consilierilor CORUPTIA-I MARE IN CONSILIILE LOCALE . Hai SICTIR da-i dreacu !:))=)) .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 06 Noiembrie 2013, 18:51 de Romanul Simplu
Reclama
Dialog? Dorintele si propunerile localnicilor? Iar publicati basme??
Postat 06 Noiembrie 2013, 17:54 de ?
CAT A COTIZAT HORGA
BAI GUNOAIELOR , CAT ATI PRIMIT DE LA SPAGARII ASTIA DIN PSD PENTRU ACEST ARTICOL DE FATADA PENTRU PROTECTIA LOR! AVETI GRIJA CA SI PLICURILE VOASTRE SUNT IN ATENTIA DNAAAAAAAAAAAAA
Postat 06 Noiembrie 2013, 14:21 de ARICOL DE PROTECTIE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON