URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2013, 14:34

Sute de oameni, la protestul anti gaze de şist de la Sânmartin: "Jos prefectul!" (FOTO / VIDEO)

Aproximativ 500 de oameni s-au strâns sâmbătă după amiază în parcul central din comuna Sânmartin, pentru a participa la protestul împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist organizat chiar de primarul Lucian Popuş. Adunaţi în jurul unei filigorii din parc, în care au fost montate boxe, protestatarii au început manifestarea cu Imnul României şi cântecul "Noi suntem români".

Majoritatea oamenilor adunaţi în parcul din Sânmartin au fost localnici ai comunei, inclusiv proprietari de pensiuni din staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, însă la manifestare au fost prezenţi şi orădeni care în fiecare duminică protestează în Piaţa Unirii.

Înarmaţi cu steaguri, fluiere, vuvuzele şi pancarte cu mesaje precum "Stop exploatării gazelor de şist în Băile Felix" sau "Nu fracturării hidraulice", oamenii erau vădit nemulţumiţi că Sânmartinul face parte din perimetrul petrolier EX-3 Băile Felix, concesionat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale companiei canadiene East West Petroleum Corp.

"Sunt aici pentru că am depus de trei ori jurământul în faţa dumneavoastră în calitate de primar", le-a spus protestatarilor edilul Lucian Popuş. "Ştiu că bogăţiile subsolului sunt ale Guvernului. Dar noi ce suntem?", a întrebat primarul, făcând referire la motivul invocat de prefectul Claudiu Pop pentru atacarea hotărârilor Consiliului Local Sânmartin, şi anume Legea 213/1998, care arată că resursele subsolului fac parte din domeniul public al statului. Apoi, primarul a precizat că vrea ca Guvernul să scoată comuna Sânmartin din perimetrul EX-3 Băile Felix.

Popuş a avut un mesaj şi pentru compania NIS Petrol, cea care a cumpărat 85% din drepturile de exploatare de la East West Petroleum Corp.: "Celor de la NIS le doresc să vină, dar numai în vizită sau la tratament". În acest timp, localnicii au scandat "Hoţii", "Vrem referendum" sau "Nu gazelor de şist".

Următorul la microfon a fost senatorul PDL Gavrilă Ghilea, care a agitat, la rându-i, mulţimea. "S-a invocat în nenumărate rânduri că bogăţiile subsolului sunt ale Statului Român. Statul Român suntem noi. Nu poate nimeni să vă deranjeze liniştea şi sănătatea", a spus parlamentarul, în aplauzele mulţimii.

Criticând Guvernul că nu a făcut o "informare amănunţită şi o consultare a populaţiei" pe tema gazelor de şist, Ghilea le-a spus localnicilor că, dacă îşi vor spune punctul de vedere prin referendum, nu va putea nimeni să treacă peste cuvântul lor. În urma acestui discurs, oamenii au scandat "Referendum" şi "Tratamente şi turism fără gazele de şist".

În final, acelaşi Popuş a avut un mesaj pentru turiştii obişnuiţi să vină la Băile 1 Mai şi Felix: "Pot să vină liniştiţi. Nu este afectată punga de apă geotermală şi nici n-o să fie".

Apoi, politicienii s-au retras din parc, lăsând oamenii să strige nestingheriţi, astfel că din mulţime a răsunat şi "Jos prefectul!".

Deşi au avut autorizaţie până la ora 17, după doar o oră de protest oamenii s-au retras spre case.

Citiţi despre subiect şi în articolul: Miting la Sânmartin: Primarul Popuş cheamă oamenii în stradă, iar primarul din Sântandrei se gândeşte şi el la referendum anti-şist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
amnezie
Domule Ghilea, aveti tupeu....Nu stiti ca acest contract a fost semnat cand detineati functia de prefect al judetului Bihor, iar Boc era prim-ministru? E trist ca ati uitat....atunci nu erati deranjat de acest lucru.....Daca v-ati respecta, v-ati da demisia din functia de presedinte al PDL si din functia de senator al Romaniei si n-ati mai umbla pe la demonstratii.....
Postat 23 Decembrie 2013, 19:06 de ama
ceau
hop si ghilea:))))
Postat 23 Decembrie 2013, 12:59 de mihai
vai,vai..
O alta manipulare a pedelistului Ghilea!Licentele de explorare sunt din timpul basistului Boc,s-au platit milioane bune pe ele!Ghilea are de fapt ceva cu Claudiu Pop....Nu se vrea independenta energetica,ciuma pedelista este in agonie..Cind se contorizeaza toata apa termala-,nu minerala cum aveau pedelistii pe banere!-furata de cei cu pensiuni?constitutia TREBUIE RESPECTATA,BOGATIA PAMINTULUI ESTE A TARII ,NU A GUVERNULUI!GREU DE PRICEPUT DLE gHILEA NU-I ASA?
Postat 23 Decembrie 2013, 08:16 de io
@eu cu memoria scurta
Deci USL-isti sunt pentru exploatarea gazelor de sist. Parca ininte de a fi alesi erau inpotriva. Daca da inseamna ca sunteti mincinosi. Da ?????
Postat 23 Decembrie 2013, 07:56 de Pinochio sef
vai si amar
Pt "Urlaţi degeaba". Băi agramatule pentru ce să fim plătiţi, am ieşit la protest pt viitorul copiilor noştrii. Până una alta nu-ţi dau eu ţie explicaţii,ÎNVAŢĂ MAI BINE LIMBA ROMÂNĂ şi după aia dă-ţi cu părerea.
Postat 23 Decembrie 2013, 07:39 de unu din urbe
URLATI DEGEABA
Sunteti platiti ca, n-ati urla voi degeaba. S-au sunteti PDL-isti.
Postat 22 Decembrie 2013, 21:17 de eu
Campanie
Ghilea n-a ratat ocazia de a-si face putina campanie electorala :)
Postat 22 Decembrie 2013, 13:26 de Doru
A
Lasati ca nici ghilea nu e mai bun..
Postat 22 Decembrie 2013, 13:17 de Ioan
hehe
Tot tamtamu asta ii defapt ditamai manipularea politica.................... WAIIIIIIIIIIII DE CAPU VOSTRUUUUUUUUUUU BAHHHHHHHHH!
Postat 22 Decembrie 2013, 12:57 de hehe
asdnaskdkasdkasdnsakdasdas
Nu suntem multumiti de faptul ca in fiecare an cresc preturile. Acum cand se face ceva, tot nemultumiti sunteti. Pana acum tot asta spuneati ca sa ne exploatam resursele noastre sa nu cumparam de la straini. Defapt si de drept in cazul de fata se profita de prostia unora, care stau in frig, si nu gandesc. probabil au creieru inghetat sau cumparat de cadouri din campanie.
Postat 22 Decembrie 2013, 12:55 de 3`plu ix
........................................
defapt lucrurile au avut un start prost :) de pe vremea lui Boc si a ex`ului prefect, care acum protesteaza. de la bun inceput trebuia procedat alfel. cum ar fi fost perfect nu stiu, si nu cred ca stie cineva fiindca mereu exista nemultumiti.
Postat 22 Decembrie 2013, 12:52 de asl pls
=))))))))
:)))GHilea si cu Vuscan erau si ei pe acolo..ca sa isi scoata cateii afara :))) sa latre :)))`n aer liber :)))
Postat 22 Decembrie 2013, 12:49 de BybyA
#Ghilea#vuscan ?
Ghilea si Vuscan ce cautau pe acolo? De ce nu s-au seziat in 2010 ?
Postat 22 Decembrie 2013, 12:48 de Royal B.
@unu din urbe
Am fost acolo in trecere cu copilul deoarece eram curios cum se va desfasura protestul .Parerea mea e ca n-au fost chiar 500.Poate 300-350 .Credeam ca trebuia sa fie un miting al locuitorilor din zona .Nu am inteles de ce s-a politizat aceasta intalnire.Respectul meu pentru Ghilea dar sa nu uite ce ei au dat primul OK pentru astfel de actiuni,partidul lui care era la guvernare,ajungand sa strige ei acum hotii.Oameni manipulati .Mirarea cea mare a fost sa-l vad pe Horica ziua,parea si treaz..Sa nu ne lasam manipulati politic.Intentiile pupulatiei in ceea ce priveste mediul incinjurator,trebuiesc sa vina de la noi,nu de la politicieni ca Ghilea si Vuscan(partidul verzilor de furie).
Postat 22 Decembrie 2013, 10:52 de protestatar
Super
Acum ca a s-a aflat cine va conduce: Ghilea si cu Vuscan veti avea si mai multi sustinatori. Ati transformat o cauza nobila intr-o groapa de gunoi. Jeguri umane ce sunteti.
Postat 22 Decembrie 2013, 07:54 de emil
Parere
Ma, lasati-l pe Vuscan, haideti sa ne vedem de ale noastre, unde a fost prefectul? Asta-i intrebarea, Luciane dezice-te de el ca nu-i un roman adevarat, ca sa nu jignesc. Nici daca avea casa in zona nu venea, pt ca-i un las si tine de scaun prea mult. M-am uitat in multime si am vazut unguri care sunt mai romani ca noi toti. Bravo F...., stii despre cine vorbesc. Oricum putini internauti pe forum, sau sunteti la taiat de porc///////////////////////???
Postat 21 Decembrie 2013, 21:53 de Unu din urbe
!
Vuscan ce naiba cauta acolo ! s-a dus si criminalul sa spuna si el ceva , de-ar merge 7 ani in pustiu sa nu mai auzim de el !
Postat 21 Decembrie 2013, 18:06 de cris
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON