URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2017, 20:46

Surpriză! Tribunalul Bihor a decis anularea alegerii preşedintelui Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, şi a vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, vineri, PNL-iştilor bihoreni, care au contestat în instanţă felul în care noua conducere a Consiliului Judeţean Bihor - formată din preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea - a fost aleasă în luna iunie a anului trecut, dispunând anularea hotărârilor emise în acest sens.

Proces cu probe video

Sentinţa Tribunalului a fost pronunţată în şedinţă publică, ea fiind postată după câteva ore şi pe portalul instanţei. Un complet al Secţiei de Contencios Administrativ a decis, astfel, să admită acţiunea formulată de filiala Bihor a Partidului Naţional Liberal "în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, Bodea Traian şi Mang loan".

"Dispune (n.r. – completul de judecată) anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 152/28.06.2016, privind alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, şi a Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 153/28.06.2016, privind alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Bihor", se arată pe portalul instanţei.

Hotărârea vine după ce, la unul dintre termenele de judecată, completul a admis şi vizionat probe audio şi video din timpul furtunoasei şedinţe de alegere a noii conduceri judeţene.

Decizia nu este, însă, definitivă, şi nici executorie, ea putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Oradea, care o poate menţine sau, dimpotrivă, o poate înlătura parţial sau integral.

Alegeri cu scandal

Pe 28 iunie, după două tentative eşuate, a avut loc prima şedinţă a CJ Bihor după alegerile locale din 10 iunie, reuniunea de constituire prilejuind şi alegerea de către noii consilieri judeţeni a preşedintelui Pasztor Sandor (UDMR) şi vicepreşedinţilor Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE), care s-a lăsat cu scandal.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, PNL Bihor a solicitat anularea hotărârilor de alegere a celor trei, motivând că s-a încălcat Legea administraţiei publice locale, ce prevede că votul consilierilor trebuia să fie secret, în condiţiile în care reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE au votat la masă, la vedere, nu în cabina de vot anume amenajată, unde doar au depus buletinele de vot după completarea lor.

PNL a denunţat şi nelegalitatea desfăşurării primei şedinţe a CJ Bihor, după validarea mandatelor consilierilor judeţeni, sub conducerea celui mai vârstnic dintre consilieri, Szabo Ştefan Gheza (UDMR), în condiţiile în care legea impune ca, după validare, şedinţa să fie condusă de un preşedinte de şedinţă ales prin votul consilierilor.

În fine, PNL a mai arătat că, după alegerea lui Pasztor Sandor în funcţia de preşedinte, moment în care consilierii liberali s-au retras de la şedinţă în semn de protest, reuniunea CJ a continuat prin alegerea nelegală a vicepreşedinţilor Mang şi Bodea, deşi legea impunea validarea acestei alegeri de către Comisia de validare, aflată în acel moment în formulă incompletă, cu doar doi membri (reprezentanţii PSD şi UDMR), cel de-al treilea, Dacian Foncea (PNL), fiind ieşit din sală.

"Mergem mai departe..."

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a afirmat, vineri seară, că se va face recurs în acest caz.

"Sunt în concediu, dar am fost anunţat în legătură cu această decizie. Aşteptăm motivarea instanţei şi vom merge mai departe la Curtea de Apel. Dacă hotărârea va rămâne definitivă vom repeta alegerile. Există o coaliţie care până acum şi-a făcut treaba. Oricum, probabil vor mai fi câteva luni până se va termina procedura", a declarat Pasztor. 

În timp ce preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi Mircea Mălan, preşedintele PNL Oradea şi candidatul liberalilor la preşedinţia CJ Bihor nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri, avocatul partidului în acest proces, Florin Marinău, apreciază decizia ca fiind una "normală".

"Mă bucur că e aşa. Consider că era normal să fie dată această soluţie. Ceea ce s-a întâmplat acolo (n.r. - în şedinţa de alegere a conducerii CJ Bihor) a fost vădit nelegal, dar şi anormal", a spus acesta pentru  BIHOREANUL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Un nou subiect pentru …I.L. Caragiale: ”Niște alegeri pierdute”
I. Un nou episod din ciclul: Mult circ politic, puţină pâine pentru alegătorul onest şi de bună credință. 1. În mod cert, dacă I.L. Caragiale ar fi fost contemporan cu don Ilie şi cu tov. Vasile, nu ar fi şomer, respectiv personaje ca don Foncea şi ”păpuşarii” săi politici, nu ar fi lipsit din piesele sale; 2. Cert este şi faptul că cu atâţia mușterii ”bine dotaţi” …financiar, nici avocații nu somează; 3. Nu știu ce va câștiga noul PDL Bihor din acest demers, bine bugetat, în contextul în care a pierdut lamentabil şi alegerile parlamentare; 4. Faptul că don Ilie a câștigat, din nou, Primăria Oradea, este şi meritul lui ”Janoş” pentru că nu i-a găsit drept contracandidat o Olguță, Gabi, sau un Mircea (Diaconu). Poate, poate, în 2020. 5. O întrebare, de bun simț, pentru conducerea PSD Bihor: Nu ați avut destui proffesore dottore de la UO (ex: dona Claudia), care să vă fi învățat cum să organizați conform niște alegeri pentru conducerea CJ Bihor? De ce trebuie să vă râdă (din nou) și curcile? 6. Sunt convins că dacă alegerile erau organizate de ”George” de "Sorbonica", nu mișca în front nici măcar o muscă, darămite don Foncea, sau vreun cuscru.
Postat 11 Martie 2017, 20:24 de stefan
Instanta a gresit, asemeni multor alte cauze!
Si acest fapt se va dovedi!Cu toate ca, unele personaje ar merita o corectie de genul...Dar nu e cale de intoarcere, deci, cred ca e o cacealma pentru deliciul publicului aferent uneia sau alteia dintree parti!Justitia in schimb, va face dreptate!Succes.
Postat 11 Martie 2017, 10:31 de carlos
Echipa Victor Ponta
EMILIAN PAVEL PRESEDINTE C.J. BIHOR!
Postat 11 Martie 2017, 08:08 de BlackDot
De tot rasu'!
Cancerul pnl a cuprins cam toate institutiile din Bihor. Judecatori, nejudecatori, toti au parti-pris-uri! Sanika, meriti ce ti se intampla! Trebuia sa ceri stramutarea procesului la o alta curte de apel. Daca la curte hotararea nu se schimba ce se intampla cu actele semnate de presedintele cj Bihor? Si alta intrebare: Malan poate reveni ca membru in cj, pt. a-si depune iar candidatura? Si daca este ales Malan, Palade revine in functia de vice? etc, etc. P.S. L-am vrea tot asa de justitiar pe numitul Florin Marinău si atunci cand voteaza cu ochii inchisi tot ce le vȃrӑ stӑpȃnul in mapa! Parafrazandu-l as spune ca ,,Ceea ce se întâmplă acolo (în şedinţele consiliului local) pare a fi vădit nelegal, dar şi anormal".
Postat 11 Martie 2017, 06:12 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON