URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2013, 10:54

Sute de orădeni şi-au dus vehiculele la sfinţit. De la biciclete şi Dacii, până la BMW-uri (FOTO / VIDEO)

Câteva sute de orădeni şi-au dus, duminică seară, mijloacele de deplasare, la sfinţit, în faţa Catedralei romano-catolice din curtea Palatului Baroc.

Iniţiativa s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Sfântului Cristofor, protectorul călătorilor, sărbătorită an de an în cea mai apropiată duminică de data de 24 iulie.

După liturghia de la ora 18, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice, Fodor József, a ieşit în faţa bisericii, a rostit rugăciuni în limba maghiară şi română, după care a sfinţit cele câteva zeci de maşini adunate în curtea Palatului Baroc şi pe Şirul Canonicilor, pentru ca vehiculele să-şi ducă proprietarii în siguranţă la destinaţie.

"Am 72 de ani şi circul în fiecare zi cu scuterul. Nu am avut niciodată accident şi vin la biserică să o sfinţesc, să mă ajute Dumnezeu şi de acum înainte", a spus un bătrânel care a venit cu motocicleta sa, roşu aprins, având la gât rozar şi pe sacou prinse iconiţe.

Un grup de copii şi adolescenţi a venit cu bicicletele, alţii au venit cu motocicletele, însă cei mai mulţi şi-au adus maşinile, în curtea palatului şi în stradă fiind văzute modele variate, de la Dacia, Cielo, Opel, VW, Audi până la BMW, inclusiv un X6.

Oamenii spuneau că au venit să îşi sfinţească mijloacele de deplasare ca să fie feriţi de accidente, iar o parte au adus cu ei şi cu brelocuri, pentru a le da celor dragi.

De altfel, vicarul Fodor József a dat asigurări că, în biserica romano-catolică, sfinţitul maşinilor nu costă niciun leu, precizând că în Oradea acest ritual se ţine de 14 ani.

Cristofor este unul dintre cei mai importanţi 14 sfinţi care îi însoţesc pe cei care călătoresc, iar imaginea lui este purtată cu precădere de către conducătorii de automobile şi motociclişti.

Potrivit vicarului, Sfântul Cristofor a trăit în secolul IV şi este cel care, după cum spune legenda, a trecut râul cu un copil în spate, simţind că la fiecare pas pe umeri îi apasă o greutate tot mai mare. "Copilul s-a prezentat la sfârşit ca fiind Iisus şi i-a spus că greutatea mare e greutatea lumii. Cristofor e considerat protectorul călătorilor iar noi îl rugăm să-i ocrotească, să se întoarcă cu bine la familie, la cei dragi", a explicat Fodor József.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
zoom
criza a ajuns si la biserica...
Postat 31 Iulie 2013, 08:07 de zoom
hocus pocus
Hocus, pocus. Abracadabra... 1 milion face spuse umilul slujitor al Domnului...
Postat 30 Iulie 2013, 18:22 de Me
:))))
sfiintitul ca sfiintitul dar parinte isi i bani murdari :))))? ban sa fie ce conteaza cati au ucis pentru ei :))) MOTURL fericeste :medici, notrai, preoti si Primaria :)))
Postat 30 Iulie 2013, 08:46 de :)))))
Sfintire aproape gratis..
Eu fac sfintire la promotie. La una bucata masina pe familie, la urmatoarea iese gratis. Da mi-e teama ca nu care cumva proprietarul sa fie prea prost, sa faca un accident si sa dea vina pe mine sau mai rau, pe big boss. In general, pt cei interesati, mai prestez activitati asemanatoare in Papua, Sri Lanka si Coasta de Fildes, da numa baiuri ies acolo. Aici oamenii e mai blajini, mai cu credinta si da banu repede.
Postat 29 Iulie 2013, 15:55 de Unchiu
hah
multi,da' prosti
Postat 29 Iulie 2013, 13:46 de hah
Sfintire la jumatate de pret
Veniti la mine ca vi le sfintesc eu la jumatate de pret.Garantez efectul!
Postat 29 Iulie 2013, 13:08 de puiu
Credinta nu sta in PREOTIME ci in SPERANTA :))) si are un atu nu costa NIMIK :)))))
Credinta nu sta in PREOTIME ci in SPERANTA :))) si are un atu nu costa NIMIK :))))) te pui cu prostimea , te pui cu blon,,,,,dele :))) asta e e o cutuma de la mama OMIDA ce face preotimea calica :))) ?
Postat 29 Iulie 2013, 12:14 de Credinta nu sta in P
de ce nu ?
si eu mi as sfiinti lenjeria personalizata cu mirousul celui care o poarta sa nu ma mai posede SAT x Oradea in bule de poluare dar mie teama sa nu l domine pe "sfiintia sa " daca ii place cum miroase ma bantuie noaptea ?
Postat 29 Iulie 2013, 12:12 de hainele lesfinteste
Binevenit
Este o actiune binevenita intr-o lume care uita de credinta.Ramane ca fiecare sa-si constientizeze greselile si atitudinea pt ca o sfintire nu e suficienta pt apararea de rele.Totul depinde de noi.
Postat 29 Iulie 2013, 12:11 de Boom
cre(s)tin ortodocsi frate!!!!!!!!
si da doamne cat mai multi prosti sa vina la sfintit cu bicicleta si carucioru de butelie, sa faca cat mai mult dever popimii gretos de imbuibate, sa aiba cu ce baaaaaa !
Postat 29 Iulie 2013, 12:04 de temudjin II
se transmite genetic PROSTIA, pacat !
oamenii sunt oamenii si greselile lor vor costa viata copiilor lor, nu degeaba merge pacatul parintilor la copii lor :))) se transmite genetic PROSTIA considerata un viciu, o hrana permanenta care il face sa traiasca , pacat ! Nu i spuneti unui prost ca e prost ca moare :)).
Postat 29 Iulie 2013, 11:27 de se transmite geneti
alin
oameni cu creierul spalat!!....vai si amar,...ne mai miram ca merge tara asta cum merge
Postat 29 Iulie 2013, 11:19 de alin
succes in RUGACIUNI
da este un fenoimen de DEBILITATE mintala , nu ti sfinteste nimeni MASINA sau bicicleta !! sa luam dexul si stiinta :))) nu escrocheria, inselaciunea in masa , . Epitet dat divinității, considerată ca întruchipând suprema perfecțiune și puritate. SFINȚÍ, sfințesc, vb. IV. 1. Tranz. (Bis.) A trece pe cineva în rândul sfinților; a sanctifica. 2. Tranz. (Bis.) A trage harul divin asupra unor obiecte prin rostire de rugăciuni; a face ca acele obiecte să dobândească un caracter sacru. deci prin RUGACIUNE inseamna ca oricine poate rosti o incantatie religioasa care sa l faca NEMURITOR :))) pe el si lucrul sau cu conditia ca numai MOARTEA sa i desparta :)))) succes in RUGACIUNI sau poate nu aveti voi,nu se stie :))) ! Este o moda anul asta TOATE BLON.*DELE vor primi o suzeta sfiintita in forma de PEN*IS, nu uitati sa va RUGATI, amin !
Postat 29 Iulie 2013, 11:18 de succes!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON