URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2013, 19:03

Szabo Odon, încântat de vizita prietenilor maghiari la Bucureşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Szabo Odon se declară mai mult decât satisfăcut de rezultatele vizitei făcute la Bucureşti între 26-28 noiembrie de reprezentanţii grupului de prietenie Ungaria - România din Adunarea Naţională de la Budapesta.

"Am avut discuţii foarte intense şi foarte precise, pe teme clare, de la cooperarea economică şi în domeniul infrastructurii până la colaborarea în domeniul mediului şi protejarea minorităţilor", a spus vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul bihorean.

Zeci de milioane euro, salvate

Dând exemple, Szabo a relatat că la întâlnirea dintre parlamentarii de la Budapesta, cei de la Bucureşti şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale s-a discutat problema celor 20 de drumuri începute în anul 2007, în baza programului de cooperare transfrontalieră Hu-Ro 2007-2013, în tot atţtea zone de graniţă dintre cele două ţări, cu finanţare europeană. "Problema este că în 2007 nimeni nu se gândea că România nu va intra în Spaţiul Schengen, iar pentru că nu a intrat, la fiecare drum care leagă cele două ţări a rămas nefăcută câte o porţiune de 50 de metri, pe fâşia de graniţă care nu este a niciuneia dintre ţări, în partea de no man's land. Riscăm şi noi, şi partea maghiară, să nu primim banii pentru aceste drumuri, fiindcă ele nu pot fi considerate finalizate dacă la mijloc au 50 de metri de pământ. Este vorba de sume de ordinul zecilor de milioane de euro", a spus Szabo.

Acesta a precizat că după discuţiile de la Bucureşti, atât partea română cât şi cea maghiară au convenit să încheie, în baza Tratatului bilateral de prietenie din 1999, un acord bilateral care să prevadă finalizarea asfaltării fâşiilor de câte 50 metri rămase neexecutate, astfel încât nici România şi nici Ungaria să nu fie nevoite să înapoieze banii Uniunii Europene.

112, cine-i mai aproape?

Deputatul UDMR a vorbit şi despre proiectele de infrastructură comune ale celor două ţări, dând exemplul autostrăzilor. "Avem şansa ca tronsonul din Bihor al Autostrăzii Transilvania să fie finalizat în 2016, după ce am convins Guvernul să aloce fonduri în acest scop, şi am cerut părţii maghiare să tragă şi ea partea lor de autostradă de la Debreţin la Borş", a arătat Szabo, subliniind avantajul pe care îl va avea Bihorul: "Judeţul nostru ar putea lua un avans de 5-10 ani faţă de celelalte zone ale ţării, dacă vom avea autostrada aceasta conectată".

Szabo a dat şi un exemplu din alte domenii de cooperare, vorbind despre interconectarea autorităţilor din zonele de frontieră ale celor două ţări în chestiunea intervenţiilor în situaţii de urgenţă. "Am discutat despre extinderea programelor de colaborare şi răspunsurile la apelurile făcute la 112, astfel încât în zonele de frontieră să intervină într-o situaţie de urgenţă echipajul cel mai apropiat, indiferent din ce ţară este. De exmplu mai uşor ajung pompierii din Săcueni la un incendiu în Letea Mare (n.r. - Ungaria) decât cei din Debreţin", a spus deputatul bihorean.

Exemple de bune practici

Reprezentantul UDMR nu s-a ferit să dea exemple nici din domeniul protejării minorităţilor, amintind câteva din normele pozitive ale Ungariei în această chestiune, aşa cum au fost prezentate de liderul grupului de prietenie maghiaro-român din Parlamentul de la Budapesta, Gyorgy Simonka, etnic român.

Potrivit spuselor sale, "s-a rezolvat" şi în Ungaria problema reprezentării parlamentare a minorităţilor, în sensul că din 2014 acestea vor avea loc în Adunarea Naţională, chiar dacă nu ating pragul electoral (mai mic decât pentru partide). "În acest caz, minorităţile vor avea oricum un reprezentant în Parlamentul de la Budapesta, cu drept de iniţiativă şi de intervenţie, chiar dacă fără drept de vot", a explicat Szabo.

Deputatul a mai arătat că în Ungaria "la solicitarea comunităţilor, şcolile care au făcut obiectul unor asemenea solicitări au fost transferate către autoguvernările minorităţilor", bucurându-se de o finanţare cu 40%-80% mai mare decât şcolile rămase în grija statului şi în care învaţă elevi aparţinând populaţiei majoritare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Exemple de bune practici
La noi minoritatile, altele decat cea maghiara, nu ating pragul electoral niciodata, dar pentru asta au drept de vot in Parlamentul Romaniei. Asa ca teoria din Ungaria e practica romaneasca de 22 de ani.
Postat 29 Noiembrie 2013, 21:00 de Able
112, cine-i mai aproape?
Abia astept implementarea unui asemenea proiect, ca sa pot suna la 112 si sa le pot spune ca mai sus de Sacuieni, pe prima alee ce urmeaza la stanga, zilnic ma agresaza niste curve de unguroaice la bar, cu sanii pe dinafara si curul gol. Sa vedem care echipaj se grabeste mai repede ... cel din Oradea sau cel din Debrecen!
Postat 29 Noiembrie 2013, 20:57 de Tree
Stop !
Locul tzapului udemerist este la parnaie, nu prin conferinte de presa. Cati udemeristi si prieteni de-ai lor unguri vor fi prezenti sa sarbatoreasca alaturi de romani, duminca 1 DECEMBRIE, de ZIUA NATIONALA, momentul in care toti cetatenii din Transilvania si-au castigat libertatea si dreptul la invatamant, cultura si credinta ?
Postat 29 Noiembrie 2013, 19:54 de Stop !
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON