URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2012, 11:42

Surpriză la alegerea viceprimarului Oradiei: Mircea Mălan a luat locul Floricăi Cherecheş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Surpriză la şedinţa de constituire a noului Consiliul Local din Oradea, în momentul în care, după ce consilierii locali şi primarul au depus jurământul pentru un nou mandat, a urmat propunerea candidaţilor pentru cele două posturi de viceprimar.

După cum se ştie, în urma scorului mare cu care USL şi Ilie Bolojan au câştigat alegerile, care le-a conferit o majoritate de două treimi în Consiliul Local, la Oradea UDMR nu va mai avea viceprimar, secunzii primarului urmând să fie un liberal şi un PSD-ist.

În schimb, şi liberalii şi-au schimbat, pe ultima sută de metri, candidatul la postul de viceprimar. "Grupul consilierilor PNL îl propune pe domnul Mircea Mălan pentru funcţia de viceprimar", a anunţat consilierul Dan Octavian.

Ales fără UDMR

Mălan a fost desemnat să candideze la funcţia de viceprimar prin votul de miercuri seară a Biroului Municipal al PNL. Tânărul avocat a luat de la colegii liberali 10 voturi din 18, diferenţa revenindu-i fostului viceprimar al PNL.

Avocatul a luat astfel locul Floricăi Cherecheş, cea care a apucat să fie viceprimar pentru câteva luni în precedentul mandat, în locul doctorului Gheorghe Carp, transferat, după cum se ştie, la conducerea Spitalului Judeţean.

La rândul lor, grupul PSD-iştilor l-a propus pe Ovidiu Mureşan, consilier local şi în precedentul mandat, lider al PSD Oradea şi director în cadrul Romtelecom, pentru funcţia de viceprimar. Grupul UDMR nu făcut nicio propunere, iar cel al PDL a stârnit râsete când, prin liderul organizaţiei municipale, Dorin Corcheş, a ţinut să comunice că "grupul PDL nu propune pe nimeni".

La ora 11.40, preşedintele de şedinţă, Mihai Manea, a anunţat rezultatul voturilor pentru cele două funcţii de viceprimar. Ambii candidaţi au fost aleşi în funcţie, Ovidiu Mureşan cu 24 de voturi, iar Mircea Mălan cu 18 voturi, din totalul de 27.

Potrivit lui Manea, din cele 27 de buletine de vot, 18 (cele ale consilierilor USL) au vizat ambele propuneri, 6 (cele ale UDMR) o singură opţiune, iar 3 (PDL) nicio opţiune, ceea ce înseamnă că grupul PDL nu a votat pe nimeni, pe când consilierii locali maghiari au votat doar viceprimarul PSD, nu şi pe cel liberal.

UDMR şi-a luat în serios, încă din prima şedinţă a deliberativului local, rolul de opoziţie activă cu care va trebui să se obişnuiască în acest mandat.

Din viceprimari, preşedinţi...

În cadrul şedinţei de joi a Consiliului Local, noii consilieri locali au fost împărţiţi pe cinci comisii de specialitate în cadrul cărora şi-au desemnat preşedinţii.

În urma votului consilierilor locali, conducerea Comisiei pentru prognoză şi programe de dezvoltare economică, buget, finanţe, agricultură, administrarea domeniului public şi privat i-a revenit lui Ovidiu Mureşan, iar conducerea Comisiei pentru amenajarea teritoriului, urbanism, protecţia mediului şi turism a fost preluată de Ioan Cupşa.

Fostele "viceprimăriţe" Rozalia Biro şi Florica Cherecheş şi-au adjudecat fiecare conducerea unei comisii, ca urmare a experienţiei acumulate în Primărie. Astfel, Biro a fost aleasă preşedinte al Comisiei de activităţi socio-culturale, culte, învăţământ, tineret, activităţi sportive şi de agrement, iar Florica Cherecheş a preluat conducerea Comisiei pentru muncă, sănătate, familie, protecţie socială şi protecţia copilului.

Conducerea Comisiei Juridice, pentru administraţie publică locală, disciplină, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti a revenit Claudiei Timofte, consilier local aflat la primul mandat.

Ori consilier, ori şef de cancelarie...

Membru al PSD Bihor, lectorul universitar Claudia Timofte va trebui să opteze între calitatea de consilier local de Oradea şi cea de director al Cancelariei Prefectului pentru a evita o intrarea într-o situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese.

În urmă cu trei ani, consilierul local Adelina Coste, în paralel director al Cancelariei Prefectului Gavrilă Ghilea, a renunţat la calitatea de ales local la presiunile presei şi a fostei opoziţii USL, deşi primise de la ANI şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici adeverinţe conform cărora nu era nici în incompatibilitate, nici în conflict de interese.

Claudia Timofte a declarat pentru BIHOREANUL că va opta pentru una din cele două calităţi. "Conform legii, am la dispoziţie 15 zile, începând de astăzi, să optez pentru una dintre cele două funcţii. Sincer, nu m-am hotărât încă", a spus Timofte.

După toate probabilităţile, Claudia Timofte va renunţa la funcţia de director al Cancelariei Prefectului, fapt pentru care a şi acceptat funcţia de preşedinte al Comisiei judiride.

Surse din mediul politic apreciază că pesedista ar urma să fie nominalizată pentru o funcţie de conducere la una dintre instituţiile deconcentrate din judeţ. În cazul în care totuşi, Claudia Timofte ar prefera directoratul Cancelariei Prefectului calităţii de ales local, locul ei din Consiliul Local ar urma să fie preluat de fostul director al Distrigaz, Sorin Gal, următorul pe lista PSD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
hai ribelare
Periodic trebuie sa promoveze PNL Bihor cate un parvenit care se repede cu lacomie imediat asupra prazii! Acum patru ani a fost directorul companiei de drumuri si autostrazi Debucean, iar azi apare avocatul Malan. Debucean este judecat azi pentru frauda de cateva milioane de euro, maine Malan va sti sa pledeze nevinovat si sa acuze persecutii politice! Era prea normal ca PNL sa aleaga o persoana onesta in functia de viceprimar, era prea corect sa aiba un om harnic alaturi de Bolojan si de aceea nu a ajuns doamna Chereches in locul pe care-l merita! Precis ca promovarea lui Malan vine pe firul scurt de la acest epigon al Bratienilor, septarul de duba alias Crin.
Postat 22 Iunie 2012, 09:38 de dinu patriciu
tripleta
un alt avocat cu notorietate, de data aceasta din Bucuresti(care in anii trecuti "a aparat" interesele unui dezvoltator imobiliar la Oradea inclusiv IN CONTRA PRIMARIEI ORADEA SI DECI SI A PRIMARULUI PNL Bolojan)a ajuns secretar de stat in Ministerul Economiei(Presedinte ANRMAP). Numirea este chiar din partea PNL. Astfel tripleta de mare IMPACT la Oradea s-a refacut la Bucuresti: Petru Filip-Marcel Ioan Bolos-Dan Lucian Vladescu!
Postat 22 Iunie 2012, 08:16 de TDS
Paul
Felicitari Mircea.Sa reprezinti cu cinste tagma din care faci parte.
Postat 21 Iunie 2012, 23:55 de Trif
Cine mai e si asta?
si cand credeam ca deja cunosc toti politicienii locali, uite apare unu din nimic, de unde a mai aparut si acest om?
Postat 21 Iunie 2012, 15:32 de Pista hunu`
Malan
Va rog dle viceprimar Malan sa nu fiti de acord cu retrocedarile catre unguri Sa verificati si erorile (smecheriile de la cadastru) Sint sigura ca fiind avocat va pricepeti la cartile funciare.....
Postat 21 Iunie 2012, 13:06 de o PNL ista
Malan
VA FELICIT DLE MALAN MIRCEA.A FOST ,DE CE SA NU RECUNOSC O SURPRIZA PLACUTA.SUCCES
Postat 21 Iunie 2012, 13:03 de o PNL ista
cretacic
Cati ani ai Chisbora de-l vezi pe asta tanar?..sau are probleme cu sticluta de a imbatrinit precoce!!!!!!!!!!!!
Postat 21 Iunie 2012, 12:54 de soso
eroare
nici vorba nu-i director la Romtelecom, nici n-a fost niciodata Ovidiu Muresan
Postat 21 Iunie 2012, 12:31 de romtelecom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON