URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2014, 12:34

Stupefiant: Parchetul Oradea pune capac peste abuzurile de la Centrul de Plasament, pe motiv că acestea sunt... normale

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), care a sesizat în toamna anului trecut abuzurile comise de angajaţii Centrului de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea (CPCPPO), a dat publicităţii un comunicat prin care protestează împotriva ordonanţei de clasare a acestui caz dată de procurorul Mihaela Cornelia Luca, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

"CRJ cere infirmarea ordonanţei de clasare, redeschiderea cât mai rapidă a urmăririi penale în cauză şi sancţionarea disciplinară a persoanelor care au propus/dispus clasarea", se arată în comunicatul postat pe site-ul ONG-ului în data de 4 aprilie.

Anchetă superficială

În document, CRJ aminteşte că în octombrie 2013 a sesizat Parchetului că mai mulţi adolescenţi cu dizabilităţi intelectuale şi probleme psihosociale instituţionalizaţi la CPCPP din Oradea au fost bătuţi şi închişi în camere pe timpul nopţilor de către mai mulţi educatori, dând declaraţii în acest sens în faţa managerilor de caz şi a unui psiholog.

"Confruntaţi cu indicii temeinice despre abuzuri grave împotriva unui grup extrem de vulnerabil, Parchetul şi Poliţia au ales să urmeze calea facilă a închiderii cazului din lipsă de probe. O asemenea soluţie nu este compatibilă cu scopurile justiţiei penale şi cu necesităţile de protecţie a minorilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. Considerăm că, în măsura în care probele strânse în urma audierilor ar fi fost insuficiente, atunci s-ar fi impus nu clasarea dosarului ci, din contră, depunerea de eforturi suplimentare pentru aflarea adevărului, mai ales în contextul în care existau indicii serioase cu privire la săvârşirea de infracţiuni", arată juriştii CRJ.

Bătaia, justificată

Aceştia consideră că "şi mai grav" este că unul dintre argumentele deciziei de clasare este susţinerea procurorului de caz Mihaela Cornelia Luca, făcută pe baza unui referat întocmit de un comisar-şef din cadrul IPJ Bihor, că "în anumite cazuri violenţele asupra minorilor sunt justificate".

Astfel, procurorul a afirmat că premiza de la care a pornit este că "sarcina de a educa un minor (abandonat de familie şi crescut într-un mediu ostil) nu este o sarcină uşoară şi nici o sarcină ce poate fi îndeplinită întotdeauna şi în toate cazurile numai cu mijloace de maximă blândeţe" şi că "sunt situaţii în care trebuie să se procedeze, dimpotrivă, cu fermitate şi chiar cu severitate în scopul de a-l corija pe minor şi de a-l determina la o conduită corespunzătoare", motiv pentru care "legea permite unei persoane căreia i-a fost încredinţat un minor să recurgă la asemenea măsuri, cu condiţia ca prin luarea lor să nu primejduiască sănătatea, dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală a minorului".

Tot materialul procurorului spune că deşi "corecţiile fizice aplicate minorilor ar fi dovedite, acestea ar putea fi încadrate la cauze justificative potrivit art.21 alin.1 din Codul Penal, deoarece pentru educarea şi corijarea minorilor sunt situaţii în care trebuie să se procedeze, cu fermitate şi chiar cu severitate în cazuri izolate şi atunci când aceştia greşesc".

Din referatul de clasare rezultă că procurorul a considerat că, deşi mai mulţi minori au declarat că au fost bătuţi de educatori, aceste fapte nu pot fi considerate "rele tratamente aplicate minorilor" întrucât nu le-a fost "pusă în primejdie gravă" viaţa, dezvoltarea fizică sau psihică.

Complici la abuzuri

Concluzia juriştilor CRJ este că "abuzurile asupra minorilor instituţionalizaţi sunt permise de lege, cu ajutorul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor şi al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea", fapt pentru care consideră că soluţia "denotă o gravă lipsă de interes pentru situaţia minorilor cu probleme psihosociale, precum şi o neglijare a îndatoririlor fundamentale ale Ministerului Public şi ale organelor de poliţie", obligate prin Constituţie să apere ordinea de drept şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

De asemenea - susţine CRJ - avem de-a face şi cu o nesocotire a prevederilor art. 63 lit. g) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit căruia Ministerul Public trebuie să apere drepturile şi interesele legitime ale minorilor", dar şi a Legii 272/2004 privind protecţia copilului, conform căreia "copilul trebuie protejat împotriva oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care se află".

Mesaj trist

CRJ consideră, de asemenea, că prin nerespectarea legii şi prin prejudecata faţă de protecţia copiilor cu dizabilităţi, "Ministerul Public transmite un mesaj trist întregii societăţi, în special persoanelor care fac parte din categorii vulnerabile", consecinţa fiind că "atât timp cât autorităţile vor continua să fie lipsite de pregătire profesională şi de interes, abuzurile vor persista, iar cei vinovaţi vor rămâne nepedepsiţi".

În final, CRJ solicită infirmarea soluţiei de clasare a anchetei şi sancţionarea persoanelor (din Poliţie) care au propus această soluţie şi (din Parchet) care au dispus-o, dar şi verificarea de către autorităţile de resort din cadrul Ministerului Muncii a modului în care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu managerii de caz, asistenţii sociali şi psihologii DGASPC, iar preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, care este şi reprezentantul legal al copiilor instituţionalizaţi "să declare public modul în care a reprezentat interesele minorilor în această cercetare şi dacă a fost audiat de procuror/agent de poliţie pentru cercetarea abuzurilor fizice şi emoţionale aplicate acestora de către educatorii centrului de plasament".

Amintim că BIHOREANUL a publicat pe această temă o serie de articole ce demonstrau că angajaţii CPCPP Oradea au comis abuzuri asupra minorilor, iar şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, a acoperit faptele acestora, motiv pentru care, în urma unei cercetări disciplinare, a fost sancţionat de CJ cu o penalizare salarială de 20% pe trei luni.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Casa groazei: Şeful DGASPC, indiferent faţă de ororile de la Centrul de plasament pentru copiii cu probleme psihosociale

Complici la tortură: Dovezi zdrobitoare că şefii DGASPC au acoperit bătăile şi violul din Centrul de plasament

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pai niste penale pe post de procurori
Nu ma mira ca niste oameni care "slujesc" legea sunt penali. Art. 324 din Codul Penal vorbeste despre apologia si instigarea la comiterea de infractiuni. Daca un procuror a semnat asa ceva, inseamna ca e un penal ordinar, in cazul nostru o penala ordinara. Si e pasibil de puscarie. DNA, unde esti ? Ai o clienta.
Postat 10 Aprilie 2014, 12:10 de Stupefiant
Omul poate suporta multe, în tăcere, doar nedreptatea îl face să-i sară ţandăra !?!
.
Postat 09 Aprilie 2014, 16:16 de Carp III
Procurorii locali sunt nişte miliţieni cu cravată !?!
Magistraţii din Bihor au ajuns atât de jos din punct de vedere al moralităţii, încât au ajuns să considere că e bine să pedepsească faptele bune, pentru că sunt infime în comparaţie cu cele rele care au invadat normalitatea şi au reformat-o !?! Poliţişti, procurori şi judecători, sunt toţi o apă şi-un pământ !?! Excepţie fac, se pare, cei de la DNA care, într-o oarecare măsură şi la un anumit nivel de reprezentativitate, nu îşi însuşesc o asemenea normalitate !?!
Postat 09 Aprilie 2014, 16:14 de Carp III
dna vs justitia corupta
astia-s din categoria "justitia nebasista" cum se afirma pe antena 3, procurorii liberi, cei pe care-i gadila gadea, badea, ciuvica, radu-tudor si dan voiculescu. cei care ataca DNA oradea dupa ce le-au arestat vreo 4-5 colegi dintr-un sut. doar dna poate salva justitia de cancerul voiculescu.
Postat 09 Aprilie 2014, 13:08 de dreptate
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON