URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2011, 16:34

Surpriză-şoc: Rectorul Antal nu se poate bucura de sancţionarea lui Grebenişan, deoarece chiar juriştii Universităţii o consideră ilegală!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reclamat de "sorbonei"

Cu o lună în urmă, rectorul Universităţii, Cornel Antal, şi şeful Comisiei de Etică a Universităţii, Ionel Cioară, anunţau cu satisfacţie, într-o conferinţă de presă, sancţionarea managerului Maternităţii, Gavril Grebenişan (care fusese numit în funcţie anul trecut, în locul soţiei rectorului, Liana Antal), ca urmare a unei reclamaţii despuse de 13 universitari în frunte cu profesorul Doru Crăiuţ şi cu asistenta universitară Lacziko Szidonia, după ce împotriva aceluiaşi Grebenişan mai fuseseră formulate alte câteva zeci de reclamaţii, de aceleaşi persoane şi de Liana Antal însăşi.

"Domnul Grebenişan a încălcat în mod repetat conduita academică, dovedind lipsă de loialitate faţă de Universitate", spunea Cioară, precizând că managerul Maternităţii a dispus afişarea în incinta spitalulului a două note interne prin care înştiinţa că patru medici care nu mai aveau contracte de muncă cu spitalul nu mai aveau dreptul să desfăşoare activităţi medicale în cadrul acestuia, ceea ce ar fi o umilire a acestora. De asemenea, potrivit lui Cioară şi celor 13 reclamanţi, Grebenişan ar fi "obstrucţionat procesul de învăţământ" prin faptul că a atenţionat un grup de studenţi să nu se mai schimbe în camera pentru raportul de gardă, ci în vestiare, şi a "confiscat" o imprimantă care se afla în biblioteca spitalului, dar care nu aparţinea unităţii.

Găsit vinovat de "lipsă de colegialitate", de "discriminare" şi de "hărţuire", Grebenişan a fost sancţionat cu avertisment scris, ceea ce nu i-ar mai fi permis să se prezinte la examene şi nici să beneficieze de promovări.

Rector "linşat", nevastă "umilită"

Sancţiunea Comisiei de Etică a fost aprobată ulterior prin vot în Senatul Universităţii, chiar dacă în timpul audierilor Grebenişan acuzase faptul că o parte a semnăturilor pe reclamaţie fuseseră obţinute - conform declaraţiilor date de unii semnatari - prin presiuni şi şantaj.

Ulterior, Grebenişan a explicat, de asemenea, că modul de acţiune al Comisiei de Etică a fost nelegal (deoarece nu i-a pus la dispoziţie o copie a reclamaţiei, pentru a şti la ce acuze trebuia să răspundă), precum şi faptul că rectorul Cornel Antal a abuzat de funcţie (acţionând în interesul propriei neveste, nemulţumită de schimbarea sa de la şefia Maternităţii).

Pe de altă parte, Antal a ieşit într-o nouă conferinţă de presă, spunând că se consideră victima unui linşaj mediatic din partea BIHOREANULUI, singura publicaţie care a dezvăluit toate dedesubturile deciziei de sancţionare. Totodată, rectrorul i-a luat apărarea soţiei, despre care a susţinut că a fost "umilită şi batjocorită" de Grebenişan. În fine, Antal a adăugat că acesta nici măcar nu a contestat sancţiunea, sugerând astfel că fostul maneger al Maternităţii ar accepta că era vinovat, deşi - în realitate - Grebenişan n-a putut depune contestaţia din simplul motiv că sancţiunea nu i-a fost comunicată oficial, aşa cum cere Regulamentul Comisiei.

Comisie ilegală

În acest context, BIHOREANUL a aflat luni că scandalul stârnit de cei 13 "sorbonei" şi amplificat de rectorul Cornel Antal a fost cu totul gratuit şi va rămâne fără niciun fel de consecinţe juridice, deoarece decizia de sancţionare luată de Comisia de Etică şi Hotărârea de Senat prin care aceasta a fost aprobată sunt ilegale.

Culmea este că acest punct de vedere a fost formulat chiar de Biroul Juridic al Universităţii, care a refuzat să acorde viza de legalitate pentru decizia de sancţiune şi pentru Hotărârea de Senat, argumentând în scris, printr-o adresă înaintată rectorului, că ambele acte suferă de vicii procedurale "care pot duce la anularea deciziei de către instanţele de judecată, precum şi antrenarea răspunderii juridice a Universităţii".

Potrivit surselor publicaţiei noastre, poziţia juriştilor Universităţii este întemeiată pe faptul că Universitatea are un Cod Etic neconform Legii Educaţiei, iar Comisia de Etică, la rându-i, nu a fost constituită cu respectarea Legii Educaţiei.

În cazul în care conducerea Universităţii ar încerca să menţină decizia de sancţionare a lui Grebenişan, acesta ar putea câştiga în instanţă orice proces îndreptat asupra Comisiei de Etică, a Senatului şi a Rectoratului, fără a mai intra pe fondul problemei, ci invocând doar aspectul formal al încălcării procedurilor legale de către conducerea Universităţii.

Rector ocupat

Abordat de BIHOREANUL pentru a comenta poziţia juriştilor şi a spune ce va face mai departe în conflictul declanşat împotriva lui Gavril Grebenişan, rectorul Cornel Antal a ascultat întrebarea, după care a susşinut că este într-o şedinţă şi că nu poate vorbi.

"Sunaţi la Biroul de Comunicare", a cerut Antal, cu toate că întrebarea viza atitudinea şi reacţia sa, nu a altor reprezentanţi ai Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
antal
daca esti dr lacziko sau antal si gresesti ceva esti criminala,dar daca lasi femeia fara uter si moare copilulu si te cheama dr muresan sau gabor se spune ca ai salvat cazul de la o moarte sigura.Sunt curios cat va tine si mariajul dintre muresan si chitulea pt ca muresan aista schimba taberele cam des,parca mai ieri il vorbea de rau pe chitulea si era prieten cu profesorul craiut ,iar acum e in mare dragoste cu chitulea,cu cine se mai combina oare?
Postat 08 Iunie 2011, 22:27 de antal
rom
opai eu is romica si miam dus nevasta ca era a opta nastere la maternitate ,era de garda muresan cu gabor ,pa la 8 sara sa apuca dr gabor si sa tot impinge pa sotia mea sa nasca si zice no drace nu sa aude copilul cred ca am rupt uterul ,chemati-l pe dr muresan care cand vede minunatia zice ceeai facut fata omori femeia,hai so operam.cand o opereaza vede copilul aproape mort si uterul rupt.A doua zi il intreb pe profesorul craiut cum so rupt uterul si aflu co impins gabor prea tare amu sotia ii fara uter ,copilul mort si muresan so laudat ce bine o rezolvat cazul,eu stiu ca uterul sa rupe cand ai cezariana in rest numa daca esti prost am ce zice bihoreanul ca pa dr Lacziko a-ti facu-to criminala,dar asta cei?
Postat 08 Iunie 2011, 14:35 de rom
lili
Da din ce in ce mai rau de dracu dar baiu-i ca nu da singur. Ne trage si pe noi dupa el. Din cauza prostiei si a lipsei lui de viziune se duce de ripa si partea buna, cata o fi ea, din universitate. In loc sa ne batem joc de caraghiosul asta (chiar daca reprezinta o sursa inepuizabila) poate nu ar strica sa venim cu solutii constructive. Cum scapam de el si cine ar trebui sa vina in loc? Cum ar trebui reorganizata universitatea pe bune, nu doar in avantajul actualior decani?
Postat 08 Iunie 2011, 12:41 de Titi
sustinator antal
Antal a fost mazilita ,iar celor 4 medici nu li s-a prelungit contractul de catre fostul director Muresan pt ca Antal a terorizat-o pe colaboratoarea lui dr gabor care a impins la nastere la multipara pt care a facut scandal Profesorul Craiut in presa care s-a trezit si cu fatul mort si cu uterul scos.Dupa ce a dat cu mucii in fasole Muresan l-a bagat la inaintare pe Dr chitulea,care sa cada de fraier.Acea pacienta era tiganca si nimeni nu a facut scandal ca noroc pt muresan si gabor care acum pot opera ce vor in spital fara sa fie trasi la raspundere.Daca esti dr Lacziko si iese copilul cu apgar 1 ,dar mama traieste esti criminal,dar daca esti gabor si moare copilul ca ai impins ca proasta si se rupe uterul il chemi pe Muresan ii scoate femeii uterul ,practic e mutilata se zice in presa ca ai salvat cazul de la o moarte sigura.Daca era operata la timp pacienta putea fi salvata si ea si copilul dar muresan era atunci director medical si cei doi au iesit basma curata.
Postat 08 Iunie 2011, 12:18 de sustinator antal
Cine a avut curajul?
Cine l-a infruntat pe rector? Jurista care a dat concursul in ziua de Craciun? Aia pe care a adus-o de la Maternitate? Omul neveste-si? Cea pe care trebuia sa o controleze Crina Gherlea? Sa intelegem ca oamenii pe care si i-a adus in functii cheie , ca sa execute tot ce vrea muschu' lui, nu mai il asculta? Cornelus mama, ai dat de dracu'.
Postat 08 Iunie 2011, 11:37 de lili
curut
pt ce sa bucure rectorul?Tragedie e pentru studentii care termina la facultatile din oradea si se trezesc ca atunci cand termina facultatea nu stiu nimic
Postat 07 Iunie 2011, 21:26 de curut
@sictirit
Da, asa e cu textilele. Am avut un decan cum rar se mai intalneste ...ma refer la dl. Anton...si acum ne/am procopsit cu Lucaciu, care linge in c...pe rector pentru a/si atinge telurile, nu mai are nici mama, nici tata. E cayul sa reamintesc cayul Sunhilde ?????
Postat 07 Iunie 2011, 20:58 de Cornel
Rusine doamna !
Vai ce mila mi-e de Cornel ! Sa mearga la nevasta in Germania si ea sa-l tina la usa afara ! O recunosc pe aceasta Doamna doctor dupa comportamentul din Maternitate. La fel facea cand era de garda: o cautai cu o problema si te tinea la usa Camerei de garda ! Ce jenant !
Postat 07 Iunie 2011, 16:52 de Sora sefa
cas
casa de asigurari bihor plateste la spitalul judetean 9 lei pe consultatie si 1 leu ora de operatie.La aceste sume ce pretentii poti avea de la medici sa fie bine pregatiti iar la un salar intre 1000-1500 lei ce despagubire poti avea pretentia sa plateasca?Casele de asigurari de sanatate au fost create pt a se putea face deturnare de fonduri spre sistemul privat de sanatate care ar trebui sa functioneze pe baza asigurarilor private de sanatate.Cum functioneaza sistemul:mergi la medicul de familie si ala te trimite la o clinica privata de unde isi primeste partea,omul de la casa de asigurari isi primeste si el partea pt a face contracte doar cu anumite spitale private,carora le deconteaza la zi serviciile medicale.Ar fi interesant un articol cu spitalele si cabinetele private din bihor care au contract cu casa de asigurari bihor si ce sume s-au rulat prin aceste contracte.
Postat 07 Iunie 2011, 16:24 de cas
copil
Schimbarea rectorului antal e iminenta,dar problema e cu cine va fi schimbat daca va fi pus un alt ciumpalac nu se rezolva nimic ,oricum universitatea oradea era o fabrica de facut bani pt cadrele didactice si de diplome fara sa aiba acoperire in stiinta.universitatea oradea si casa de asigurari bihor au falimentat sistemul sanitar de stat .Asiguratii si orice angajat platesc sume mari de bani pt asigurare medicala si cand mergi la spital dai de medici slabi pregatiti iar sefii spitalelor sunt cadre universitare facute pe bani si nu exista concurenta.Daca se desfiinteaza casa de asigurari si universitatea oradea va apare un sistem concurential in spitale medicii fiind pe picior de egalitate nefiind favorizate cadrele universitare pt ca vedeti ce crime fac in spitale,astfel au de castigat pacientii.
Postat 07 Iunie 2011, 16:10 de copil
@luky,sorin,david&CO
Unde ati fost pana acum? Unde au fost juristii cand Comisia de Etica a invalidat alegerea lui Bara? Atunci comisia era legal constituita? Antal nu se poate supara pe juristi si nici pe comisii caci datorita lor a ajuns un PENIBIL, rector. Nu spun ca Bara e sfant, dar cel putin nu e ipocrit. Iar ca administrator, sigur era mai bun.
Postat 07 Iunie 2011, 13:27 de suparat
Pusca si cureaua lata, mare prost ai fost odata!
Cornele maica, semn rau cu juristii Universitatii ! Pentru prima data de cand a infiintat Unchiu' Megalomania asta la Oradea, Serviciul Juridic contrazice balbaielile Rectorului ! Numa' Mama Omida te mai scapa, si numa' printr-un procedeu voodoo ! Da' o sa te coste scump ! In prima noapte cu luna plina aduci o soseta de-a ta, un desuu din lac si un bici cu catuse de-ale lui Liana, impreuna cu Decizia de numire a juristilor semnata de tine si cu o poza de-a ta cu Grebe din vremea cand erati prieteni! Le pui pe toate intr-un plic langa spaga luata in sesiunea vara 2011 de la medicinistii straini si scrii pe plic:"Pe pluta or' venit, pe pluta se duc". Apoi le bagi in cutia de corespondenta de la Cabinetul lui Filip si astepti sa fii salvat. Ca bine zicea trogloditu' ista de Tirle aseara cand l-am dus in spinare acasa: "Apa , aerul si fraierul, in veci nu se gata'"
Postat 07 Iunie 2011, 12:35 de Cutus Lazar
UNIVERSITATEA de STAT Oradea trebuia demult desfintata
ma mir ca mai FUNCTIONATI, dar se poate! vedeti ca Dracul nu i asa de Drac precum se vede:)) daca acesta universitate mai functioneaza ilegal dupa ce fapte are in trecut ne miram ca atii se cacut pe lege, nu merita sa te lupti cu un sistem ordinar, Univeristatea de stat a creat multi ...... vedeti faptele , doar nu sunti ORBI:)) JUSTITIA da e o obligatie de serviciu :))
Postat 07 Iunie 2011, 11:14 de anca
s-a spart ulciorul?
De ce sa nu se creada vataf daca pana acum i-a mers? Cu aceeasi "procedura" l-a eliminat anul trecut pe vremea asta si pe fostul decan de la Textile: interpelari in senat, amenintarea cu comisia de disciplina etc. Iar i-a mers...si a putut sa-si recompenseze apropiatii. Acum se pare ca si-a gasit nasul! Succes Grebe!
Postat 07 Iunie 2011, 09:43 de sictirit
sorbonel
si asta se considera pe propia mosie,dar la taxe se pricepe cel mai bine,cred ca e prea vechi in functie si se crede de neinlocuit sau mai precis buricul pamintului,oare DNA la verificat?nu cred
Postat 07 Iunie 2011, 09:07 de luky
comisiile lui Cornelush
Datorita frustrarilor si ale complexelor de inferiorirate acest incornorat a implicat deseori comisiile Universitatii in vendete personale! Cum nu-i pica ceva bine la scafarlie cum convoca comisia de disciplina impotriva cuiva (inca nu era la moda comisia de etica). Amintiti-va cazul dr.Oreste Straciuc din 2010! Doar ca scarbit dupa o intalnire cu pitecantropul Bandici acesta si-a dat demisia, spre satisfactia tampa a rectorului! Surpriza:Grebenisan nu a raspuns la tratament...
Postat 07 Iunie 2011, 09:00 de David
decont
ii vine in curind nota de plata! Mai are o luna pina la rezultatele clasificarii! Atunci se va vedea competenta lui si a echipei sale. In loc sa se ocupe de cercetare si promovarea ei el si-a consumat enegia si banii universitatii in ztaztisme, procese pierdute (ca mai are pe rol), constructii fara rost (3 etaje pt 30 de studenti la muzica)!
Postat 07 Iunie 2011, 08:02 de Sorin
Felicitari
Bravo, juriştilor Universităţii !!, care au aparat fondurile Universitati, informandu-l pe rector ca se afla in ilegalitate, pentru ca rectorul este mai interesat sa-i curete imaginea sotiei in mod ilegal decat sa aibe grija de banii Universitatii. Ar fi cazul sa-si dea demisia sau sa se sesizeze Ministerul Invatamantului!!, ne-am saturat de incompetenta si abuz de functie.
Postat 06 Iunie 2011, 23:22 de sustinator
:)))
:)))
Postat 06 Iunie 2011, 23:19 de :)))
@cutus
Iaiaiai saracu ce Cornel cum s-o dus iel pana la cotoharla si-o vinit batand pa bota.Dapu nici o poza nu si-o facut Liana cu iel,ca iaca catu-i da mandru!Si destept.......Bata-l focu lui!Comisia de etica ce mai zice?
Postat 06 Iunie 2011, 21:39 de dana
Sa vina decontul de deplasare la plata
Spusu-v-am io' ca Cornel se teme mai tare de muierea lui, ca de Grebenisan, Unchiu' si Senat laolalta? Stiti voi ce-o facut el cand o ajuns in Jermania in fata casei ei? S-o temut sa intre, p'ance nu i-o spus la telefon ca vine acolo! Si decat sa mai aibe iara o surpriza, o venit cata' casa asa cum s-o dus! Avea dreptate Ion Dolanescu cand zicea:"dealu-i deal si valea-i vale, c...va-i c...va pana moare!"
Postat 06 Iunie 2011, 19:09 de Lazar Cutus
.
S-a intors sotul ratacitor? Incepe din nou show-ul!
Postat 06 Iunie 2011, 18:11 de milica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON