URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2019, 14:10

Surpriză: UDMR Bihor, PSD și ALDE au căzut la pace cu PNL pentru „dezvoltarea județului”, inclusiv pentru aducerea de curse externe pe Aeroportul Oradea

Surpriză: UDMR Bihor, PSD și ALDE au căzut la pace cu PNL pentru „dezvoltarea județului”, inclusiv pentru aducerea de curse externe pe Aeroportul Oradea În ultimii ani, unul dintre puţinele demersuri susţinute în comun de liderii principalelor forţe politice locale a fost, în toamna anului trecut, organizarea referendumului pentru familia tradiţională. Lucru rarisim, la o dezbatere organizată la Primărie pe această temă, asistenţa i-a putut vedea la acelaşi prezidiu pe preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, aşezat lângă preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, care era flancat de şeful UDMR, Cseke Attila

După o lungă perioadă de tensiuni şi cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, reprezentanţii puterii locale dau semne că vor împăcare.

Duminică, UDMR Bihor a anunţat că, alături de aliaţii din PSD, ALDE, formaţiunea a semnat un acord cu opoziţia PNL, pentru a susţine împreună proiectele de dezvoltare a judeţului, inclusiv pentru aducerea de curse externe pe Aeroportul (problemă în care liderii Consiliului Judeţean refuzaseră până acum orice colaborare cu Primăria), dar şi pentru repartizarea echitabilă a banilor către primăriile din judeţ.

Comunicatul a fost transmis presei locale înainte de prânz, în format editabil, nesemnat, neştampilat şi neînsoţit de nicio fotografie de la semnarea acordului ai cărui semnatari sunt preşedinţii celor patru formaţiuni politice la nivel de judeţ: Ioan Mang (PSD), Ciprian Blejan (ALDE), Cseke Attila (UDMR) şi Ilie Bolojan (PNL).

Vor colaborare

Potrivit documentului, chiar în aceeaşi zi, de 28 iulie, "liderii judeţeni ai PSD, ALDE, UDMR şi PNL au semnat un acord ce are ca scop dezvoltarea, lărgirea şi normalizarea colaborărilor politice la nivelul Consiliului Judeţean Bihor (CJB) şi Consiliului Local al municipiului Oradea (CMO)", valabil până în 2024.

"Acordul urmăreşte o distribuire şi echilibrare a bugetelor autorităţilor administraţiei publice menţionate până la data constituirii CJB şi CMO rezultate după alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2024, începând cu anul în curs. Alocarea a jumătate din suma totală rezultată din cotele defalcate pentru unităţile administrativ-teritoriale, de către CJB va fi realizată în funcţie de necesităţile comunităţilor, solicitările acestora, bazată pe ponderea numărului primarilor fiecărei formaţiuni semnatare. Destinaţia celeilalte jumătăţi din suma totală rezultată din cotele defalcate pentru unităţile administrativ-teritoriale, va fi decisă de formaţiunile aflate la conducerea executivă a CJB, pe baza solicitărilor primite şi a priorităţilor stabilite de aceasta. Toate alocările se vor face cu respectarea prevederilor legale în vigoare. De asemenea, părţile semnatare au convenit susţinerea în comun, în toate demersurile lor, a unor proiecte importante pentru dezvoltarea judeţului Bihor şi a municipiului Oradea, cum ar fi realizarea tronsonului bihorean al Autostrăzii Transilvania, inclusiv al legăturii la nivel de autostradă cu municipiul Oradea, respectiv a proiectului Via Carpatia, susţinerea proiectelor de conectivitate feroviară către principalele direcţii din regiune, dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Internaţional Oradea şi extinderea numărului de curse interne şi externe, finalizarea construcţiei Sălii multifuncţionale din municipiul Oradea şi susţinerea dezvoltării învăţământului universitar orădean şi implementarea unor măsuri coerente pentru dezvoltarea turismului şi a economiei rurale din judeţul Bihor", arată comunicatul.

Informarea UDMR mai precizează că prevederile acordului semnat urmează să fie puse în aplicare "la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice la care părţile au competenţă de acţiune".

Cu aplicare imediată

Chestionat duminică de BIHOREANUL, Ilie Bolojan a declarat că "există două raţiuni pentru care am semnat acest acord": împărțirea banilor pentru primării și proiectele comune pentru Bihor și Oradea, care se întind pe mai mult de un ciclu electoral.

"Pe de o parte, analizând cum s-au împărţit banii pentru primăriile din judeţ în ultimii ani şi dezechilibrele care au fost în toţi aceşti ani, am considerat că o formulă care, chiar dacă nu este perfectă, să fie aplicată de toată lumea, este un pas important înainte, care va permite tuturor primarilor din judeţ şi în mandatul următor, indiferent de culoarea lor politică şi indiferent de cine va fi la conducerea Consiliului Judeţean, să-şi programeze bugetele şi să-şi poată face proiecte care trec de la un an la altul, deci să lucreze eficient", a declarat Bolojan.

Potrivit acestuia, acordul semnat intră în vigoare imediat. Liderul PNL Bihor a menționat că noua formulă de distribuire va fi aplicată inclusiv la împărţirea bugetelor pentru primăriile din judeţ pe anul 2019, la şedinţa Consiliului Judeţean programată marți, 30 iulie.

În ce priveşte cealtă categorie, a proiectelor care depind de Guvern (ca de exemplu sala polivalentă, autostrada, conectivitatea feroviară sau proiectul Via Carpatia), primarul Oradiei a spus că este vorba despre "proiecte a căror implementare nu se poate finaliza în condiţiile de acum, într-un singur ciclu electoral".

Schimbare de atitudine

Semnarea acordului între cele patru formațiuni nu a fost anunțată anterior presei și este surprinzătoare, de vreme ce războiul dintre cele două tabere fierbe încă din 2016, de la preluarea actualului mandat, şi, până acum, nici reprezentanţii puterii şi nici cei ai opoziţiei nu dădeau semne că vor să cedeze.

Comunicatul de duminică lasă impresia că politicienii puterii judeţene vor să cadă la pace cu Bolojan şi că acum ar fi de acord cu propunerile lansate public atât de acesta, cât şi de reprezentanţii PNL în Consiliului Judeţean.

Ce negocieri au stat, în culise, la baza schimbării strategiei şi cum vor fi puse în aplicare promisiunile, rămâne însă de văzut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sa traiasca usl, mort a fost si l au inviat!
Singura speranta a ramas USR! Sa vedem lista pt Oradea si Bihor.
Postat 29 Iulie 2019, 15:31 de ili3
pacea constructiva
Sunt satul de opozitia asta tribala, iar cei sacrificati sunt in primul rand cetatenii. Cate proiecte in judet, in oras si in tara s-au blocat doar datorita unor ambitii, orgolii personale, de partid, lasand deoparte interesul primar pentru cetatean si tara???
Postat 29 Iulie 2019, 01:01 de cetateanbihorean
sa vedem
Eu zic ca e bine, sa se puna de acord la actiuni de dezvoltare, sa lase deoparte cearta si contrele fara rost.... Pana la urma ei trebuie sa construiasca ceva pentru cetateni, galceava politica e doar fum in ochii alegatorilor. Alegerile se pot face in functie de rezultate, de preferinte politice(stanga- dreapta), dupa simpatii. Daca se face civilizat, corect, nu vad unde-ar fi problema. Banii sa fie impartiti corect, previziuni, stabilitate la nivel de judet. Unii sunt obisnuiti cu paruieli, tiganii politice si show off, adevarate telenovele. Daca reuseste, ar fi un lucru remarcabil pentru judet. Poate asa si aeroportul va beneficia de banii, competenta si imaginea buna a lui Bolojan si se va dezvolta.
Postat 29 Iulie 2019, 00:53 de cetateanbihorean
Societatea civilă reacționează
PSD se vede încolțit , pica in alegeri și încearcă să strângă voturi ca milogii. Ajunge cu Mang și cu Liviu ( expertulin ambulanta )
Postat 29 Iulie 2019, 00:52 de Sandu1206
Nici o surpriză
Prin acest acord, toate părțile semnatare nu fac decât să confirme ceea ce știa toată lumea: banii publici sunt redistribuiți discreționar, în funcție de apartenența politică. Bine că v-ați dat arama pe față USL+ALDE+UDMR
Postat 29 Iulie 2019, 00:06 de TomaAlimos
Nici o diferență
Rușine Bolojan, rușine PNL! E adevărat sloganul: ,,PNL și PSD aceeași mizerie!'' Cârdășia uslistă continuă. Bolojan & Susținătorii frenetici ai lui Dragnea. Bolojan, cea mai mare dezamăgire ai ultimilor 6 ani! Sper să vă spulbere USR pe toți!
Postat 28 Iulie 2019, 17:14 de caragiale
Politics...bat-o vina
Ce sa faci...asa ne prostesc an de an..acesti ,,politicieni ‘’..de doua parale...niste mincinosi...rusine da va fie...rusine..acum sante-ti tovarasi...la infractiuni...a/ti scapat de Man...ca va curenta baiatul....
Postat 28 Iulie 2019, 15:56 de German
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON