URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2015, 10:50

Szabo Odon: UDMR pregăteşte un pachet de măsuri menit să proteje familiile cu mulţi copii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR vrea să încurajeze natalitatea prin măsuri de sprijinire a familiilor cu mai mulţi copii.

Deputatul UDMR de Bihor, Szabo Odon, a anunţat vineri că Uniunea a adoptat la congresul de săptămâna trecută un pachet de măsuri fiscale, sociale şi comunitare pe care vrea să îl promoveze prin propriile puteri sau cu ajutorul altor forţe politice. "Astăzi, familiile din clasa de mijloc trebuie să opteze între dorinţa de a avea încă un copil şi părăsirea clasei de mijloc pentru că un copil în plus înseamnă cheltuieli suplimentare", a declarat Szabo Odon, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cap al unei familii cu cinci copii, Szabo a făcut parte din grupul de iniţiativă care a conceput pachetul de măsuri menit să scoată din zona de risc familiile cu trei sau mai mulţi copii. "Nu dorim ca o familie numeroasă să însemne automat incultură sau un nivel de trai mai prost", a declarat deputatul.

TVA redus cu 16%

Potrivit parlamentarului, prima măsură menită să asigure creşterea bunăstării familiilor ar fi reducerea TVA de la 24% la 9% pentru curentul electric, apă, canalizare, termoficare, gaz şi produsele de bază. Conform statisticilor, aceste facturi consumă cam două treimi din veniturile unei gospodării. Szabo a demonstrat la planşă că, spre deosebire de reducerea TVA la produsele de panificaţie, care nu a crescut consumul chiar dacă a diminuat evaziunea fiscală, scăderea taxei la produsele de bază va însemna mai mulţi bani în buzunarul familiei şi implicit un consum mai ridicat.

"O reducere cu 16% a facturilor la utilităţi şi produsele de bază ar aduce la o familie cu trei persoane un beneficiu de cel puţin 100 – 300 lei pe lună", a arătat deputatul.

Cap la cap, familia ar câştiga din reducerea fiscalităţii cam două salarii pe an, bani pe care i-ar putea investi într-o alimentaţie mai sănătoasă, o mai bună educaţie acordată copiilor, înlocuirea aparaturii electrocasnice din gospodărie şi altele.

El a mai spus că măsura ar avea efecte benefice inclusiv pentru stat. "În circa 3 – 6 luni banii neîncasaţi de stat prin reducerea TVA se vor întoarce la buget prin creşterea consumului", a spus Szabo.

Facilităţi pentru cei mici

O măsură suplimentară de încurajare a natalităţii, îndeosebi în familiile care pot asigura copiilor o educaţie corespunzătorare, o constituie reducerea graduală a impozitului pe venit global perceput întreprinzătorilor în funcţie de numărul de copii pe care îi au în îngrijire. "Impozitul pe venit global de 16% ar putea scădea până la zero în funcţie de numărul de copii aflaţi în îngriire. Nu este o măsură socială pentru se acordă doar celor care au venituri oficiale declarate", a declarat deputatul.

În paralel, pentru stimularea natalităţii, UDMR mai propune creşterea graduală a salariului minim brut pe economie la pragul de 1.500 lei, transformarea ajutorului social încasat în condul celor 10 zile de muncă în drept salarial la un nivel de cinci ori mai mare decât veniturile celor care nu prestează astfel de munci, prelungirea de la doi la trei ani a duratei concediului de îngrijire a copilului şi acordarea de facilităţi privind accesul gratuit la instituţiile de cultură precum teatrul, filarmonica sau muzeul. "Această măsură ar ajuta familiile să nu mai fie puse în situaţia de a alege între educaţia copilului şi întreţinerea lui", a spus Szabo. În plus, cel de-al treilea copil al unei familii şi următorii ar putea beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport în comun, inclusiv pe calea ferată.

Deputatul Szabo Odon a spus că UDMR analizează modalităţile de adoptare a acestui program de măsuri. Acestea ar putea fi supuse dezbaterii parlamentare unitar, în cadrul unei legi, sau prin negocierea lor cu formaţiunile politice dispuse să le promoveze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@postacul udmerist de serviciu ("ditectiv", "detergent" sau cum isi spune acum) LOL
Zburati voi si din Primarie si din CJ. Terminati voi cu escrocheriile voastre cat de curand.
Postat 26 Aprilie 2015, 07:14 de Control_Room
@detectiv
Mah, trompeta udemerista, hai, valea... canta la alta masa. Aici ai dat peste niste tipi destepti.
Postat 26 Aprilie 2015, 01:07 de Valhalla-Asgard
Lepre udemeriste si"legile" lor.
N-au scos un cuvant despre "legea" megatunurilor imobiliare se pregateau sa-l dea. "Senatorul Rozalia Biro plus deputaţii Szabo Odon şi Cseke Attila au făcut zeci de conferinţe de presă, lăudându-şi eforturile pentru îmbunătăţirea a diverse legi, n-au suflat niciun cuvinţel despre o şmecherie pe care au pregătit-o muţeşte, împreună cu toţi ceilalţi aleşi UDMR: propunerea de modificare a OG 94/2000 privind retrocedarea bunurilor bisericeşti, înregistrată în martie şi supusă dezbaterii Senatului lunea trecută. Despre asta nu a scris nimeni nimic, niciun ziar, niciun site (decât cel al Senatului), nicio televiziune nu a făcut vreun talk-show, deşi viza să modifice radical legislaţia în materie de retrocedări. UDMR voia să se retrocedeze şi bunurile congregaţiilor "care nu au fost reînfiinţate" în mod legal, precum şi ale "fondurilor, depozitelor şi altor forme de organizare specifice cultului solicitant, indiferent dacă au fost sau nu reînfiinţate". Altfel spus, Statul Român să retrocedeze ceva ce există cuiva care nu există! Lesne de priceput, inadmisibil de conceput!"... "Tupeul UDMR a primit răspuns corect în Senat, modificarea legii fiind respinsă. Din fericire, pentru că altfel ar fi primit averi pe care nu le-au avut nicicând nişte organizaţii care nu există legal pe teritoriul Statului Român nici acum, darămite în perioada interbelică, când unele funcţionau chiar contra Statului Român". sursa: ebihoreanul". RUSINE, udmr!
Postat 26 Aprilie 2015, 01:04 de Valhalla-Asgard
Un lucru nu imi place...
Ce nu imi place la omul asta e faptul ca este ungur. Dar ideile sunt bune,sa nu uitam ca a fost singurul parlamentar din bihor care a pus punctul pe "i" la problema cu scoaterea religiei din scoli. Inainte de a sari cu gura, vreau sa va spun ca scoaterea religiei din scoli are un singur scop: INTRODUCEREA ORELOR DE EDUCATIE SEXUALA, cat timp avem ore de religie sansele sunt slabe pentru aceste nebunii. Asa ca mai bine de o mie de ori ore de religie, indiferent de ce zic dar nu fac capii bisericilor, nu se invata nimic rau la religie, dar la "educatia" asta sexuala.... sa fim seriosi, care nu se descurca sa ia ore in particular. Din punct de vedere al conceptelor familiale Szabo Odon este foarte in regula, in rest...cunosc si eu situatia, dar ce e bun e bun. Noa, amu numa nu ma suduiti ca nu imi face placere :)))))) Hai Romania!!!
Postat 25 Aprilie 2015, 23:18 de detectiv
Masura buna !
Cea mai apreciata "masura" a lu' Odonke,ar fii ,sa se care dracului din tara asta cu prietenii si partidul si semenii lui cu tot !
Postat 25 Aprilie 2015, 17:37 de Citizen
Bodon turtit la el
"Odron" vrea ca unguri sa intreaca la natalitate tigani neam care i-au adus din Asia pe rol de animale de companie si acum incearca sa ii depaseasca numeric si prin comportament deoarece vor sa se razbune.
Postat 25 Aprilie 2015, 15:22 de tzopunpecamp
Szabo (Odon) are 5 copii, nevastă, socrii si parinti, fraţi şi surori, dar si multe alte rude până la gradul IV după lege!!!
Familie mare ... vreo 40 de capete, care trebuie protejată de ANI, DNA, electoratul PPMT, precum şi tot felul de atracţii !!!
Postat 25 Aprilie 2015, 13:11 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON